Ασφυκτικός έχει γίνει ο κλοιός γύρω από το καθεστώς Αλί Σάλεχ καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι σχεδόν καθημερινές πλέον και αποκτούν όλο και μεγαλύτερη μαζικότητα και μαχητικότητα.
Οι νεκροί διαδηλωτές στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής ή τους οπλισμένους τραμπούκους οπαδούς του Σάλεχ είναι μέχρι στιγμής 26, οι 20 από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους σε διαδηλώσεις στην πόλη Αντεν της νότιας Υεμένης, όπου προϋπήρχε ένα αποσχιστικό κίνημα και η στάση της αστυνομίας είναι πιο επιθετική.
Τις τελευταίες μέρες, ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Σάλεχ έχει χάσει μερικά σημαντικά ερείσματα. Οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων φυλών της χώρας και σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες, της φυλής Χασίντ, από την οποία κατάγεται και ο Σάλεχ, και της φυλής Μπακίλ, τον εγκατέλειψαν και τάχθηκαν με το μέρος των διαδηλωτών. 10 βουλευτές αποχώρησαν από το κυβερνών κόμμα την περασμένη βδομάδα και άλλοι 13 βουλευτές από την αντιπολίτευση και το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσαν στις 28 Φεβρουαρίου ότι δεν θα παρακολουθούν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες «για να βρουν τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών στο νότο και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη». Επιπλέον, ο συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο οποίος μέχρι τώρα συνομιλούσε με τον Αλί Σάλεχ προσπαθώντας να αποσπάσει κάποιες παραχωρήσεις και κρατούσε ουδέτερη στάση απέναντι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, συντάχθηκε με το αίτημα των διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση του Αλί Σάλεχ και της κυβέρνησής του και πήρε μέρος για πρώτη φορά στις διαδηλώσεις της 1ης Μαρτίου, πού είχε οριστεί ως η τρίτη κατά σειρά «μέρα οργής».
Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν το Αλί Σάλεχ να υποβάλει στην αντιπολίτευση στις 28 Φεβρουαρίου πρόσκληση για διάλογο για το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας». Η πρόταση απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση, η οποία, ωστόσο, επανήλθε στις 2 Μαρτίου με πρόταση προς τον Αλί Σάλεχ για έναν «οδικό χάρτη ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας αυτή τη χρονιά», προσφέροντας στον ίδιο μια αξιοπρεπή έξοδο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Αλ – Τζαζίρα». Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, όμως το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Αλί Σάλεχ αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση της αντιπολίτευσης, η οποία εκτός των άλλων, ορίζει ως χρονικό όριο για την παραίτηση του Σάλεχ το Δεκέμβριο του 2011 και όχι το τέλος της θητείας του το 2013, όπως ο ίδιος επέμενε μέχρι τώρα.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Υεμένη ξεκίνησαν και στηρίχτηκαν στη συνέχεια από το φοιτητόκοσμο και τη νεολαία που πλήττεται κυρίως από την ανεργία και τη φτώχεια και πνίγεται από την έλλειψη πολιτικών ελευθεριών και την μπόχα της εκτεταμένης διαφθοράς. Υπενθυμίζουμε ότι πάνω από το 40% των 23 εκατομμυρίων του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα και η ανεργία ξεπερνά το 25% του εργατικού δυναμικού. Γι’ αυτό και πολλοί νεολαίοι διαδηλωτές εξέφρασαν εξαρχής τον σκεπτικισμό και την καχυποψία τους για την καθυστερημένη στροφή του συνασπισμού της αντιπολίτευσης υπέρ των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, τη στιγμή που μέχρι πριν από λίγες μέρες ήταν συνομιλητές του καθεστώτος Σάλεχ. Οι εξελίξεις τους δικαιώνουν και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, αποκαλύπτοντας ότι στόχος των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι να χρησιμοποιήσουν το αντικυβερνητικό κίνημα και το αίμα που χύθηκε για να πιέσουν το καθεστώς και να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο στη νομή της εξουσίας.