Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
  • Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή
  • Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!
  • Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Πόλεμος και Αντίσταση (3)
Διεθνή

Λίβανος

Πόλεμος και Αντίσταση (3)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Δεκ 2006, 00:00
Στο σύνθετο παζλ της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του Λιβάνου, μία οργάνωση κατάφερε να ξεχωρίσει ως ο κύριος υπερασπιστής της ανεξαρτησίας της χώρας και της αντίστασης απέναντι στο σιωνιστή εχθρό. Οποιες διαφωνίες κι αν έχει κανείς με τη Χεζμπολά (θρησκευτικές, κοινωνικές ή πολιτικές) δε μπορεί να μην της αναγνωρίσει αυτό το ρόλο. Γιατί αυτό το ρόλο δεν τον κέρδισε με τα λόγια ή τις υποσχέσεις, αλλά με το αίμα εκατοντάδων μαρτύρων, οι φωτογραφίες των οποίων κοσμούν τους δρόμους και τα σπίτια των νότιων προαστίων της Βηρυτού και των μισογκρεμισμένων χωριών του Νοτίου Λιβάνου.
 
Η κατανόηση του χαρακτήρα αυτής της οργάνωσης και η γνώση του πολιτικού της λόγου αποτελεί επομένως πρώτιστη ανάγκη, αν θέλει κανείς να μη μείνει μόνο στη θριαμβολογία που γέννησε η νίκη της Αντίστασης (την οποία κι εμείς ενστερνιζόμαστε), αλλά να προχωρήσει και λίγο βαθύτερα. Να επιχειρήσει να αναζητήσει τα χαρακτηριστικά αυτού του κινήματος και να διαπιστώσει πού αρχίζει ο προωθητικός του ρόλος και πού τελειώνει.

♦ Η ιστορική πορεία της Χεζμπολά
 
Προϊόν της διάσπασης του κινήματος Αμάλ (Ελπίδα), η Χεζμπολά (Κόμμα του Θεού) γεννήθηκε μέσα στις φλόγες της αντίστασης στους Σιωνιστές, την επαύριο της εισβολής τους στο Λίβανο, το 1982. Εμπνευσμένη από την ιρανική επανάσταση του 1979, που έδιωξε τον αμερικανόδουλο Σάχη, η Χεζμπολά ακολουθεί τη χομεϊνική ιδεολογία, ένα κράμα αντιαμερικανισμού, αντι-σιωνισμού και εθνικισμού με ισλαμικό μανδύα, σε αντίθεση με την Αμάλ που υποστήριζε την κατάργηση του πολιτικού θρησκευτισμού (για περισσότερα βλ. το άκρως ενδιαφέρον βιβλίο «Εξεγερμένοι Κόσμοι», εκδ. «Γκούτεμπεργκ»-«Τυπωθήτω»).
 
H ιστορική πορεία της Χεζμπολά παρουσιάζεται από τα φερέφωνα των Σιωνιστών και των Αμερικάνων σαν μια πορεία γεμάτη με αίμα «αθώων». Αυτά ακριβώς τα φερέφωνα, για δεκαετίες ολόκληρες κατάφεραν να περάσουν την άποψη στη Δύση (ακόμα και μέσα στην επονομαζόμενη «Αριστερά»), ότι η Χεζμπολά δεν είναι παρά ένα τσούρμο φανατισμένων ισλαμιστών που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη συντριβή του δυτικού «φιλελευθερισμού» και την εγκαθίδρυση μιας «ισλαμικής τρομοκρατίας». Στην πραγματικότητα, όμως, οι στόχοι και η δράση της Χεζμπολά δεν ήταν καθόλου «τυφλοί». Υπηρετούσε την αντιιμπεριαλιστική και αντι-σιωνιστική της κατεύθυνση πότε βομβαρδίζοντας τα αρχηγεία των Αμερικάνων πεζοναυτών και των Γάλλων στρατιωτών (σκοτώνοντας 300 στρατιώτες της δύναμης κατοχής στο Λίβανο το 1983), πότε χτυπώντας τα αρχηγεία των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής (όπως στην Τύρο, με 75 σιωνιστές στρατιώτες νεκρούς την ίδια περίοδο) και πότε εξαπολύοντας πόλεμο φθοράς στον ισραηλινό στρατό (με πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας), που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το Νότιο Λίβανο το Μάη του 2000, μετά από 22 χρόνια κατοχής.
 
Σε αντίθεση, λοιπόν, με την κατάληξη της επανάστασης στο Ιράν, που η ισλαμική της ηγεσία παρέδωσε την εξουσία στους μουλάδες, προδίδοντας τους πόθους του ιρανικού λαού και αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με την ιμπεριαλιστική Ρωσία, η Χεζμπολά δεν ακολούθησε τον ίδιο δρόμο. Κι αυτό εξαιτίας της ισραηλινής κατοχής (που εξακολουθεί να υφίσταται σε ένα τμήμα του Νότιου Λιβάνου, τα αγροκτήματα Σεμπάα) και της μετέπειτα επιθετικότητας των Σιωνιστών, που κατέληξε στον τελευταίο αιματηρό πόλεμο των 33 ημερών. Είναι αυτή η σιωνιστική βαρβαρότητα που κρατάει ζωντανή τη φλόγα της αντίστασης στο Λίβανο και κάνει τη Χεζμπολά να σηκώνει τη σημαία του ένοπλου αγώνα. Κι είναι αυτή ακριβώς η σιωνιστική βαρβαρότητα που έκανε ακόμα και τον αμερικανόδουλο πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ να υποστηρίξει το δικαίωμα της λιβανέζικης αντίστασης το Φλεβάρη του 2000, σε κοινή του ανακοίνωση με τον πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ, λίγους μήνες πριν αποχωρήσουν οι Σιωνιστές από το Νότιο Λίβανο. Αλλά και ορισμένα αραβικά κράτη (όπως η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία) να «υποστηρίξουν» την Αντίσταση, όταν φαινόταν πλέον αναπόφευκτη η ήττα των Σιωνιστών στον τελευταίο πόλεμο (αφού προηγουμένως είχαν προεξοφλήσει την ήττα της Χεζμπολά μέσα σε μερικές μέρες).
 
♦ Κοινωνική πολιτική
 
Ταυτόχρονα, όμως, με τα παραπάνω, η Χεζμπολά ανέπτυξε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που υποκαθιστούσαν την παντελή έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας από τις φυλοδυτικές κυβερνήσεις στο Νότιο Λίβανο. Φιλανθρωπικά ιδρύματα, ορφανοτροφεία, σχολεία, ιατρικά κέντρα, ιδρύματα περίθαλψης αναπήρων έχουν οργανωθεί και στελεχωθεί από τη Χεζμπολά όλα αυτά τα χρόνια, ανεβάζοντας τη δημοτικότητά της τόσο ψηλά (ιδιαίτερα στο Νότιο Λίβανο), ώστε στις τελευταίες εκλογές, του καλοκαιριού του 2005, ο συνασπισμός της με την Αμάλ να κερδίσει και τις 23 έδρες που αντιστοιχούν στην περιφέρεια του Νοτίου Λιβάνου (οι έδρες συνολικά φτάνουν τις 35 απ’ τις 128).
 
Μετά τον τελευταίο πόλεμο στο Λίβανο, η δημοτικότητα της Χεζμπολά γνώρισε την κορύφωσή της, όχι μόνο λόγω της αντίστασης και της νίκης επί των σιωνιστών εισβολέων, αλλά και χάρη στη στήριξη των πληγέντων από τον πόλεμο, με την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών για την πληρωμή ενοικίων και την ανακατασκευή των σπιτιών τους αλλά και την οργάνωση της ζωής τους μετά τον πόλεμο. Στην πρόσφατη συνάντηση μάλιστα που έγινε για τον χαιρετισμό της Αντίστασης στη Βηρυτό, ένα από τα εργαστήρια συζήτησης ήταν η ανοικοδόμηση. Μια ανοικοδόμηση που γίνεται αργά αλλά σταθερά, με την παντελή έλλειψη κρατικής βοήθειας στο Νότιο Λίβανο και τα νότια προάστια της Βηρυτού, μα και με ενεργό το ρόλο της «Τζιχάντ Αλ Μπίνα», της κατασκευαστικής εταιρίας της Χεζμπολά, που ιδρύθηκε το Σεπτέμβρη του 1988.
 
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στη χώρα διαπιστώσαμε την απόλυτη και καθολική δύναμη της οργάνωσης στο Νότιο Λίβανο, που είναι γεμάτος με τις φωτογραφίες των μαρτύρων της Αντίστασης (σε αντίθεση με το χριστιανικό τομέα της Βηρυτού, που είναι γεμάτος με τις αφίσες των δολοφονημένων στελεχών της αμερικανόφιλης κυβέρνησης) και την άνεση με την οποία κινούνταν η Χεζμπολά στο Νότιο Λίβανο και τα νότια προάστια της Βηρυτού.

♦ Το πολιτικό πρόγραμμα
 
Δυστυχώς, δεν έχουμε στα χέρια μας το σημερινό πολιτικό πρόγραμμα της Χεζμπολά, όπως διαμορφώθηκε στις τελευταίες εκλογές. Μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο, κατορθώσαμε να εντοπίσουμε παλαιότερα προγράμματα και διακηρύξεις της Οργάνωσης, που δεν υπήρχαν στο επίσημο αγγλόφωνο site της (https://www. hizbollah.org/), αλλά πολύ πιθανό να βρίσκονται στο αραβικό, το οποίο όμως… δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε. Επειδή ορισμένα κείμενα που βρήκαμε (όπως το αρχικό πρόγραμμα της Οργάνωσης το 1985) ήταν από ισραηλινές πηγές, δε μπορούμε να βασιστούμε σ’ αυτά, ούτε να τα επικαλεστούμε, για… ευνόητους λόγους. Θα περιοριστούμε λοιπόν σε δύο κείμενα της οργάνωσης. Τα κείμενα που βρήκαμε στα αγγλικά είναι από ένα παλαιό site του Νορβηγού καθηγητή Barre Ludvigsen, το Al-Mashriq (Η Ανατολική Μεσόγειος), https://almashriq.hiof.no/lebanon/300/320/324/324.2/hizballah/, που δεν έχει ενημερωθεί από το 2000 και μετά. Πέρα απ’ αυτά τα κείμενα, όμως, θα βασιστούμε και στα όσα μας είπαν σχετικά με το πολιτικό της πρόγραμμα στελέχη της Χεζμπολά κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Λίβανο.
 
Στις τελευταίες συναντήσεις, ένας απ’ τους εκπροσώπους της Χεζμπολά δε δίστασε να υποστηρίξει ότι η οργάνωση έχει καθαρά σοσιαλδημοκρατική πολιτική κι επικαλέστηκε διάφορους αναλυτές που την παρομοιάζουν με τους «Μπολσεβίκους»! Η αντίθεση της Χεζμπολά με τον δισεκατομμυριούχο δολοφονημένο πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι (όπως μας είπε ο εκπρόσωπος της Χεζμπολά) ήταν ότι ο δεύτερος ήθελε το Λίβανο μία χώρα υπηρεσιών και τουρισμού, ενώ η πρώτη επικεντρωνόταν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της βιομηχανίας. Αυτή η κατεύθυνση φαίνεται άλλωστε και από το προ δεκαετίας (1996) εκλογικό της πρόγραμμα, που αναφέρει:
 
«Αυτό που χρειάζεται είναι η αναδιάταξη των προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη και η επιχορηγήσεις των τομέων της βιομηχανίας, της αγροτικής οικονομίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας…σε συνδυασμό με τη στήριξη όλων των μορφών επιδεξιότητας. Ο ρόλος του κράτους στην οικονομική λειτουργία θα πρέπει να βασίζεται σε ένα ευγενή εναρμονισμό μεταξύ της αναγκαιότητας της ενεργοποίησης του δημόσιου τομέα, της ευημερίας απ’ την κίνηση και τις επενδύσεις του, από τη μια, και την αναγκαιότητα να μην εγκαταλειφθούν οι υποχρεώσεις του κράτους έναντι των πολιτών και των δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ειδικά αυτών που αφορούν τη στήριξη και την ενίσχυση των περιοχών που αντιμετωπίζουν τη σιωνιστική κατοχή». Κάθε αναφορά στην αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας, ακόμα και με πρωτόλεια μορφή, απουσιάζει από τη συλλογιστική της Χεζμπολά.
 
Ούτε το γεγονός της μαύρης εργασίας χιλιάδων Παλαιστίνιων εργατών φαίνεται να αφορά τη Χεζμπολά, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Παλαιστίνιοι αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας ακόμα και γι’ αυτή την Οργάνωση (είναι αξιοσημείωτο ότι σ’ αυτό το πρόγραμμα δεν αναφέρεται λέξη γι’ αυτούς). Το μόνο που μένει είναι η… ενεργοποίηση του δημόσιου τομέα στην ενίσχυση της βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας, δηλαδή των αστικών στοιχείων της πόλης και του χωριού, γιατί αυτά έχουν το πάνω χέρι στην οικονομία (όπως και σε κάθε οικονομία που οργανώνεται σε καπιταλιστική βάση) και η συγκρότηση ενός στοιχειώδους κράτους πρόνοιας για την αποφυγή της απόλυτης εξαθλίωσης του πληθυσμού.
 
Το πολιτικό πρόγραμμα της Χεζμπολά, έτσι όπως απεικονίζεται στα κείμενα και τα όσα μας είπαν οι εκπρόσωποί της κατά την επίσκεψή μας στο Λίβανο, δεν ξεφεύγει επομένως από τα καθαρά σοσιαλδημοκρατικά πλαίσια. Κι αυτά όμως τα πλαίσια φαντάζουν πολύ «επαναστατικά» για μια χώρα που οι δυτικόφυλες κυβερνήσεις προορίζουν να γίνει δορυφόρος της αμερικάνικης πολιτικής, ενώ η σιωνιστική βαρβαρότητα την καταστρέφει με κάθε ευκαιρία προκειμένου να πετύχει την υποταγή της. Με πλήρη επίγνωση των τεράστιων διαφορών που χωρίζουν το Λίβανο απ’ τη Λατινική Αμερική, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι η Χεζμπολά δεν είναι παρά η λιβανέζικη εκδοχή του Ούγο Τσάβες ο οποίος, χωρίς να θίξει την καπιταλιστική βάση στην οικονομία, αναπτύσσει ένα δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας για τα εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού, πολιτική που του έχει χαρίσει πρωτοφανή λαϊκή υποστήριξη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι ο ίδιος ο Νασράλα έχει στους λόγους του υποστηρίξει δημόσια τον Τσάβες (αποκαλώντας τον «ένα πολύ μεγάλο Αραβα»).
 
Εκεί φαίνεται να εξαντλείται ο προωθητικός ρόλος αυτού του κινήματος της λιβανέζικης Αντίστασης, που χωρίς να αμφισβητεί την καπιταλιστική εξουσία δίνει το αίμα του στον αγώνα ενάντια στους σιωνιστές δολοφόνους και αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια για την εγκαθίδρυση της αμερικάνικης «νέας Μέση Ανατολής», διατηρώντας ταυτόχρονα άριστες σχέσεις με αντιδραστικά καθεστώτα (όπως του Ιραν), που σε ένα άλλο καυτό μεσανατολικό μέτωπο, αυτό του Ιράκ, παίρνουν στάση κατά της Αντίστασης. Σ’ αυτά όμως θα αναφερθούμε στο επόμενο και τελευταίο μέρος αυτού του αφιερώματος.
 
Στο επόμενο: Οι πολιτικές συμμαχίες της Χεζμπολά, η ιρανική επιρροή και η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο.
 
 
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Λίβανος

Παρασκευή, 15.12.06
Επόμενο άρθρο

Λίβανος

Δευτέρα, 18.12.06

Σχετικά Αρθρα

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

Διεθνή 7 Νοέ 2025, 14:06

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

Διεθνή 6 Νοέ 2025, 11:45

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

Διεθνή 6 Νοέ 2025, 10:47

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

Διεθνή 5 Νοέ 2025, 17:51

Νετανιάχου: Εγκλημα είναι η αποκάλυψη της κακοποίησης των παλαιστίνιων κρατούμενων και όχι η κακοποίηση!

Διεθνή 3 Νοέ 2025, 20:03

Αποκαλύψεις για την εν ψυχρώ δολοφονία της οικογένειας Ραζάμπ και άλλα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας του σιωναζιστικού στρατού

Διεθνή 3 Νοέ 2025, 19:23
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

Ημέρα ακτινολογίας.

Ημέρα πολεοδομίας – χωροταξίας.

1901: Βίαιες συγκρούσεις στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη («Ευαγγελικά»), έντεκα νεκροί, ογδόντα τραυματίες, ενώ πυροβολήθηκε και ο πρωθυπουργός Θεοτόκης που υπέβαλε την παραίτηση του λίγες μέρες αργότερα.

1903: Ταραχές με αφορμή την παράσταση “Ορέστεια” του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο με κείμενο σε απλή καθαρεύουσα, δύο νεκροί και δέκα τραυματίες.

1917: Καταργείται η ιδιωτική ιδιοκτησία γης στη Ρωσία. Το Συμβούλιο των Κομισάριων του Λαού καθιερώνεται ως η νέα κυβέρνηση και διορίζει τον Λένιν πρόεδρο, τον Λέον Τρότσκι κομισάριο εξωτερικών και τον Στάλιν κομισάριο εθνοτήτων.

1925: Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Γερμανία).

1932: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ.

1938: Ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια της “Νύχτας των κρυστάλλων“.

2001: Εκρηξη σε διαμέρισμα της οδού Μαυρικίου, τραυματισμός Κυριάκου Μαζοκόπου.

2007: Ο πατέρας πέντε παιδιών Ιλμι Λατές εντοπίζεται από μπλόκο συνοριοφυλακής λίγο έξω από τη Λεβαία Φλώρινας, πυροβολείται πισώπλατα σχεδόν εξ επαφής και πέφτει νεκρός.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Λίβανος

    17Ν
    • Λίβανος

      Εφετείο 17Ν
  • Λίβανος

    ΕΛΑ
    • Λίβανος

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Λίβανος

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Λίβανος

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Λίβανος

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Λίβανος

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Λίβανος

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Λίβανος

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Λίβανος

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Λίβανος

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Λίβανος

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Λίβανος

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Λίβανος

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Λίβανος

      Λίβανος

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Λίβανος

      Λίβανος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Λίβανος

      Λίβανος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Λίβανος

      Λίβανος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Λίβανος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Λίβανος

    Λίβανος

    Ποιοι είμαστε
  • Λίβανος

    Λίβανος

    Επικοινωνία
  • Λίβανος

    Λίβανος

    Όροι χρήσης
  • Λίβανος

    Λίβανος

    Ποιοι είμαστε
  • Λίβανος

    Λίβανος

    Επικοινωνία
  • Λίβανος

    Λίβανος

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo