Αναστάτωση έχει φέρει στη βρετανική πολιτική σκηνή η προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ στο θέμα του Brexit. Η ογκώδης προκαταρκτική συμφωνία των περισσότερων από 500 σελίδων (μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε δημοσιευτεί, αλλά μόνο στοιχεία της είχαν διαρρεύσει στο βρετανικό Τύπο) φέρεται να δεσμεύει τη Βρετανία να αποδεχτεί μία διαφορετική αντιμετώπιση της Βόρειας Ιρλανδίας, έτσι ώστε να αποφευχθούν πάση θυσία τα «σκληρά σύνορα» μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ιρλανδίας. Πράγμα που προκάλεσε την οργή του πρώην υπουργού Εξωτερικών (τώρα είναι απλά ένας απλός βουλευτής των Τόρηδων) Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε ότι «για πρώτη φορά από τη διαίρεση (σ.σ. της Ιρλανδίας), το Δουβλίνο θα έχει περισσότερα να πει σε ορισμένα θέματα διακυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας παρά το Λονδίνο, σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές. Δεν μπορώ να δω πώς μπορεί να τις υποστηρίξει κανείς».
Οι φανατικοί ενωτικοί του βορειο-ιρλανδικού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση της Μέι (Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα – DUP) έχουν κι αυτοί σοβαρές επιφυλάξεις που εκφράστηκαν διά στόματος του εκπροσώπου του κόμματος για το Brexit, Σάμι Γουίλσον, ο οποίος δήλωσε στο BBC ότι «οποιεσδήποτε διευθετήσεις γίνουν, θα πρέπει να μην εξετάζουν διαφορετικά τη Βόρεια Ιρλανδία (σ.σ. από την υπόλοιπη Βρετανία). Από αυτά που ακούμε, δεν είναι αυτή η περίπτωση… (σ.σ. δηλαδή η συμφωνία προβλέπει εξαίρεση της Βόρειας Ιρλανδίας). Δεύτερον, όλες οι διευθετήσεις θα πρέπει να είναι προσωρινές. Και τρίτον, η ικανότητα να αποσυρθούμε από τις διευθετήσεις αυτές θα έπρεπε να επαφίεται στη βρετανική κυβέρνηση, όχι στην ΕΕ ή σε κάποιοι ανεξάρτητο σώμα». Ο δε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Νάιτζελ Ντοντς, δήλωσε ότι περιμένει να δει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, για να αποφασίσει αν το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Δύσκολα θα μπορέσει η Μέι να «πουλήσει» τη συμφωνία για να τους ικανοποιήσει όλους.
Βρετανοί βουλευτές ανησυχούν ότι με τη συμφωνία αυτή η Βρετανία θα «παγιδευτεί» σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το μεταβατικό αυτό διάστημα μπορεί να είναι 21 μήνες ή και περισσότερο). Ομως οι Βρυξέλλες απαιτούν συμφωνία στο ζήτημα της μη ύπαρξης «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Ιρλανδίας και ετοιμάζονται ακόμα και για ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας. Γι’ αυτό και την περασμένη Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) εξέδωσε δελτίο Τύπου με τον εύγλωττο τίτλο: «Brexit: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις εργασίες ετοιμότητας και περιγράφει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο», δίνοντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις «συνεχιζόμενες προσπάθειες για ετοιμότητα και σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο δυνάμει του άρθρου 50».
Η συνέχεια αναμένεται… σπαρταριστή. Πώς θα ξεμπλέξει το κουβάρι με το οποίο έχει τυλιχθεί η βρετανική κυβέρνηση, ακόμα και μετά τη θετική απόφαση του υπουργικού συμβούλιου που κατάφερε να αποσπάσει η Μέι, την περασμένη Τετάρτη, μετά από μια πολύωρη και δραματική, όπως αποδείχτηκε, συνεδρίαση; «Δύσκολες θα είναι και οι επόμενες μέρες», δήλωσε μια πελιδνή Μέι έξω από τη γνωστή πόρτα στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Δεν είναι μόνο οι 10 υπουργοί που, όπως μαθεύτηκε αργότερα, διαφώνησαν. Είναι και ο κάβος της Βουλής που πρέπει να περάσει. Οπως μετέδωσε το BBC, οι βουλευτές των Τόρηδων που είναι υπέρ ενός «σκληρού» Brexit αλλάζουν τακτική και από το «βλέποντας και κάνοντας» περνούν σε λογική πρότασης μομφής κατά της Μέι. Ο Κόρμπιν των Εργατικών «βλέπει» πρωθυπουργία (μετά από εκλογές) και μίλησε για «παρωδία συμφωνίας», το βορειοϊρλανδικό DUP απείλησε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες», η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε πως ό,τι θα ισχύσει για τη Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να ισχύσει και για τη Σκωτία «που ψήφισε κατά 62% υπέρ του Remain» και γενικώς το αστικό πολιτικό σύστημα στο νησί… είναι μια ωραία ατμόσφαιρα!