Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 21 Γενάρη
  • Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο
  • Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!
  • Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)
  • Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Πραγματική απειλή ή μύθος; (1)
Διεθνή

Αμερικάνικη χρεοκοπία

Πραγματική απειλή ή μύθος; (1)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Ιούλ 2011, 00:00
Να που η χρεοκοπία δεν απειλεί μόνο τη μικρή Ελλαδίτσα αλλά και την πανίσχυρη Αμερική! Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, αν μέχρι τις 2 Αυγούστου δεν υπάρξει αύξηση στο ανώτατο όριο δανεισμού που έχει θεσπιστεί από την αμερικάνικη νομοθεσία, το αμερικάνικο κράτος θα αναγκαστεί να προβεί σε στάση πληρωμών, είτε προς ξένους πιστωτές είτε προς εργολάβους του δημοσίου είτε προς δικαιούχους διάφορων επιδομάτων. Φυσικά, αυτοί που θα την πληρώσουν πρώτοι είναι οι τελευταίοι, καθώς ο ίδιος ο Ομπάμα δήλωσε την περασμένη Τρίτη, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί θα πάρουν στα χέρια τους τις επιταγές των συντάξεών τους, αν δεν επέλθει συμφωνία στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους!
 
Την ίδια στιγμή η αμερικάνικη εταιρία χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης, Moo-dy’s, προειδοποιεί για ενδεχόμενη υποβάθμιση των αμερικάνικων ομολόγων (που τώρα είναι στην κατηγορία Ααα, δηλαδή από τα πιο αξιόπιστα στον κόσμο), σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία αύξησης του ανώτατου ορίου δανεισμού από το Κογκρέσο. Ποιος όμως θέσπισε αυτό το «ανώτατο όριο» και γιατί δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο; Αυτό θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε στο παρόν και στο επόμενο φύλλο της «Κόντρας». Πρώτα απ’ όλα, όμως, ας δούμε πώς κατανέμεται το αμερικάνικο ομοσπονδιακό χρέος.

Το αμερικάνικο χρέος
 
Το χρέος των ΗΠΑ χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα είναι το χρέος σε πιστωτές εκτός κυβέρνησης (αναφέρεται ως “dept held by the public” ή χρέος που κατέχει το κοινό) και ανέρχεται σε 9.7 τρισ. δολάρια (ισοδυναμεί με περίπου 65% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ΑΕΠ). Το δεύτερο είναι το ενδοκυβερνητικό χρέος (Intragovernmental Holdings), που αποτελείται από ομόλογα τα οποία κατέχουν διάφοροι κρατικοί οργανισμοί και ανέρχεται σε 4.6 τρισ. δολάρια (περίπου 31% του ΑΕΠ)[1].
 
Το μισό ποσό από τα ομόλογα αυτά (γύρω στα 2.5 τρισ. δολάρια) το έχει το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης σε ειδικό ταμείο (το επονομαζόμενο Social Security Trust Fund ή Πιστωτικό Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης), στο οποίο «επενδύονται» τα πλεονάζοντα χρήματα από τις εισφορές εργατών και καπιταλιστών, τα χρήματα δηλαδή που περισσεύουν απ’ αυτά που το κράτος δίνει κάθε χρόνο στους συνταξιούχους, ανάπηρους, άνεργους κτλ.

Η κλοπή της κοινωνικής ασφάλισης
 
Ετσι, το κράτος (μέσω του υπουργείου Οικονομικών) δανείζεται τα χρήματα από τις ασφαλιστικές εισφορές και υπόσχεται να τα δώσει πίσω σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποτε πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα. Η ιδιαιτερότητα των ομολόγων αυτών είναι ότι δεν μπορούν να πουληθούν στη δευτερογενή αγορά και ότι το αμερικάνικο κράτος που ροκανίζει αυτά τα λεφτά υπόσχεται να τα ξεπληρώσει είτε δανειζόμενο από κάπου αλλού είτε αυξάνοντας τους φόρους είτε μειώνοντας άλλες δαπάνες είτε απλά κόβοντας χρήμα[2].
 
Για το λόγο αυτό διάφοροι αστοί «αναλυτές», όπως ο επί εφτά φορές βραβευμένος με το ανώτατο βραβείο οικονομικής δημοσιογραφίας (Loeb), δημοσιογράφος Alan Sloan[3], υποστηρίζουν ότι το ταμείο αυτό δεν έχει καμία οικονομική αξία.

Προφανώς, «ξεχνούν» ότι το αμερικάνικο κράτος κλέβει τα λεφτά των ασφαλισμένων και τους υπόσχεται τοκοφόρα χαρτιά, τα οποία θα ξεπληρώσει επιβάλλοντας φόρους ή περικοπές (στις κοινωνικές δαπάνες πρώτα απ’ όλα)!
 

Την κλοπή των χρημάτων των ασφαλιστικών εισφορών τόσο από τις Δημοκρατικές όσο και από τις Ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις έχει καταγγείλει ακόμα και ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Οκλαχόμα, Tom Coburn, λέγοντας ότι τα λεφτά έχουν ξοδευτεί για άλλους σκοπούς[4]. Ο δε καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, Allen W. Smith, καταγγέλλει ότι το πλεόνασμα των 2.5 τρισ. δολαρίων του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης είναι εικονικό (αποτελείται δηλαδή μόνο από ομόλογα), γιατί τα χρήματα που πήρε το αμερικάνικο κράτος ξοδεύτηκαν σε προγράμματα άσχετα με την κοινωνική ασφάλιση[5]! Με αυτό τον τρόπο ο Smith απαντά στον «έγκριτο» Sloan και σε άλλους «έγκριτους» για τις ανοησίες που αυτοί εκστομίζουν.
 
Αυτά ως προς το αμερικάνικο χρέος, το 17% του οποίου αποτελείται από λεφτά που έκλεψε το κράτος από τις ασφαλιστικές εισφορές, υποσχόμενο να τους τα γυρίσει με τόκο, που τον Ιούλη του 2011 έχει κατρακυλήσει στο 2.6%[6], λίγο λιγότερο από το επιτόκιο ενός δεκαετούς ομολόγου του αμερικάνικου κράτους, όπως το καθορίζει η Αμερικάνικη Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED)[7]. Φυσικά, το αμερικάνικο κράτος θα κάνει τα πάντα για να μην εξοφλήσει τα ομόλογα που τώρα δίνει στο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης, τα επόμενα δέκα χρόνια. Γι’ αυτό και σπεύδει να προχωρήσει σε περικοπές στα διάφορα επιδόματα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Το ανώτατο όριο
 
Το όριο των 14.3 τρισ. δολαρίων, στο οποίο έχει ήδη φτάσει το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ, έχει καθοριστεί από νόμο που ψηφίστηκε στις 12/2/2010 (Νόμος 113-139)[1]. Το ανώτατο όριο δανεισμού πρωτοθεσπίστηκε το 1917 για τον έλεγχο του χρέους κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε, το όριο αυτό έχει αλλάξει δεκάδες φορές. Σύμφωνα με τον Econonist[8], το όριο αυξήθηκε 16 φορές από το 1993, πριν ξεμείνει από λεφτά το υπουργείο Οικονομικών. Τώρα, όμως, τα παζάρια είναι σκληρά μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, φτάνοντας στο σημείο ο Economist να κατηγορεί τους δεύτερους για «επαχθείς απαιτήσεις» και να τους στηλιτεύει σε άρθρο με τίτλο «Ντροπή τους», που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Πέμπτη 7/7.

Ψευδεπίγραφη διαμάχη
 
Η «διαμάχη» αφορά στην εμμονή των Ρεπουμπλικανών να μην αυξηθούν οι φόροι, μη τυχόν και χάσουν τις φοροαπαλλαγές οι επιχειρήσεις, πράγμα που όπως υποστηρίζουν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην «ανάπτυξη», ενώ οι Δημοκρατικοί φαίνεται να θέλουν να αυξήσουν τους φόρους κι όχι μόνο να μειώσουν τα ελλείμματα μέσω της δραστικής μείωσης των κοινωνικών δαπανών. Για το ψευδεπίγραφο της διαμάχης θα μιλήσουμε στο επόμενο φύλλο μαζί με τις εξελίξεις, που ίσως τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να έχουν οδηγήσει σε μία συμφωνία που σίγουρα θα πλήξει τα συμφέροντα της εργαζόμενης κοινωνίας, για να «σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία».

Κώστας Βάρλας
 
Παραπομπές
 
[1] Για την επεξήγηση του ενδοκυβερνητικού χρέους και του ανώτατου ορίου του βλ. https://www.fms.treas.gov/finrep/note_finstmts/fr_notes_fin_stmts_note14.html (Financial Management Service – Οικονομική Υπηρεσία Διαχείρισης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ). Αναλυτικά στοιχεία για το μέγεθος του χρέους δίνονται στην ιστοσελίδα του αμερικάνικου υπουργείου Οικονομικών https://www.treasurydirect.gov/NP/BPDLogin?application=np.
[2] Για αναλυτικά στοιχεία για τα διάφορα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης βλ. https://www.fms.treas.gov/finrep/note_finstmts/fr_notes_fin_stmts_note24.html. Στη σημείωση 24 αναφέρεται ρητά, ότι η κυβέρνηση δεσμεύει τα χρήματα των ταμείων αυτών χωρίς να τα αποταμιεύσει, προκειμένου να πληρώσει στο μέλλον, αλλά τα καταθέτει στο υπουργείο Οικονομικών που τα χρησιμοποιεί για να καλύψει τα γενικά έξοδα της κυβέρνησης! Σε αντάλλαγμα δίνει ομόλογα τα οποία αν χρειαστεί να εξοφληθούν, αυτό θα αυξήσει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης ή θα την αναγκάσει σε περικοπές ή φορολογικές αυξήσεις.
 
[3] «Αχρηστο: Το ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης» (άρθρο στο CNN Money, 10/8/10) βλ. https://www.treasurydirect.gov/ NP/BPDLogin?application=np.
 
[4] Βλέπε https://www.wtsp.com/news/local/article/195201/8/Social-Security-Trust-Fund-stolen-by-the-Government .
 
[5] «Αποκαλύφθηκε τελικά η απάτη της Κοινωνικής Ασφάλισης», άρθρο του αμερικάνου πανεπιστημιακού Allen W. Smith στο Dissident Voice («Φωνή της διαφωνίας»), 24/12/2010 (https://dissidentvoice.org/2010/12/the-social-security-fraud-has-finally-been-exposed/).
 
[6] Αναλυτικά στοιχεία για τα επιτόκια των ομολόγων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης των ΗΠΑ: https://www.socialsecurity.gov/OACT/ProgData/newIssueRates.html.
 
[7] Επιτόκια Αμερικάνικης Ομοσπονδιακής Τράπεζας (https://www.federalreserve. gov/releases/h15/current/default.htm). Το επιτόκιο ενός δεκαετούς ομολόγου του αμερικάνικου κράτους χωρίς προστασία από πληθωρισμό (nominal) ήταν 3% στις 11/7/2011. Εφόσον το αμερικάνικο κράτος δεν δώσει πίσω τα λεφτά που σήμερα παίρνει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, τότε τα ομόλογα που δίνει στο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης θα έχουν μικρότερο επιτόκιο από αυτό που δίνει η FED.
 
[8] Economist 23/6/11.
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Αμερικάνικη χρεοκοπία

Νέο κύμα λαϊκής εξέγερσης
Επόμενο άρθρο

Αμερικάνικη χρεοκοπία

Μαζικό κρατικό έγκλημα

Σχετικά Αρθρα

Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Διεθνή 20 Ιαν 2026, 20:44

Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!

Αντιδρούν ιμπεριαλιστικές χώρες και περιφερειακές δυνάμεις

Διεθνή 20 Ιαν 2026, 13:51

Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»

Διεθνή 20 Ιαν 2026, 08:25

Σύλληψη για μια ανάρτηση στο facebook

Διεθνή 19 Ιαν 2026, 18:25

Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον τέσσερις διεθνείς ακτιβιστές αλληλεγγύης που προσπαθούσαν να καταγράψουν επιθέσεις από παράνομους εποίκους συνελήφθησαν από τον σιωναζιστικό στρατό

Διεθνή 18 Ιαν 2026, 10:25

Γουίτκοφ: Θα πείσουμε τη Χαμάς να αφοπλιστεί! Καλόοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Διεθνή 16 Ιαν 2026, 19:58
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Γενάρη

21 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

20 Ιαν 2026, 20:44
Υγεία

Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο

Πλήττουν καίρια και το Νοσοκομείο Νίκαιας

20 Ιαν 2026, 19:18
Διεθνή

Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!

Αντιδρούν ιμπεριαλιστικές χώρες και περιφερειακές δυνάμεις

20 Ιαν 2026, 13:51
Κόντρες

Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)

20 Ιαν 2026, 12:04
Διεθνή

Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»

20 Ιαν 2026, 08:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Γενάρη

20 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

19 Ιαν 2026, 18:55
Διεθνή

Σύλληψη για μια ανάρτηση στο facebook

19 Ιαν 2026, 18:25
Η παπάρα

Υποψήφιος για Νόμπελ Οικονομικών

19 Ιαν 2026, 14:33
Κόντρες

Προσοχή: κυκλοφορεί επικίνδυνο «συναισθηματικό εμβόλιο»

19 Ιαν 2026, 14:11
Αγροτικά

Εξουσιοδοτημένος κτηνίατρος: Ομολογία ότι η ευλογιά δεν έχει κοπάσει

Και γκεμπελίστικου τύπου διαχείριση

19 Ιαν 2026, 11:03
Υγεία

Tο σποτ της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών για την πρόληψη της εγκεφαλικής παράλυσης αποκρύπτει συνειδητά τις αιτίες και τους υπεύθυνους

19 Ιαν 2026, 09:47
Περιβάλλον

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

19 Ιαν 2026, 09:31
Εργατικά

Η Απεργία δε διώκεται, νικά!

19 Ιαν 2026, 09:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Γενάρη

19 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού

18 Ιαν 2026, 18:46
Παιδεία

Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών

Πετάει στα σκουπίδια σχετική απαγορευτική διάταξη του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ

18 Ιαν 2026, 18:15
Διεθνή

Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον τέσσερις διεθνείς ακτιβιστές αλληλεγγύης που προσπαθούσαν να καταγράψουν επιθέσεις από παράνομους εποίκους συνελήφθησαν από τον σιωναζιστικό στρατό

18 Ιαν 2026, 10:25
Καταστολή

Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης

18 Ιαν 2026, 08:55
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Γενάρη

Πολωνία: Ημέρα γιαγιάς.

1924: Πεθαίνει ο Λένιν.

1957: Συμπλοκές Τούρκων και Ελλήνων στην Κύπρο. Ελληνικά καταστήματα πυρπολούνται από Τούρκους, βανδαλισμοί.

1971: Επτά καταδίκες μελών του ΠΑΚ στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών.

1979: Συλλαμβάνονται εννιά βομβιστές που ανήκουν στην «Οργάνωσιν Εθνικής Αποκαταστάσεως» και ευθύνονταν για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στους κινηματογράφους. Δύο εκ των συλληφθέντων (Χρ. Τζαβέλλας και Γ. Γεωργιάδης) είναι εν ενεργεία αξιωματικοί του στρατού, άλλοι τέσσερις καταζητούνται.

1980: Βόμβα στο αυτοκίνητο του καθηγητή του Χημείου, Βασιλειάδη (ΕΛΑ).

1988: Απόπειρα κατά του αξιωματικού της DIA Τζορτζ Κάρος (17Ν).

1997: Η Μαντλίν Ολμπράιτ γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Είμαστε εδώ για να προασπίζουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών, γι’ αυτό και ζητήσαμε από τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν στη λογική και να κινηθούν και φέτος στα όρια του πληθωρισμού υγείας. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση και οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα θα είναι όσο και πέρυσι που κινήθηκαν στο 7%. Κάνουμε αυτό που μπορούμε, παρεμβαίνουμε, πιστεύω ότι η ασφαλιστική αγορά έχει πάρει το μήνυμα και προσαρμόζεται.

Tακης Θεοδωρικάκος

(Ζήτημα πρώτο: Ο Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Υπάρχουν, βέβαια, μεσαία στρώματα και ένα κομμάτι της εργατικής τάξης που -δυστυχώς- γεμίζει τα ταμεία των ασφαλιστικών εταιριών πληρώνοντας ιδιωτική ασφάλιση υγείας, υποκύπτοντας στην πίεση που ασκεί η εξαθλίωση και η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ομως, και αυτούς να τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι εφιάλτης τους είναι τα ενοίκια, το σούπερ μάρκετ και η θέρμανση. Την ιδιωτική ασφάλιση υγείας μπορείς να την κόψεις, άμα στριμωχτείς, όμως το ενοίκιο πρέπει να το πληρώσεις και το σούπερ μάρκετ δεν μπορείς να το κόψεις, άμα θέλεις να μην λιμοκτονήσεις και να μην βρομίσεις. Ζήτημα δεύτερο: Ο Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι μια αύξηση 7%, όσο και πέρυσι, είναι μια… δίκαιη αύξηση για τα ασφάλιστρα ιδιωτικής υγείας! Πόσο αυξήθηκαν οι μισθοί; Με το μισό απ’ αυτό το ποσοστό στην καλύτερη περίπτωση. Οι συντάξεις με το ένα τρίτο αυτού του ποσοστού. Δεν πρέπει, όμως, να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, μας λέει ο… μέγας οικονομολόγος, πρώην επικοινωνιολόγος-γκαλοπατζής. Οπως μας πληροφορεί το Δελτίο Τύπου του υπουργείου που διευθύνει, ο Θεοδωρικάκος «υπογράμμισε ότι τα τελευταία επτά χρόνια δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε από το 18% στο 8%, επισημαίνοντας ότι αυτό πρακτικά σημαίνει “500.000 επιπλέον μισθοί που μπαίνουν στα ελληνικά νοικοκυριά” και αποτελεί τη σημαντικότερη κοινωνική πολιτική»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    17Ν
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Εφετείο 17Ν
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    ΕΛΑ
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Ποιοι είμαστε
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Επικοινωνία
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Όροι χρήσης
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Ποιοι είμαστε
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Επικοινωνία
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo