Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ, μετά την ήττα των σιωνιστών στη Γάζα, βαθαίνει συνεχώς. Τελευταία εξέλιξη αποτελεί η σύ- γκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ σχετικά με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, άμεσο αποτέλεσμα κι αυτό του γερού στραπάτσου που υπέστησαν οι σιωνιστές από την Αντίσταση στη Γάζα.
Μερίδα των κυβερνητικών στελεχών που ανήκουν στο Λικούντ του Νετανιάχου, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Πολέμου Μοσέ Γιαλόν, ζητά μια επιπλέον αύξηση των στρατιωτικών δαπανών τουλάχιστον κατά 3 δισ. δολάρια το 2014, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της τελευταίας εισβολής στη Γάζα, και κατά 4 δισ. δολάρια το 2015. Αυτή η επιπλέον αύξηση, που συνολικά θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες το 2015 κατά 20 δισ. δολάρια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με την οποία συμφωνούν όλοι οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, πρέπει να καλυφθεί, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, χωρίς παραπέρα αύξηση του δανεισμού, αλλά αποκλειστικά με αύξηση της φορολογίας και περιορισμό των κοινωνικών δαπανών. Να σημειωθεί ότι οι Αμερικάνοι δίνουν κάθε χρόνο 3 δισ. δολάρια στους σιωνιστές για την κάλυψη στρατιωτικών δαπανών. Στην αντίπερα όχθη, ο Λαπίντ και τα στελέχη του Γιες Ατίντ, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό λόχο, υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών πρέπει να προέλθει αποκλειστικά από αύξηση του δανεισμού.
Ο Νετανιάχου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναστηλώσει το κατεστραμμένο πολιτικό του προφίλ, τονίζει σε όλους τους τόνους ότι είναι υπέρ της δραστικής ισχυροποίησης του σιωνιστικού στρατού, φορτώνοντας πολιτικά το κόστος αυτής της απόφασης στους πολιτικούς του συμμάχους του Γιες Ατίντ (αυτό το κόμμα έχει ορίσει τον υπουργό Οικονομικών), θέλοντας έτσι να πετύχει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Ο Λαπίντ, όμως, δεν είναι διατεθειμένος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού Ynet, να δεχτεί να πάρει μια τέτοια απόφαση και απειλεί ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό οδηγώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου σε κατάρρευση και το Ισραήλ σε εκλογές.
Η ήττα στη Γάζα και η πολιτική κρίση που την ακολουθεί έχουν ως αποτέλεσμα να πυκνώσουν οι φωνές αυτών που ζητούν να μετατραπεί σταδιακά ο ισραηλινός στρατός σε επαγγελματικό με βάση τα αμερικάνικα πρότυπα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ynet, τα επιχειρήματα αυτών που ζητούν κάτι τέτοιο είναι ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης και η μετατροπή του ισραηλινού στρατού σε επαγγελματικό θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους σιωνιστές, σε στρατιωτικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. Στους θιασώτες αυτής της άποψης συγκαταλέγονται πρωτοκλασάτα στελέχη της πολεμικής βιομηχανίας των σιωνιστών, όπως ο επικεφαλής της Ισραηλινής Υπηρεσίας Διαστήματος Ισαάκ Μπεν-Ισραελ, δημοσιογράφοι των μεγαλύτερων εφημερίδων του Ισραήλ Yediot Ahronot και Haaretz, αλλά και κυβερνητικά στελέχη.
Η άποψη αυτή διανθίζεται από επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι ένας μικρότερος σε μέγεθος επαγγελματικός στρατός θα είναι πιο ευέλικτος και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικός στο πεδίο της μάχης. Αυτό, βέβαια, θα αποδειχτεί φιάσκο στον επόμενο πόλεμο που θα επιχειρήσει το Ισραήλ, με δεδομένη τη συνεχόμενη στρατιωτική αναβάθμιση της Αντίστασης σε επίπεδο τακτικής αλλά και εξοπλισμού, που δίνει υλική δύναμη στο απαράμιλλο θάρρος και το πνεύμα αυτοθυσίας των μαχητών της. Ενας στρατός από μισθοφόρους, οι οποίοι θα εκπαιδεύονται συνεχώς στα νέα όπλα, λένε οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, θα έχει υψηλότερο επίπεδο τεχνικής αλλά και ηθικού, αφού οι υψηλές απολαβές των μισθοφόρων θα αποτελούν ισχυρό κίνητρο γι’ αυτούς, ώστε να πολεμούν χωρίς να διαμαρτύρονται. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη κατά τη διάρκεια της τελευταίας εισβολής των σιωνιστών στη Γάζα, όταν λόγω των απωλειών πολλοί ισραηλινοί στρατιώτες αντέδρασαν στις αποφάσεις των ανωτέρων τους, με συνέπεια βαριές ποινές φυλάκισης. Και δεν έχει συμβεί σε καμιά από τις σύγχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Αυτό βέβαια που δεν λένε οι θιασώτες αυτής της άποψης, και είναι το μόνο σημαντικό, είναι ότι σε μια μελλοντική εισβολή στη Γάζα οι σιωνιστές θα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα προπαγανδιστικά τις απώλειες, που πιθανότατα θα είναι μεγάλες, λόγω της αναβάθμισης της επιχειρησιακής δυνατότητας της Αντίστασης. Αλλο να σκοτώνονται μισθοφόροι (αυτή είναι η δουλειά τους) και άλλο μαζί με τους μισθοφόρους (που και τώρα υπάρχουν) να σκοτώνονται και έφεδροι.
Σοβαρούς τριγμούς στο σιωνιστικό προπαγανδιστικό οικοδόμημα έρχεται να προκαλέσει η επιστολή που έστειλαν 43 έφεδροι της στρατιωτικής μονάδας 8200 στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Πολέμου και τον αρχηγό του Στρατού του Ισραήλ, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπηρετήσουν όταν κληθούν από τη μονάδα τους, ώστε να συνεχίσει να υφίσταται και να βαθαίνει ο στρατιωτικός έλεγχος των κατεχόμενων από το Ισραήλ.
Η επίλεκτη μονάδα 8200 εκτελεί στρατιωτική κατασκοπία στα κατεχόμενα, στρατολογώντας χαφιέδες και συλλέγοντας πληροφορίες για στρατιωτικούς στόχους σε παλαιστινιακό έδαφος. Σε συνέντευξη που έδωσαν στο Ynet έξι απ’ αυτούς περιέγραψαν τους τρόπους που χρησιμοποιεί η ισραηλινή κατασκοπία προκειμένου να στρατολογεί χαφιέδες στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, που περιλαμβάνουν υλικές απολαβές, απειλές και εκβιασμούς. Συν τοις άλλοις, αποκάλυψαν ότι το Ισραήλ εκτελούσε επιθέσεις σε αμάχους είτε για να προκαλέσει τρόμο στον παλαιστινιακό λαό είτε στην προσπάθειά του να δολοφονήσει στελέχη της Αντίστασης στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη. Αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται για ακόμη μια φορά να διαλύσουν την εικόνα που παρουσιάζει το Ισραήλ ως φάρο ηθικής και δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.
Εκτενές ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο γεγονός μπορείτε να βρείτε στο website της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση (www.palestineresist.gr).