Με νερό που αντλούν από πηγάδια πλημμυρίζουν τα τούνελ κάτω από τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο επιχείρησης που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο οι αιγυπτιακές αρχές, για να τα κλείσουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Reuters» (13/2/13).
Δεκάδες τούνελ έχουν καταστραφεί μετά την επίθεση τον περασμένο Αύγουστο στο Σινά, κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 αιγύπτιοι στρατιώτες και την οποία η κυβέρνηση Μόρσι απέδωσε σε ενόπλους που πέρασαν μέσω τούνελ στο αιγυπτιακό έδαφος, παρόλο που η κυβέρνηση της Χαμάς το αρνείται. «Τα αιγυπτιακά μέτρα εναντίον των τούνελ έχουν αυξηθεί μετά την εκλογή του Μόρσι. Τα αδέλφια μας της Χαμάς πίστευαν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα με τη Γάζα. Νομίζω ότι έκαναν λάθος. Περίπου 150-200 τούνελ έχουν κλείσει μετά την επίθεση στο Σινά. Αυτή είναι η εποχή Μόρσι», δήλωσε στο ρεπορτάζ του «Reuters» ιδιοκτήτης τούνελ στη Λωρίδα της Γάζας.
Το δίκτυο των τούνελ αποτελεί ζωτική γραμμή ζωής για τη Γάζα, καθώς υπολογίζεται ότι απ’ αυτά περνά το 30% των προϊόντων, παρακάμπτοντας τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει το Ισραήλ από το 2006. Η χρήση νερού για την καταστροφή και το κλείσιμο των τούνελ απειλεί διπλά τη ζωή όσων δουλεύουν σ’ αυτά. Κινδυνεύουν από πνιγμό, αν δεν προλάβουν να βγουν έξω, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές, κινδυνεύουν και από καταρρεύσεις στα τοιχώματα των τούνελ, γιατί το νερό τα διαβρώνει και προκαλεί ρωγμές. Μόνο τον περασμένο Γενάρη έχασαν τη ζωή τους από καταρρεύσεις στα τούνελ έξι Παλαιστίνιοι, ανεβάζοντας στους 233 τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους σ’ αυτά από το 2007.
Συν τοις άλλοις, το κλείσιμο των τούνελ απειλεί να ρίξει στην ανεργία χιλιάδες Παλαιστίνιους που δουλεύουν σ’ αυτά, θέτοντας σε κίνδυνο καθημερινά τη ζωή τους. Υπολογίζεται ότι μετά τον ισραηλινό αποκλεισμό το 2006 ανοίχτηκαν περίπου 3.000 τούνελ. Σήμερα έχουν απομείνει γύρω στα 1.000, στα οποία δουλεύουν 10.000 περίπου Παλαιστίνιοι, με μεροκάματο γύρω στα 15 δολάρια. Οσοι χάσουν τη δουλειά τους είναι πολύ δύσκολο να βρουν άλλη δουλειά στη Γάζα, όπου η ανεργία ξεπερνά το 30%.
Παράλληλα, πλήττεται σοβαρά ο κατασκευαστικός τομέας στη Γάζα, καθώς έχουν εκτοξευτεί στα ύψη οι τιμές των οικοδομικών υλικών λόγω της συνεχιζόμενης καταστροφής των τού-νελ. Ενδεικτικά, ένας τόνος τσιμέντου αυξήθηκε από 108 δολάρια σε 188, ένας τόνος χαλίκι αυξήθηκε από 29 σε 35 δολάρια και ένας τόνος σιδερόβεργες από 886 σε 994 δολάρια. Γεγονός που έχει περιορίσει σημαντικά και σε αρκετές περιπτώσεις έχει σταματήσει τις οικοδομικές εργασίες, λόγω υψηλού κόστους, καθώς το 60% των οικοδομικών υλικών εισάγονται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω των τούνελ.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» (16/2/13), κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς χαρακτήρισε σε συνέντευξη Τύπου τη «νέα πολιτική κλεισίματος των τούνελ» ως «ανανέωση του αποκλεισμού που επιβλήθηκε στη Γάζα το 2006».
Είναι φανερό, ότι η ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και η κυβέρνηση Μόρσι βαδίζουν στα βήματα της πολιτικής του καθεστώτος Μουμπάρακ στο ζήτημα του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, συνεχίζοντας την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση της Χαμάς, γιατί δεν θέλουν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με το Λευκό Οίκο και το Ισραήλ.