Με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών επικήρυξε δύο ηγετικά στελέχη του μαοϊκού αντάρτικου «Φωτεινό Μονοπάτι», προσφέροντας αμοιβή 5 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον βοηθήσει στη συλληψή τους.
Πρόκειται για τον Florindo Eleuterio Flores, γνωστό ως σύντροφο Αρτέμιο, επικεφαλής μιας ομάδας ανταρτών που δρουν στην περιοχή Alto Huallaga, και τον Victor Quispe Palomino, γνωστό ως σύντροφο Χοσέ, επικεφαλής ομάδας ανταρτών που δρoυν στη ζούγκλα της Ene και στις κοιλάδες του ποταμού Apurimac.
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από την αμερικάνικη πρεσβεία στη Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού, λίγες μέρες αφότου ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το Περού ξεπέρασε την Κολομβία, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον κόσμο στην καλλιέργεια κόκας, και ο περουβιανός πρόεδρος Αλαν Γκαρσία χαρακτήρισε τους Αρτέμιο και Χοσέ «ναρκοτρομοκράτες».
Το «Φωτεινό Μονοπάτι» είχε αναπτύξει πλούσια δράση εναντίον των κρατικών δυνάμεων καταστολής στη δεκαετία του ’80. Οταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η ιδρυτική του ομάδα συνελήφθη και φυλακίστηκε σε απάνθρωπες συνθήκες, κάποια στελέχη του κατάφεραν να γλυτώσουν καταφεύγοντας στις ζού-γκλες, να ανασυγκροτήσουν τα επόμενα χρόνια τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν τις ενέδρες και τις επιθέσεις, κατά τις οποίες την περασμένη χρονιά σκοτώθηκαν δεκάδες στρατιώτες.
Δικαιολογημένη λοιπόν η ανησυχία και η πρεμούρα του περουβιανού προέδρου να εξοντώσει την ηγεσία του αντάρτικου, πρσφεύγοντας στη βοήθεια των Αμερικάνων, η οποία προφανώς δεν θα περιοριστεί στην επικήρυξη των «ναρκοτρομοκρατών» αλλά θα εξελιχθεί σε ανοιχτή στρατιωτική ανάμειξη, όπως έχει συμβεί στην Κολομβία με το διαβόητο «Πλαν Κολόμπια» και στο Μεξικό. Το ίδιο συμβαίνει αυτές τις μέρες με την Κόστα Ρίκα, η κυβέρνηση της οποίας έδωσε την άδεια να εγκατασταθούν στη χώρα 7.000 αμερικάνοι πεζοναύτες, με πρόσχημα και πάλι τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών». Η σχετική συμφωνία προβλέπει ότι τα αμερικάνικα στρατεύματα «θα απολαμβάνουν ελευθερία κινήσεων και το δικαίωμα να πραγματοποιούν όλες τις αναγκαίες επιχειρήσεις για να εκπληρώσουν την αποστολή τους». Σημειωτέον ότι η Κόστα Ρίκα δεν έχει στρατό (καταργήθηκε το 1948) παρά μόνο αστυνομία, που σημαίνει ότι η χώρα περνά υπό τον πλήρη στρατιωτικό έλεγχο των ΗΠΑ. Ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» είναι το πρόσχημα που χρησιμοποιεί ο Λευκός Οίκος για να καταστείλει το αντάρτικο κίνημα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, να αποτρέψει τις φυγόκεντρες τάσεις, τύπου Βενεζουέλας, Βολιβίας, Εκουαδόρ κ. ά, και να επιβάλλει ασφυκτικό πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο στις χώρες αυτές.