Σύμφωνα με έκθεση της αμερικάνικης οργάνωσης The Rebecca Project for Human Rights, πολλές αμερικάνικες εταιρίες και ιδρύματα έχουν εμπλακεί σε παράνομα ιατρικά πειράματα σε ανθρώπους στην Αφρική.
Σε χώρες όπως το Καμερούν, η Γκάνα, η Νιγηρία, η Νότια Αφρική κ.α., χιλιάδες άνθρωποι έχουν πέσει θύματα ιατρικών πειραμάτων από εταιρίες όπως η Pfizer και η Family Health International. Τα συγκεκριμένα πειράματα αφορούν ασθένειες όπως το AIDS, την μηνιγγίτιδα και άλλες. Μέσω εξαπάτησης και με την συνεργασία ντόπιων γιατρών που πληρώνονται αδρά, αμερικάνοι ερευνητές και φαρμακευτικές βιομηχανίες δοκίμαζαν φάρμακα γι’ αυτές τις ασθένειες σε ανθρώπους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δέχονται ιατρική περίθαλψη ρουτίνας. Το αποτέλεσμα αυτών των πειραμάτων ήταν πολλές φορές η μόλυνση του ασθενή –η δοκιμή των φαρμάκων στο πειραματόζωο προϋποθέτει την εσκεμμένη μόλυνση από την ασθένεια- ή πολλές φορές και το θάνατό του.
Ιδρύματα τα οποία έχουν εμπλακεί σε αυτά τα πειράματα είναι, μεταξύ άλλων, τα πανεπιστήμια Κολούμπια και Τζόνς Χόπκινς καθώς και το Ιδρυμα Μπίλ Γκέιτς, του ιδιοκτήτη της Microsoft.
Οι αμερικάνικες φαρμακευτικές εταιρίες αλλά και το αμερικάνικο κράτος έχουν διεξάγει πολλές φορές στο παρελθόν παράνομα πειράματα σε ανθρώπους. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το πείραμα Τάσκεγκι στην Αλαμπάμα. Από το 1932 έως το 1972, το αμερικάνικο υπουργείο Υγείας διεξήγαγε πειράματα σχετικά με την θεραπεία της σύφιλης, σε 600 Αφροαμερικάνους. Σ’ αυτά τα πειράματα οι άνθρωποι πειραματόζωα μολύνθηκαν εσκεμμένα με το βακτήριο, ενώ στη συνέχεια δεν τους χορηγήθηκαν φάρμακα προκειμένου να μελετηθεί η εξέλιξη της ασθένειας.
Παρόμοια πειράματα έγιναν και στην Γουατεμάλα από αμερικάνους ερευνητές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’40. Εκατοντάδες άνθρωποι μολύνθηκαν εσκεμμένα με σύφιλη χωρίς την συγκατάθεσή τους, νομίζοντας ότι τους χορηγούνταν θεραπεία για κάποια ασθένεια από την οποία έπασχαν.