Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η κυβερνητική ΕΡΤ αβαντάρει τους νεοναζιστές για να υπηρετήσει το κάλπικο αφήγημα του Μητσοτάκη
  • Aραγτσί: Το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ και η πλήρης επανέναρξη των συνομιλιών εξαρτώνται άμεσα από την άνευ όρων αποδοχή των νόμιμων όρων του Ιράν
  • Σαν σήμερα 3 Νοέμβρη
  • Στενό του Ορμούζ: 11 τάνκερ παραδόθηκαν στις φλόγες μέσα σε εννιά μέρες
  • Koulis the Untouchable
  • Φάμπρικα αναβολών στις δίκες των λαμόγιων της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Παίρνει το πάνω χέρι ο Ασαντ
Διεθνή

Παίρνει το πάνω χέρι ο Ασαντ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Ιούν 2013, 00:00

Υστερα από δύο βδομάδες σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του κυβερνητικού στρατού, με την υποστήριξη  μαχητών της λιβανέζικης Χεσμπολά, και ανταρτών, η στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσεΐρ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Λίβανο, πέρασε υπό τον πλήρη έλεγχο του συριακού στρατού στις 5 Ιουνίου. Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να κλείσουν όλες τις εισόδους που οδηγούσαν στην πόλη, σφίγγοντας έτσι την πολιορκία των ανταρτών, οι οποίοι υπό συνεχή βομβαρδισμό και χωρίς ανεφοδιασμό με μαχητές και πολεμοφόδια δεν μπορούσαν να κρατήσουν άλλο τις θέσεις τους στην πόλη. Οσοι δεν σκοτώθηκαν και δεν πιάστηκαν αιχμάλωτοι διέφυγαν από μια έξοδο που άφησε ο κυβερνητικός στρατός βόρεια προς τη λιβανέζικη συνοριακή πόλη Αρσαλ.

Η κατάληψη της Κουσεΐρ θεωρείται ισχυρότατο πλήγμα για την αντιπολίτευση και βαριά ήττα για τους αντάρτες, οι οποίοι είχαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη για περισσότερο από ένα χρόνο και τη χρησιμοποιούσαν ως αγωγό για τη μεταφορά μαχητών, όπλων και άλλων εφοδίων από το Λίβανο. Αντίθετα, αποτελεί σημαντική νίκη για το καθεστώς Ασαντ, λόγω της στρατηγικής θέσης της, για ένα επιπλέον λόγο. Γιατί βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τη Δαμασκό με την παράκτια ενδοχώρα προς τη Μεσόγειο, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Αλαουΐτες και όπου βρίσκονται τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, η Λατάκια και η Ταρτούς.

Ο επόμενος στόχος του κυβερνητικού στρατού είναι όπως φαίνεται το Χαλέπι, ένα τμήμα του οποίου μαζί με άλλες περιοχές της επαρχίας παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Ηδη, ο κυβερνητικός στρατός έχει καταφέρει να ανακτήσει τις τελευταίες βδομάδες τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Χαλέπι με το διεθνές αεροδρόμιό του, εκκαθαρίζοντας τους αντάρτες από τα χωριά που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου.

Επίσης, τους δυο τελευταίους μήνες οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους αντάρτες από αρκετές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, με πιο πρόσφατη, στις 4 του Ιούνη, τη Jobar, περιοχή κλειδί στα βορειοανατολικά όρια της Δαμασκού, απ’ όπου οι αντάρτες εδώ και βδομάδες προσπαθούν να εισχωρήσουν στη συριακή πρωτεύουσα, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο προέλασης των ανταρτών προς τη Δαμασκό. Συν τοις άλλοις, ο κυβερνητικός στρατός φέρεται να έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος της επαρχίας Νταράα, προπύργιο της εξέγερσης, νότια της Δαμασκού, όπου οι αντάρτες είχαν κάνει σημαντικές προόδους στην αρχή της χρονιάς.

Η κατάληψη της Κουσεΐρ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις από διάφορες πλευρές, που βλέπουν το φως τις δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, οι οποίες συνοψίζονται στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς Ασαντ παίρνει το πάνω χέρι στο δίχρονο εμφύλιο πόλεμο.

Ιδού δείγματα από τέτοιες εκτιμήσεις:

«Τους δύο τελευταίους μήνες, ο συριακός στρατός κινείται σταθερά εναντίον των ανταρτών σε κρίσιμα πολεμικά μέτωπα, κάνοντας σημαντικές προόδους κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και μειώνοντας σημαντικά την απειλή για τη Δαμασκό» (Associated Press, 4/6/13).

«Με τις λιποταξίες στρατιωτών να έχουν σταματήσει και τη δραστήρια συμμετοχή της Χεσμπολά, το καθεστώς Ασαντ έχει τώρα καθαρά το πάνω χέρι στο δίχρονο εμφύλιο πόλεμο… Στρατιωτικοί αναλυτές και ακτιβιστές στη Συρία επισημαίνουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν δείξει ανανεωμένη αποφασιστικότητα από τις αρχές Απρίλη, καθώς κινούνται για την ανακατάληψη περιοχών που είχαν από καιρό πέσει στα χέρια των ανταρτών» (Associated Press, 1/6/13)

Ο αμερικάνος γερουσιαστής John McCain, αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008, ο οποίος επέστρεψε από ένα μυστικό ταξίδι στη Συρία στις 31 του Μάη, δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS:

«Θυμάστε όλη την κουβέντα που ακούγαμε τα δυο περασμένα χρόνια ότι είναι αναπόφευκτο να πέσει το καθεστώς Ασαντ; Λοιπόν, νομίζω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δήλωση σήμερα… Βλέπουμε, δυστυχώς, μια κατάσταση στο πεδίο της μάχης όπου ο Μπασάρ Ασαντ έχει τώρα το πάνω χέρι, και είναι τραγικό ενώ εμείς καθόμαστε και παρακολουθούμε… Η Χεσμπολά έχει τώρα εισβάλει, οι Ιρανοί είναι εκεί, η Ρωσία στέλνει όπλα και όποιος πιστεύει ότι ο Μπασάρ Ασαντ πρόκειται να πάει στη σύνοδο της Γενεύης όταν επικρατεί στο πεδίο της μάχης, είναι απλά γελοίος».

Σημειωτέον ότι ο McCain τάχθηκε εξαρχής υπέρ της αμερικάνικης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και τώρα υποστηρίζει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε άρθρο του με τίτλο «Οι σύριοι αντάρτες σε ταραχή: η γερμανική υπηρεσία Πληροφοριών εκτιμά ότι ο Ασαντ κερδίζει έδαφος» αναφέρει ότι η υπηρεσία αυτή έχει αλλάξει ριζικά την εκτίμησή της για το συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και ότι τώρα πιστεύ-ει ότι ο συριακός στρατός είναι πιο σταθερός και ότι είναι ικανός να αναλαμβάνει επιτυχείς επιχειρήσεις εναντίον ομάδων ανταρτών όποτε θέλει. Το ίδιο άρθρο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών Gerhard Schindler  μέχρι το περασμένο καλοκαίρι υποστήριζε ότι το καθεστώς Ασαντ θα καταρρεύσει στις αρχές του 2013, επικαλούμενος την επισφαλή κατάσταση ανεφοδιασμού και το μεγάλο αριθμό λιποταξιών. Ομως, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά από τότε, καθώς ο στρατός του Ασαντ έχει αποκτήσει ξανά επαρκείς γραμμές ανεφοδιασμού για να εξασφαλίζει τις αναγκαίες ποσότητες όπλων, άλλων υλικών και καυσίμων για τα τανκς και τα αεροσκάφη. Η νέα κατάσταση επιτρέπει στο στρατό του Ασαντ να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις των ανταρτών και να ανακαταλαμβάνει θέσεις που είχε χάσει.

Εκτός από τις επιτυχίες στα πολεμικά μέτωπα, η θέση του καθεστώτος Ασαντ ενισχύεται από την κατάσταση που επικρατεί στην αντιπολίτευση. Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός της αντιπολίτευσης, που συγκροτήθηκε καθ’ υπόδειξη του Λευκού Οίκου στις αρχές της χρονιάς, συνενώνοντας διάφορες αστικές πολιτικές δυνάμεις και εξόριστους στη συντριπτική πλειοψηφία αντικαθεστωτικούς παράγοντες, σπαράσσεται από αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, αντιπαλότητες και συγκρούσεις για τα πόστα και αποδεικνύεται ανεπαρκής για να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική λύση.  Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκε να παραταθεί πέντε μέρες η σύνοδος του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης στην Ιστανμπούλ (είχε προγραμματιστεί για τις 23-25 του Μάη) για να καταφέρουν οι αντιμαχόμενες πλευρές, κάτω από την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Σαουδικής Αραβίας, να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό για τη διεύρυνση του 63μελούς ηγετικού Συμβουλίου με 43 νέα μέλη, στην πλειοψηφία από την ομάδα του φιλελεύθερου Michel Kilo, με στόχο να περιοριστεί η κυριαρχία στο σώμα αυτό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι διαμάχες και τα ατέλειωτα παζαρέματα δεν επέτρεψαν να παρθεί απόφαση για την εκλογή νέου προέδρου, μετά την παραίτηση του Μοάζ αλ-Κατίμπ τον περασμένο Μάρτη, ενώ αποφασίστηκε να μη συμμετέχει ο Συνασπισμός στη διεθνή σύνοδο για το συριακό πόλεμο στη Γενεύη, που προωθείται από ΗΠΑ και Ρωσία, επικαλούμενοι τη συνέχιση της σφαγής και την ανάμιξη της Χεσμπολά και του Ιράν και αποκρύβοντας την πραγματική αιτία που είναι η έλλειψη συνοχής και η αδυναμία τους να καταλήξουν σε συμφωνία που να μπορούν να την παρουσιάσουν ως βάση διαπραγμάτευσης.

Η «σύγχυση» που επικρατεί στο Συνασπισμό αναγκάζει τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα «McClatchy» (31/5/13), να κρατούν 63 εκατομμύρια δολάρια που είχαν υποσχεθεί στο Συνασπισμό, γιατί έχουν απογοητευτεί και αναζητούν πιο αξιόπιστους συνεργάτες για να υποστηρίξουν στη Συρία. Παρ’ όλο που η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις εμπιστοσύνης του Λευκού Οίκου προς το Συνασπισμό, ο οποίος, συν τοις άλλοις, έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και πολλούς δυτικούς και άραβες συμμάχους ως ο νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τους εκπροσώπους της Ρωσίας και των ΗΠΑ που συναντήθηκαν στη Γενεύη με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λακτάρ Μπραχίμι στις 5 Ιούνη να ανακοινώσουν ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η διεθνής σύνοδος για τη Συρία μέσα στον Ιούνιο και ότι πιθανόν να συγκληθεί τον Ιούλιο, γιατί «οι συριακές πλευρές δεν είναι έτοιμες και η αντιπολίτευση έχει πολλή δουλειά μπροστά της για να ετοιμαστεί για τη σύνοδο». Στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι βέβαιο. Τα αντίπαλα στρατόπεδα κερδίζουν χρόνο. Ο συσχετισμός δυνάμεων που θα διαμορφωθεί στο χρόνο αυτό θα καθορίσει και τους όρους των όποιων διαπραγματεύσεων.

Κλείνοντας, θέλουμε να υ-πενθυμίσουμε ότι η λαϊκή εξέγερση στη Συρία έχει εξελιχθεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο με χαρακτηριστικά ενδοθρησκευτικού πολέμου, που δεν έχει καμιά σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα του συριακού λαού, που υποδαυλίζεται και πατρονάρεται από ανταγωνιστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και περιφερειακές χώρες. Συνεπώς, πρόκειται για πόλεμο άδικο και από τις δύο πλευρές.
Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε τον αντιδραστικό ρόλο της Χεσμπολά, που υποστηρίζει ένα αιματοβαμμένο αυταρχικό καθεστώς, προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντά της ως αστική πολιτική δύναμη που συμμετέχει αυτή τη στιγμή στη διαχείριση της εξουσίας στο Λίβανο. Αυτό δείχνει το στενό ορίζοντα που έχουν τέτοιου είδους αστικά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και το γεγονός ότι έχει πολεμήσει και μάλιστα με επιτυχία το σιωνιστικό ισραηλινό καθεστώς δεν της δίνει συγχωροχάρτι.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤο ξεσκέπασμα ενός πολιτικού απατεώνα
Επόμενο άρθρο Υπό κατάρρευση τα δύο τρίτα των βιομηχανικών κτιρίων!

Σχετικά Αρθρα

Aραγτσί: Το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ και η πλήρης επανέναρξη των συνομιλιών εξαρτώνται άμεσα από την άνευ όρων αποδοχή των νόμιμων όρων του Ιράν

Μπακαεΐ: Το Ιράν κρίνει τις ΗΠΑ από τις πράξεις τους και όχι από τον τόνο των επιστολών τους

Διεθνή 3 Νοέ 2026, 10:39

Στενό του Ορμούζ: 11 τάνκερ παραδόθηκαν στις φλόγες μέσα σε εννιά μέρες

Διεθνή 2 Νοέ 2026, 19:53

Σιωναζιστική φρίκη: Δίνουν σε Παλαιστίνιους τη δυνατότητα να δολοφονηθούν μόνοι ή μαζί με τις οικογένειές τους

Διεθνή 2 Νοέ 2026, 09:53

Οι Ιρανοί «ξεροψήνουν» τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές

Διεθνή 30 Οκτ 2026, 19:43

«Eίμαστε κατοχικοί εγκληματίες, αλλά να το λέμε μόνο μεταξύ μας και ψιθυριστά»

Η ξεδιαντροπιά του «αριστερού σιωνισμού με το στόμα μιας ισραηλινής ηθοποιού

Διεθνή 30 Οκτ 2026, 18:54

Μόχσεν Ρεζαεΐ: «Οι ευγενικές επιστολές δεν αλλάζουν τη στάση του Ιράν»

Η Τεχεράνη σχολιάζει την επικοινωνία του Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή 29 Οκτ 2026, 22:23
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Η κυβερνητική ΕΡΤ αβαντάρει τους νεοναζιστές για να υπηρετήσει το κάλπικο αφήγημα του Μητσοτάκη

3 Νοέ 2026, 11:55
Διεθνή

Aραγτσί: Το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ και η πλήρης επανέναρξη των συνομιλιών εξαρτώνται άμεσα από την άνευ όρων αποδοχή των νόμιμων όρων του Ιράν

Μπακαεΐ: Το Ιράν κρίνει τις ΗΠΑ από τις πράξεις τους και όχι από τον τόνο των επιστολών τους

3 Νοέ 2026, 10:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Νοέμβρη

3 Νοέ 2026, 00:01
Διεθνή

Στενό του Ορμούζ: 11 τάνκερ παραδόθηκαν στις φλόγες μέσα σε εννιά μέρες

2 Νοέ 2026, 19:53
Κόντρες

Koulis the Untouchable

2 Νοέ 2026, 19:09
Αγροτικά

Φάμπρικα αναβολών στις δίκες των λαμόγιων της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Και οι κατηγορούμενοι βουλευτές της ΝΔ στο κόλπο των αναβολών

2 Νοέ 2026, 15:27
Εργατικά

Τρομο-δίωξη γιατρού επειδή έκανε σωστά τη δουλειά του

2 Νοέ 2026, 11:40
Καταστολή

Καταδικάστηκαν οι μπάτσοι-βασανιστές του Βασίλη Μάγγου

2 Νοέ 2026, 11:18
Διεθνή

Σιωναζιστική φρίκη: Δίνουν σε Παλαιστίνιους τη δυνατότητα να δολοφονηθούν μόνοι ή μαζί με τις οικογένειές τους

2 Νοέ 2026, 09:53
Εκδηλώσεις

Η ποίηση των μηχανών: Αφιέρωμα στον Τζίγκα Βερτόφ

Τις δυο επόμενες Παρασκευές στην Κόντρα

2 Νοέ 2026, 09:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Νοέμβρη

2 Νοέ 2026, 00:01
Ιστορία

Mοχάμεντ Ντέιφ: Μια θρυλική προσωπικότητα της Παλαιστινιακής Αντίστασης

1 Νοέ 2026, 12:12
Αγροτικά

Οταν το ΥΠΑΑΤ και η ΓΔΚ πιάνονται «με τη γίδα στην πλάτη» (αλλιώς: Ούτε ντροπή ούτε τσίπα)

Αναγκάστηκαν να δηλώσουν κρούσματα αφθώδους στη Λέσβο, όταν τους ξεμπροστιάσαμε για απόκρυψη

1 Νοέ 2026, 10:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Νοέμβρη

1 Νοέ 2026, 00:01
Πολιτισμός

«Χτύπα με το ραβδί σου» – Ενας παιάνας για την αντίσταση

31 Οκτ 2026, 11:17
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

31 Οκτ 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Οκτώβρη

31 Οκτ 2026, 00:02
Διεθνή

Οι Ιρανοί «ξεροψήνουν» τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές

30 Οκτ 2026, 19:43
Διεθνή

«Eίμαστε κατοχικοί εγκληματίες, αλλά να το λέμε μόνο μεταξύ μας και ψιθυριστά»

Η ξεδιαντροπιά του «αριστερού σιωνισμού με το στόμα μιας ισραηλινής ηθοποιού

30 Οκτ 2026, 18:54
Αθλητισμός

Γλείψε τώρα εκεί που έφτυσες, επηρμένε ηλίθιε

30 Οκτ 2026, 13:17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Νοέμβρη

Παναμάς: Ημέρα ανεξαρτησίας (1903).

Ιαπωνία: Ημέρα πολιτισμού.

1931: Αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους της Αθήνας μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας σε διαδήλωση υπέρ των Κυπρίων.

1947: Απόπειρα σαμποτάζ από κομμουνιστές στο αμαξοστάσιο της ΥΕΚΑ στο Νέο Φάληρο.

1968: Αντιχουντικό συλλαλητήριο στην κηδεία του Γεώργιου Παπανδρέου, 41 άτομα παραπέμπονται σε στρατοδικείο.

1969: Τρεις καταδίκες μελών του «Ρήγα Φεραίου».

1972: Η Ανατολική Γερμανία ελευθερώνει 30.000 πολιτικούς κρατούμενους.

1992: Χτύπημα στη ΔΟΥ Αμαρουσίου (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο πόλεμός σας στο αποκορύφωμά του. Κάρφος στον οφθαλμό σας η Μαρία Καρυστιανού. Ολες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν κίβδηλα στοιχεία θα λογοδοτήσουν την επομένη των εκλογών. Σας το υποσχόμαστε.

Ελπίδα για τη Δημοκρατία – Μαρία Καρυστιανού

(Οταν οι γκαλοπατζήδες έβγαζαν το μόρφωμα της Καρυστιανού με κάτι ποσοστά γύρω στο 20%, η πρόεδρός του και οι συν αυτώ έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας. Με το που έσκασε το πρώτο γκάλοπ – της GPO – που δίνει το μόρφωμα εκτός Βουλής, οι δύο κυρίες που έχουν απομείνει ως ηγετικός πυρήνας βγήκαν από τα σινιέ ρούχα τους. Δεν ξέρουν όμως ούτε να νευριάσουν πολιτικά. Νευριάζουν απλά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν αρχίζεις να σκούζεις και να απειλείς. Λες ένα ψύχραιμο «η κάλπη είναι η μόνη πραγματική δημοσκόπηση, οι δημοσκόποι έχουν πέσει πολλές φορές έξω» ή κάτι παρεμφερές κι αυτό αν ερωτηθείς. Αν δεν ερωτηθείς το κάνεις αβαβά. Πώς θα λογοδοτήσουν οι δημοσκοπικές εταιρίες την επομένη των εκλογών; Θα τις θέσει υπό απαγόρευση η – κατά πρόβλεψή της – αυτοδύναμη πρωθυπουργός Μαρία Καρυστιανού; ‘Η θα τους κάνει μήνυση η αντιπρόεδρος Μαρία Γρατσία; Οταν εκτοξεύεις απειλές που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις, γίνεσαι απλά γραφικός αποκαλύπτοντας την απελπισία σου. Είτε μπει είτε δεν μπει στη Βουλή το μόρφωμα που αυτοαποκαλείται «κίνημα» αλλά έχει ονοματεπώνυμο στη μαρκίζα, μιας χρήσης θα είναι. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι δυο Μαρίες που το έστησαν, διώχνοντας όλους τους υπόλοιπους που τις πλαισίωσαν αρχικά, είναι παντελώς άσχετες από πολιτική. Ερασιτέχνισσες του αισχίστου είδους. Δεν είναι μόνο το ότι δεν έχουν τίποτα να πουν, είναι και το ότι δεν ξέρουν πώς να πουν το οτιδήποτε. Μέθυσαν με την προβολή και την αποδοχή που είχε αυτή που έβαλε το όνομά της στη μαρκίζα του μορφώματος και δεν κατάλαβαν ότι είναι άλλη συνθήκη το να σε αποδέχεται ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα ως μάνα θύματος των Τεμπών που ζητάς τιμωρία των εγκληματιών και άλλη συνθήκη να εμφανίζεσαι ως φορέας καπηλείας αυτής της αποδοχής με μια υπερσυντηρητική ρητορική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo