Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 5 Μάρτη
  • Eλαφρυντικά ζητούν οι θρασύδειλοι νεοναζιστές εγκληματίες
  • Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο
  • Φρεγάτες και αεροπλάνα στην Κύπρο για βοήθεια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των αμερικανο-σιωνιστών
  • Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά
  • Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας παραδέχεται ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ του
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Πέρα από τις ψευδεπίγραφες διαμάχες (4)
Διεθνή

Ιράν

Πέρα από τις ψευδεπίγραφες διαμάχες (4)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Απρ 2010, 00:00

Στο προηγούμενο φύλλο μιλήσαμε για την «μετάβαση στην οικονομία της αγοράς», στην οποία βρίσκεται το Ιράν, δηλαδή για το ξεθεμελίωμα των κατακτήσεων της ιρανικής επανάστασης και πρώτα απ’ όλα την κατάργηση των επιδοτήσεων που το ιρανικό καθεστώς αναγκάστηκε να δώσει για να διατηρήσει την κοινωνική ειρήνη στη χώρα του. Δείξαμε ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις ενάντια στο «δυτικό καπιταλισμό», το Ιράν εξακολουθεί να εφαρμόζει πιστά τις συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας, προωθώντας ένα σχέδιο μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, που θα το ζήλευε κι ο δικός μας ο… Δρακουμέλ, ιδιωτικοποιώντας το 80% των κρατικών επιχειρήσεων. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την κρίση που μαστίζει όλες τις καπιταλιστικές χώρες (το Ιραν δεν εξαιρείται από αυτές) και τη χειροτέρευση της κατάστασης της εργατικής τάξης, συνθέτουν ένα τοπίο που μπορεί να γεννήσει κοινωνικές εκρήξεις. Εκρήξεις που τους προηγούμενους μήνες είδαμε να εξελίσσονται πίσω από την ψευδεπίγραφη διαμάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. Ας γίνουμε όμως συγκεκριμένοι.

Συσσώρευση κερδών

Από το 2001 μέχρι το 2005, η μέση τιμή εξαγωγής του ιρανικού πετρελαίου υπερδιπλασιάστηκε (από τα 20.7 στα 49.1 δολάρια το βαρέλι)[1]. Αυτό γέμισε τα κρατικά ταμεία με μπόλικο χρήμα. Είδαν τα έσοδά τους από το πετρέλαιο να αυξάνονται ραγδαία (από 58% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης και του ταμείου πετρελαϊκής σταθεροποίησης, που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα το 2001/2002, έφτασαν στο 72% το 2005/2006)[1]. Ταυτόχρονα, το ΑΕΠ «έτρεχε» με ρυθμούς 5-7% και ο (επίσημος πάντα) πληθωρισμός «συγκρατήθηκε» από τα εκρηκτικά νούμερα της τάξης του 50% (στα μέσα της δεκαετίας του ‘90), σε επίπεδα της τάξης του 15-20%[2].

Ηταν αυτή η συσσώρευση των κερδών που έδωσε τη δυνατότητα στο κράτος να διατηρήσει τις επιδοτήσεις (ιδιαίτερα στον πετρελαϊκό τομέα), οι οποίες θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν πήγαιναν πάντοτε «υπέρ των αδυνάτων» (όπως διαφημιζόταν από το καθεστώς) αλλά τσέπωναν και οι καπιταλιστές με διάφορες κομπίνες. Τέτοια «κόλπα» αναφέρει ο ιρανός οικονομολόγος Αμπάς Μπαχτιάρ, που ζει στη Νορβηγία και ήταν πρώην επίκουρος καθηγητής στο νορβηγικό πανεπιστήμιο Νόρλαντ. Ο Μπαχτιάρ, που δε μπορεί κανείς να τον κατατάξει στα φερέφωνα της δυτικής προπαγάνδας[3], αναφέρει ότι οι εισαγωγείς, αφού εισέπρατταν από το κράτος την επιδότηση στα εισαγόμενα προϊόντα, αντί να τα διοχετεύσουν στην εγχώρια αγορά σε χαμηλές τιμές (αυτός ήταν άλλωστε ο σκοπός της επιδότησης), τα πουλούσαν στο εξωτερικό (στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν) αμέσως μετά την εισαγωγή τους κι αυτό το έκαναν είτε νόμιμα είτε παράνομα[4].

Μισθοί πείνας

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης (πάρθηκε στα μέσα του Μάρτη), ο βασικός μισθός αυξήθηκε κατά 15%, φτάνοντας στο… αστρονομικό ποσό των 303.48 δολαρίων το μήνα[5]! Τα χρήματα αυτά δε φτάνουν ούτε για το νοίκι, που κυμαίνεται πάνω από τα 250 δολάρια, ενώ τα έξοδα μιας τετραμελούς οικογένειας μπορεί να ξεπεράσουν τα 1.500 δολάρια το μήνα[6].

Σε ορισμένα εργοστάσια, όπως στα μεταλλουργεία του Ισπαχάν, που εργάζονται 8.000 εργάτες σε μόνιμες θέσεις εργασίας, ο βασικός μισθός των εργατών ήταν μεγαλύτερος, αλλά δεν ξεπερνούσε τα 400 δολάρια το μήνα, ενώ γύρω στα 300 με 400 δολάρια το μήνα δίνονταν στους εργάτες με τη μορφή κουπονιών και άλλα 200 (το χρόνο) με τη μορφή “bonus”[7].
Αυτά ισχύουν βέβαια για τους εργάτες που καλύπτονται από την εργατική νομοθεσία γιατί υπάρχουν και πολλοί που δεν καλύπτονται αλλά συνάπτουν «προσωρινές συμβάσεις», όπως θα δούμε παρακάτω.

Οταν πληρώνονται…

Σύμφωνα με ανώνυμο συνδικαλιστή από τα μεταλλουργεία του Ισπαχάν, στα οποία σημειώθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες, ο κύριος λόγος για τις κινητοποιήσεις αυτές ήταν οι απλήρωτοι μισθοί[7]: «Οι απεργίες γενικά τελειώνουν όταν πληρώνονται ένας ή δύο μισθοί από τους απλήρωτους, για να σταματήσουν να επεκτείνονται (σ.σ. οι απεργίες), αλλά ξεκινούν πάλι στο τέλος του μήνα, όταν οι μισθοί αρχίσουν πάλι να μην πληρώνονται».

Η περίπτωση των απλήρωτων μισθών στα μεταλλουργεία του Ισπαχάν δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά μάλλον είναι σύνηθες φαινόμενο που εντείνεται ενόψει της παρούσας κρίσης. Μια ματιά να ρίξει κανείς στις διάφορες ανακοινώσεις του διαδικτυακού τόπου Iran Labor Report, θα βρει αρκετές περιπτώσεις εργατών που έχουν μείνει απλήρωτοι για μήνες (ακόμα και πάνω από 10 μήνες, όπως οι εργάτες των τηλεπικοινωνιών), αλλά ο περιορισμένος χώρος μιας εφημερίδας δεν μπορεί να καλύψει ένα τέτοιο ζήτημα.

Μαύρη εργασία

Οπως είπαμε παραπάνω, πολλοί εργάτες δε δουλεύουν σε μόνιμες θέσεις εργασίας αλλά σε «προσωρινές», με συμβάσεις-μαϊμού, έξω από τα όρια της εργατικής νομοθεσίας. Να πως περιγράφει ο Ρεζά Σαχαμπί, από το συνδικάτο των οδηγών λεωφορείων της Τεχεράνης, αυτές τις «συμβάσεις»: «Εδώ και αρκετά χρόνια, λευκά χαρτιά έχουν αντικαταστήσει τις συμβάσεις. Η εταιρία μπορεί να μισθώσει εργάτες με τέτοιο τρόπο που να μην έχουν κανένα επίσημο συμβόλαιο, δεν πληρώνονται για την ασφάλεια, την περίθαλψη των παιδιών τους και τη στέγαση. Ο εργοδότης μπορεί επί πέντε χρόνια να μην πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις, τα ετήσια μπόνους, τις συμμετοχές στα κέρδη κτλ… Πριν, οι εργάτες μπορούσαν να αποκτήσουν μόνιμες συμβάσεις μετά από αρκετά χρόνια και να έχουν την ησυχία τους για να σχεδιάσουν τη ζωή τους, αλλά τώρα αυτές οι λευκές συμβάσεις μπορούν να διατηρηθούν για έξι μήνες, ένα χρόνο ή ακόμα και δέκα χρόνια»[6].
Σε ερώτηση της Ντόιτσε Βέλε για το πού χρησιμοποιούνται αυτές οι «λευκές συμβάσεις», ο Σαχαμπί απαντά: «Παντού. Σήμερα, οι Iran Khodro, Alborz Tiers, μεταλλουργικές βιομηχανίες, ακόμα και η Vahed Bus Company (σ.σ. η εταιρία επιβατικών λεωφορείων της Τεχεράνης) έχουν μετατρέψει τις συμβάσεις των εργατών από μόνιμες σε προσωρινές. Χρησιμοποιούν τεχνάσματα για να αλλάξουν την κατάσταση εργασίας των εργατών. Πληρώνουν μέχρι και τεσσεράμισι μηνιαίους μισθούς για κάθε χρόνο δουλειάς για να πείσουν ένα εργάτη να δεχτεί μια προσωρινή σύμβαση. Οι εργάτες δελεάζονται να αλλάξουν τις συμβάσεις τους. Ενώ μπορεί να πάρουν αρκετές χιλιάδες αμερικάνικα δολάρια αρχικά, θα χάσουν όμως τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και συχνά διώχνονται από τη δουλειά. Μόνο εξαιτίας των οικονομικών στερήσεων πείθονται οι εργάτες»[6].

Σύμφωνα με τον ανώνυμο συνδικαλιστή που αναφέραμε παραπάνω[7], οι εργάτες στις επιχειρήσεις των εργολάβων που προσφέρουν δουλειά στα μεταλλουργεία του Ισπαχάν χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη δουλεύουν εργάτες σε συγκεκριμένα έργα, που μένουν απλήρωτοι 4 με 6 μήνες και προσλαμβάνονται ως άτομα. Στη δεύτερη είναι αυτοί που δουλεύουν σε υπεργολάβους που πουλάνε τα προϊόντα τους στα μεταλλουργεία του Ισπαχάν, με τρίμηνες συμβάσεις και πολύ χαμηλά μεροκάματα και με εύκολη την απόλυσή τους από τους εργοδότες τους.

Οικιστική φούσκα και ανεργία

Εκτός από τα παραπάνω, ένα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού είναι το στεγαστικό. Να πως περιγράφει την πολιτική του ιρανικού κράτους, μετά την άνοδο του Αχμαντινετζάντ στην εξουσία, ο ιρανός οικονομολόγος που αναφέραμε παραπάνω: «Οταν ο κύριος Αχμαντινετζάντ ανέβηκε στην εξουσία, προμήθευσε με χαμηλότοκα δάνεια τους αγοραστές πρώτης κατοικίας, ειδικά τους νέους και τους φτωχούς. Ωστόσο, μιας και τα νέα σπίτια δεν χτίζονταν τόσο γρήγορα όσο η αύξηση της ρευστότητας (σ.σ. δηλαδή όσο αυξάνονταν τα χρήματα που διέθεταν οι αγοραστές τους), η πίεση στην αγορά κατοικίας απλά αυξήθηκε εκθετικά. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση προσπάθησε να αυξήσει την κατασκευή νέων κατοικιών επιχορηγώντας τις πρώτες ύλες όπως το τσιμέντο και το μέταλλο»[4].

Πού οδήγησε όμως όλη αυτή η πίεση για κατασκευή νέων κατοικιών; Στη δημιουργία μιας οικιστικής φούσκας: «Κερδοσκοπία, υπερβολική ρευστότητα και έλλειψη επενδυτικής ασφάλειας, όλα έχουν συμβάλει στη δημιουργία μιας οικιστικής φούσκας που απειλεί την οικονομία της χώρας. Για παράδειγμα, ένα μικρό διαμέρισμα (70 τετρ.μέτρων) σε μικρομεσαία συνοικία της Τεχεράνης κοστίζει σήμερα 400 εκατ. τουμάνς ή 400 χιλιάδες δολάρια. Αυτό είναι ένα αστρονομικό ποσό για την πλειοψηφία του πληθυσμού, είτε είναι πρώτοι αγοραστές είτε όχι. Αυτό απλά δε μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να δημιουργήσει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ειδικά όταν κάποιος λαμβάνει υπ’ όψη του ότι το 35% των κατοίκων της Τεχεράνης είναι ενοικιαστές, δηλαδή τουλάχιστον 4.2 εκατ. άνθρωποι μόνο στην Τεχεράνη. Η αύξηση στην τιμή των κατοικιών οδηγεί σε υψηλότερα ενοίκια, κάνοντας τη ζωή ιδιαίτερα δύσκολη γι’ αυτό τον κόσμο. Επιπρόσθετα, εξαναγκάζει τους νέους ανθρώπους να μείνουν με τους γονείς τους ακόμα κι όταν είναι στην ηλικία του τέλους των 20 ή των αρχών των 30. Ορισμένοι ακόμα και παντρεμένοι εξακολου-    θούν να μένουν με τους γονείς τους απλά γιατί δε μπορούν να διαθέσουν χρήματα ούτε για να νοικιάσουν ένα μικρό διαμέρισμα και οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους ανθρώπους έχουν δουλειά. Το επίσημο “Στατιστικό Κέντρο του Ιράν” θέτει το ποσοστό ανεργίας (Μάρτης 2007) μεταξύ των νέων 15-29 στο 22.4%. Το ποσοστό ανεργίας για την ίδια ομάδα στις αστικές περιοχές δηλώνεται ως 25,6%. Η υποαπασχόληση για το σύνολο του εργατικού δυναμικού δηλώνεται 8.4%. Επομένως, εάν θεωρήσουμε τους “επίσημα” υποαπασχολούμενους και ανέργους νέους ανθρώπους, θα πάρουμε ένα 34% του νεαρού εργαζόμενου πληθυσμού που δεν έχει την τύχη ούτε να νοικιάσει ένα δωμάτιο πόσο μάλλον ένα μικρό διαμέρισμα»[4].

Εργατικές κινητοποιήσεις

Αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα δεν είναι δυνατόν να μη γεννήσει εργατικό κίνημα. Οι εργατικές κινητοποιήσεις μπορεί να μη παίρνουν το ρυθμό… χιονοστιβάδας, ορισμένες φορές όμως αποτελούν αγκάθι για το καθεστώς. Εκτός από τα μεταλλουργεία του Ισπαχάν, που όπως αναφέραμε τον τελευταίο καιρό σημειώνονται απεργίες και κινητοποιήσεις για τους απλήρωτους μισθούς, στο παρελθόν έχουν γίνει μεγαλύτεροι αγώνες. Οπως για παράδειγμα στο εργοστάσιο ζαχαροκάλαμου Haft Tapeh (Seven Hills) Sugarcane Corporation, όπου δουλεύουν 5.000 εργάτες και βρίσκεται στη βορειοδυτική επαρχία του Khuzestan. Εκεί, από το Σεπτέμβρη του 2007, σημειώθηκαν εβδομαδιαίες επαναλαμβανόμενες απεργίες σε περίοδο 2-3 μηνών για τα χαμηλά μεροκάματα και οι εργάτες ξανακατέβηκαν σε απεργία 20 ημερών το Μάη του 2008 με τα ίδια αιτήματα[8]. Μικρότερης κλίμακας κινητοποιήσεις αναφέρονται στα δελτία Τύπου του Iran Labor Report στο διαδίκτυο.

Αγρια καταστολή

Απέναντι στις εργατικές κινητοποιήσεις που συνήθως θάβονται από τα περισσότερα δυτικά ΜΜΕ –τα οποία βλέπουν μόνο τους φοιτητές να διαδηλώνουν για την «ελευθερία»– και τους συνδικαλιστές που οργανώνουν τους αγώνες το καθεστώς είναι ιδιαίτερα σκληρό. Το καθεστώς καταδικάζει ακόμα και συνδικαλιστές μόνο και μόνο γιατί συμμετείχαν στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Να πως περιγράφει ένα ιρανικό site που αναφέρεται σε εργατικά θέματα τις ποινές που έχουν επιβληθεί κατά καιρούς:

«Η Σουζαν Ρατζανί και η Σίβα Κεϊραμπάντι καταδικάστηκαν σε 4 μήνες φυλάκισης και 12 βουρδουλιές, ο Αμπτουλάχ Χάνι καταδικάστηκε σε 91 μέρες φυλάκιση και 40 βουρδουλιές και ο Σεΐντ Χαλέμπ Χοσεϊνί καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση και 50 βουρδουλιές. Η ετυμηγορία εκδόθηκε από το Ποινικό Δικαστήριο της Sanandaj – τμήμα 101. Οι παραπάνω συνδικαλιστές καταδικάστηκαν εξαιτίας της συμμετοχής τους στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς του 2008 στην Sanandaj»[9].

Ενώ ο Μανσούρ Ονσάνλου, ο πρόεδρος του συνδικάτου των οδηγών λεωφορείων της Τεχεράνης και των προαστίων (που ανασυγκροτήθηκε από το 2005), ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης πέντε ετών ως «επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια» και βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τριάμιση χρόνια, αναφέρει τα εξής: «Η αύξηση του πληθωρισμού, η συμπίεση των μισθών και η εξαίρεση διάφορων χώρων εργασίας από την επίβλεψη των υφιστάμενων εργατικών νόμων, με βάση νομοθετικά μνημόνια, οδηγίες και νόμους που πέρασαν από το πέμπτο, έκτο και έβδομο Κοινοβούλιο, οι επιθέσεις σε εργάτες που διαδηλώνουν ζητώντας τους απλήρωτους μισθούς τους, η συντριβή εργατικών διαδηλώσεων από τους ασφαλίτες αστυνομικούς, που κι αυτοί είναι μισθωτοί, η χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας,…χρόνια βαλτώματος του εργατικού κινήματος σαν αποτέλεσμα οχτώ χρόνων πολέμου (σ.σ. εννοεί τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του ’80) και άλλων οκτώ χρόνων ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο, που παρουσιάστηκε σαν ένα ιερό εθνικό πρόγραμμα, εμπόδισαν τους εργάτες από την ελεύθερη οργάνωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους».

Ο Ονσάνλου καταγγέλλει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους σαν «εκτελεστές των κατευθύνσεων που τέθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, που παρουσιάστηκαν με ένα θρησκευτικό και εθνικό προσωπείο», γι’ αυτό και βρίσκεται σήμερα στη φυλακή, αν και άρρωστος, ενώ δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να πάρει ούτε μία μέρα άδειας από τη φυλακή[10].

Θα μπορέσει άραγε η άγρια καταστολή να συγκρατήσει το κύμα εργατικών κινητοποιήσεων ενόψει των περικοπών που θέτει επί τάπητος το καθεστώς Αχμαντινετζάντ; Ο καιρός θα δείξει…

Κώστας Βάρλας

Παραπομπές
1. Islamic Republic of Iran: Statistical Appendix, IMF Country Report No. 07/101, Μάρτης 2007, (πίνακες 1 & 3).
2. Islamic Republic of Iran: Selected Issues, IMF Country Report No. 08/285, Αύγουστος 2008 (Γράφημα Ι.1).
3. Ο Μπαχτιάρ έχει στηλιτεύσει την αμερικάνικη πολιτική ενάντια στο Ιράν. Βλ. σχετικά άρθρα του: «Ο Αχμαντινετζάντ, ο κακός της ημέρας για τις ΗΠΑ», 29/9/2007 (https://www.opednews.com/articles/genera_dr__abba_070929_ahmadinejad_2c_united_.htm), «Ο Μπους εφαρμόζει την ισραηλινή πολιτική», 24/5/2006 (https://www.aljazeerah.info/Opinion%20editorials/2006%20Opinion%20Editorials/May/24%20o/Bush%20Implementing%20Israel%27s%20Strategy%20By%20Abbas%20Bakhtiar.htm).
4. «Το Ιράν και η οικονομία του». Αρθρο του Αμπάς Μπαχτιάρ, 28/1/2008 https://www.scoop.co.nz/stories/HL0801/S00238.htm.
5. Συνέντευξη του Jaafar Azim Zadeh, επικεφαλής της «Ελεύθερης Ομοσπονδίας των Ιρανών Εργατών» στη Ντόιτσε Βέλε, 16/3/2010.
6. Συνέντευξη του Ρεζά Σαχαμπί, συνδικαλιστή του συνδικάτου των οδηγών λεωφορείων της Τεχεράνης, στη Ντόιτσε Βέλε, 24/2/2010. Αναδημοσίευση στο Iran Labor Report (https://iranlaborreport.com/?p=210). 
7. Συνέντευξη ανώνυμου συνδικαλιστή από τα μεταλλουργεία του Ισπαχάν (παλιά πρωτεύουσα της Περσίας), στο ραδιόφωνο Radio Farda, που μεταφράστηκε στα αγγλικά από το Iran Labor Report, 12/2/2010 (https://iranlaborreport.com/?p=148&lang=en-us).
8. Συνέντευξη με συνδικαλιστή του εργοστασίου ζαχαροκάλαμου HTSC (Haft Tapeh Sugarcane Corporation) https://www.komitteyehamahangi.com/Interview%20with%20Mr.%20Ali%20Nejati,.htm
9. https://komitteyehamahangi.com/whipping.htm.
10. Iran Labor Report, 29/3/2010.

 

 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Ιράν

Απλώνει τη σκιά της η Ρωσία στην Κεντρική Ασία
Επόμενο άρθρο

Ιράν

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Σχετικά Αρθρα

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας παραδέχεται ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ του

Φουντώνει η ανησυχία στις ΗΠΑ για έναν πόλεμο που εξαπέλυσαν και δεν κερδίζουν

Διεθνή 4 Μαρ 2026, 13:05

Το Ιράν αποκρούει αποτελεσματικά τους αμερικανο-σιωνιστές επιθετιστές

Διεθνή 3 Μαρ 2026, 20:43

H Χεζμπολά υπερασπίζεται (και πάλι) την ανεξαρτησία του Λιβάνου

Η αμερικανόδουλη κυβέρνηση διέταξε το στρατό να μην συγκρουστεί με τους σιωναζιστές, αλλά να τους ανοίξει περάσματα

Διεθνή 3 Μαρ 2026, 19:25

Οι σιωναζιστές έχασαν την υποστήριξη της αμερικάνικης «κοινής γνώμης»

Διεθνή 3 Μαρ 2026, 12:11

Ο ιρανικός λαός είναι ενωμένος στην απόφαση να υπερασπιστεί την πατρίδα του

Πήγαν για ρεπορτάζ-λαβράκι και κατέληξαν... στον κουβά

Διεθνή 3 Μαρ 2026, 11:25

Η Χεζμπολά απορρίπτει την απόφαση της λιβανέζικης κυβέρνησης να απαγορεύσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Αντίστασης

Διεθνή 2 Μαρ 2026, 19:25
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάρτη

5 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Eλαφρυντικά ζητούν οι θρασύδειλοι νεοναζιστές εγκληματίες

4 Μαρ 2026, 23:16
Κόντρες

Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο

4 Μαρ 2026, 21:52
Πολιτική

Φρεγάτες και αεροπλάνα στην Κύπρο για βοήθεια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των αμερικανο-σιωνιστών

4 Μαρ 2026, 20:20
Εργατικά

Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

4 Μαρ 2026, 18:02
Διεθνή

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας παραδέχεται ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ του

Φουντώνει η ανησυχία στις ΗΠΑ για έναν πόλεμο που εξαπέλυσαν και δεν κερδίζουν

4 Μαρ 2026, 13:05
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Απόφαση (συνεχής ενημέρωση από τη δίκη)

4 Μαρ 2026, 09:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Μάρτη

4 Μαρ 2026, 00:01
Εργατικά

ΟΠΕΚΑ: Ωμή αδικία σε βάρος των πιο ευάλωτων με φόντο ένα ακόμα σκάνδαλο κακοδιαχείρισης

3 Μαρ 2026, 21:07
Διεθνή

Το Ιράν αποκρούει αποτελεσματικά τους αμερικανο-σιωνιστές επιθετιστές

3 Μαρ 2026, 20:43
Διεθνή

H Χεζμπολά υπερασπίζεται (και πάλι) την ανεξαρτησία του Λιβάνου

Η αμερικανόδουλη κυβέρνηση διέταξε το στρατό να μην συγκρουστεί με τους σιωναζιστές, αλλά να τους ανοίξει περάσματα

3 Μαρ 2026, 19:25
Διεθνή

Οι σιωναζιστές έχασαν την υποστήριξη της αμερικάνικης «κοινής γνώμης»

3 Μαρ 2026, 12:11
Διεθνή

Ο ιρανικός λαός είναι ενωμένος στην απόφαση να υπερασπιστεί την πατρίδα του

Πήγαν για ρεπορτάζ-λαβράκι και κατέληξαν... στον κουβά

3 Μαρ 2026, 11:25
Πολιτική

Ολοι/ες αύριο (Τετάρτη, 4 Μάρτη, 9 πμ) στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

Τι περιμένουμε από το Α' Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων;

3 Μαρ 2026, 05:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Μάρτη

3 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Η Χεζμπολά απορρίπτει την απόφαση της λιβανέζικης κυβέρνησης να απαγορεύσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Αντίστασης

2 Μαρ 2026, 19:25
Παιδεία

Να ακυρωθεί το πολεμικό σεμινάριο του ΙΔΙΣ στο Πάντειο!

2 Μαρ 2026, 18:01
Διεθνή

Ψηλά τα χέρια, κρατάω μαγκούρα!

2 Μαρ 2026, 17:57
Παιδεία

Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Μια ελίτ σχολή για λίγους και μια υποβάθμιση σπουδών για τους πολλούς

2 Μαρ 2026, 14:32
Πολιτική

Ο ακροδεξιός «αυτοφωράκιας» του Μητσοτάκη καλεί σε μέχρις εσχάτων στήριξη σιωναζιστών και αμερικανών ιμπεριαλιστών

2 Μαρ 2026, 14:25
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάρτη

1871: Γεννιέται η Ρόζα Λούξεμπουργκ.
1913: Δολοφονείται ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ στη Θεσσαλονίκη.
1929: Τρεις εργάτες νεκροί και δέκα τραυματίες σε συγκρούσεις αστυνομίας και απεργών στην Ελευσίνα.
1951: Εκτελείται στη Θεσσαλονίκη ο 22χρονος Νίκος Νικηφορίδης για εσχάτη προδοσία (συγκέντρωνε υπογραφές για την ειρήνη).
1953: Πεθαίνει ο Ιωσήφ Στάλιν.
1978: Βόμβα ακροδεξιών στα γραφεία του περιοδικού “Αντί”.
1984: Οι βρετανοί ανθρακωρύχοι ξεκινούν απεργία που τελικά διήρκησε δώδεκα μήνες.
2000: Βόμβα στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας «Ακτωρ» στο Χαλάνδρι (Επαναστατικοί Πυρήνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Ιράν

    17Ν
    • Ιράν

      Εφετείο 17Ν
  • Ιράν

    ΕΛΑ
    • Ιράν

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Ιράν

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Ιράν

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Ιράν

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Ιράν

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Ιράν

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Ιράν

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Ιράν

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Ιράν

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ιράν

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ιράν

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Ιράν

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Ιράν

      Ιράν

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Ιράν

      Ιράν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Ιράν

      Ιράν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Ιράν

      Ιράν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Ιράν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ιράν

    Ιράν

    Ποιοι είμαστε
  • Ιράν

    Ιράν

    Επικοινωνία
  • Ιράν

    Ιράν

    Όροι χρήσης
  • Ιράν

    Ιράν

    Ποιοι είμαστε
  • Ιράν

    Ιράν

    Επικοινωνία
  • Ιράν

    Ιράν

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo