Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο φιδέμπορος του Μαρ-α-Λάγκο
  • Σαν σήμερα 13 Αυγούστου
  • Μassive Attack: Αποθέωση στη Μελβούρνη όταν ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία
  • Επικεφαλής του Ανώτατου Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν: Το Στενό του Ορμούζ θα ξανανοίξει μόνο όταν οι ΗΠΑ αποδεχτούν τους όρους του Ιράν
  • Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα: Μελόνι και Μερτς ερίζουν για το ποιος θα ξεφορτωθεί τους πρόσφυγες 
  • Σαν σήμερα 12 Αυγούστου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Πέρα από τις ψευδεπίγραφες διαμάχες (3)
Διεθνή

Ιράν

Πέρα από τις ψευδεπίγραφες διαμάχες (3)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Μαρ 2010, 00:00

Μπορεί ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των οκτώ πιο ανεπτυγμένων χωρών στις αρχές του Μάρτη να έδωσε «τα ρέστα του» ενάντια στον… καπιταλισμό, υποστηρίζοντας ότι «η παράταση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εξέθεσε την σκοτεινή πλευρά του καπιταλιστικού συστήματος της Δύσης»[1], όμως η «αντικαπιταλιστική» ρητορεία του δεν έχει καμία αντιστοιχία σε πρακτικό επίπεδο. Το αντίθετο. Το Ιράν ακολουθεί την πεπατημένη όλων των καπιταλιστικών καθεστώτων σε Ανατολή και Δύση, ξεθεμελιώνοντας όσες κατακτήσεις της επανάστασης του ’79 εξακολουθούσαν να διατηρούν την κοινωνική ειρήνη στη χώρα. Ας γίνουμε όπως συγκεκριμένοι.

Στενές σχέσεις με ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Καταρχάς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στα πέντε χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο Αχμαντινετζάντ ουδέποτε έθεσε σε αμφισβήτηση τις σχέσεις της χώρας του είτε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου το Ιράν είναι μέλος, είτε με την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι «τεχνικοί σύμβουλοι» του ΔΝΤ αλωνίζουν στη χώρα και δίνουν «συμβουλές», σε αγαστή συνεργασία με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σε μία από αυτές τις «συμβουλές», στην ετήσια «συμβουλευτική» έκθεσή του για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για το 2005[2], που δημοσιεύτηκε οχτώ μήνες μετά την εκλογή του Αχμαντινετζάντ, το ΔΝΤ επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην μεταρρυθμιστική ατζέντα που περιγράφηκε στο παρόν τέταρτο πεντάχρονο αναπτυξιακό σχέδιο (2005/06-2009/10) και στο 20ετές όραμα. Οι αρχές έδειξαν ότι η οικονομική τους πολιτική και μεταρρυθμιστική στρατηγική θα στόχευε στην επίτευξη των στόχων του πενταετούς προγράμματος, μέσω ιδιωτικοποιήσεων, μεταρρυθμίσεων στον οικονομικό τομέα, διόρθωσης του συστήματος επιδοτήσεων, ανάπτυξης της τεχνολογίας και γνωστικών δραστηριοτήτων». Παρακάτω θα δούμε πως αυτά δεν ήταν μόνο λόγια και κυβερνητικές υποσχέσεις προς το ΔΝΤ, αλλά κατευθύνσεις που είτε έγιναν ήδη πράξη είτε γίνονται τώρα.

Για να ολοκληρώσουμε με τις σχέσεις της «αντικαπιταλιστικής» κυβέρνησης Αχμαντινετζάντ με τους δυο από τους μεγαλύτερους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οικονομικούς οργανισμούς (ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα), θα αρκεστούμε στο να σημειώσουμε ότι το Ιράν έχει λάβει πάνω από 54 δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα, αξίας 3.1 δισ. δολαρίων[3], από τότε (2000) που η τελευταία άρχισε να δανείζει ξανά στη χώρα (μετά από μία παύση επτά χρόνων). Επομένως, οι ιρανικές κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας) διατηρούν στενούς δεσμούς με τους δύο οργανισμούς που δεν διακρίνονται για τα… φιλολαϊκά τους αισθήματα.

Μετάβαση στην «οικονομία της αγοράς»

Οι «συμβουλές» του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και κατάργηση των επιδοτήσεων δεν πήγαν… στο βρόντο. Η αλήθεια είναι ότι οι «συμβουλές» αυτές ταυτίζονταν πέρα για πέρα με τις επιδιώξεις της ιρανικής αστικής τάξης που θέλει μια και καλή να τελειώσει με τα «αναχρονιστικά απομεινάρια» της ιρανικής επανάστασης. Οι αλλαγές στην οικονομική κατεύθυνση της χώρας έχουν επισημανθεί και χαιρετιστεί εδώ και χρόνια από το ΔΝΤ. Σε έκθεση του τελευταίου το 2007, με τίτλο «Διαχειριζόμενοι τη μετάβαση σε μία οικονομία της αγοράς»[4] αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Από το 2002/03, το Ιράν έχει κάνει τεράστια άλματα στο άνοιγμα της οικονομίας στον υπόλοιπο κόσμο μέσω της φιλελευθεροποίησης του εμπορίου, ενοποίησης της τιμής του συναλλάγματος, εξάλειψης των συναλλαγματικών περιορισμών και προσέλκυσης των ξένων άμεσων επενδύσεων. Αυτές οι προσπάθειες έχουν κορυφωθεί με την αποδοχή από το Ιράν του Αρθρου VIII των άρθρων της συμφωνίας του ΔΝΤ[5], η επιστροφή του στις διεθνείς οικονομικές αγορές από τις οποίες απείχε για περίπου τρεις δεκαετίες και η αίτησή του για να γίνει μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι πολιτικές συνέβαλαν στην ευνοϊκή απόδοση που υπογραμμίζεται σε αυτό το έντυπο και ότι το Ιράν θα μπορούσε να επωφεληθεί από μία παραπέρα ενσωμάτωση στην παγκόσμια οικονομία».

Το άνοιγμα του Ιράν στην «παγκόσμια οικονομία» αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο μάλιστα δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης με τίτλο: «Οι ΗΠΑ επιβραβεύουν εταιρίες που αψηφούν την πολιτική τους στο Ιράν»[6]. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι 74 πολυεθνικές κάνουν μπίζνες σε ΗΠΑ και Ιράν κι ότι οι αμερικάνικες κυβερνήσεις (τόσο του Μπους όσο και του Ομπάμα) «έχουν επιβραβεύσει με περισσότερα από 107 δισ. δολάρια σε πληρωμές συμβολαίων, επιχορηγήσεις και άλλα προνόμια την τελευταία δεκαετία ξένες και πολυεθνικές αμερικάνικες εταιρίες ενώ έκαναν μπίζνες με το Ιράν παρά τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να αποθαρρύνει τις επενδύσεις εκεί»[6]. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ακόμα και ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ομοσπονδιακούς εργολάβους των ΗΠΑ μπορούν να επενδύσουν στο Ιράν μέσω των ξένων θυγατρικών τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Βλέπετε, ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας (η οποία από άποψη ύψους του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος βρίσκεται μεταξύ των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών παγκόσμια) δε μπορούσε να αφήσει αδιάφορες τις ξένες πολυεθνικές, οι οποίες είναι καλοδεχούμενες από την ιρανική πολιτική και οικονομική ηγεσία.

«Λαϊκός καπιταλισμός»

Ηδη από το 2006, ανώτατος αξιωματούχος του ιρανικού καθεστώτος δήλωνε… με καμάρι το σχέδιο των εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων με πινελιές… λαϊκού καπιταλισμού, μπροστά στους τεχνικούς «συμβού-λους» του ΔΝΤ: «Η νέα κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο του 2005 (σ.σ. η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ), είναι ενήμερη για την αναγκαιότητα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος (…) και δεσμεύεται στο να συνεχίσει την εφαρμογή της φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας που οραματίστηκε το τέταρτο 5χρονο αναπτυξιακό σχέδιο και το 20χρονο όραμα.

Κάτω από τη νέα στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, ένας αριθμός αναδομημένων επιχειρήσεων έχουν ομαδοποιηθεί σε μετοχικές εταιρίες και το 30% των μετοχών τους, αποκαλούμενες “δίκαιες μετοχές” θα διανεμηθεί σε χαμηλόμισθες οικογένειες σε τιμές αγοράς που θα πληρωθούν από μελλοντικά παράγωγα. Αυτό το σχήμα έχει ήδη αρχίσει σε τέσσερις περιφέρειες. Το υπόλοιπο 70% των μετοχών θα ιδιωτικοποιηθεί μέσω του χρηματιστηρίου. (…) Εχει παρθεί μια σημαντική απόφαση να επιτραπεί η ιδιωτική ιδιοκτησία των κυριότερων επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα σε τομείς κλειδιά της οικονομίας και αντίστοιχα η πώληση μέχρι και του 65% των μετοχών των περισσότερων κρατικών επιχειρήσεων τώρα επιτρέπεται»[7].

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε (ξανά με… καμάρι) ότι: «Η πρόοδος στην εφαρμογή της δομικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας, που οραματίστηκε το τέταρτο πεντάχρονο αναπτυξιακό σχέδιο, κέρδισε σημαντική ορμή με την απόφαση το 2006/07 να αναθεωρήσει το άρθρο 44 του Συντάγματος και να επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση του 80% των κρατικών επιχειρήσεων. Η λίστα περιλαμβάνει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις και τράπεζες: οχτώ μεγάλες εταιρίες με ονομαστική αξία 4.6 δισ. δολαρίων  (η αγοραστική αξία εκτιμάται σε 16 δισ. δολάρια) περνάνε στο τελικό στάδιο ιδιωτικοποίησής τους καθόσον οι μετοχές τους τέθηκαν στο Χρηματιστήριο της Τεχεράνης»[8].

Το τέλος των επιδοτήσεων

Ο «λαϊκός καπιταλισμός» και οι εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις πάνε πακέτο με το τέλος των επιδοτήσεων (τουλάχιστον με τη μορφή που τις γνώριζε ο ιρανός πολίτης μέχρι σήμερα). Την Κυριακή 24 Γενάρη, ο Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε επίσημα την εφαρμογή του σχεδίου «αναμόρφωσης» των επιδοτήσεων. Το σχέδιο είχε υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο στις 5 Γενάρη και επικυρώθηκε από το Ανώτατο Συμβού-λιο στις 13 Γενάρη. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι επιδοτήσεις που πληρώνει η κυβέρνηση προκειμένου να κρατούνται χαμηλά οι τιμές σε διάφορα είδη πλατιάς κατανάλωσης (για τις οποίες αναφερθήκαμε πιο αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο της «Κ») θα πρέπει να μειωθούν δραστικά μέσα στην ερχόμενη πενταετία, ώστε οι τιμές να φτάσουν στο επίπεδο των πραγματικών αγοραστικών τιμών (ιδιαίτερα όσον αφορά στις τιμές των καυσίμων που διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα)[9].

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι τιμές του πετρελαίου και των παραγώγων του (βενζίνη κτλ.) δεν θα πρέπει να είναι μικρότερες από το 90% των τιμών στην αγορά του Περσικού Κόλπου, ενώ αύξηση των τιμών προβλέπεται και στο ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο, το νερό, τη ζάχαρη, το γάλα κτλ., χωρίς όμως να έχει ακόμα καθοριστεί πώς θα γίνει αυτή και ποια γεωγραφικά και άλλα κριτήρια θα καθορίσουν τις τελικές αυξήσεις που θα αποφασιστούν (αυτό θα γίνει με κυβερνητικές αποφάσεις).

Η αλήθεια είναι ότι το καθεστώς φοβάται μια έκρηξη της λαϊκής αγανάκτησης και ο Αχμαντινετζάντ πρότεινε δημοψήφισμα για την επικύρωση του σχεδίου «αναμόρφωσης» των επιδοτήσεων, γιατί το σχέδιο αυτό θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση τα πιο φτωχά νοικοκυριά που ήδη έχουν πληγεί από την κρίση[10].

Για την κατάσταση των εργατών και το κίνημά τους θα μιλήσουμε όμως στο επόμενο φύλλο.

Κώστας Βάρλας

Παραπομπές

1. Press TV, 2/3/2010.

2. “Staff Report for the 2005 Article IV Consultation” – Συμβουλευτική έκθεση του ΔΝΤ για το Ιράν, 15/2/2006. Οι ετήσιες αυτές εκθέσεις γίνονται μετά από συζητήσεις των τεχνικών συμβού-λων του ΔΝΤ με τους αξιωματούχους των χωρών μελών του.

3. “Staff Report for the 2006 Article IV Consultation” – Συμβουλευτική έκθεση του ΔΝΤ για το Ιράν, Μάρτιος 2007.

4. “Islamic Republic of Iran: Managing the Transition to a Market Economy”, έκθεση του ΔΝΤ το 2007.

5. Το άρθρο VIII της συμφωνίας, που επικυρώθηκε στο Μπρέτον Γουντς, αναφέρεται σε σειρά ζητημάτων που αφορούν στις διεθνείς συναλλαγές (απαγόρευση οποιωνδήποτε περιορισμών στην ελευθερία των διεθνών συναλλαγών, υποχρέωση συνεργασίας με το ΔΝΤ σε θέματα νομισματικών αποθεμάτων κτλ.), καθώς και στην παροχή όλων των απαραίτητων οικονομικών πληροφοριών της κάθε χώρας στο ΔΝΤ.

6. New York Times, 6/3/2010.

7. Δήλωση του Αμπάς Μιρακχόρ, Διοικητικού Διευθυντή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, 10/3/2006 (IMF Country Report No. 06/154, Απρίλης 2006).

8. Δήλωση του Α. Μιρακχόρ, στις 23/2/2007 (IMF Country Report No. 07/100, Μάρτης 2007).

9. Payvand News, 25/1/2010.

10. Οι περικοπές που ζητούσε η κυβέρνηση ήταν τεράστιες (της τάξης των 40 δισ. δολαρίων). Το κοινοβούλιο ενέκρινε τις μισές με την αιτιολογία ότι θα εκτιναχθεί ο πληθωρισμός (που τον τελευταίο χρόνο μειώθηκε στο 11.5%, από 26% που ήταν το 2008) και απέρριψε την πρόταση του Αχμαντινετζάντ για δημοψήφισμα (Press TV, 23/3/2010).

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Ιράν

Κινεζοποίηση
Επόμενο άρθρο

Ιράν

ΗΠΑ: Στέλνουν βόμβες στο Ντιέγκο Γκαρσία με στόχο το Ιράν

Σχετικά Αρθρα

Επικεφαλής του Ανώτατου Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν: Το Στενό του Ορμούζ θα ξανανοίξει μόνο όταν οι ΗΠΑ αποδεχτούν τους όρους του Ιράν

Διεθνή 12 Αυγ 2026, 19:11

Νομική νίκη για ακαδημαϊκό στον οποίο αρνήθηκαν πανεπιστημιακή θέση αφού χαρακτήρισε τη Γάζα «κλασική περίπτωση γενοκτονίας»

Διεθνή 11 Αυγ 2026, 18:08

Το στρατηγικό αδιέξοδο των σιωναζιστών στον Λίβανο και οι άθλιοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

Διεθνή 11 Αυγ 2026, 10:40

Διπλωματικό προβάδισμα της Παλαιστινιακής Αντίστασης στις διαδικασίες που αφορούν τη Γάζα

Διεθνή 10 Αυγ 2026, 19:53

Πρόβατα, drones και όπλα: Το νέο μοντέλο του Ισραήλ για την αρπαγή παλαιστινιακής γης

Διεθνή 10 Αυγ 2026, 08:52

Σιωναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: Τους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες και μετά τους σκότωσαν εν ψυχρώ

Διεθνή 9 Αυγ 2026, 12:59
Ροή Ειδήσεων
Η παπάρα

Ο φιδέμπορος του Μαρ-α-Λάγκο

13 Αυγ 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Αυγούστου

13 Αυγ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Μassive Attack: Αποθέωση στη Μελβούρνη όταν ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία

12 Αυγ 2026, 19:58
Διεθνή

Επικεφαλής του Ανώτατου Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν: Το Στενό του Ορμούζ θα ξανανοίξει μόνο όταν οι ΗΠΑ αποδεχτούν τους όρους του Ιράν

12 Αυγ 2026, 19:11
Καταστολή

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα: Μελόνι και Μερτς ερίζουν για το ποιος θα ξεφορτωθεί τους πρόσφυγες 

12 Αυγ 2026, 09:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Αυγούστου

12 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Οταν σε υμνεί η Δεξιά

11 Αυγ 2026, 19:44
Διεθνή

Νομική νίκη για ακαδημαϊκό στον οποίο αρνήθηκαν πανεπιστημιακή θέση αφού χαρακτήρισε τη Γάζα «κλασική περίπτωση γενοκτονίας»

11 Αυγ 2026, 18:08
Πολιτισμός

Αν δε θέλετε να μιλάμε για την Παλαιστίνη, μην μας καλείτε

11 Αυγ 2026, 17:46
Διεθνή

Το στρατηγικό αδιέξοδο των σιωναζιστών στον Λίβανο και οι άθλιοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

11 Αυγ 2026, 10:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου

11 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διπλωματικό προβάδισμα της Παλαιστινιακής Αντίστασης στις διαδικασίες που αφορούν τη Γάζα

10 Αυγ 2026, 19:53
Κόντρες

Τάκης, η ξεσκονίστρα κάθε καπιταλιστή

10 Αυγ 2026, 19:35
Διεθνή

Πρόβατα, drones και όπλα: Το νέο μοντέλο του Ισραήλ για την αρπαγή παλαιστινιακής γης

10 Αυγ 2026, 08:52
Πολιτική

Αμυνα, Μπακέλα… άμυνα!

10 Αυγ 2026, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Αυγούστου

10 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: Τους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες και μετά τους σκότωσαν εν ψυχρώ

9 Αυγ 2026, 12:59
Καταστολή

Ανακινούν την ποινική έρευνα για τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας «Αξιώτισσα»

9 Αυγ 2026, 12:30
Πολιτική

Πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Αμερικανών σπρώχνει τη χώρα ο Μητσοτάκης

Στέλνει ελικόπτερα Apache στα ΗΑΕ

9 Αυγ 2026, 11:47
Διεθνή

Αραγτσί: Ιράν και Ομάν κοντά σε συμφωνία για προσωρινή θαλάσσια διαδρομή στο Στενό του Ορμούζ

το άνοιγμα της στρατηγικής θαλάσσιας οδού εξακολουθεί να υπόκειται σε άλλους όρους

9 Αυγ 2026, 09:17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Αυγούστου

Ημέρα αριστερόχειρων.
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).
1924: Μεγάλες καταχρήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συλλήψεις υπαλλήλων.
1959: Γίνεται γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση φυγάδευσε τον υπόδικο γερμανό εγκληματία πολέμου Γκούντερ Γκόλβες μετά από παρέμβαση της Δυτικής Γερμανίας.
1961: Η Ανατολική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή του τείχους του Βερολίνου.
1967: Βόμβα σε πεζοδρόμια της οδού Πύθωνος (Κυψέλη).
1968: Αποτυχημένη απόπειρα εκτέλεσης του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Αλέξανδρο Παναγούλη.
1971: Η δικτατορία αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια του Ανδρέα Παπανδρέου.
1993: Η τουρκική αστυνομία καταδιώκει και σκοτώνει πέντε μέλη της «Ντεβ Σολ».

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Οι Η.Π.Α. έχουν τον πλήρη έλεγχο του Στενού του Ορμούζ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ! Ο Ναυτικός Αποκλεισμός μας αποκαλείται, από όλους, «ΤΕΙΧΟΣ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΙ», και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει το Ιράν γι’ αυτό. Δεν έχουν Ναυτικό, δεν έχουν Πολεμική Αεροπορία, οι εναπομείναντες στρατιώτες τους παραμένουν απλήρωτοι, το ΙRGC (Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης) έχει αποδεκατιστεί και τρέπεται σε φυγή, και η «Ηγεσία» τους είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αβέβαιη! Δεν έχουν Χρήματα – η χώρα τους είναι «ρημαγμένη». Το μόνο που έχουν είναι ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ και 300% ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ, και η κατάσταση χειροτερεύει! Το Ιράν είναι πλέον μόνο λόγια και καθόλου πράξεις, Οχι Πια ο Νταής της Μέσης Ανατολής. Δόξα στον Αλλάχ! Πρόεδρος ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΖ. ΤΡΑΜΠ

Truth Social

(Ανάμεσα σε δεκάδες αναρτήσεις προσωπικής υποστήριξης [endorsement] διάφορων ρεπουμπλικανών υποψήφιων για τη Βουλή, τη Γερουσία, θέσεις Κυβερνήτη και πολιτειακού εισαγγελέα, στις οποίες κυριαρχεί το… πλούσιο λεξιλόγιό του [τέσσερα επίθετα εναλλάσσονται: fantastic, incredible, tremendous, great], πετάει και μια ανάρτηση για τον πόλεμο κατά του Ιράν. Ενας λογικός άνθρωπος τη διαβάζει και τρίβει τα μάτια του, ψιθυρίζοντας: μα τι λέει ο ξεμωραμένος; Ας αναλογιστούμε, όμως, ότι η ίδια η συνθήκη της επικράτησης του Τραμπ αρχικά στο χώρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και μετά σε πανεθνικό εκλογικό επίπεδο – που αφορά μόλις το ένα τρίτο όσων έχουν δικαίωμα ψήφου – στηρίζεται σε μια βάση παραλογισμού, ανορθολογισμού, τερατολογίας, σκοταδισμού. Υπάρχει ένα φανατικό κοινό έτοιμο να πιστέψει ό,τι «φίδια» του πει ο Τραμπ. Αυτό το κοινό θέλει να κρατήσει ενεργό ώστε να πάει να ψηφίσει στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη και να μειώσει τις απώλειες των Ρεπουμπλικανών. Τι να τους πει; «Δυστυχώς, χάσαμε τον πόλεμο κατά του Ιράν»; Δε γίνεται. Να τους πλακώσει σε αναλύσεις για τη «ρευστότητα» και την «πολυπλοκότητα» της κατάστασης; Ούτε ο ίδιος μπορεί να κάνει τέτοιες αναλύσεις, ούτε αυτοί τις καταλαβαίνουν. Θα πετύχαινε το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει. Τους πλακώνει λοιπόν στην τερατολογία και στο φιδεμπόριο. Επαναλαμβάνοντας συνεχώς τα ίδια «φίδια» – όπως διδάσκει το δόγμα Γκέμπελς – στο τέλος κάποιοι μπορεί να τον πιστέψουν. Είναι η καλύτερη επιλογή που έχει. Κι αν μέχρι τον Νοέμβρη έρθει σε συμφωνία, ικανοποιώντας τις – παλιές και νέες – απαιτήσεις του Ιράν, αυτός θα  πλακωθεί σε νέα ψέματα: «νίκησα το Ιράν, άνοιξα το Ορμούζ». Τα υπόλοιπα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία δε θα τα αναφέρει, με τη βεβαιότητα ότι μεγάλο μέρος των φανατικών του MAGA δε θα δώσει σημασία. Γι’ αυτό και οι Δημοκρατικοί, που ως κόμμα έχουν τα χάλια τους, δεν προσπαθούν τόσο να πάρουν κόσμο από το MAGA, όσο να πάρουν κόσμο από την αποχή και να τον οδηγήσουν στην κάλπη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Ιράν

    17Ν
    • Ιράν

      Εφετείο 17Ν
  • Ιράν

    ΕΛΑ
    • Ιράν

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Ιράν

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Ιράν

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Ιράν

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Ιράν

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Ιράν

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Ιράν

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Ιράν

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Ιράν

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ιράν

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ιράν

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Ιράν

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Ιράν

      Ιράν

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Ιράν

      Ιράν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Ιράν

      Ιράν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Ιράν

      Ιράν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Ιράν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ιράν

    Ιράν

    Ποιοι είμαστε
  • Ιράν

    Ιράν

    Επικοινωνία
  • Ιράν

    Ιράν

    Όροι χρήσης
  • Ιράν

    Ιράν

    Ποιοι είμαστε
  • Ιράν

    Ιράν

    Επικοινωνία
  • Ιράν

    Ιράν

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo