Πέντε διαδηλωτές έπεσαν νεκροί και 21 τραυματίστηκαν στις διήμερες συγκρού-σεις (5 και 6 Ιουλίου) μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στη βόρεια περιφέρεια Καχαμάρκα του Περού. Αιτία των διαδηλώσεων ήταν η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ορυχείου χρυσού αμερικάνικων συμφερόντων στην περιοχή, το οποίο πρόκειται να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον.
Η κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» προέδρου Ολάντα Ουμάλα, θορυβημένη από το μέγεθος των διαδηλώσεων και τη βιαιότητα των συγκρούσεων, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού, απαγόρευσε τις δημόσιες συναθροίσεις και προχώρησε σε συλλήψεις ακτιβιστών του κινήματος ενάντια στην εγκατάσταση ορυχείων στην περιοχή. Παράλληλα, ο στρατός βγήκε στους δρόμους προκειμένου να επιβάλει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή σε συνεργασία με την αστυνομία.
Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, ο πρόεδρος αντικατέστησε τον πρωθυπουργό Οσκαρ Βαλντές, πρώην στρατιωτικό υ- πεύθυνο για το μακελειό των διαδηλωτών στην Καχαμάρκα, με το γνωστό δικηγόρο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χουάν Χιμένες, καθώς και το σύνολο της προηγούμενης κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη κίνηση τοποθέτησης ενός δημοφιλούς προσώπου στη θέση του πρωθυπουργού αποτελεί ελιγμό του Ουμάλα προκειμένου ν’ αποδυναμώσει και ν’ αποκοιμίσει το κίνημα ενάντια στα ορυχεία, αφού η κτηνώδης καταστολή δε φέρνει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι ο Χιμένες στήριξε την απόφαση του Ουμάλα να αναστείλει τις πολιτικές ελευθερίες στις τρεις βόρειες επαρχίες, όπου ουσιαστικά έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος.
Ο Ουμάλα, που βρίσκεται σχεδόν ένα χρόνο στην προεδρία της χώρας, εκλέχτηκε χρησιμοποιώντας σοσιαλδημοκρατική προεκλογική ρητορική, την οποία σύντομα εγκατέλειψε και στράφηκε ανοιχτά ενάντια στο τμήμα του λαού που αντιδρά στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας κυρίως σε αμερικάνικες και καναδικές εταιρίες εξόρυξης μετάλλων.