Τη Δευτέρα έκανε τη μεγάλη έκπληξη ο εκπαραθυρωθείς πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια. Παρουσιάστηκε ενώπιον δημοσιογράφων στην πρωτεύουσα της χώρας Τεγκουσιγκάλπα. Μέσα από το άσυλο που του παραχώρησε η πρεσβεία της Βραζιλίας ο Σελάγια φανερώθηκε και κάλεσε το λαό της Ονδούρας να κατευθυνθεί μαζικά στην πρωτεύουσα και να περικυκλώσει την πρεσβεία για να τον υπερασπιστεί από ενδεχόμενη επίθεση του στρατού.
Χιλιάδες πολίτες αποδέχτηκαν το κάλεσμα και κατευθύνθηκαν έξω από την πρεσβεία, αψηφώντας την 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε ακαριαία ο πραξικοπηματίας Ρομπέρτο Μισελέτι. Οι πρώτες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής δεν άργησαν να εκδηλωθούν έξω από την πρεσβεία, όπου συνέρεαν χιλιάδες πολίτες της Ονδούρας.
Φαίνεται πως οι πραξικοπηματίες αιφνιδιάστηκαν στο άκουσμα της είδησης. Αρχικά, τα ΜΜΕ της χώρας έσπευσαν να τη διαψεύσουν, δημοσιεύοντας δήλωση του Μισελέτι ότι όλη η ιστορία είναι κατασκεύασμα «μιντιακής τρομοκρατίας»! Την ίδια στιγμή, σε ενημέρωση του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ ο εκπρόσωπος Τύπου επέμενε να απαντά, ότι ενημερώθηκε από τα κανάλια.
Ο Σελάγια κατάφερε να περάσει τα σύνορα και να φτάσει απαρατήρητος στην πρωτεύουσα, χωρίς να τον μυριστεί κανείς από τους πραξικοπηματίες. Τα εκατοντάδες μπλόκα του στρατού που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα εδώ και τρεις μήνες, από τότε που οι πραξικοπηματίες του Κογκρέσσου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανέτρεψαν τον Σελάγια, δεν μπόρεσαν να τον εμποδίσουν να εισέλθει στη χώρα. Ετσι, επήλθε πλήγμα στην ασφάλεια του καθεστώτος.
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι πάτρονες του Μισελέτι, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, δεν είχαν ιδέα για την κίνηση του Σελάγια και έτσι άφησαν τους εκλεκτούς τους στο σκοτάδι. Αν και ο ίδιος ο Σελάγια δήλωσε ότι ταξίδεψε με πλήρη μυστικότητα, «διαβαίνοντας κοιλάδες και βουνά», δεν αποκλείεται να συνέδραμαν στην επιστροφή του υποστηρικτές του στο στρατό, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της Ονδούρας, που είναι δυσαρεστημένοι από τους πραξικοπηματίες.
Μετά τις πρώτες πανικόβλητες αντιδράσεις των πραξικοπηματιών, ο Μισελέτι απηύθυνε διάγγελμα από την τηλεόραση, κατηγορώντας τον Σελάγια ότι κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τη διεξαγωγή εκλογών στις 29 Νοέμβρη. Τον κατηγόρησε επίσης για προδοσία και συμμετοχή σε μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς και απαίτησε από την πρεσβεία της Βραζιλίας να τον παραδώσει στις αρχές της Ονδούρας, γιατί εκκρεμεί σε βάρος του δικαστική δίωξη. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αρνείται να παραδώσει τον Σελάγια στις αρχές των πραξικοπηματιών και απαιτεί να επιστρέψει αυτός στον προεδρικό θώκο.
Τις μέρες που πέρασαν μέχρι και την Πέμπτη που γράφεται αυτό το σημείωμα, οι πραξικοπηματίες επέκτειναν τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, έκλεισαν τα αεροδρόμια και κατέβασαν τους διακόπτες σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας. Τα μέτρα αυτά προκάλεσαν την οργή χιλιάδων κατοίκων που ξεχύθηκαν στους δρόμους, αψηφώντας την απαγόρευση. Οι πραξικοπηματίες τρέμουν τόσο πολύ το ενδεχόμενο η λαϊκή οργή να φουντώσει και να μετατραπεί σε ορμητικό χείμαρρο που εξαναγκάζουν όλο τον πληθυσμό να μένει σε εικοσιτετράωρη βάση στα σπίτια του.
Οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι τεράστιες. Η έλλειψη τροφίμων στα σπίτια οδήγησε χιλιάδες γυναίκες έξω από τα σουπερμάρκετ. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το μέγεθος της ανυπακοής και των συγκρούσεων στο δρόμο. Κρίνοντας, όμως, από τις αντιδράσεις του καθεστώτος, οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές. Οι πραξικοπηματίες μεθοδεύουν την είσοδό τους στην πρεσβεία της Βραζιλίας, για να βάλουν τέλος σε κάθε δημόσια δραστηριότητα του Σελάγια. Μια τέτοια ενέργεια, όμως, θα τους φέρει αντιμέτωπους με το βραζιλιάνικο κράτος, μια διόλου αμελητέα δύναμη στην Ν. Αμερική. Για μια τέτοια απόφαση χρειάζεται η αμέριστη υποστήριξη του θείου Σαμ. Θα ρισκάρουν και χωρίς το «πράσινο φως»των ΗΠΑ;
Το πρώτο χαρτί που έριξε ο Σελάγια είναι η «εθνική συμφιλίωση» και οι ειρηνικές μαζικές κινητοποιήσεις για να επανέλθει στην προεδρία. Η Κλίντον δήλωσε ότι και οι δυο πλευρές πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους με διάλογο. Παράλληλα, ο βραζιλιάνος ομόλογός της άσκησε κριτική στις ΗΠΑ και στον αχυράνθρωπό τους, κάτοχο βραβείου Νόμπελ, πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας, που ανέλαβε διαμεσολαβητής ανάμεσα στις δυο πλευρές, φέρνοντας στον κοινό παρονομαστή θύτη και θύμα. Η Βραζιλία επιχειρεί να αναβαθμίσει το ηγεμονικό της προφίλ στην περιοχή. Αλλωστε, είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα της Ν. Αμερικής.
Προς το παρόν, τα πράγματα φαίνονται αδιέξοδα, αλλά το ενδεχόμενο να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στις δυο πλευρές δεν είναι απίθανο. Αν οι πραξικοπηματίες μπορέσουν να εξασφαλίσουν το ρόλο τους σε μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Σελάγια, κάτω από την πίεση Αμερικανών και Βραζιλιάνων, μπορεί να ενδώσουν. Η λύση, όμως, αυτή θα είναι σίγουρα σε βάρος του λαού της Ονδούρας, που είδε μέσα σε τρεις μήνες να παίρνονται σκληρά μέτρα σε βάρος του, μέτρα που θα παγιωθούν με μια συμβιβαστική λύση συγκυβέρνησης. Ο Σελάγια ό,τι μπορούσε να κάνει το έκανε. Εδώ που τα λέμε ξεπέρασε τα όριά του. Δεν μπορούν να περιμένουν πλέον λύση από διαπραγματεύσεις τρίτων οι εργαζόμενοι της Ονδούρας. Τη λύση πρέπει να τη δώσουν οι ίδιοι, ανατρέποντας τη χούντα του Μισελέτι.