Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη
  • Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως
  • Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;
  • Μόνο με τους Παλαιστίνιους δεν τα κατάφεραν
  • Ισπανία: Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός;
  • ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ο ξένος Τύπος για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη
Διεθνή

Ο ξένος Τύπος για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Ιούν 2007, 00:00
Independent
Ρόμπερτ Φισκ: Καλωσορίσατε στην “Παλαιστίνη”

«Πρώτα, απαιτούμε από τους Παλαιστίνιους να ενστερνιστούν τη δημοκρατία και τότε αυτοί εκλέγουν το λάθος κόμμα, τη Χαμάς, και όταν η Χαμάς κερδίζει ένα μικρό εμφύλιο πόλεμο και θέτει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας, εμείς οι Δυτικοί θέλουμε ακόμη να διαπραγματευτούμε με τον ανυπόληπτο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Σήμερα η “Παλαιστίνη” έχει δύο πρωθυπουργούς. Καλωσορίσατε στη Μέση Ανατολή.
 
Με ποιον μπορούμε να διαπραγματευτούμε; Με ποιον να συνομιλήσουμε; Φυσικά, έπρεπε να είχαμε συνομιλήσει με τη Χαμάς πριν από μήνες. Αλλά δεν μας άρεσε η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβένηση του Παλαιστινιακού λαού. Επρεπε να είχε ψηφίσει τη Φατάχ και τη διεφθαρμένη ηγεσία της. Αλλά ψήφισε τη Χαμάς, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να συμμορφωθεί με την κακόφημη συμφωνία του Οσλο.
 
Κανείς από την πλευρά μας δε ρώτησε ποιο συγκεκριμένα Ισραήλ ήταν υποχρεωμένη να αναγνωρίσει. Το Ισραήλ του 1948; Το Ισραήλ των μετά το 1967 συνόρων; Το Ισραήλ που χτίζει και συνεχίζει να χτίζει τεράστιους οικισμούς για τους Εβραίους σε αραβική γη, καταβροχθίζοντας ακόμη περισσότερο από το 22% της “Παλαιστίνης” που έχει απομείνει;
 
Και έτσι σήμερα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνομιλήσουμε με τον πιστό μας χωροφύλακα, κύριο Αμπάς, το “μετριοπαθή” (όπως τον αποκαλούν το BBC, το CCN και το Fox News) Παλαιστίνιο ηγέτη, τον άνθρωπο που έγραψε ένα βιβλίο 600 σελίδων για το Οσλο, χωρίς να αναφέρει ούτε μια φορά τη λέξη “κατοχή”, που πάντα αναφέρεται σε “μετακίνηση των Ισραηλινών στρατευμάτων” αντί για “αποχώρηση”, έναν “ηγέτη” που μπορούμε να εμπιστευτούμε γιατί φοράει γραβάτα και πηγαίνει στο Λευκό οίκο και λέει όλα τα σωστά πράγματα. Οι Παλαιστίνιοι δεν ψήφισαν τη Χαμάς γιατί ήθελαν μια Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά είχαν κουραστεί από τη διαφθορά της Φατάχ του κυρίου Αμπάς και τη σάπια φύση της “Παλαιστινιακής Αρχής”.
 
Θυμάμαι πριν από χρόνια είχα προσκληθεί στο σπίτι ενός αξιωματούχου της Παλαιστινιακής Αρχής, οι τοίχοι του οποίου είχαν τρύπες από τις σφαίρες ενός Ισραηλινού τανκ. Αλλά αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι επιχρυσωμένες βρύσες στο μπάνιο. Εκείνες οι βρύσες – ή οι παραλλαγές τους – ήταν αυτές που προκάλεσαν την ήττα της Φατάχ στις εκλογές.Οι Παλαιστίνιοι ήθελαν να θέσουν τέλος στη διαφθορά –τον καρκίνο του αραβικού κόσμου – και γι’ αυτό ψήφισαν τη Χαμάς. Και τότε εμείς, οι πάνσοφοι, όλη η καλή Δύση, αποφάσισε να τους επιβάλει κυρώσεις, να τους κάνει να λιμοκτονήσουν και να τους τρομοκρατήσει γιατί άσκησαν ελεύθερα το εκλογικό τους δικαίωμα. Μήπως έπρεπε να προσφέρουμε στην “Παλαιστίνη” την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν αυτό θα ήταν αρκετά ελκυστικό για να ψηφίσουν τους σωστούς ανθρώπους;».
 
Reuters
Μετά τη Γάζα, ένα ερώτημα: ποιος ανέτρεψε ποιον;

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να στρώνει το έδαφος για να διαλύσει ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς την παλαιστινιακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Χαμάς, ένα χρόνο πριν από τη βίαιη κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από την ισλαμική ομάδα την περασμένη βδομάδα.
 
Δυτικές, Ισραηλινές και Παλαιστινιακές επίσημες πηγές έλεγαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η αντικατάσταση του πρωθυπουργού της Χαμάς από τον ευνοούμενο της Δύσης Σαλάμ Φαγιάντ δεν ήταν μια ad hoc απάντηση στην επίθεση της Χαμάς, αλλά η κορύφωση μηνών παρασκηνιακών συζητήσεων, σχεδίων και αμερικανικών παροτρύνσεων. Τελικά, η πίεση στον Αμπάς να ενεργήσει εναντίον της Χαμάς ήταν τόσο μεγάλη, αν όχι μεγαλύτερη, από την Ουάσιγκτον, η οποία επιδιώκει να μειώσει τη σημασία του ρόλου της, παρά από την ίδια τη Φατάχ.
 
Μόνο το γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς μπορεί να πει κανείς ότι ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τους Αμερικανούς. Αυτό έκανε κουρέλια τα σχέδια των ΗΠΑ και των Αράβων συμμάχων τους να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Αμπάς στη Γάζα εναντίον της Χαμάς. Πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές βλέπουν την επίθεση ως προληπτικό χτύπημα από τη Χαμάς, πριν η Ουάσιγκτον μπορέσει να ενισχύσει τη Φατάχ. Η Χαμάς υποστηρίζει ότι έκανε την κίνησή της εναντίον ενός “πραξικοπήματος” με την υποστήριξη των ΗΠΑ. “Οι ηγέτες της Χαμάς γνώριζαν τι ετοιμαζόταν. Γνώριζαν ότι ο Αμπάς επρόκειτο να δοκιμάσει να εγκαθιδρύσει την εξουσία του”, είπε ένας ανώτερος δυτικός διπλωμάτης….
 
Ο Εντουαρντ Αμπινγκτον, σύμβουλος για πολύ καιρό του Αμπάς και μέλος ομάδας πίεσης στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η κυβέρνηση Μπους γνωστοποίησε τις προθέσεις της στον πρόεδρο αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Χαμάς στις αρχές του 2006. Στον Αμπάς ειπώθηκε ότι “η Χαμάς είναι μια παράνομη οργάνωση και ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την απομακρύνουν από την εξουσία”. Ο Αμπινγκτον θυμήθηκε μια συνάτηση τον περασμένο Ιούλιο, στην οποία “ο Αμπάς μου είπε ότι οι Αμερικανοί τον πίεζαν να διαλύσει την κυβέρνηση και να σχηματίζει κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Αυτός αρνήθηκε να το κάνει, γιατί θα οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο. Ο Αμπάς δεν ήθελε να έρθει σε αντιπαράθεση, αλλά τελικά εξαναγκάστηκε”.
 
Δυτικοί αξιωματούχοι έλεγαν, ότι ο Αμπάς μπόρεσε να κινηθεί γρήγορα αυτή τη βδομάδα και να σχηματίσει κυβέρνηση, γιατί μεγάλο μέρος της δουλειάς είχε ήδη γίνει. Σε μια ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών, στις αρχές της χρονιάς, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Αμπάς μπορεί να κυβερνήσει με διατάγματα 6 – 12 μήνες, πριν οριστούν εκλογές. Την Κυριακή, αντιμέτωπος με ένα άρθρο του συντάγματος που απαιτεί κάθε νέα κυβέρνηση να εγκρίνεται από τη βουλή, στην οποία η Χαμάς έχει την πλειοψηφία, ο Αμπάς απλώς εξέδωσε ένα διάταγμα με το οποίο έθεσε σε αχρηστία αυτό το άρθρο»…
 
Observer
Πώς η Χαμάς έδιωξε τους “προδότες” της Παλαιστίνης

«Οι πιο σαφείς ενδείξεις των προσεκτικών προετοιμασιών της Χαμάς για την εκκαθάριση της Φατάχ δεν βρίσκονται στη βία αλλά στα επακόλουθα. Οταν η Χαμάς εδραίωσε τον έλεγχό της στη στενή παραλιακή λωρίδα την περασμένη βδομάδα, παρουσίασε ένα πρώην ανώτερο μέλος της Φατάχ, τον Χαλέντ Αμπού Χελάλ, στο κανάλι της, που είπε ότι καλωσορίζει την εκκαθάριση της Φατάχ από τους προδότες και τους συνεργάτες τους. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει μια νέα επιτροπή της Φατάχ για να επιβλέπει την οργάνωση.
 
Η συνεργασία μελών της Φατάχ με τη Χαμάς επιβεβαιώνεται και από άλλες μαρτυρίες. Ο Observer έμαθε ότι μερικοί αξιωματικοί στην Προεδρική Φρουρά έστειλαν τους άντρες τους στο σπίτι μόλις άρχισε η μάχη. Ενας αξιωματούχος της Χαμάς, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ, Αμπού Ομπάιντα, επέμεινε ότι υπήρχε συντονισμός ανάμεσα στις δύο πλευρές καθώς εξελισσόταν η εκκαθάριση. “Σήμερα είναι μέρα μεγαλοψυχίας και ενότητας”, είπε την περασμένη Παρασκευή. “Η Χαμάς έχει δώσει αμνηστεία στους διοικητές και στο προσωπικό ασφάλειας που πήρε μέρος στη μάχη εναντίον της Χαμάς. Η πάλη μας δε στρέφεται εναντίον της Φατάχ, με τη μακρά ιστορία στον αγώνα, αλλά μόνο εναντίον μιας ομάδας πρακτόρων της Φατάχ που ακολουθούσαν τη σιωνιστική ατζέντα. Οι ευυπόληπτοι άνθρωποι της Φατάχ συντονίζονταν μαζί μας και είναι ευτυχείς που απαλλάξαμε τη Φατάχ από τους διεφθαρμένους ανθρώπους. Τώρα πρέπει να επιβάλλουμε το νόμο και την τάξη»”
 
Πώς νίκησε η Χαμάς; Στα μάτια των κατοίκων της Γάζας, η μάχη και η επακόλουθη ήττα ήταν αναπόφευκτες, γιατί οι δυνάμεις της Φατάχ στη Γάζα δεν θεωρούνταν –αυτό ήταν γενική αντίληψη- τίποτα περισσότερο από ένα απειθάρχητο σύνολο εγκληματικών συμμοριών. “Κέρδισαν (η Χαμάς), γιατί δεν πολεμούσαν για τα χρήματα”, είπε στον Οbserver κάτοικος της Γάζας. “Αυτοί δεν παίρνουν μισθούς. Η ουσία του ζητήματος δε βρίσκεται στο ότι η Χαμάς έχει περισσότερους μαχητές, αν και δεν νομίζω ότι έχει, αλλά στο ότι η ποιότητα των αντρών που φέρουν τα όπλα είναι εντελώς διαφορετική. Μερικοί πολεμούσαν τέσσερις μέρες χωρίς να πάνε στο σπίτι τους. Πιστεύουν σ’ αυτό που κάνουν. Οι άλλοι, οι δυνάμεις ασφάλειας της Φατάχ, πολεμούσαν για τα χίλια σέκελ τους (120 λίρες) ή για ένα πακέτο τσιγάρα. Ο Νταχλάν είχε εκμεταλλευτεί τη φτώχεια για να στρατολογήσει κόσμο. Η πλειοψηφία δεν παρουσιάστηκε ούτε για να υπερασπιστεί τους σταθμούς τους, πολλοί έμειναν στα σπίτια τους. Οι περισσότεροι ήταν με πολιτική περιβολή. Δεκάδες κάλεσαν τις (Ταξιαρχίες) Κασάμ και είπαν: θέλουμε να φύγουμε, δώστε μας ασφάλεια και ένα ασφαλές πέρασμα. Οι περισσότεροι από τους ευυπόληπτους ανθρώπους ασφάλειας δεν θέλουν να πολεμήσουν για τον Νταχλάν, το Ισραήλ ή την Αμερική. Δεν αισθάνονται ότι πρέπει να σκοτωθούν για την αμερικάνικη ή την ισραηλινή ατζέντα”….
 
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια. Παρά τις προτάσεις της Χαμάς, ο πρόεδρος Αμπάς ήταν προετοιμασμένος να διακινδυνεύσει μια ακόμη πιο επικίνδυνη αντιπαράθεση με τη Χαμάς, ορκίζοντας χθες μια νέα κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, αφού και οι δυο, ο ίδιος και ο Νταχλάν, ο μεγάλος εχθρός της Χαμάς, είχαν συναντηθεί με ανώτερους Αμερικάνους διπλωμάτες».
 
Al-Quds al-Arabi
Κύριο άρθρο

«Δε νομίζουμε ότι ο βασικός στόχος (των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ισραήλ) είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου ή η ανακούφιση από τα δεινά τους των 9 εκατομμυρίων Παλαιστινίων των κατεχομένων εδαφών και της διασποράς. Μάλλον ο σκοπός είναι η προστασία του εβραϊκού κράτους και η μετατροπή της Παλαιστινιακής Αρχής, στη νέα της μορφή, σε ένα άλλο συνοριακό στρατό, κατά το πρότυπο του Νότιου Λιβάνου. Γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε με σκεπτικισμό αυτή την πρωτοφανή γενναιοδωρία, πρωτοφανή ως προς τον τρόπο, την ποσότητα και το χρόνο. Γιατί είναι φανερό, ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και της δύναμης ασφάλειας που ανασυγκροτεί θα είναι ένα πραξικόπημα εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
 
Τα μέτρα που στοχεύουν στο πραξικόπημα εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας επισπεύδονται. Αρχίζει άφθονη χρηματοδότηση για την επανακατάταξη των οργισμένων και θιγμένων από τη γρήγορη νίκη της Χαμάς και για την εξαγορά άλλων πολιτικών και των οργανώσεών τους έξω από τη Φατάχ».
 
Observer
Αυτοί που αρνήθηκαν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αυτοί που στην πραγματικότητα σχεδίασαν το πραξικόπημα

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι μόνοι άνθρωποι που είναι πραγματικά πίσω από τον Σαλάμ Φαγιάντ είναι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι διπλωμάτες, που εδώ και καιρό υμνούσαν τα προσόντα του στα παρασκήνια, σε κάθε δημοσιογράφο που ήταν πρόθυμος να ακούσει. Ετσι χθες, ο πρόεδρος Μπους και τα άλλα μέλη του Κουαρτέτου πήραν αυτό που ήθελαν. Ο Αμπάς πήγε υπάκουα στην Ιερουσαλήμ, μαζί με το Μοχάμεντ Νταχλάν, τον άνθρωπο που θεωρείται υπεύθυνος για την έναρξη του κύκλου της βίας στη Γάζα, για να συναντήσουν τον αμερικανό πρόξενο-στρατηγό. Και όταν εμφανίστηκαν, το αμερικανικό μποϊκοτάζ στην παλαιστινιακή κυβέρνηση είχε αρθεί.
 
Είναι δύσκολο να μην είσαι κυνικός. Η παλαιστινιακή κοινωνία συνθλίφτηκε μέχρι που τραυματίστηκε. Τιμωρήθηκε συνολικά, γιατί ψήφισε το λάθος κόμμα. Και όταν η αναπόφευκτη έκρηξη συνέβη την περασμένη βδομάδα, ο Αμπάς απέλυσε τη Χαμάς, όπως τον παρότρυναν οι Αμερικανοί να κάνει στη διάρκεια των ταραγμένων μηνών. Λοιπόν, ποιο ήταν το πραγματικό πραξικόπημα; Η αιματηρή επίθεση της Χαμάς στους βίαιους γκάνγκστερς συμμάχους της Φατάχ, που τρομοκρατούσαν τη Γάζα για ένα χρόνο; Ή οι αντισυνταγματικές κινήσεις του Αμπάς με την υποστήριξη της Αμερικής;».
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο«Ηγέτες της Φατάχ στη Γάζα θέλουν να διωχθεί ποινικά ο Νταχλάν»
Επόμενο άρθρο Να στηρίξουμε την Αντίσταση

Σχετικά Αρθρα

Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως

Η Γάζα δεν ήταν απόκλιση από τις αξίες τους, ήταν η κορύφωσή τους

Διεθνή 11 Φεβ 2026, 21:14

Ισπανία: Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός;

Διεθνή 11 Φεβ 2026, 12:01

H σιωναζιστική κυβέρνηση αποφάσισε την εμβάθυνση της de facto προσάρτησης και την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη

Διεθνή 9 Φεβ 2026, 19:42

Η σιωπηλή αναθεώρηση της παλαιστινιακής εκπαίδευσης – Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα που διέρρευσαν

Διεθνή 8 Φεβ 2026, 11:36

Παλαιστίνια δημοσιογράφος ξεφτιλίζει τις δυτικές δικτατορίες και τα μίντιά τους

Διεθνή 7 Φεβ 2026, 13:42

Κείμενο ξέχειλο από φιλο-σιωναζισμό διανεμήθηκε σε κύπριους μαθητές

Διεθνή 6 Φεβ 2026, 08:00
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη

12 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως

Η Γάζα δεν ήταν απόκλιση από τις αξίες τους, ήταν η κορύφωσή τους

11 Φεβ 2026, 21:14
Εργατικά

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

11 Φεβ 2026, 20:07
Κόντρες

Μόνο με τους Παλαιστίνιους δεν τα κατάφεραν

11 Φεβ 2026, 14:41
Διεθνή

Ισπανία: Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός;

11 Φεβ 2026, 12:01
Εργατικά

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1

11 Φεβ 2026, 11:15
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Φλεβάρη

11 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Ο θρασύδειλος κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα γιουσουφάκια του

10 Φεβ 2026, 23:00
Πολιτική

Νέα πρόκληση: Αθώοι οι Κασιδιαραίοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε αντίθετα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο!

10 Φεβ 2026, 20:50
Καταστολή

Aνεστάλη η εκτέλεση της ποινής του Χαλίλ Ντεμίρ και μιας ακόμα αγωνίστριας από την Τουρκία

10 Φεβ 2026, 18:31
Αγροτικά

Ο ορμπανιστής επίτροπος Βάρχεϊ υποχρέωσε τον Τσιάρα να παραδεχτεί ότι είναι παραμύθια τα περί αποκλιμάκωσης της ευλογιάς

Εκθεση-κόλαφος της EFSA - Ειλημμένη απόφαση ο καταστροφικός εμβολιασμός

10 Φεβ 2026, 13:05
Καταστολή

Kαταδίκασαν αγωνιστή από την Τουρκία αφαιρώντας του το δικαίωμα σε δικηγόρο – Να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του μέχρι το Εφετείο

10 Φεβ 2026, 10:44
Καταστολή

ΑΠΘ: Κρεσέντο επιβολής του «νόμου και τάξης» από κυβέρνηση και μπάτσους

Και μια προκλητική ανακοίνωση της Πρυτανείας

10 Φεβ 2026, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Φλεβάρη

10 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

H σιωναζιστική κυβέρνηση αποφάσισε την εμβάθυνση της de facto προσάρτησης και την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη

9 Φεβ 2026, 19:42
Παιδεία

Κυβέρνηση και ΣτΕ μεθοδεύουν τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» (πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων)

9 Φεβ 2026, 18:12
Εργατικά

«Βιολάντα»: Ποιος αμφιβάλλει ότι ήταν καπιταλιστικό έγκλημα;

9 Φεβ 2026, 14:55
Καταστολή

Επιστημονική εκδήλωση του ΔΣΑ για την καθαρογραφή των δικαστικών αποφάσεων

9 Φεβ 2026, 14:23
Κόντρες

Τελειωμένη περίπτωση

9 Φεβ 2026, 10:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Φλεβάρη

9 Φεβ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη

Ημέρα κόκκινου χεριού (για παιδιά που στρατεύονται σε πολέμους).
ΗΠΑ: Ημέρα Λίνκολν.
Μιανμάρ: Ημέρα ένωσης.
1945: Υπογράφεται η συμφωνία της Βάρκιζας.
1946: Απολογισμός ενός έτους από τη συμφωνία της Βάρκιζας: 1.192 νεκροί, 6.413 τραυματίες, 70.000 συλλήψεις, 165 βιασμοί γυναικών, 6.567 ληστείες, 572 επιδρομές σε τυπογραφεία, 100.000 καταδιωκόμενοι και 166 ομάδες ακροδεξιών οπλοφόρων δρουν στη χώρα.
1980: Βόμβα στη βιοτεχνία «Πέρλα» (ΕΛΑ).
1981: Βόμβες στα γραφείο της ΒΕΟ, της ΔΕΗ και σε λεωφορείο της σχολικής επιχείρησης “Βυζάντιο” (ΕΛΑ).
1981: Καταστρέφεται από βόμβα το αυτοκίνητο του πρώην αξιωματικού της χωροφυλακής και προσωπάρχη της «Balkan Export» Καραυγουστή.
1992: Βόμβα που είχε τοποθετηθεί στις τουαλέτες του νυχτερινού κέντρου «Καν Καν» βρέθηκε και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς (ΕΛΑ-1η Μάη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo