Ο πιο πολύνεκρος μήνας από την αμερικάνικη εισβολή τον Οκτώβριο του 2001 στο Αφγανιστάν για τα νατοϊκά στρατεύματα και ιδιαίτερα για τα αμερικάνικα και τα βρετανικά αποδείχτηκε ο Ιούλιος. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές οι νατοϊκοί στρατιώτες που έχουν χάσει τη ζωή τους έχουν φτάσει στους 62, από τους οποίους οι 32 είναι Αμερικάνοι και οι 22 Βρετανοί, στη συντριπτική πλειοψηφία θύματα βομβών και ισχυρών αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.
Παράλληλα, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των τραυματιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η βρετανική στρατιωτική διοίκηση, μόνο μέσα σε μια βδομάδα τραυματίστηκαν σοβαρά περισσότεροι από 150 βρετανοί στρατιώτες στην επαρχία Χέλμαντ, όπου 3.000 βρετανοί και 4.000 αμερικάνοι στρατιώτες επιχειρούν να την εκκαθαρίσουν από τους Ταλιμπάν, ενώ, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, την ίδια βδομάδα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στο Camp Bastion στην επαρχία Χέλμαντ περισσότεροι από 157 τραυματίες, πολλοί με τόσο σοβαρά τραύ-ματα από τους πανίσχυρους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, που οι γιατροί δεν είχαν δει ή αντιμετωπίσει άλλη φορά.
Σημειωτέον ότι ο αριθμός των τραυματιών που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία στο Αφγανιστάν ήταν 46 τον Ιούνιο, 24 το Μάιο και 11 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. Ο αριθμός των αμερικάνων τραυματιών είναι άγνωστος, αλλά προφανώς πολύ μεγαλύτερος, αφού έχουν και τα περισσότερα θύματα από τέτοιες επιθέσεις.
Η απειλή των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών με τους οποίους είναι σπαρμένοι οι δρόμοι απ’ όπου περ-νούν τα νατοϊκά στρατεύματα, η πρωτόγονη κατάσταση των δρόμων, εκτός από μερικούς βασικούς αυτοκινητόδρομους, και το δύσκολο έδαφος σε μεγάλο μέρος της χώρας επιβραδύνουν σοβαρά τις μετακινήσεις και δυσκο- λεύουν τον ανεφοδιασμό των νατοϊκών στρατευμάτων που επιχειρούν στις πιο επικίνδυνες περιοχές του ΝΑ Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα η μεταφορά προσωπικού, ο ανεφοδιασμός και η διακομιδή τραυματιών να γίνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό με ελικόπτερα. Η συντριβή τεσσάρων ελικοπτέρων και δύο μαχητικών αεροσκαφών μέχρις στιγμής αυτό το μήνα, είτε από πυρά μαχητών είτε από υπερκόπωση των πιλότων ή ανεπαρκή συντήρηση δείχνει ότι η αμερικάνικη και η νατοϊκή αεροπορική δύναμη οδηγείται σε οριακό σημείο από τις απαιτήσεις του πολέμου.
Και ενώ οι νατοϊκές απώλειες αυξάνονται και οι αμερικάνοι πεζοναύτες που συμμετέχουν στην εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν στην κοιλάδα του ποταμού Χέλμαντ αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην προέλασή τους και ομολογούν ότι οι αντάρτες που αντιμετωπίζουν στην επαρχία Χέλμαντ σε σχέση με τους αντάρτες στο Ιράκ είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι, επαγγελματικά εκπαιδευμένοι και πολύ πιο τολμηροί, ξεκίνησε πάλι η συζήτηση περί προσέγγισης και συνεργασίας με τους «μετριοπαθείς» Ταλιμπάν. Στις 27 Ιουλίου, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει προσέγγιση και διάλογος με τους πιο «μετριοπαθείς» Ταλιμπάν και κάλεσε την αφγανική κυβέρνηση να πάρει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και να προσφέρει κίνητρα για να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις ανάμεσα στους Ταλιμπάν.
Η απάντηση ήρθε την επόμενη μέρα από τον Σιρατζουντίν Χακανί, από τους ισχυρότερους πολέμαρχους των Ταλιμπάν. Μιλώντας στο Κανάλι 4 από άγνωστη τοποθεσία είπε ότι οι Βρετανοί θέλουν το διάλογο «μόνο επειδή αισθάνονται πόνο από τις βαριές απώλειες». Αρνήθηκε την ύπαρξη μετριοπαθών Ταλιμπάν και επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτοί που έχουν σταματήσει την Τζιχάντ είναι άπιστοι. Κάνουν πολυτελή ζωή και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποκαλούν τον εαυτό τους Ταλιμπάν. Αυτοί που αγωνίζονται για να απελευθερώσουν την πατρίδα τους από τις δυνάμεις κατοχής δεν θα κάνουν ποτέ διάλογο με τις αμερικάνικες και βρετανικές δυνάμεις όταν κερδίζουμε στο πεδίο της μάχης. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων. Οι Ταλιμπάν θα σταματήσουν να πολεμούν και θα καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν οι δυνάμεις κατοχής και η βρετανική κυβέρνηση ανακοινώσουν ότι αποχωρούν από το Αφγανιστάν».