Μετά τις ΗΠΑ μπήκε και η Βρετανία στο χορό της αντιπαράθεσης που μαίνεται στον Περσικό Κόλπο μεταξύ Δύσης και Ιράν. Το τελευταίο κατέσχεσε δύο δεξαμενόπλοια στα στενά του Ορμούζ την Παρασκευή 19 Ιούλη. Το ένα με σημαία Λιβερίας και το δεύτερο βρετανικό. Το πρώτο το άφησαν μετά από λίγο, όμως το βρετανικό τάνκερ οδηγήθηκε από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» σε ιρανικό λιμάνι (με την κατηγορία ότι παραβίασε τους διεθνείς ναυτιλιακούς κανόνες), πράγμα που εξόργισε τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος μίλησε για πειρατεία. Προφανώς, η κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόπλοιου από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και τις αρχές του Γιβλαρτάρ πριν από δυο βδομάδες, με την κατηγορία της «παράνομης μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία», παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις (αλήθεια γιατί το Ιράν θα πρέπει να δεσμεύεται από αυτές;), δεν αποτελεί πειρατεία!
Στον ασφυκτικό κλοιό που η Δύση προσπαθεί να επιβάλει στο Ιράν περιλαμβάνεται και η βρετανική πρόταση για αποστολή ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης ασφαλείας στον Περσικό. Μια πρόταση που έκανε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ (πριν από την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των συντηρητικών και την πρωθυπουργία), σε αντιδιαστολή με την αμερικάνικη πρόταση για παρουσία αμερικάνικης δύναμης στην περιοχή. Ομως, η πρόταση Χαντ σωστά χαρακτηρίστηκε αντιφατική, αφού η Βρετανία προτείνει ευρωπαϊκή δύναμη τη στιγμή που αποχωρεί από την ΕΕ! Η βρετανική πρόταση έγινε αποδεκτή από Γαλλία, Ιταλία, Δανία και Ολλανδία, προκαλώντας όμως την οργισμένη ιρανική αντίδραση.
Φυσικά, η Βρετανία δεν περιμένει την εφαρμογή της πρότασής της. Την περασμένη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι θα στείλει και τρίτο πολεμικό πλοίο στον Περσικό, ενώ έχει αναφερθεί ότι θα στείλει και πυρηνικό υποβρύχιο.
Από τη άλλη, η Ρωσία παρουσίασε το δικό της σχέδιο για τη «συλλογική ασφάλεια» στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χαράξουν τις αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες στην περιοχή και να έχουν τον έλεγχο του εμπορίου όπλων. Η Μόσχα πρότεινε επίσης τον τερματισμό της μόνιμης ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στον Περσικό.
Τη στιγμή που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές δε θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Δύσης με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν αύριο (Κυριακή) στη Βιέννη, με στόχο τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, θα είναι δύσκολες και πιθανώς να μην οδηγήσουν σε τίποτε περισσότερο από ένα κείμενο με το οποίο και οι δύο πλευρές θα εκφράζουν την πρόθεσή τους να λυθεί το πρόβλημα. Πάντως, έτσι κι αλλιώς η πορεία προς την όξυνση των σχέσεων της Δύσης με το Ιράν συνεχίζεται και μόνο εντάσεις περιμένουμε να δούμε στο μέλλον. Κι αυτό γιατί το Ιράν αποτελεί μόνιμο αγκάθι για τη Δύση που χρόνια προσπαθεί να το ζέψει στο άρμα της.
Τελευταία Νέα :
- Από τα τρένα στα αστικά: Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί
- Σαν σήμερα 9 Ιούλη
- AΠΟΚΑΛΥΨΗ – Γρ. Βάρρας: Ο Βορίδης με έδιωξε για να γλιτώσουν τα λαμόγια
- Δήλωση του συνηγόρου της Παρασκευής Τυχεροπούλου για το πρόστιμο που της επέβαλε η κυβερνητική διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Αγιος Νικόλαος: Ανεπιθύμητοι οι σιωνιστές τουρίστες
- Ομολογούν τη νίλα στη Μπέιτ Χανούν οι σιωναζιστές