Ενα μικρό δείγμα για τον τρόπο που υλοποιείται η τελευταία επιχείρηση καταστολής στη Βαγδάτη μας δίνει ένα ρεπορτάζ, με τον προαναφερόμενο τίτλο, των «Sunday Times» (18/2/07), από το οποίο δημοσιεύουμε ένα εκτεταμένο απόσπασμα.
«Οταν Ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του Μοχάμεντ αλ – Τζαμπούρι την πρώτη μέρα της τελευταίας επιχείρησης καταστολής την περασμένη βδομάδα, δε μπορούσε να φανταστεί ότι θα έκλεβαν τις οικονομίες μιας ζωής της οικογένειας.
Οι δυνάμεις Ασφάλειας χώρισαν τους άντρες από τις γυναίκες και διέταξαν τη σύζυγο του Τζαμπούρι να τους δώσει τη βαλίτσα με όλα τα κοσμήματα και τις οικονομίες τους, 20.000 δολάρια μετρητά. Οταν επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί, απείλησαν να την σκοτώσουν. Έπειτα κατέστρεψαν τα έπιπλα και έσπασαν τα παράθυρα των αυτοκινήτων στο γκαράζ….
Αργότερα την ίδια νύχτα, δυνάμεις Ασφάλειας εισέβαλαν σε ένα συγκρότημα κατοικιών, όπου ζουν 110 καθηγητές πανεπιστημίου με τις οικογένειές τους. Ο καθηγητής Χαμίντ αλ – Ατάμι περιέγραψε τι συνέβηκε: Μας έσυραν από τα κρεβάτια μας καθώς κοιμόμασταν με τις γυναίκες και τα παιδιά μας, μας έβγαλαν έξω, μας έδεσαν τα χέρια και τα μάτια και άρχισαν να μας χτυπούν, να μας προσβάλουν και να μας βρίζουν.
Ο καθηγητής Σαλάχ Μπινταγιάτ, πρύτανης της Νομικής Σχολής, έριξε δύο πυροβολισμούς στον αέρα με το όπλο που κατείχε νόμιμα για να τραβήξει την προσοχή των στρατιωτών. Αυτοί τον άρπαξαν, τον έριξαν στο έδαφος και άρχισαν να τον χτυπούν, να τον κλωτσούν και να τον βρίζουν με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Και όταν τους εξήγησε ότι είμαστε καθηγητές πανεπιστημίου, του απάντησαν ότι όλοι είσαστε ένα μάτσο ανόητοι και τρομοκράτες.
Επειτα συγκέντρωσαν όλους τους άντρες στο κέντρο του συγκροτήματος και εισέβαλαν στα σπίτια μας, όπου έσπασαν τα έπιπλα, έκλεψαν χρήματα, κινητά τηλέφωνα και κοσμήματα καθώς εμείς καθόμασαταν έξω ακούγοντας τα κλάματα και τις κραυγές των παιδιών και των γυναικών μας.
Ηταν πολυ σκληρό αυτό που ζήσαμε. Αυτή είναι η επιχείρηση αποκατάστασης της ασφάλειας στη Βαγδάτη, για την οποία καυχιούνται. Δεν υπάρχει σχέδιο ασφάλειας. Αυτό που γίνεται είναι μια προσπάθεια να διώξουν από τη Βαγδάτη τους εναπομείναντες μορφωμένους και ευυπόληπτους ανθρώπους, είπε ο Ατάμι, που σχεδιάζει τώρα να φύγει από το Ιράκ όσο το δυνατόν συντομότερα».