Η 63η επέτειος της Νάκμπα (που στα αραβικά σημαίνει καταστροφή κι έτσι ονομάζεται η επέτειος της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ), σηματοδοτήθηκε από σφοδρές συγκρούσεις και κινητοποιήσεις χιλιάδων Παλαιστίνιων, όχι μόνο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και σε μια σειρά αραβικές χώρες. Αποτέλεσμα αυτών των συγκρούσεων ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άτομα (ένας 18χρονος στη Γάζα, 4 στα σύνορα με τη Συρία και 10 στα σύνορα με το Λίβανο). Κάθε χρόνο οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν γι’ αυτή την μαύρη επέτειο, αλλά φέτος η κινητοποίηση που έγινε ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Γι’ αυτό και οι Σιωνιστές χτύπησαν στο ψαχνό. Ας δούμε όμως τα γεγονότα.
Δυτική Οχθη
Στο κέντρο της Ραμάλα, η πορεία ξεκίνησε από τον τύμβο του Γιάσερ Αραφάτ μέχρι την κεντρική πλατεία Μανάρα. Λίγο έξω από την πόλη, στο συνοριακό πέρασμα της Καλάντια, ένα από τα πιο κακόφημα περάσματα που χτίστηκε στα όρια του τείχους που χωρίζει τη Ραμάλα από την Ιερουσαλήμ και τη βόρεια Δυτική Οχθη και συχνά αποτελεί πεδίο διαδηλώσεων, οι συγκρούσεις ήταν εκτεταμένες. 150 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποίησαν οι ισραηλινοί στρατιώτες. Σύμφωνα με γιατρό της περιοχής, όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, τόσοι τραυματισμοί μέσα σε μία μόνο μέρα είχαν να σημειωθούν από το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα. Ο γιατρός συμπλήρωσε ότι τα χημικά που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός ήταν ιδιαίτερα τοξικά και προκαλούν ακόμα και αναισθησία!
Οι Παλαιστίνιοι που χρειάστηκαν περίθαλψη λόγω των χημικών ήταν δεκάδες και δεν ανήκαν μόνο στους διαδηλωτές αλλά και σε κατοίκους του γειτονικού προσφυγικού στρατοπέδου, που δεν συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Η σιωνιστική βαρβαρότητα όμως δεν φόβησε εκατοντάδες Παλαιστίνιους που συγκρούστηκαν πετώντας πέτρες για ώρες δίπλα στο τείχος του αίσχους. Ανάλογες συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Χεβρώνα, τις γειτονιές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά και σε διάφορα χωριά της Δυτικής Οχθης, με Παλαιστίνιους να πετροβολούν αυτοκίνητα εποίκων και ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα.
Λωρίδα της Γάζας
Στην πορεία 1.000 Παλαιστίνιων προς το συνοριακό πέρασμα του Ερέζ, όταν οι διαδηλωτές πέρασαν το παλαιστινιακό συνοριακό φυλάκιο και μπήκαν στην «ουδέτερη ζώνη» (που εντελώς αυθαίρετα έχουν ορίσει οι Σιωνιστές), άρχισαν οι πυροβολισμοί από τους ισραηλινούς στρατιώτες. Αποτέλεσμα ένας 18χρονος νεκρός και τουλάχιστον 80 τραυματίες. Διαδηλώσεις έγιναν και στην πόλη της Γάζας καθώς και στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, χωρίς όμως να σημειωθούν συγκρούσεις.
Αίγυπτος
Παρά τη «φιλοπαλαιστινιακή» μάσκα που φοράει κατά καιρούς, το αιγυπτιακό καθεστώς χτύπησε άγρια τη διαδήλωση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο, το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν γύρω στις 11 το βράδυ, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να μπουκάρει στο κτίριο που βρίσκεται η ισραηλινή πρεσβεία. Το πλήθος φώναζε υπέρ της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και ζητούσε το κατέβασμα της ισραηλινής σημαίας από το κτίριο. Στρατός και στρατιωτική αστυνομία έσπευσαν να καταστείλουν τη διαδήλωση εκτοξεύοντας σωρεία χημικών, πλαστικές και σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματικές σφαίρες. Οι διαδηλωτές απάντησαν καίγοντας λάστιχα στους δρόμους και πετώντας πέτρες.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Μοχάμεντ Εφάτ (όπως αναφέρει το Αλ Τζαζίρα), οι στρατιώτες σημάδευαν τους συλληφθέντες διαδηλωτές με τα όπλα τους, τους χτυπούσαν και τους τρομοκρατούσαν λέγοντάς τους ότι όποιος κοιτάξει επάνω θα του σπάσουν το λαιμό. Τελικά, τους πήραν τα κινητά και τις ταυτότητες, κάνοντας μάλιστα πλάκα του τύπου: «καλή διασκέδαση στη στρατιωτική φυλακή επαναστατημένη νεολαία»! Από τις συγκρούσεις που κράτησαν σχεδόν όλη τη νύχτα (μέχρι τις 4 το πρωί) τραυματίστηκαν 353 άτομα (ένας εκ των οποίων κρίσιμα), ενώ συνελήφθησαν 137 και φυλακίστηκαν σε στρατιωτική φυλακή έξω από το Κάιρο.
Ταυτόχρονα, οι αιγυπτιακές αρχές εμπόδισαν προγραμματισμένη πορεία με πούλμαν, που είχαν οργανώσει αιγυπτιακές οργανώσεις και ξένοι ακτιβιστές, που θα ξεκινούσαν από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου θα συναντούσαν διαδηλωτές στο Σουέζ και θα περνούσαν με τα πόδια τη Ράφα για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για τη Νάκμπα στη Λωρίδα της Γάζας. Το αιγυπτιακό καθεστώς βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα διογκούμενο κίνημα υπέρ της παλαιστινιακής αντίστασης, γι’ αυτό σπεύδει να το καταστείλει με τέτοια αγριότητα. Κατά τα άλλα, ακόμα περιμένουμε την πραγματοποίηση των εξαγγελιών του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου ότι θα ανοίξει μόνιμα το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Αλλο λόγια κι άλλο έργα…
Λίβανος
Χιλιάδες ήταν οι Παλαιστίνιοι που αποφάσισαν να διαδηλώσουν στο συνοριακό χωριό Μαρούν Ελ Ρας (το οποίο είχε ισοπεδωθεί στον πόλεμο του Λιβάνου από τους Σιωνιστές). Εκατοντάδες ήταν τα πούλμαν, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, με τα οποία μεταφέρθηκαν παλαιστίνιοι πρόσφυγες απ’ όλη τη χώρα (η οποία έχει πάνω από 200 χιλιάδες πρόσφυγες). Οι διαδηλωτές πέρασαν το βουνό και κατευθύνθηκαν στο συνοριακό φράχτη, όπου πέταξαν πέτρες στην ισραηλινή πλευρά. Οι Σιωνιστές άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 10 και τραυματίζοντας πάνω από 100 Παλαιστίνιους. Μετά από μερικές ώρες, εμφανίστηκε ο λιβανέζικος στρατός ο οποίος άρχισε κι αυτός να ρίχνει χημικά και να πυροβολά προκειμένου να διαλύσει τη διαδήλωση.
Συρία
Τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τα πυρά των ισραηλινών στρατιωτών, όταν οι πρώτοι δεν αρκέστηκαν μόνο στο να διαδηλώσουν στα σύνορα, αλλά τα προσπέρασαν και μπήκαν μέσα στην περιοχή των υψωμάτων του Γκολάν (που οι Σιωνιστές κατέχουν κατά παραβίαση ακόμα και αυτού του Διεθνούς Δικαίου), πετροβολώντας τους ισραηλινούς στρατιώτες, πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ από το 1974.
Η επόμενη μέρα
«Το εφιαλτικό σενάριο που το Ισραήλ φοβόταν από τότε που δημιουργήθηκε έγινε πραγματικότητα: Παλαιστίνιοι πρόσφυγες να ξεκινούν πορείες από τα στρατόπεδά τους προς τα σύνορα και με τα ίδια τους τα πόδια να πραγματοποιούν το δικαίωμα της επιστροφής». Τα λόγια ενός σχολιαστή από την εβραϊκή εφημερίδα Χααρέτζ ίσως να περιέχουν έναν τόνο υπερβολής (αφού κανένα δικαίωμα επιστροφής δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί), αποτυπώνουν όμως τον φόβο των Σιωνιστών μπροστά σ’ ένα μαζικό ξέσπασμα των παλαιστίνιων προσφύγων.
Αυτός ο φόβος αποτυπώθηκε και σε τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Πολέμου του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος δήλωσε ότι «η μετάβαση των Παλαιστίνιων από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε μαζικές διαδηλώσεις, σκόπιμα άοπλες, μας θέτει προκλήσεις που δεν είναι τόσο απλές». Ο δε στρατιωτικός ανταποκριτής του καναλιού 1 της ισραηλινής τηλεόρασης υποστήριξε ότι «το τείχος του φόβου έσπασε» και προειδοποίησε το στρατό να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μία νέα κατάσταση.
Η επόμενη μέρα ήταν μια μέρα δύσκολη για τους Σιωνιστές, παρά τη στρατιωτική τους υπεροπλία. Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναμετάδιδαν αλληλοκατηγορίες μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών του ισραηλινού στρατού και της βόρειας διοίκησης για το ποιος ευθύνεται που δεν αντελήφθησαν εγκαίρως την κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει το «μεγάλο ξέσπασμα» που φοβούνται οι Σιωνιστές. Το ζήτημα είναι ότι το εύφλεκτο υλικό συσσωρεύεται εντός και εκτός παλαιστινιακών εδαφών, όσο το παλαιστινιακό ζήτημα παραμένει άλυτο και οι Σιωνιστές συνεχίζουν ανενόχλητοι τους εποικισμούς και τη φασιστική τους πολιτική.