Μπορεί η παγκόσμια οικονομική κρίση να πλήττει πολλούς τομείς της καπιταλιστικής οικονομίας και να οδηγεί στη χρεωκοπία τραπεζικούς και βιομηχανικούς κολοσσούς, όμως οι πολεμικές βιομηχανίες όχι μόνο δεν έχουν πληγεί αλλά βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται συνεχώς.
Σύμφωνα με την έκθεση του «Stockholm International Peace Research Institute» (SIPRI), που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8 Ιουνίου, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν το 2008 κατά 4% και έφτασαν στο ύψος – ρεκόρ των 1.464 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση από το 1999, δηλαδή μέσα σε μια δεκαετία, 45%.
Το 2007, η πιο πρόσφατη χρονιά για την οποία υπάρχουν έγκυρα διαθέσιμα στοιχεία, συνολικά, οι 100 μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες πούλησαν όπλα αξίας 347 δισ. δολαρίων. Σχεδόν όλες αυτές οι βιομηχανίες ήταν αμερικάνικες ή ευρωπαϊκές. Το 61% των πωλήσεων έγινε από 44 αμερικάνικες εταιρίες και το 31% από 32 δυτικοευρωπαϊκές, ενώ από το 2002 οι πωλήσεις όπλων από τις 100 μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες έχουν αυξηθεί κατά 37%. Την πρώτη θέση στις πωλήσεις το 2007 κατέχει ο αμερικάνικος κολοσσός Boeing με 30,5 δισ., τη δεύτερη η βρετανική BAE Systems με 29,9 και την τρίτη η Lockheed Martin με 29,4.
Ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων παραμένουν οι ΗΠΑ, όπου οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά κατά 9,7% και έφτασαν στα 907 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 42% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Τη δεύτερη θέση κατέχει η Κίνα με 84,9 δισ., την τρίτη η Γαλλία με 65,8 δισ., την τέταρτη η Βρετανία με 65,3 δισ. και την πέμπτη η Ρωσία με 58,6 δισ. Ακολουθούν κατά σειρά η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Σαουδική Αραβία και η Ινδία. Σημειωτέον ότι η Ρωσία και η Κίνα τριπλασίασαν σχεδόν τις στρατιωτικές τους δαπάνες την τελευταία δεκαετία.
Στη Μέση Ανατολή, οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν ελαφρά το 2008, αλλά σύμφωνα με το SIPRI πρόκειται για προσωρινή μείωση, γιατί πολλές χώρες στην περιοχή σχεδιάζουν μεγάλες αγορές όπλων. Εξαίρεση αποτελεί το Ιράκ, όπου οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 133% το 2008 σε σύγκριση με το 2007, ενώ προγραμματίζονται πολλές ακόμη παραγγελίες όπλων.
Το SIPRI επισημαίνει ακόμη ότι η ιδέα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία από πολλές χώρες για να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν μπορεί να επιδεινωθεί, ότι η πρόοδος θα είναι αργή και εύθραυστη και προειδοποίησε ότι οι προσδοκίες της αμερικάνικης στρατηγικής για την περιοχή ίσως είναι υπερβολικά υψηλές.