Βαθαίνει η οικονομική και κοινωνική κρίση στην Αίγυπτο, μετά την απόφαση της χούντας να υπογράψει Μνημόνιο με το ΔΝΤ προκειμένου να λάβει δάνειο ύψους 12 δισ. δολαρίων. Η αξία της αιγυπτιακής λίρας βρίσκεται σε κάθετη πτώση, με την ισοτιμία της αυτή τη στιγμή να έχει φτάσει το 18 προς 1 σε σχέση με το δολάριο, σε μια χώρα που εξαρτιέται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, πρώτων υλών, αλλά ακόμα και ειδών διατροφής για τα φτωχοποιημένα λαϊκά στρώματα.
Οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν παγώσει, ενώ η κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού, που τον Οκτώβρη έφτασε το 13,6%, εξανεμίζει το ισχνό λαϊκό εισόδημα. Η υποτίμηση της λίρας ακολούθησε την απόφαση της κυβέρνησης Σίσι να καταργήσει τις επιδοτήσεις στην αγορά πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεταφορά μιας μεγάλης γκάμας ειδών πρώτης ανάγκης από το χαμηλό φορολογικό συντελεστή στον υψηλό, γεγονός που σε συνδυασμό με την υποτίμηση του νομίσματος οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών τους.
Λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και της υποτίμησης της λίρας έχει παρατηρηθεί έλλειψη σε πολλά φάρμακα που εισάγονται από το εξωτερικό, αλλά και σε βασικά αγαθά, όπως η ζάχαρη. Ευρωπαίοι οικονομόλογοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει κι άλλο, ξεπερνώντας το 20% μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς. Οι ντόπιοι τραπεζίτες κάνουν λόγο για πληθωρισμό που θα αγγίξει το 18,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους (τελειώνει τον Ιούλη του 2017), ποσοστό ρεκόρ για την περίοδο μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης το 2008.
Εν αναμονή της επερχόμενης κοινωνικής κρίσης, τα πρώτα σημάδια της οποίας έχουν αρχίσει να φαίνονται ήδη, το καθεστώς Σίσι δεν προσφέρει τίποτα εκτός από γενικές υποσχέσεις για στήριξη των πιο εξαθλιωμένων, ενώ η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στις καταθέσεις κατά 3%, ποσοστό αστείο μπροστά στην υπαξίωση που έχει υποστεί η λίρα. Παράλληλα, ο στρατός ξεκίνησε να μοιράζει σε τιμή κόστους εκατομμύρια μερίδες φαγητού, προκειμένου να αποφευχθεί ο λιμός λόγω της αύξησης του κόστους των εισαγωγών τροφίμων. Ηδη, τα λαϊκά στρώματα και η εργατική τάξη της Αιγύπτου έχουν στραφεί σε χαμηλότερης ποιότητας και τιμής τρόφιμα, ενώ η κατανάλωση νωπού κρέατος έχει πέσει κατακόρυφα.
Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης του καθυστερημένου αιγυπτιακού καπιταλισμού δεν αναμένονται πριν τα μέσα του 2017, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να πέσει περίπου στο 10% το δεύτερο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων και ντόπιων οικονομολόγων. Αυτά βέβαια δεν είναι παρά υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, που τις αμφισβητεί η ίδια η εμπειρία των χωρών στις οποίες πάτησε πόδι το ΔΝΤ μέσω δανείων και υπογραφής Μνημονίων. Η περιβόητη εσωτερική υποτίμηση σε πρώτη φάση αφορά αποκλειστικά τους μισθούς και τα μεροκάματα, ενώ οι τιμές των εμπορευμάτων αργούν να αποκλιμακωθούν, γιατί χρησιμοποιούνται ως μηχανισμός απομύζησης πρόσθετης υπεραξίας από το κεφάλαιο. Υπάρχουν οικονομολόγοι που υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός στην Αίγυπτο θα κυμανθεί στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2018, σκιαγραφώντας μια ακόμα πιο εφιαλτική εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί στον αιγυπτιακό λαό αν δε βγει στο δρόμο.