O Μπόρις Τζόνσον θα προτείνει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες χωρίς το περιβόητο backstop (διατήρηση ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στη Βρετανία), αλλά δεν το κάνει περιμένοντας την τελευταία στιγμή, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτώβρη. Αυτό αναφέρει ο βρετανικός Guardian, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ο Τζόνσον προσπαθεί να γλιτώσει την απόρριψη, αφού θα μένουν μόνο δυο βδομάδες πριν από την αποχώρηση, η οποία κανένας δε θέλει να είναι άτακτη.
Ετσι, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η συνάντηση του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Μπόρις Τζόνσον για τον απολογισμό των τεχνικών συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας δεν έδωσε τίποτα το νέο. Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι «είναι ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλει νομικά λειτουργικές λύσεις συμβατές με τη συμφωνία αποχώρησης», οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν υποβληθεί. Γι’ αυτό και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε!
Σε ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) την περασμένη Τετάρτη φάνηκε ότι η ΕΕ δε θα χαριστεί στη Βρετανία, ακόμα κι αν η τελευταία τολμήσει να αποχωρήσει με «άτακτο τρόπο» από την ΕΕ. Το ψήφισμα αναφέρει επί λέξει: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία αποχώρησης, δεν μπορεί να υπάρξει μεταβατική περίοδος ούτε εφαρμογή “μίνι συμφωνιών” που θα έχουν ως στόχο να μετριαστεί η αναταραχή από μια άτακτη αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ». Συμπληρώνει δε ότι «περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, μπορούν να διεξαχθούν μόνο υπό τον όρο ότι το ΗΒ θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, τη δημοσιονομική ρύθμιση και τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ως προς όλα της τα μέρη».
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ δε θα κάνει αποδεκτή την απάλειψη του λεγόμενου backstop (διατήρηση ανοιχτών συνόρων μεταξύ των δύο Ιρλανδιών, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, που ανήκει στη Βρετανία, και της υπόλοιπης Ιρλανδίας, που είναι ξεχωριστό κράτος), ενώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία απαιτεί να εξακολουθήσουν να υφίστανται οι οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις της Βρετανίας! Αν η Βρετανία δεν το κάνει αυτό, τότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση το Ευρωκοινοβούλιο να δώσει τη συγκατάθεσή του για οποιαδήποτε συμφωνία!
Ταυτόχρονα, το ΕΚ εκφράζει την ανησυχία του για μία σειρά ζητήματα, όπως η εφαρμογή του προγράμματος για την απόκτηση καθεστώτος μόνιμου κατοίκου, που έχει βαλτώσει, με πολύ μεγάλο αριθμό αιτούντων να παίρνει μόνο το καθεστώς προσωρινής διαμονής (γύρω στο 42% των αιτούντων), καθώς και οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία μετά τις 31 Οκτωβρίου 2019, που έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα στους πολίτες της ΕΕ που κατοικούν στη Βρετανία, με κίνδυνο οι ανακοινώσεις αυτές να εντείνουν το εχθρικό περιβάλλον έναντι αυτών των πολιτών και να επιδράσουν αρνητικά στην ικανότητά τους να επικαλούνται τα δικαιώματά τους.
Το γεγονός ότι το ΕΚ δε θα δώσει τη συγκατάθεσή του χωρίς ένα μηχανισμό ασφαλείας για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, αποτελεί χωρίς αμφιβολία χαστούκι στον Τζόνσον που υπόσχεται να πετύχει μια συμφωνία με την ΕΕ στα ασφυκτικά περιθώρια του ενός μήνα που απομένει για το Brexit.
Η ΕΕ βάζει τον Μπόρις με τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι και τον υποχρεώνει να προχωρήσει. Το πώς θα προχωρήσει είναι δικό του πρόβλημα και του βρετανικού ιμπεριαλισμού, του οποίου η δύναμη του κεφαλαίου είναι σαφώς μικρότερη του συνασπισμένου ευρωπαϊκού κεφαλαίου, έστω κι αν το τελευταίο δεν είναι τόσο ενιαίο όσο δείχνει.
Και βέβαια, ο Τζόνσον έχει και το τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα. Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει ψηφίσει νόμο που τον υποχρεώνει, αν δεν πετύχει συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ, να ζητήσει παράταση του Βrexit. Ο Τζόνσον λέει ότι θα πετύχει νέα συμφωνία (που όμως δεν του τη δίνει η ΕΕ, με τα σηματινά δεδομένα) και πως, αν δεν πετύχει νέα συμφωνία, δε θα ζητήσει παράταση αλλά θα υλοποιήσει το Βrexit στις 31 του Οκτώβρη. Δηλαδή, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να αγνοεί νόμο που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο! Αν το κάνει αυτό, τότε αρκεί μια μηνυτήρια αναφορά για να τον στείλει κατηγορούμενο σ' ένα δικαστήριο που έχει σκληρή παράδοση σε τέτοια ζητήματα, με απειλή φυλάκισης που θα φτάνει ακόμα και τα τρία χρόνια. Το ΕΚ, πάντως, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει δεκτό ένα αίτημα από βρετανικής πλευράς για παράταση της ημερομηνίας του Brexit, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή των Κοινοτήτων.
Ετσι, ο Τζόνσον είναι στριμωγμένος από δυο μεριές. Εσωτερικά από τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί και προβλέπει υποβολή αιτήματος για παράταση του Brexit και εξωτερικά από τα όργανα της ΕΕ που δηλώνουν ότι δε διαπραγματεύονται άλλη συμφωνία πέραν αυτής που είχαν υπογράψει με τη Μέι. Πού το πάει; Μπλοφάρει, μπας και κερδίσει κάτι από την ΕΕ, ώστε να κάνει την τελευταία στιγμή την κωλοτούμπα, ή είναι αποφασισμένος να τα τινάξει όλα στον αέρα; Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν, όμως η Βρετανία δε θα βγει εύκολα από τη βαθιά πολιτική κρίση.
ΥΓ. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι, εφόσον οι Εργατικοί κερδίσουν τις εκλογές, δεσμεύονται να διοργανώσουν νέο δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που του έγιναν, όμως, αρνήθηκε να πει με ποιο στρατόπεδο θα συνταχθεί ο ίδιος. Είναι κι αυτό ένα ακόμα σημάδι του διχασμού που υπάρχει στο εκλογικό σώμα. Οι Εργατικοί προσπαθούν να ψηφοθηρίσουν και στις δύο πλευρές του φάσματος.