Ποιος είπε ότι η λαμογιά είναι ελληνικό φαινόμενο; Ακόμα και η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Deutche Bank, κάνει τέτοια παιχνίδια όπως φαίνεται από την κινητικότητα που υπήρξε πριν το τέλος του περασμένου χρόνου εις βάρος της. Δύο φορές μπούκαρε η αστυνομία στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας για να ελέγξει φορολογικά στοιχεία και καταγγελίες από τους κληρονόμους του μεγιστάνα των μίντια Λέο Κιρχ, που μήνυσαν την τράπεζα με την κατηγορία ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη χρεοκοπία του πρώην μεγιστάνα το 2002. Οι κληρονόμοι κέρδισαν μάλιστα τη δίκη σε δικαστήριο του Μονάχου και αν η απόφαση τελεσιδικίσει ίσως κοστίσει στην τράπεζα 1 δισ. ευρώ πρόστιμο.
Σύμφωνα με το Spiegel (19/12/12), η επιδρομή των μπάτσων ήταν άνευ προηγουμένου και τέτοια δημόσια ταπείνωση δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά σε τράπεζα. Σύμφωνα με το περιοδικό, η τράπεζα κατηγορείται για φοροδιαφυγή που επιτεύχθηκε μέσω του εμπορίου ρύπων (εταιρίες που ρυπαίνουν πληρώνουν για να συνεχίσουν να ρυπαίνουν, αγοράζοντας την άδεια από άλλες που δεν ρυπαίνουν), ενώ εμπλέκεται και στο παλαιότερο σκάνδαλο της χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων LIBOR, που είχε ξεσπάσει τον περσινό Ιούλη με πρωταγωνιστή την Barclays που ήταν μία από τις τράπεζες που έστελνε στοιχεία που λαμβάνονταν υπ’ όψη στον καθορισμό των παραπάνω επιτοκίων και τα μαγείρευε για να κερδοσκοπήσουν κάποιοι επενδυτές (με το αζημίωτο φυσικά).
Από το χορό των σκανδάλων δεν λείπει και η παραποίηση στοιχείων, προκειμένου να κρυφτούν οφειλές για να γλιτώσει η τράπεζα τη «διάσωσή» της από τη γερμανική κυβέρνηση. Εκτός αυτών, εκκρεμούν μυριάδες μηνύσεις (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Spiegel) σχετικά με τη δράση της τράπεζας έναντι διαφόρων επενδυτών κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ο καπιταλισμός χωρίς λαμογιά, κερδοσκοπία, σκάνδαλα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε στις πιο προηγμένες οικονομίες. Αυτό ας το έχουν υπόψη τους όσοι τρώνε το κουτόχορτο του «πολέμου κατά της φοροδιαφυγής και της ανομίας», που διεξάγει υποτίθεται η κυβέρνηση στη χώρα μας. Ο μόνος πόλεμος που διεξάγεται είναι κατά των εργαζόμενων και όσων τολμούν να αμφισβητήσουν την καθεστηκυία τάξη.