Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το βόρειο κρατίδιο Καχαμάρσα ο πρόεδρος της χώρας Ολάντα Χουμάλα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διαδηλώσεις ενάντια σε ένα ορυχείο χρυσού στα υψίπεδα των Ανδεων.
Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου, περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες , όπως το δικαίωμα σε δημόσιες συγκεντρώσεις, και επιτρέπει τις συλλήψεις χωρίς ένταλμα σε τέσσερις επαρχίες του κρατιδίου, που είχαν παραλύσει για 11 μέρες από τις όλο και πιο βίαιες διαδηλώσεις ενάντια στο έργο εξόρυξης χρυσού και χαλκού Conga, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν δεκάδες διαδηλωτές σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Το έργο, ύψους 4.8 δισ. δολαρίων, κατασκευάζεται από την αμερικάνικη εταιρία Newmont Mining Corp. και είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επένδυση στον τομέα της εξόρυξης.
Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι τα ορυχεία θα μολύνουν και θα μειώσουν τα αποθέματα νερού με σοβαρότατες επιπτώσεις για την επιβίωση χιλιάδων κατοίκων της περιοχής και ζητούν να γίνει νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, αίτημα που απορρίπτεται από την κυβέρνηση.
Η άδεια για την κατασκευή του έργου δόθηκε τον Οκτώβριο του 2010 από την κυβέρνηση του Αλαν Γκαρσία και απετέλεσε ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Τότε ο Ολάντα Χουμάλα, πρώην στρατιωτικός και σοσιαλδημοκράτης, που αναδείχτηκε νικητής των εκλογών, διακήρυσε ότι το νερό είναι πιο σημαντικό γι’ αυτόν από το χρυσό. Τώρα καταφεύγει στη βία και στην καταστολή και κατηγορεί τους ιθαγενείς που διαδηλώνουν ότι δεν «έδειξαν κανένα ενδιαφέρον να φτάσουν σε μια μίνιμουμ συμφωνία στις ολοήμερες διαπραγματεύσεις με τέσσερις υπουργούς» και ότι «εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες συνέχισης του διαλόγου για την επίλυση της σύγκρουσης δημοκρατικά».
Το Περού είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγούς χρυσού, ασημιού και χαλκού, πραγματικό δέλεαρ για τις ξένες εταιρίες, που αποσπούν εύκολα από τις κυβερνήσεις άδειες εξόρυξης με καταστροφικούς για το περιβάλλον και ληστρικούς για το φυσικό πλούτο της χώρας όρους. Το γεγονός αυτό προκαλεί συχνά σκληρούς και αιματηρούς αγώνες του Ινδιάνων στα υψίπεδα των Ανδεων, που προσπα- θούν να προστατέψουν τη γη τους και το φυσικό περιβάλλον από την καταστροφή. Στις 25 Ιουνίου, λίγες ώρες μετά τις σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 4 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 25, η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε ένα διάταγμα του 2007 που έδινε την άδεια εξόρυξης ασημιού στην καναδέζικη εταιρία Bear Creek Mining Corp στη Σάντα Ανα. Από τις 9 Μαΐου, 10.000 διαδηλωτές Ινδιάνοι είχαν παραλύσει με μπλόκα τις μεταφορές στα νότια υψίπεδα των Ανδεων, κλείνοντας με βράχους δρόμους 300 χλμ που συνδέουν το Περού με τη Βολιβία, σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν τη συμφωνία για το ορυχείο ασημιού στη Σάντα Ανα και το σχέδιο για την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού έργου στον ποταμό Ιναμπάρι. Στο τέλος, αγανακτισμένοι από την αδιαφορία της κυβέρνησης, επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά στο τελωνείο στη συνοριακή πόλη Πούνο, σε κυβερνητικά κτίρια, τράπεζες και αυτοκίνητα. Η λειτουργία του ορυχείου θα ήταν καταστροφική για τη λίμνη Τιτικάκα, τη μεγαλύτερη λίμνη της νότιας Αμερικής. Ενα μήνα νωρίτερα, η κυβέρνηση του Περού είχε επίσης αναγκαστεί να αναστείλει τα έργα κατασκευής του ορυχείου εξόρυξης χαλκού Τία Μαρία στη γειτονική επαρχία Αρεκουίπα ύστερα από το θάνατο 3 διαδηλωτών σε συγκρούσεις με την αστυνομία.