Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 27 Ιούνη
  • Ναϊμ Κάσεμ: Εχουμε ανατρέψει το αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο και έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση
  • Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ
  • Στον Αρειο Πάγο δεν υπάρχουν κερατάδες
  • Οπλο τους η πολιτική κακομοιριά του κοινοβουλευτικού κρετινισμού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Καρκινοβατούν οι διαπραγματεύσεις
Διεθνή

Συρία

Καρκινοβατούν οι διαπραγματεύσεις

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Μαρ 2016, 00:00

Στις 24 του Μάρτη ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, που ξεκίνησε στις 14 Μάρτη, με το φλέγον ζήτημα της τύχης του Ασαντ να παραμένει ανοιχτό, γεγονός που εμποδίζει οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το σχέδιο που προωθεί ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις είναι η συγκρότηση μέσα σε έξι μήνες ενός μεταβατικού κυβερνητικού σώματος με εκτελεστικές εξουσίες που θα καταρτίσει ένα νέο σύνταγμα και θα προχωρήσει σε προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές μέσα σε 18 μήνες. Στο σχέδιο αυτό κατέληξαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι λοιπές εμπλεκόμενες πλευρές σε προηγούμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, χωρίς να γίνεται καμιά αναφορά στο ρόλο του Ασαντ κατά τη μεταβατική περίοδο, με τη Ρωσία να επιμένει ότι το πολιτικό του μέλλον πρέπει να κριθεί από το λαό μέσω εκλογών. Αυτό το κρίσιμο ζήτημα τίθεται ξανά επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, για το οποίο το παζάρι θα είναι πολύ σκληρό, καθώς τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα διεκδικούν το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο στη νομή της εξουσίας, με βάση φυσικά το συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώνεται σε κάθε φάση.

Η αντιπροσωπία της συριακής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, έχοντας με το μέρος της το συσχετισμό δυνάμεων, μετά τη ρωσική αεροπορική επέμβαση, απέκλεισε, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, κάθε συζήτηση για το πολιτικό μέλλον του Ασαντ. Ο επικεφαλής της Μπασάρ Τζαφάρι δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το μέλλον του Ασαντ δεν έχει καμιά σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, επιμένοντας ότι προτεραιότητα παραμένει ο πόλεμος κατά της «τρομοκρατίας», και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υποστηρίζει «τρομοκράτες», κωλυσιεργεί και αρνείται να πάρει μέρος σε ένα κοινό μέτωπο κατά της «τρομοκρατίας», την Τουρκία ότι βοηθά τους τζιχαντιστές, το Ισραήλ ότι περιθάλπει στα νοσοκομεία του «τρομοκράτες» και το Κατάρ ότι πληρώνει τους λογαριασμούς για τα νοσήλιά τους.

Η αντιπροσωπία της αντιπολίτευσης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις κατηγορεί το καθεστώς Ασαντ ότι σπαταλά το χρόνο για να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις και ότι έχει καταθέσει ένα πολύ γενικό κείμενο με οχτώ αρχές άσχετο με το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας Μοχάμεντ Αλούς, πολιτικός εκπρόσωπος των ανταρτών του «Στρατού του Ισλάμ», που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και ελέγχει περιοχές κυρίως κοντά και νότια της Δαμασκού, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 21 Μάρτη ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να δεχτεί τον Μπασάρ Ασαντ ως μέλος του μεταβατικού σώματος, το οποίο πρέπει να έχει όλες τις εξουσίες στα χέρια του, του προέδρου, της κυβέρνησης, της Βουλής και της Δικαιοσύνης. Και πρόσθεσε ότι αν φύγει ο Ασαντ και 1.000 ακόμη εγκληματίες του καθεστώτος, οι πρόσφυγες μπορούν να γυρίσουν στη Συρία, ενώ κάλεσε το Λευκό Οίκο και τους Ευρωπαίους να πιέσουν τη Ρωσία να ασκήσει την επιρροή της στον Ασαντ προκειμένου να αντιμετωπίσει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις. Επίσης, η αντιπολίτευση απορρίπτει κάθε προσπάθεια της συριακής κυβέρνησης να μεταθέσει τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, ο οποίος έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 4 Απρίλη, μετά τις βουλευτικές εκλογές τις οποίες προκήρυξε το καθεστώς Ασαντ, ως ένδειξη αυτοπεποίθησης και ισχύος, για τις 13 Απρίλη.

Από την πλευρά του, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μοστούρα εξέφρασε την απογοήτευσή του για την τακτική της συριακής αντιπροσωπίας, λέγοντας ότι την έχει πιέσει για να δώσει συγκεκριμένες θέσεις για το ζήτημα της πολιτικής μετάβασης για να λάβει από το Μπασάρ Τζαφάρι την απάντηση ότι είναι πρόωρη η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα.

Είναι δεδομένο ότι τη στιγμή που το καθεστώς Ασαντ κερδίζει στρατιωτικά δεν μπορεί να χάσει πολιτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό που, όπως φαίνεται, επιδιώκει σ’ αυτή τη φάση χρονοτριβώντας στις διαπραγματεύσεις είναι να κερδίσει χρόνο για να ανακτήσει περισσότερα εδάφη από τους αντάρτες και να ενισχύσει περισσότερο τη θέση του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σημειωτέον ότι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του κυβερνητικού στρατού, με την υποστήριξη ρωσικών βομβαρδισμών, με στόχο την ανακατάληψη της Παλμύρα από το ISIS και στη συνέχεια της Ράκα, της πρωτεύουσας του Ισλαμικού κράτους.

Είναι επίσης βέβαιο ότι δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή πολιτική λύση που να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου με την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία και χωρίς να παραχωρηθεί μέρος της εξουσίας στους αντιπάλους του καθεστώτος Ασαντ. Γι’ αυτό και το Κρεμλίνο, παρόλο που υποστηρίζει την παραμονή του Ασαντ με κάποιο τρόπο στην εξουσία στο διάστημα μιας μεταβατικής κυβερνητικής λύσης, γνωρίζει ότι πρέπει σε επόμενη φάση να παραμεριστεί, διαφορετικά το αδιέξοδο θα συνεχίζεται. Αυτό που έχει σημασία είναι να παραμείνει το Μπάαθ στο πολιτικό γίγνεσθαι και να διατηρηθούν οι δομές του κρατικού μηχανισμού για να εξασφαλιστεί η συνέχεια και να αποφευχθεί το προηγούμενο της Λιβύης ή του Ιράκ. Τα υπόλοιπα θα καθοριστούν από το συσχετισμό δυνάμεων που θα διαμορφωθεί στρατιωτικά και κατά συνέπεια πολιτικά.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση, με την υποστήριξη κυρίως των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, πατώντας στο ότι οι αντάρτες έχουν μεν αποδυναμωθεί αλλά δεν έχουν ηττηθεί, πιέζει για να αποσπάσει υποχωρήσεις από το καθεστώς Ασαντ, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να πετύχει, με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων σε βάρος της, την άμεση αποπομπή του Ασαντ και της κλίκας του από την εξουσία. Πιέζει στρατιωτικά και πολιτικά, εκτός των άλλων, μέσω της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας. Η μεν Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει και να εξοπλίζει ένοπλες ομάδες που δρουν στο έδαφος της Συρίας, ενώ συνεχίζει να χτυπά θέσεις των Κούρδων της Συρίας. Η δε Σαουδική Αραβία, εκτός από τις ομάδες των ανταρτών που υποστηρίζει ανοιχτά και εξοπλίζει, επιχειρεί να απομονώσει και να αναγκάσει  τη Χεσμπολά να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία με οικονομικούς και πολιτικούς εκβιασμούς εναντίον του Λιβάνου.

Τον περασμένο μήνα, η σαουδαραβική μοναρχία ανακοίνωσε τη διακοπή οικονομικής βοήθειας 4 δισ. δολαρίων για το Λίβανο, από την οποία τα 3 δισ. προορίζονταν για τον εξοπλισμό του λιβανέζικου στρατού, ενώ στα τέλη του Φλεβάρη, η Σαουδική Αραβία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν με ταξιδιωτική οδηγία κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Λίβανο και να αποφεύγουν να ταξιδεύουν εκεί.

Στις 2 του Μάρτη, το αποκαλούμενο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Ομάν) χαρακτήρισαν τη Χεσμπολά «τρομοκρατική οργάνωση» και ακολούθησε στις 11 του Μάρτη ο Αραβικός Σύνδεσμος, με εξαίρεση το Ιράκ και το Λίβανο, που διατύπωσαν «επιφυλάξεις». Σημαντικό όπλο στη φαρέτρα τους αποτελεί επίσης το μισό εκατομμύριο Λιβανέζοι που εργάζονται στις χώρες του Κόλπου, σοβαρή οικονομική γραμμή ζωής για τη χώρα. Ηδη, το Μπαχρέιν έχει προχωρήσει σε απελάσεις Λιβανέζων κατηγορώντας τους για σχέσεις με τη Χεσμπολά, ενώ το σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι όποιος πολίτης ή κάτοικος υποστηρίζει, φέρεται ως μέλος της Χεσμπολά, τη συμπαθεί ή προωθεί τις ιδέες της, κάνει δωρεές ή επικοινωνεί μαζί της ή περιθάλπει κάποιον που ανήκει σ’ αυτήν θα τιμωρείται αυστηρά με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, ενώ οι ξένοι που εργάζονται ή κατοικούν στη χώρα θα απελαύνονται.

Αν λάβουμε υπόψη ότι η Χεσμπολά είναι πολιτικά, κοινωνικά και στρατιωτικά η ισχυρότερη δύναμη στο Λίβανο και ότι η στρατιωτική της πτέρυγα είναι ισχυρότερη από το λιβανέζικο στρατό και λειτουργεί αυτόνομα, είναι φανερό ότι τα μέτρα αυτά υπονομεύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ενότητα του Λιβάνου.

Τέλος, εκτός των διαπραγματεύσεων της Γενεύης έμειναν και σ’ αυτό το γύρο οι Κούρδοι της Συρίας, που εκπροσωπούνται κυρίως από το «Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης» (ΡΥD) και την ένοπλη πολιτοφυλακή των «Δυνάμεων Λαϊκής Προστασίας» (YPG). Στις 16 του Μάρτη, 200 περίπου εκπρόσωποί τους συνήλθαν και ανακήρυξαν τις τρεις επαρχίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία, από τον Ευφράτη ποταμό μέχρι τα σύνορα του Ιράκ, ως αυτοδιοικούμενη ομοσπονδιακή περιοχή της Συρίας, με στόχο κυρίως να ασκήσουν πίεση για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις, στην οποία αντιτίθεται κυρίως η Τουρκία. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί δεν είναι η αναμενόμενη αντίδραση της Τουρκίας, της Ουάσιγκτον (προσεγμένη λόγω στρατιωτικής συνεργασίας με τoυς Κούρδους της Συρίας ) και της Δαμασκού, αλλά της αντιπολίτευσης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και ομάδων ανταρτών, κάποιες από τις οποίες εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ταυτίζονται με τη θέση της Τουρκίας. Σε ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, αρνούνται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Κούρδων, χαρακτηρίζουν την απόφασή τους «σχέδιο διαμελισμού» της Συρίας και προσπάθεια «εγκαθίδρυσης των ρατσιστικών, εθνικιστικών και σεχταριστικών οντοτήτων», παραλληλίζουν τις οργανώσεις των Κούρδων με το ISIS και χαρακτηρίζουν το PYD και την πολιτοφυλακή YPG «τρομοκράτες».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Συρία

΄Η πληρώνεις το τίμημα ή επαναστατείς
Επόμενο άρθρο

Συρία

Σκυλεύουν τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Σχετικά Αρθρα

Ναϊμ Κάσεμ: Εχουμε ανατρέψει το αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο και έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση

Διεθνή 26 Ιούν 2026, 20:29

Η Χεζμπολά χτύπησε τους σιωναζιστές που (ξανα)παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός

Διεθνή 26 Ιούν 2026, 08:49

Γλίτωσε το βέτο, όχι και το αλεξίσφαιρο τζάμι

Διεθνή 26 Ιούν 2026, 07:14

Εξακολουθούν να βυσσοδομούν οι ξενόδουλοι αστοί της Βηρυτού

Διεθνή 25 Ιούν 2026, 22:09

Τα βρόμικα σχέδια του «Συμβουλίου Ειρήνης» του Τραμπ για αφοπλισμό της Παλαιστινιακής Αντίστασης θα αποτύχουν

Παλαιστινιακές Οργανώσεις Αντίστασης: Η συνείδηση του λαού μας και της ελεύθερης, επαναστατικής νεολαίας του θα σταθεί απέναντι στους μηχανορράφους

Διεθνή 25 Ιούν 2026, 14:23

Ενας «θολωμένος» Τραμπ προσπαθεί να σταματήσει την κατρακύλα των Ρεπουμπλικανών

Διεθνή 25 Ιούν 2026, 10:02
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

27 Ιούν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούνη

27 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Ναϊμ Κάσεμ: Εχουμε ανατρέψει το αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο και έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση

26 Ιούν 2026, 20:29
Παιδεία

Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ

26 Ιούν 2026, 19:40
Κόντρες

Στον Αρειο Πάγο δεν υπάρχουν κερατάδες

26 Ιούν 2026, 19:30
Πολιτική

Οπλο τους η πολιτική κακομοιριά του κοινοβουλευτικού κρετινισμού

Απ' αφορμή τη «σκιώδη κυβέρνηση» του Τσίπρα

26 Ιούν 2026, 13:47
Διεθνή

Η Χεζμπολά χτύπησε τους σιωναζιστές που (ξανα)παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός

26 Ιούν 2026, 08:49
Παιδεία

Πρόκληση! Κρατικός οργανισμός σπεύδει να νομιμοποιήσει κολλέγιο που έχει κάνει αίτηση να πανεπιστημιοποιηθεί

26 Ιούν 2026, 08:31
Διεθνή

Γλίτωσε το βέτο, όχι και το αλεξίσφαιρο τζάμι

26 Ιούν 2026, 07:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Ιούνη

26 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Εξακολουθούν να βυσσοδομούν οι ξενόδουλοι αστοί της Βηρυτού

25 Ιούν 2026, 22:09
Κόντρες

Χωρίς τη φινέτσα του κονσιλιέρε

25 Ιούν 2026, 19:24
Διεθνή

Τα βρόμικα σχέδια του «Συμβουλίου Ειρήνης» του Τραμπ για αφοπλισμό της Παλαιστινιακής Αντίστασης θα αποτύχουν

Παλαιστινιακές Οργανώσεις Αντίστασης: Η συνείδηση του λαού μας και της ελεύθερης, επαναστατικής νεολαίας του θα σταθεί απέναντι στους μηχανορράφους

25 Ιούν 2026, 14:23
Πολιτική

Πίσω έχει η Κοβέσι την ουρά

25 Ιούν 2026, 13:38
Διεθνή

Ενας «θολωμένος» Τραμπ προσπαθεί να σταματήσει την κατρακύλα των Ρεπουμπλικανών

25 Ιούν 2026, 10:02
Παιδεία

ΟΛΜΕ: Αφωνία μπροστά στην πρόκληση του υπουργείου Παιδείας για το πολλαπλό βιβλίο

25 Ιούν 2026, 05:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούνη

25 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

ΕΑΣ, ΕΑΣ, να φύγει ο κερατάς…

24 Ιούν 2026, 21:02
Παιδεία

Ντράπηκε και η ντροπή: Κατακρατούν αυθαίρετα αντικείμενα εστιακών και φοιτητών στα Γιάννενα

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

24 Ιούν 2026, 18:52
Καταστολή

ΕΙΝΑΠ: Υστατη έκκληση για την υγεία του απεργού πείνας Α. Χατζή

24 Ιούν 2026, 18:37
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούνη

1907: Καθιερώνεται το εκλογικό βιβλιάριο στην Ελλάδα.

1929: Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα.

1986: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κηρύσσει παράνομη τη βοήθεια των ΗΠΑ στους Κόντρας (Νικαράγουα).

1994: Βόμβα και βίαια επεισόδια στο Γιοχάνεσμπουργκ έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 24 ατόμων.

1999: Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

“Το PosoKanei είναι μια πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών που δημιούργησε η νέα Ανεξάρτητη Αρχή. Ο καταναλωτής κοιτάζει ποιες είναι οι τιμές σε κάθε είδος και παίρνει μια απόφαση για το πού μπορεί να ψωνίσει φθηνότερα. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντί να γκρινιάζουν, θα έπρεπε να πουν μπράβο που το κάναμε”, υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και σημείωσε πως είναι μια πρωτοβουλία που θα έπρέπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια από τις καταναλωτικές οργανώσεις. “Θέλουμε να συμβάλλουμε να υπάρξει καταναλωτική συνείδηση στους πολίτες και να συνεργαστούμε με το καταναλωτικό κίνημα. Είμαστε από την ίδια μεριά του λόφου”, τόνισε χαρακτηριστικά. Για το αν η δημιουργία αυτής της εφαρμογής είναι παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος ζωής, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε πως “δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Το να γνωρίζει ο πολίτης είναι αποδοχή ότι δεν κάνουμε τίποτα; Σε όλες τις χώρες το καταναλωτικό κίνημα επιβάλει πράγματα και έχει ισχύ, εδώ είναι περιορισμένη η παρεμβατικότητα του. Αντί να πολιτικολογούν ορισμένοι, θα έπρεπε να αναδεικνύουν ορισμένα πράγματα, εκθέτοντας όσους προσπαθούν να αισχροκερδίσουν. Ένα πιο ισχυρό καταναλωτικό κίνημα, θα βοηθούσε και θα έπρεπε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας”.

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Μια βδομάδα μετά τη φιέστα του μεγάρου Μαξίμου, όπου «παρουσιάστηκε» στον Μητσοτάκη το PosoKanei για να εισπράξει το θαυμασμό του και τα θερμά του συγχαρητήρια, κατεβαίνει ο πήχυς. «Πώς κάνετε έτσι, ρε παιδιά, μια πλατφόρμα ενημέρωσης είναι, για να ενισχύσουμε την καταναλωτική συνείδηση», λέει ο πολιτικός γυρολόγος Θεοδωρικάκος, αποσυνδέοντας πλήρως το PosoKanei από την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο λαός κάτι τέτοιες συμπεριφορές τις λέει «βάζω την ουρά στα σκέλια». Ο Μητσοτάκης δεν μοίραζε συγχαρητήρια για την «πραγματικά εξαιρετική και πολύ χρήσιμη εφαρμογή», με την οποία «από σήμερα ο έλληνας καταναλωτής αποκτά ένα ακόμα «όπλο» στη μάχη κατά της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους ζωής»; Πολιτική αλητεία και κυνισμό του αισχίστου είδους χαρακτηρίσαμε αυτή την τοποθέτηση. Ο Μητσοτάκης δεν έλεγε ότι ο καταναλωτής «θα γνωρίζει πια στην κυριολεξία πόσο κάνει κάθε προϊόν σε πραγματικό χρόνο, θα μπορεί να συνθέτει το δικό του καλάθι, να συγκρίνει τιμές, όχι μόνο εντός Ελλάδος αλλά και με αντίστοιχα προϊόντα στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μπορεί να επιλέγει εύκολα τι και πού έχει συμφέρον να κάνει τις αγορές του»; Ο Μητσοτάκης δεν έλεγε ότι «είναι μία σημαντική πρωτοβουλία, η οποία ενισχύει τον ανταγωνισμό»; Τώρα όλα αυτά τα έβαλαν… να μην πούμε που. Εκαναν γαργάρα με ταβανόπροκες. Γιατί; Γιατί διαπίστωσαν ότι η αλήτικη προπαγάνδα έγινε μπούμερανγκ και τους χτύπησε κατακούτελα. Ο κόσμος βρίζει. Ακόμα και τα αστικά μίντια δεν βρήκαν κάτι που να τους επιτρέπει να στηρίξουν την προπαγάνδα του Μητσοτάκη και του Θεοδωρικάκου. Στις πιο ευνοϊκές περιπτώσεις κατέληγαν σε ένα «καλό είναι, αλλά η ακρίβεια…». Γι’ αυτό και αναδιπλώνονται. Το μόνο που έμεινε είναι ένα επικοινωνιακό φιάσκο και τα λεφτά που έβγαλε η εταιρία που έφτιαξε το πρόγραμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Συρία

    17Ν
    • Συρία

      Εφετείο 17Ν
  • Συρία

    ΕΛΑ
    • Συρία

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Συρία

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Συρία

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Συρία

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Συρία

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Συρία

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Συρία

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συρία

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Συρία

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συρία

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συρία

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Συρία

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Συρία

      Συρία

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Συρία

      Συρία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Συρία

      Συρία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Συρία

      Συρία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Συρία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Συρία

    Συρία

    Ποιοι είμαστε
  • Συρία

    Συρία

    Επικοινωνία
  • Συρία

    Συρία

    Όροι χρήσης
  • Συρία

    Συρία

    Ποιοι είμαστε
  • Συρία

    Συρία

    Επικοινωνία
  • Συρία

    Συρία

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo