Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Κακοκαιρία και Tηλεκπαίδευση: Η μέγιστη υποκρισία
  • Τα πειθαρχικά θα ηττηθούν – το Δημόσιο Σχολείο θα νικήσει (ανταπόκριση από την Τρίπολη)
  • Σαν σήμερα 22 Γενάρη
  • Χάβρα το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ – Ο Ανδρουλάκης σε μέγγενη μάρκας «Χαρηπαύλου»
  • Δέκα Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν σε λιγότερο από μια ώρα στη Γάζα
  • Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ-ΔΙΠΑΕ για το «συνέδριο» «Η Οικονομία του Πολέμου»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Καμένο χαρτί ο Μουμπάρακ
Διεθνή

Καμένο χαρτί ο Μουμπάρακ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Φεβ 2011, 00:00

Ο ένας μετά τον άλλο οι ελιγμοί του καθεστώτος Μουμπάρακ πέφτουν στο κενό μπροστά στη μαζικότητα και τη δυναμική της λαϊκής εξέγερσης, που συγκλονίζει από τις 25 Ιανουαρίου όλη τη Μέση Ανατολή. Μετά την άκαρπη προσπάθεια των πραιτωριανών του καθεστώτος να καταστείλουν την εξέγερση στα πρώτα της βήματα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 300 και τον τραυματισμό 3.000 περίπου ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αστυνομία αποσύρθηκε στις 28 Ιανουαρίου από τους δρόμους και πήρε τη θέση της ο στρατός.

Την ίδια μέρα, ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης και το διορισμό ως αντιπροέδρου του στενού συνεργάτη του, Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, και ως πρωθυπουργού του αρχηγού της Αεροπορίας, Αχμάντ Σαφίκ, με εντολή το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία, θα προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις και οικονομικά μέτρα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα αιτήματα των εξεγερμένων. Ομως, η απόφαση του Μουμπάρακ δεν έπεισε κανέναν, ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και κλιμακώθηκαν με γενική απεργία τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, και με την αποκαλούμενη «συγκέντρωση του ενός εκατομμυρίου» στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, την Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου. Επίσης, στις 31 Ιανουαρίου, ο Μουμπάρακ έδωσε εντολή στον Ομάρ Σουλεϊμάν να καλέσει σε διάλογο τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες απέρριψαν την πρόταση αυτή, θέτοντας ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης την απομάκρυνση του Μουμπάρακ.

Η συμμετοχή στην κρίσιμη «συγκέντρωση του ενός εκατομμυρίου» ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς, σύμφωνα με το «Αλ Τζαζίρα», περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέκλυσαν την πλατεία Ταχρίρ, παρόλο που ο Μουμπάρακ είχε απαγορεύσει τη κυκλοφορία των τρένων και των λεωφορείων εκείνη την ημέρα για να περιορίσει τη προσέλευση διαδηλωτών. Ο στρατός είχε σχηματίσει μια ανθρώπινη ασπίδα γύρω από την πλατεία, κάνοντας έλεγχο στους προσερχόμενους για όπλα, ενώ ομάδες περιφρούρησης από διαδηλωτές έκαναν έλεγχο σε ταυτότητες και απομάκρυναν όσους θεωρούσαν ύποπτους. Η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική, με κεντρικό σύνθημα «Φύγε, φύγε Μουμπάρακ. 30 χρόνια είναι αρκετά». Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ηγεσίας του στρατού, η οποία είχε κρατήσει μέχρι τότε στάση ουδετερότητας και ανοχής απέναντι στους διαδηλωτές, ότι δεν θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν τεράστιες διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπως στην Αλεξάνδρεια με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, στη Sinai με τη συμμετοχή 250.000 διαδηλωτών, στο Suez, στη Mansoura, στη Damnhour, στην Arish, στη Tanta, στη Port Said, στη Menya και στην El Mahalla el Kubra με τη συμμετοχή 250.000 διαδηλωτών, σύμφωνα με το «Αλ Τζαζίρα».

Αγνοώντας το ποτάμι της λαϊκής οργής και βλέποντας ότι οι μέρες του στην εξουσία είναι μετρημένες, ο Μουμπάρακ αποφάσισε να παίξει το τελευταίο του χαρτί. Το ίδιο βράδυ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι δεν θα υποβάλει υποψηφιότητα, αλλά θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τη λήξη της θητείας του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για να δρομολογήσει τις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα απαντούν στα αιτήματα των διαδηλωτών και θα οδηγήσουν σε ελεύθερες εκλογές. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», οι υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ο φερόμενος ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης και συνομιλητής της Δύσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι χαρακτήρισαν απατηλές τις υποσχέσεις του Μουμπάρακ και δήλωσαν ότι επιμένουν στην άμεση παραίτησή του.

Το πρωί της 2ας Φεβρουαρίου, το καθεστώς έβαλε μπροστά την επιχείρηση «φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις», ενώ η στρατιωτική ηγεσία σε μήνυμά της προς το λαό δήλωσε ότι «το μήνυμα των διαδηλωτών ελήφθη, τα αιτήματά τους έγιναν κατανοητά και πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να αποκατασταθεί η ομαλότητα».

Αρχικά, έκαναν την εμφάνισή τους μεγάλες ομάδες «φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών» σε διάφορα σημεία του Καΐρου, με πανό του τύπου «30 χρόνια σταθερότητας, 9 μέρες αναρχίας», οι οποίες άρχισαν να κατευθύνονται προς την πλατεία Ταχρίρ, όπου είχαν παραμείνει όλη τη νύχτα αρκετές χιλιάδες αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Κατά το μεσημέρι, ορδές χιλιάδων εξαγριωμένων «φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών» άρχισαν την επίθεση με σιδερολοστούς, ρόπαλα, μαχαίρια και μολότοφ εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, με στόχο να τους διαλύσουν και να τους διώξουν από την πλατεία. Ακόμη και έφιπποι σε άλογα και καμήλες μπήκαν  στην πλατεία, κραδαίνοντας ρόπαλα και καταδιώκοντας αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Ακολούθησαν σφοδρές πολύωρες συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, με αποτέλεσμα το θάνατο 7 και τον τραυματισμό άνω των 800 διαδηλωτών, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών, οι τραυματίες είναι πολύ περισσότεροι. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν το πρωί της 3ης Φεβρουαρίου και με πυροβολισμούς από την πλευρά  των «φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών» και οι συγκρούσεις συνεχίζονται μέχρι και τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλοιός που είχε σχηματίσει ο στρατός γύρω από την πλατεία για την προστασία των αντικυβερνητικών διαδηλωτών μέσα στην πλατεία άνοιξε για να περάσουν οι ορδές των «φιλοκυβερνητικών» και στη συνέχεια οι στρατιώτες, με άνωθεν προφανώς εντολή, παρακολουθούσαν αμέτοχοι και απαθείς το μακελειό. Δημοσιογράφοι που παρακολουθούν τα γεγονότα ανέφεραν ότι βρέθηκαν ταυτότητες αστυνομικών που συμμετείχαν στις επιθέσεις, ενώ εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν πληρωμένοι κακοποιοί και αστυνομικοί με πολιτικά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστείας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Hassiba Hadj Sahraui: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η βία έχει ενορχηστρωθεί από τις αρχές για να σταματήσουν τις διαδηλώσεις. Οι δυνάμεις ασφάλειας που κανονικά έχουν την ευθύνη της αστυνόμευσης και της προστασίας των διαδηλωτών δεν έχουν επέμβει για να χωρίσουν τις δύο ομάδες. Μάρτυρες από τη Μαχάλα και το Κάιρο ανέφεραν ότι είδαν φορτηγά που μετέφεραν φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αιγυπτιακές αρχές χρησιμοποιούν αυτή την τακτική για να καταστείλουν διαδηλώσεις. Αν έχουν έτσι τα πράγματα, πρόκειται για ένα πολύ κυνικό και αιματηρό τρόπο για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις».

Είναι φανερό ότι η κλίκα του Μουμπάρακ, βλέποντας ότι όλοι οι ελιγμοί της πέφτουν στο κενό, καταφεύ-γει στη βία για να σπείρει το φόβο και τον πανικό στο λαό, σε μια έσχατη απεγνωσμένη προσπάθεια να περιορίσει και να καταστείλει τη λαϊκή εξέγερση για να μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία. Εχοντας ελάχιστες ελπίδες να πετύχει το στόχο της και διακινδυνεύοντας να γίνει ακόμη πιο ορμητικό και επικίνδυνο το ποτάμι της λαϊκής εξέγερσης. Παραβλέποντας ακόμη και τις πιέσεις των αμερικάνων πατρώνων της, που θεωρούν τελειωμένους πολιτικά τον Μουμπάρακ και την κλίκα του και απαιτούν «ομαλή μετάβαση τώρα, με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε μια μεταβατική κυβέρνηση», σύμφωνα με την τελευταία δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η αποκατάσταση της ομαλότητας και της σταθερότητας το συντομότερο, για να διαχειριστούν με μεγαλύτερη άνεση τη νέα πραγματικότητα και να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Είναι φανερό ότι, όπως και οι Ισραηλινοί, αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν ετοιμάσει την πλέον κατάλληλη για τα συμφέροντά τους διάδοχη λύση. Γι’ αυτό και δεν έχουν πρόβλημα να στηρίξουν ως εναλλακτική λύση μια μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον αστό δυτικόφιλο διπλωμάτη Ελ Μπαραντέι, ο οποίος θα είναι συνεργάσιμος με το Λευκό Οίκο, παρά τις διαφωνίες και τις αντιθέσεις που είχε με την κυβέρνηση Μπους για τα πυρηνικά του Ιράκ και του Ιράν, γεγονός που του στοίχισε τη θέση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΗΕ.

Ενδεικτική της στάσης του Λευκού Οίκου απέναντι στην κλίκα του Μουμπάρακ είναι και η ανακοίνωση του  αμερικάνου αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών σχετικά με τις επιθέσεις των «φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών»: «Μετά από μέρες ειρηνικών διαδηλώσεων στο Κάιρο και άλλες πόλεις στην Αίγυπτο, σήμερα βλέπουμε βίαιες επιθέσεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων. Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν αυτές τις επιθέσεις και καλούν όσους παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις που γίνονται τώρα στην Αίγυπτο να το κάνουν ειρηνικά. Οι επιθέσεις αυτές είναι όχι μόνο επικίνδυνες για την Αίγυπτο, αλλά και άμεση απειλή για τις επιθυμίες του αιγυπτιακού λαού. Η χρήση βίας για να τρομοκρατηθεί ο αιγυπτιακός λαός πρέπει να σταματήσει. Καλούμε σθεναρά για αυτοσυγκράτηση».

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες. Ολα θα εξαρτηθούν από την αντοχή και τη δυναμική της λαϊκής εξέγερσης. Πιθανόν όταν διαβάζετε τις γραμμές αυτές, ο Μουμπάρακ να αποτελεί ήδη παρελθόν για την Αίγυπτο. Σ’ αυτή την περίπτωση, όποια μεταβατική κυβέρνηση κι αν προκύψει θα είναι λιγότερο αμερικανόδουλη. Αυτό καθώς και οι παραπέρα πολιτικές εξελίξεις θα καθοριστούν κυρίως από την πίεση που μπορεί να ασκήσει το λαϊκό κίνημα όσο και από το ρόλο που θα παίξει στο πολιτικό γίγνεσθαι το πιο ισχυρό και οργανωμένο κίνημα της αντιπολίτευσης, οι «Μουσουλμάνοι Αδελφοί». Ολ’ αυτά, όμως, θα τα δού-με όταν θα έχουμε μπροστά μας τις επόμενες εξελίξεις. Προς το παρόν κρατάμε το μεγάλο γεγονός της αυθόρμητης εξέγερσης ενός λαού, που ακολούθησε αυτή της Τυνησίας, αποσταθεροποιώντας όλο το σύστημα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣΙΝΕΜΑ
Επόμενο άρθρο SOS υπέρ Μουμπάρακ

Σχετικά Αρθρα

Δέκα Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν σε λιγότερο από μια ώρα στη Γάζα

Ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν την κατασκευή καταυλισμού αστέγων από την Αιγυπτιακή Επιτροπή

Διεθνή 21 Ιαν 2026, 19:10

Γάζα: Οι δωσίλογοι εξοντώνονται ή αυτοκτονούν

Διεθνή 21 Ιαν 2026, 11:32

Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Διεθνή 20 Ιαν 2026, 20:44

Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!

Αντιδρούν ιμπεριαλιστικές χώρες και περιφερειακές δυνάμεις

Διεθνή 20 Ιαν 2026, 13:51

Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»

Διεθνή 20 Ιαν 2026, 08:25

Σύλληψη για μια ανάρτηση στο facebook

Διεθνή 19 Ιαν 2026, 18:25
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Κακοκαιρία και Tηλεκπαίδευση: Η μέγιστη υποκρισία

22 Ιαν 2026, 11:44
Εργατικά

Μαζική συμπαράσταση, την ημέρα διεξαγωγής του Πειθαρχικού κατά τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στη νόμιμη απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

Τα πειθαρχικά θα ηττηθούν – το Δημόσιο Σχολείο θα νικήσει (ανταπόκριση από την Τρίπολη)

22 Ιαν 2026, 10:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Γενάρη

22 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Χάβρα το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ – Ο Ανδρουλάκης σε μέγγενη μάρκας «Χαρηπαύλου»

21 Ιαν 2026, 21:15
Διεθνή

Δέκα Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν σε λιγότερο από μια ώρα στη Γάζα

Ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν την κατασκευή καταυλισμού αστέγων από την Αιγυπτιακή Επιτροπή

21 Ιαν 2026, 19:10
Παιδεία

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ-ΔΙΠΑΕ για το «συνέδριο» «Η Οικονομία του Πολέμου»

21 Ιαν 2026, 14:57
Κόντρες

Πρώτα θα πάρω «γραμμή» και μετά θα σας πω

21 Ιαν 2026, 14:44
Η παπάρα

Να βάλουμε τέρμα σ’ αυτή την ντροπή

21 Ιαν 2026, 12:38
Διεθνή

Γάζα: Οι δωσίλογοι εξοντώνονται ή αυτοκτονούν

21 Ιαν 2026, 11:32
Παιδεία

Στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς «βουτάει» και το ΑΠΘ

21 Ιαν 2026, 09:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Γενάρη

21 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

20 Ιαν 2026, 20:44
Υγεία

Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο

Πλήττουν καίρια και το Νοσοκομείο Νίκαιας

20 Ιαν 2026, 19:18
Διεθνή

Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!

Αντιδρούν ιμπεριαλιστικές χώρες και περιφερειακές δυνάμεις

20 Ιαν 2026, 13:51
Κόντρες

Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)

20 Ιαν 2026, 12:04
Διεθνή

Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»

20 Ιαν 2026, 08:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Γενάρη

20 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

19 Ιαν 2026, 18:55
Διεθνή

Σύλληψη για μια ανάρτηση στο facebook

19 Ιαν 2026, 18:25
Η παπάρα

Υποψήφιος για Νόμπελ Οικονομικών

19 Ιαν 2026, 14:33
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Γενάρη

1925: Οι κατάδικοι θα χρησιμοποιούνται για έργα του δημοσίου. Ιδρύεται Αγροτική Φυλακή στην Τίρυνθα.

1933: Με εντολή του Ελευθέριου Βενιζέλου η χωροφυλακή χτυπά 3.000 απολυμένους εργάτες στη Νάουσα (τέσσερις νεκροί, είκοσι τραυματίες).

1955: Βίαια επεισόδια σε συζήτηση για τους φακέλους και τις διώξεις αριστερών. Ο βουλευτής του “Συναγερμού” Κ. Παπαδόπουλος άρπαξε από τα μαλλιά τον βουλευτή Διαμαντή, χτυπώντας και βρίζοντάς τον.

1973: Τρίτη δίκη της “Ελληνικής Αντίστασης” για σχεδιαζόμενη απόδραση του Αλέκου Παναγούλη, έντεκα καταδίκες.

1987 : Απόπειρα πραξικοπήματος κατά της Κορασόν Ακίνο (Φιλιππίνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αγαπητέ φίλε Israel, […] η σημερινή σου παρουσία αποκτά μια θετική διάσταση στο πλαίσιο των ήδη άριστων και στρατηγικών αμυντικών μας σχέσεων. Γιατί η αμυντική μας συνεργασία πλέον, καλύπτει ολόκληρο το φάσμα: Από την επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα και τις κοινές ασκήσεις μέχρι τη στρατηγική σύγκλιση στην έρευνα, στην καινοτομία, στην αμυντική τεχνολογία και βιομηχανία. […] Eνας άλλος πυλώνας συνεργασίας είναι η Τριμερής με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, «3+1». Δηλαδή, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Γενικά, λειτουργούμε ως ένας άξονας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Oπως ξέρετε, στην περιοχή μας πολλά διακυβεύονται από αποσταθεροποιητικές πρακτικές, από αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου, από αμφισβήτηση του Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματά της, χωρίς να απειλεί οιονδήποτε, χωρίς να διεκδικεί οτιδήποτε. […] Oπως είναι φυσικό, «εκμεταλλεύτηκα» την παρουσία του Υπουργού στην Αθήνα, ανταλλάξαμε απόψεις για την ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, του υπογράμμισα τον σταθεροποιητικό και έντιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, διατηρώντας αμυντικές σχέσεις με το Ισραήλ και εγκάρδιες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. […] Και, βέβαια, από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και υποστηρίξαμε το δικαίωμα σας, κύριε Υπουργέ, για αυτοάμυνα. Και στηρίζουμε το αίτημα για την επιστροφή της σoρού και του τελευταίου ομήρου. […] Θεωρώ ότι οι συζητήσεις μεταξύ μας αποτελούν πάντα ένα σκαλοπάτι για τη βελτίωση των σχέσεων μας, αλλά λειτουργούν και ως σταθεροποιητικός παράγων για την ευρύτερη περιοχή.

Nικος Δένδιας

(Ο Δένδιας υποδέχτηκε στην Αθήνα τον σφαγέα Ισραέλ Κατζ, δεξί χέρι του Νετανιάχου στη σιωναζιστική κυβέρνηση. Και επέλεξε να μην πει ούτε δυο τυπικά λόγια «ίσων αποστάσεων». Πλήρης ταύτιση με τους σιωναζιστές. Τους οποίους είχε το θράσος να χαρακτηρίσει παράγοντα σταθερότητας της περιοχής! Ποιους; Αυτούς που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με τις μισές χώρες της περιοχής και που προβάλλουν απροκάλυπτα ως στρατηγικό τους στόχο το «Μεγάλο Ισραήλ», ένα αυτοκρατορικό μόρφωμα που θα καταπιεί χώρες όπως η Παλαιστίνη, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Συρία, και θα διαμελίσει άλλες, όπως η Αίγυπτος, η Υεμένη, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Τουρκία! Ο Δένδιας άκουσε -συγκατανεύοντας- τον Κατζ να λέει -δύο φορές μάλιστα- ότι Ελλάδα και Ισραήλ «μοιράζονται κοινές αξίες». Τον άκουσε να ονοματίζει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που και το ελληνικό κράτος έχει ψηφίσει. Παραβιάζοντας το διεθνές στάτους που αναγνωρίζει ως πρωτεύουσα της σιωνιστικής οντότητας το Τελ Αβίβ. O ελληνικός λαός πρέπει να βάλει τέρμα σ’ αυτή την ντροπή)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo