Παρόλο που ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε πανηγυρικά το «τέλος του πολέμου» στο Ιράκ με την αποχώρηση των αμερικάνικων στρατευμάτων, εκτός των 50.000 που, σύμφωνα με την αμερικανοϊρακινή συμφωνία SOFA (Status of Forces Agreement), θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του 2011, με ρόλο «εκπαιδευτικό» και «συμβουλευτικό», ένας αυξανόμενος αριθμός αμερικάνων αξιωματούχων αναγνωρίζουν ανεπίσημα ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν ένα σημαντικό αριθμό στρατευμάτων στο Ιράκ και μετά το 2011. Μάλιστα, την περασμένη βδομάδα ανώτατοι αμερικάνοι αξιωματικοί προέβλεψαν ότι η επόμενη ιρακινή κυβέρνηση, όποτε κι αν σχηματιστεί, θα ζητήσει να παραμείνουν τα αμερικάνικα στρατεύματα στη χώρα, γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο ιρακινός στρατός είναι ανίσχυρος χωρίς την αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία.
Αυτό σημαίνει ότι τα αμερικάνικα στρατεύματα θα συμμετέχουν και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και επικίνδυνες περιπολίες και αποστολές. Οπως έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου στη Βαγδάτη, όπου «μη μάχιμες» αμερικάνικες δυνάμεις συμμετείχαν, με την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων και τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, στη μάχη που ακολούθησε την επίθεση σε στρατιωτική βάση του ιρακινού στρατού από πέντε βομβιστές αυτοκτονίας οπλισμένους με αυτόματα όπλα, που επιχείρησαν να εισβάλουν στη βάση. Οι δύο δέχτηκαν πυροβολισμούς και ανατινάχτηκαν στην πίσω είσοδο της βάσης, ο τρίτος ανατίναξε ένα μίνιμπας φορτωμένο με εκρηκτικά μπροστά στην κεντρική πύλη και οι άλλοι δύο συμμετείχαν σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών για περισσότερο από μία ώρα. Η επίθεση έληξε με τουλάχιστον 12 νεκρούς και 29 τραυματίες.
Δύο μέρες αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου, 2 αμερικάνοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν, όταν ένας άντρας που φορούσε στολή του ιρακινού στρατού άνοιξε πυρ εναντίον τους μέσα σε στρατόπεδο των ιρακινών Ειδικών Δυνάμεων στην επαρχία Σαλαχουντίν.
Με άλλα λόγια, ο πόλεμος συνεχίζεται, καθώς οι επιθέσεις μεγάλης κλίμακας έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, με τη συμμετοχή των 50.000 «μη μάχιμων στρατευμάτων» και δεκάδων χιλιάδων μισθοφόρων των ιδιωτικών εταιριών, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να διπλασιαστεί για να αντικαταστήσουν τα αμερικάνικα στρατεύματα που έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ.