Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 16 Ιούλη
  • Ανοιξε και το μέτωπο της Υεμένης
  • Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο
  • Μαρινακίες
  • Καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή για την αναγκαιότητα μελέτης στατικής επάρκειας των σχολείων στη γραμμή 4 του Μετρό!
  • Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»Ενα διαρκές σκάνδαλο
Αγροτικά

Γη υψηλής Παραγωγκότητας

Ενα διαρκές σκάνδαλο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Σεπ 2010, 00:00

Οσοι έχουμε διασχίσει το εθνικό οδικό δίκτυο διαπιστώσαμε ότι στα τμήματά του που βρίσκονται σε πεδινές εκτάσεις υπάρχουν οι εγκαταστάσεις πολλών επιχειρήσεων. Ομως, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι οι εγκαταστάσεις αυτές είναι παράνομες, γιατί οι εκτάσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στην κατηγορία της ΓΥΠ (Γη Υψηλής Παραγωγικότητας), της οποίας δεν επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης.

Με το νόμο 2637/27.8.1998 (άρθρο 56), τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα του καθορισμού των κριτηρίων με τα οποία θα καταταχθεί η Γη σε Υψηλής ή μη Παραγωγικότητας. Από τότε πέρασαν 12 χρόνια και όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Γεωργίας (πράσινες και μπλε) δεν εδέησαν (γιατί δεν θέλουν) να καθορίσουν με επιστημονικό τρόπο τα κριτήρια κατάταξης της Γης Υψηλής Παραγωγικότητας. Ο αρχικός νόμος 2637/1998 τροποποιήθηκε δύο φορές: Την πρώτη φορά με το νόμο 2945/2001 και υπουργό Γεωργίας τον Γ. Ανωμερίτη (τώρα πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ). Τη δεύτερη φορά με το νόμο 3399/2005 και υπουργό Γεωργίας τον Ε. Μπασιάκο, που μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2009 ιδιωτεύει. Ο τελευταίος προχώρησε ακόμη παραπέρα. Με δύο τροπολογίες στο νόμο 3399/ 2005 εισήγαγε δύο αντισυνταγματικές διατάξεις:

– Η γη που κείται δεξιά και αριστερά του εθνικού δικτύου και σε βάθος 600 μέτρων δεν είναι  ΓΥΠ.

– Η γη που κείται δεξιά και αριστερά του επαρχιακού δικτύου και σε βάθος 600 μέτρων δεν είναι ΓΥΠ.

– Οι πράξεις που εκδόθηκαν ως τώρα και χαρακτήρισαν τις εκτάσεις αυτές στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο είναι παράνομες!

Και οι δύο αυτές διατάξεις για να ισχύσουν θα πρέπει να βγουν δύο Κοινές Αποφάσεις των υπουργών Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν βγει ως τώρα. Και αυτό οφείλεται, πρώτο στο ότι με την αρθρογραφία μας εναντιωθήκαμε επίμονα στις προσπάθειες  της μπλε πολιτικής ηγεσίας (ιδιαίτερα του Ε.Μπασιάκου) να εκδοθούν αυτές οι αποφάσεις και δεύτερο στο ότι ο νυν Γενικός Διευθυντής  Ερευνας και Γεωργικών Εφαρμογών Α. Κατζηλάκης από τις αρχές του 2005 μέχρι τον Οκτώβρη του 2009 αρνούνταν να φτιάξει τις δύο αυτές ΚΥΑ και απαιτούσε να καθοριστούν τα κριτήρια της κατάταξης της Γης σε Γη Υψηλής ή μη Παραγωγικότητας. Οπως θα δούμε παρακάτω, ο Α. Κατζηλάκης υπερασπίστηκε τη ΓΥΠ όχι από θέσεις αρχών, αλλά από ιδιοτέλεια. Αποσκοπώντας να γίνει Γενικός Διευθυντής.

Ο Ε. Μπασιάκος αρνούνταν να εκδώσει την υπουργική απόφαση συγκρότησης της επιστημονικής επιτροπής για την κατάρτιση των κριτηρίων κατάταξης της ΓΥΠ, γιατί φοβού-νταν ότι η επιτροπή αυτή θα χαρακτήριζε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 3399/ 2005 για τα 600 μέτρα δεξιά και αριστερά του εθνικού και επαρχιακού δικτύου και θα έβαζε τέλος στο όργιο που γινόταν στην περιφέρεια από τις ΝΕΧΩΠ (Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος) και τις Διευθύνσεις Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που καθ’ υπόδειξη έβγαζαν παράνομες γνωμοδοτήσεις αποχαρακτηρισμού της ΓΥΠ.

Από το 2005 μέχρι τον Οκτώβρη του 2009 η Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος (ΔΧΠΠ) βομβαρδίστηκε με πάρα πολλές επιστολές από τους προϊσταμένους Διευθύνσεων Γεωργίας, που ζητούσαν σαφείς απαντήσεις για τον καθορισμό των κριτηρίων  κατάταξης της γης υψηλής παραγωγικότητας. Εχουμε δεκάδες απ’ αυτές, όπως έχουμε και αρκετά από τα έγγραφα του Α. Κατζηλάκη. Σ’ αυτά τα θέματα έχουμε αναφερθεί σε πολλά άρθρα μας στην «Κ». Το θέμα ΓΥΠ παραμένει ανοιχτό, είναι μια ανοιχτή πληγή και έχει εξελιχτεί σ’ ένα μεγάλο σκάνδαλο. Σ’ αυτό προστέθηκε και ένα σκάνδαλο της πράσινης Τ. Μπιρμπίλη και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2464Β/ 3.12 .2008),  απαγορεύτηκε η εγκατάσταση ΑΠΕ και Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε ΓΥΠ. Αυτό αναφέρεται ρητά στις παραγράφους 1 και 2στ του άρθρου 17. Από εδώ αρχίζει το «τρελό» στην ιστορία αυτή.

Ενώ με την παράγραφο 4 του άρθρου 9 του νόμου 3851/2010 καταργούνται παράγραφοι του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, δεν καταργούνται και οι παρ. 1 και 2στ του άρθρου 17 που απαγορεύουν την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών. Ταυτόχρονα, όμως, με την παρ.7 του άρθρου 9 επιτρέπεται η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε ΓΥΠ. Ετσι, παρατηρείται το φαινόμενο να ισχύουν ταυτόχρονα οι συγκρουόμενες διατάξεις (παρ. 1 και 2στ του άρθρου 17 του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ και παρ. 7 του άρθρου 9 του νόμου 3851/2010)!

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου (νόμου 3851 τώρα) για τις ΑΠΕ στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, πολλοί από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ακόμη και ο πρώην υφυπουργός Σ. Καλογιάννης, ζήτησαν να αποσυρθεί η διάταξη για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών στη ΓΥΠ. Μάλιστα, ο Σ. Καλογιάννης είχε επισημάνει στην Τ. Μπιρμπίλη τις παρ. 1 και 2στ του άρθρου 17 του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ. Η Τ. Μπιρμπίλη τους έγραψε κανονικά και άνοιξε το δρόμο για το ξεπάτωμα της ΓΥΠ.

Παραπάνω, αναφερόμενοι στη στάση του Α. Κατζηλάκη μιλήσαμε για τα πραγματικά του κίνητρα. Εμείς αρχίσαμε να γράφουμε στην «Κ» για τη ΓΥΠ από το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη του 2006 και υπερασπιστήκαμε και τον Α. Κατζηλάκη, που είχε μπει στο στόχαστρο της μπλε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, γιατί δεν συνεργούσε στις απαιτήσεις της και ζητούσε με μια σειρά εγγράφων να λυθεί επιστημονικά το ζήτημα της ΓΥΠ. Ομως, όταν ανέλαβε Γενικός Διευθυντής ο Α. Κατζηλάκης έκανε στροφή 180 μοιρών, αναιρώντας όλα όσα υπερασπιζόταν την περίοδο 2005 – Οκτώβρης 2009.

Την προηγούμενη περίοδο (που ήταν τμηματάρχης) με έγγραφά του επέμενε ότι μέχρι τον καθορισμό των κριτηρίων για την ΓΥΠ «υφίσταται αδυναμία και δεν μπορούν να κριθούν αρμοδίως και να χαρακτηριστούν οι Αγροτικές Γαίες ως Υψηλής ή όχι Παραγωγικότητας  και επομένως δεν μπορούν να καθοριστούν άλλες χρήσεις γης και να χωροθετηθούν άλλες δραστηριότητες σε πάσης φύσεως Αγροτικές –Γεωργικές Γαίες ανά την Επικράτεια». Το κείμενο αυτό υπογράφεται μόνο απ’ αυτόν, με αριθμό πρωτοκόλου 22145/5878, και κάτω από την υπογραφή του υπάρχει η σημείωση: «Λόγω της σπουδαιότητας αλλά και της σοβαρότητας του ζητήματος, παρακαλώ να προωθηθεί  άμεσα για υπογραφή». Φυσικά, τόσο ο προϊστάμενος της ΔΧΠ όσο και ο γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας τον «έγραψαν» κανονικά. Μάλιστα, τόσο το 2005 όσο και το 2006 έφτιαξε δύο πανομοιότυπα σχέδια Υπουργικών Αποφάσεων, με τις οποίες ζητούσε τη συγκρότηση της επιστημονικής επιτροπής για τον καθορισμό των κριτηρίων κατάταξης της ΓΥΠ. Το πρώτο σχέδιο υπουργικής απόφασης υπογράφεται και από τον τότε προϊστάμενο της ΔΧΠΠ Γ. Γκαβαλέκα.

Οταν όμως έγινε Γενικός Διευθυντής, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία έκανε στροφή 180 μοιρών. Σύμφωνα μ’ αυτή και με τις σχετικές οδηγίες του, οι ΝΕΧΩΠ μπορούν να χαρακτηρίζουν εκτάσεις ως Γη Υψηλής ή μη Παραγωγικότητας. Με την εγκύκλιο αυτή ο Α. Κατζηλάκης επισημοποίησε τη στροφή του προς την «πράσινη» πολιτική ηγεσία και ανέλαβε να στηρίξει όλες τις κινήσεις της, αδιαφορώντας για τη νομιμότητα ή μη των εντολών της.

Τελευταία έπεσαν στα χέρια μας μερικά έγγραφα που δείχνουν την ποιότητα αυτού του ανθρώπου και αποδεικνύουν ότι αυτός υπερασπίστηκε τη ΓΥΠ μόνο και μόνο για να πετύχει το στόχο του να γίνει Γενικός Διευθυντής. Με έγγραφο που υπογράφει στις 19 Γενάρη του 2004, ως α.α Διευθυντής, συμφωνεί με τον αποχαρακτηρισμό από ΓΥΠ μιας έκτασης 6,5 στρεμμάτων στο Αίγιο και την ένταξή της στο σχέδιο πόλης. Το έγγραφο αυτό αξιοποίησε η εταιρία Καρφούρ Μαρινόπουλος, έβγαλε οικοδομική άδεια και κατασκεύασε Σούπερ Μάρκετ. Αυτή η ιστορία δεν έκλεισε ακόμη. Γνωμοδότησε κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Α. Κατζηλάκης, ενώ γνώριζε ότι υπάρχει Γνωμοδότηση του ΣτΕ, που απορρίπτει τον αποχαρακτηρισμό των 6,5 στρεμμάτων από ΓΥΠ. Τον παραδίνουμε στην κρίση σας.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Γη υψηλής Παραγωγκότητας

Οι στυγνοί καπιταλιστές της Περισσός ΑΕ
Επόμενο άρθρο

Γη υψηλής Παραγωγκότητας

Παγίδευσαν τους αγρότες

Σχετικά Αρθρα

Πέρασε και στην Ηπειρο η ευλογιά των αιγοπροβάτων

Πέντε εστίες στην ΠΕ Πρέβεζας μέσα σε μια εβδομάδα

Αγροτικά 11 Ιούλ 2026, 20:07

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

Αγροτικά 9 Ιούλ 2026, 20:17

Να μη δημιουργηθεί νομολογία που θα επιτρέπει στα λαμόγια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ να αθωώνονται

Εφεση της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέα σε κατά πλειοψηφία αθωωτική απόφαση, που επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι επιστράφηκαν οι παρανόμως ληφθείσες επιδοτήσεις

Αγροτικά 9 Ιούλ 2026, 12:06

Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικά 6 Ιούλ 2026, 12:05

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 11:42

Οι εκλεκτοί του Βορίδη πλήρωσαν παράνομα τα λαμόγια που είχε αποκαλύψει η Τυχεροπούλου!

Επιβεβαίωση με απόφαση του δικαστήριου που καταδίκασε τους 57 της Κρήτης

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 10:03
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Ιούλη

16 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ανοιξε και το μέτωπο της Υεμένης

15 Ιούλ 2026, 21:09
Διεθνή

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο

15 Ιούλ 2026, 20:02
Κόντρες

Μαρινακίες

15 Ιούλ 2026, 14:25
Παιδεία

Καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή για την αναγκαιότητα μελέτης στατικής επάρκειας των σχολείων στη γραμμή 4 του Μετρό!

15 Ιούλ 2026, 13:26
Παιδεία

Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

Αποτελεί μια εξαιρετικά εχθρική πράξη σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς, των φοιτητών, της εκπαίδευσης και της έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια

15 Ιούλ 2026, 13:14
Πολιτική

Το σκάνδαλο των υποκλοπών/παρακολουθήσεων «μετακόμισε» σε σιωνιστικό δικαστήριο

Στριμωγμένος ο νεοδιρισθείς εισαγγελέας του ΑΠ Μπακέλας

15 Ιούλ 2026, 13:07
Εργατικά

Τρεις ακόμη εκπαιδευτικοί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Πελοποννήσου για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή

Κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική μέσω της τρομοκράτησης, της επιβολής και του πειθαναγκασμού

15 Ιούλ 2026, 12:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Ιούλη

15 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας πήρε πίσω το φόρο 20% που υποτίθεται ότι θα έβαζε στα πλοία για να περάσουν από το Ορμούζ

14 Ιούλ 2026, 21:02
Καταστολή

Υπόθεση Marfin: Μια σκευωρία, δύο προφυλακισθέντες ήδη

14 Ιούλ 2026, 20:13
Κόντρες

Στα «σκληρά» έπεσαν οι σιωνιστές

14 Ιούλ 2026, 19:01
Η παπάρα

Ο Πιερρακάκης φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό

14 Ιούλ 2026, 14:09
Διεθνή

Μπακαεΐ: Το Ιράν ενήργησε με καλή πίστη, αλλά οι ΗΠΑ οδήγησαν το Μνημόνιο της Ισλαμαμπάντ σε κρίση

14 Ιούλ 2026, 11:52
Διεθνή

Σταυροβελονιά με 48 λέξεις

14 Ιούλ 2026, 09:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

14 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λιβανικός στρατός «αρνείται» τον συντονισμό με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ

13 Ιούλ 2026, 19:11
Διεθνή

H Παλαιστινιακή Αντίσταση τιμά τον Μοχάμεντ Ντέιφ

Δυο χρόνια από το θάνατό του

13 Ιούλ 2026, 18:45
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή οργάνωση της κόζα νόστρα;

13 Ιούλ 2026, 14:46
Διεθνή

Το Ιράν διατηρεί στο ακέραιο την αμυντική του ικανότητα και απαντά σε όλα τα αμερικάνικα πλήγματα

Οι Αμερικάνοι αδυνατούν να ελέγξουν και να ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ

13 Ιούλ 2026, 13:40
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Ιούλη

1918: Εκτελείται η αυτοκρατορική οικογένεια στη Ρωσία.

1941: Ιδρύεται το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.

1945: Πρώτη έκρηξη ατομικής βόμβας σε δοκιμή στο New Mexico (ΗΠΑ).

1946: Οι δύο πρώτες εκτελέσεις του εμφυλίου στο Επταπύργιο (Θεσσαλονίκη).

1972: Συλλαμβάνονται εννιά Ελληνες και τέσσερις Γερμανοί για συμμετοχή στο “Κίνημα 20ής Οκτώβρη“.

1991: Απόπειρα κατά του τούρκου επιτετραμμένου Ντενίς Μπουλούκμπασι, τρεις τραυματίες (17Ν).

1991: Τέσσερις βόμβες σε γραφεία ασφαλιστικών εταιρειών (ΕΛΑ-1η Μάη).

2002: Συλλαμβάνονται οι Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός και Διονύσης Γεωργιάδης για συμμετοχή στη 17Ν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Ποιος είναι λοιπόν ο επόμενος στόχος; Δεν είναι ένας αριθμός σε έναν πίνακα. Είναι ο στόχος που θα τον βρείτε στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας. Πιο πολλές δουλειές. Πιο καλές δουλειές. Υψηλότεροι μισθοί, ευημερία που να τη νιώθει ο πολίτης. Το όχημα είναι η ταχύτερη ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. Και το στοίχημα άλλαξε τάξη μεγέθους: για δεκαπέντε περίπου χρόνια παλεύαμε να σταθούμε όρθιοι, τώρα παλεύουμε για το πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε. […] Κυρίες και κύριοι, πριν από δεκαπέντε χρόνια, το ερώτημα ήταν αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα επιβιώσει. Πριν από δέκα, αν θα σταθεροποιηθεί. Πριν από πέντε, αν θα ανακάμψει. Ολα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν, θετικά. Το σημερινό ερώτημα είναι διαφορετικής τάξης: Πόσο μεγάλοι μπορείτε να γίνετε και πόσο μεγάλη Ελλάδα μπορείτε να χτίσετε γύρω σας. Η δική μου απάντηση, και η πρόσκλησή μου προς εσάς, είναι μία: ο ρόλος που αξίζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι του ωφελημένου της ανάκαμψης. Είναι του αρχιτέκτονα της επόμενης φάσης. Μιας οικονομίας με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μιας κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν εκτός. Μιας δυνατής Ελλάδας σε μια δυνατή Ευρώπη. Αυτό είναι το επόμενο κατόρθωμα, που μας αναλογεί από κοινού. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως πετύχαμε τα προηγούμενα, θα πετύχουμε και αυτό μαζί.
Κυριάκος Πιερρακάκης
(Το ορφανό του σημητισμού, που προσέτρεξε στην αυλή του Μητσοτάκη και κάνει καριέρα με τον αδίστακτο τρόπο του νεοφιλελεύθερου τεχνοκράτη, εκφώνησε ομιλία στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η κατακλείδα της ομιλίας του ήταν τα παραπάνω παρατιθέμενα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αστοί πολιτικοί, πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, γλείφουν τους τραπεζίτες. Μόνο τα λόγια που χρησιμοποιεί ο καθένας τους αλλάζουν, η ουσία παραμένει η ίδια. Ο λογογράφος του Πιερρακάκη είναι προφανές ότι έχει σημιτικές ρίζες. Γι’ αυτό και δε διστάζει, με έναν τρόπο πραγματικά εμετικό, όχι απλά να αναγορεύσει τις τράπεζες σε «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και σε «ατμομηχανή της ανάπτυξης», όπως λένε όλοι, αλλά να τους προσδώσει και… κοινωνικό ρόλο! Οι τράπεζες θα ανοίξουν «δουλειές», θα οδηγήσουν στην αύξηση των μισθών, θα αυξήσουν καθοριστικά την ευημερία για όλους! Ακόμα και όσοι δεν γνωρίζουν τις βασικές αρχές πολιτικής οικονομίας, το ρόλο των τραπεζών στον καπιταλισμό, την πραγματοποίηση της υπεραξίας κτλ, έχουν την εμπειρία των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Τη διάσωση των τραπεζών και το φόρτωμα των βαρών στις πλάτες εργαζόμενων και συνταξιούχων. Τα κόκκινα δάνεια που ξεπουλήθηκαν στα vulture funds, τους γύπες του χρηματιστικού κεφάλαιου. Την επιδημία των πλειστηριασμών που ακόμα συνεχίζεται. Με απλά λόγια: έκοψαν μισθούς-συντάξεις για να διασώσουν τις τράπεζες – οι άνθρωποι φτώχυναν βίαια και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους – τα δάνεια πουλήθηκαν στους γύπες οι οποίοι άρχισαν εκβιασμούς και πλειστηριασμούς. Συμπέρασμα: ο Πιερρακάκης, αυτός ο αδίστακτος αριβίστας φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    17Ν
    • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Εφετείο 17Ν
  • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    ΕΛΑ
    • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    Ποιοι είμαστε
  • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    Επικοινωνία
  • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    Όροι χρήσης
  • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    Ποιοι είμαστε
  • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    Επικοινωνία
  • Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    Γη υψηλής Παραγωγκότητας

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo