Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 7 Μάρτη
  • Οχτώ σιωναζιστές στρατιώτες εξουδετερώθηκαν με ένα χτύπημα της Λιβανέζικης Αντίστασης
  • «Ποιος σου έδωσε την άδεια;» — Μήπως ο Κόλπος αρχίζει επιτέλους να αμφισβητεί τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν;
  • Ισραηλινο-βρετανός ιστορικός: Το Ισραήλ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ιράν και όχι το αντίθετο
  • 8 Μάρτη: Η γυναικεία χειραφέτηση φυσικό μέτρο της γενικής χειραφέτησης
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Η ώρα της Γαλλίας να γευτεί το τίμημα
Διεθνή

Η ώρα της Γαλλίας να γευτεί το τίμημα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Νοέ 2015, 00:00

Βρισκόμαστε σε πόλεμο, αναφώνησε ο Ολάντ, μετά το πολλαπλό τυφλό χτύπημα μαχητών του ISIS στο Παρίσι, που άφησε πίσω του σχεδόν 150 νεκρούς πολίτες και ακόμα περισσότερους τραυματίες (πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση). Πίσω από τη χρήση του όρου «πόλεμος» υπάρχει, βέβαια, πολιτική σκοπιμότητα. Ο Ολάντ, ως εκπρόσωπος του γαλλικού ιμπεριαλισμού, αναζήτησε από την πρώτη στιγμή στηρίγματα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προκειμένου να αναβαθμίσει τον πόλεμο στη Συρία, στον οποίο ήδη συμμετείχε η Γαλλία με αεροπορικές επιδρομές. Ομως, πέρα από το παιχνίδι με τους νομικούς όρους, που αφορά τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, η δήλωση του Ολάντ δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η Γαλλία βρισκόταν ήδη σε πόλεμο. Οι μόνοι που δεν φαίνονταν να το αντιλαμβάνονται (ή δεν ήθελαν να το αντιληφθούν) ήταν οι πολίτες της, που διασκέδαζαν αμέριμνοι στο «Γήπεδο της Γαλλίας», όπου αναμετρώνταν οι εθνικές ποδοσφαιρικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας, στα μπαρ, τα μπιστρό και τα ρεστοράν του παριζιάνικου κέντρου και σε συναυλιακούς χώρους όπως το διάσημο «Μπατακλάν». Ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης των τζιχαντιστών ίσως κάνει πολλούς να το συνειδητοποιήσουν, καθώς αυτή τη φορά μπήκαν στο στόχαστρο οι ίδιοι, αδιάκριτα και όχι στοχευμένα όπως είχε γίνει με την επίθεση στο ρατσιστικό Charlie Hebdo.

Γαλλία, το πιο φιλοπόλεμο κράτος της Ευρώπης! Δεν είναι ένα δικό μας αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά συμπέρασμα της στατιστικής των πολέμων. Περίπου 40 στρατιωτικές επεμβάσεις έχει πραγματοποιήσει η Γαλλία στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. «Είναι δύσκολο να βρεις μια χρονιά από το 1960 μέχρι σήμερα, που οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις να μην επιχειρούσαν σε κάποια χώρα της Αφρικής» έγραφε πριν από καιρό το γερμανικό Spiegel, εκφράζοντας τη ζήλια των «άσπονδων φίλων» γερμανών ιμπεριαλιστών. Ζήλια γιατί η Γερμανία, ηττημένη σε δυο παγκόσμιους πολέμους, δεν ήταν σε θέση να διεξαγάγει νεοαποικιοκρατικούς πολέμους, εξασφαλίζοντας φτηνές πρώτες ύλες, όπως π.χ. το ουράνιο με το οποίο κινείται η βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας (πυρηνικοί αντιδραστήρες).

Κι όμως, αυτή η στυγνή ιμπεριαλιστική δύναμη, που με την περιβόητη Λεγεώνα των Ξένων σκορπούσε και εξακολουθεί να σκορπά το θάνατο στις πρώην αποικίες της, προβαλλόταν και εξακολουθούσε να προβάλλεται ως κοιτίδα της δημοκρατίας, του πνεύματος, του πολιτισμού, της ειρήνης. Αυτό το παράδοξο μπορεί να είναι ικανό για να παραμυθιάσει την «κοινή γνώμη» στη Δύση, αφήνει όμως παγερά αδιάφορους τους μακελάρηδες του ISIS. Αφήνει παγερά αδιάφορους –όπως αποδεικνύεται- και τους κολασμένους των γαλλικών προαστίων, κάποιοι από τους οποίους (μια μειοψηφία ασφαλώς) στρατεύονται στις σαλαφιστικές και τζιχαντιστικές οργανώσεις. Αν την ευθύνη για τη στοχευμένη επίθεση στο Charlie Hebdo ανέλαβε η Αλ Κάιντα της Υεμένης, την ευθύνη για το τυφλό μαζικό χτύπημα της 13ης Νοέμβρη ανέλαβε το ISIS. Αν η Αλ Κάιντα άφησε τη Γαλλία στο απυρόβλητο, λόγω της μη συμμετοχής της στον πόλεμο του Ιράκ με στρατεύματα, το ISIS έχει κάθε λόγο να τη βάλει στο στόχαστρό του. Και να τη χτυπήσει «με τον τρόπο του ISIS». Χωρίς την πολιτική επιχειρηματολογία της Αλ Κάιντα, αλλά με τον κυνισμό που χαρακτηρίζει αυτό το μόρφωμα, που πριν στραφεί ενάντια στους Γάλλους, είχε στραφεί ενάντια στους Ιρακινούς, τους Σύριους, τους Κούρδους, σπέρνοντας τον τρόμο και το θάνατο σε όποιους δε συμμερίζονται το δόγμα του «χαλιφάτου».

Οποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Και οι γάλλοι πολίτες θα έπρεπε να περιμένουν ότι μετά την ενεργή ανάμιξη της κυβέρνησής τους στον πόλεμο της Συρίας, θα έρχονταν τα αντίποινα. Και θα έρχονταν με τα μέσα του ασύμμετρου πολέμου, του μόνου πολέμου που μπορούν να διεξάγουν οι άνθρωποι από τις πρώην αποικίες και νυν νεο-αποικίες. Το ISIS, μολονότι δεν είναι καμιά εθνικοαπελευθερωτική ή αντιστασιακή οργάνωση, αλλά ένα αντιδραστικό μόρφωμα, γέννημα της κοινωνικής διάλυσης που επέφεραν οι κατακτητές ιμπεριαλιστές στο Ιράκ και του φατριαστικού πολέμου που πυροδότησαν, για να μπορέσουν να καταστείλουν την αντίσταση, χρησιμοποίησε για τους δικούς του σκοπούς τα ίδια μέσα του ασύμμετρου πολέμου. Και απέδειξε ότι είναι σε θέση να το κάνει. Κανείς, όμως, δε δικαιούται να δηλώνει έκπληκτος γι’ αυτή την εξέλιξη. Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός εισπράττει σε θύελλες τους ανέμους που έσπειρε. Και οι γάλλοι πολίτες πληρώνουν το τίμημα για την ανοχή ή την υποστήριξή τους στην ιμπεριαλιστική πολιτική της χώρας τους.

Οσοι μένουν στις καταγγελίες για το έγκλημα κατά αμάχων του Παρισιού, ακόμα κι αν διαχωρίζονται από την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, όσοι περιορίζονται να στηλιτεύουν τον ισλαμοφασισμό του ISIS, εξακολουθούν να λένε τη μισή αλήθεια. Και δεν έχει καμιά σημασία αν αυτό το κάνουν συνειδητά ή από άγνοια ή από αδυναμία ν’ αναλύσουν την πραγματικότητα στο σύνολό της. Να δουν, δηλαδή, τη γενεσιουργό αιτία του φαινομένου της μαζικής δολοφονίας αμάχων στις δυτικές μεγαλουπόλεις από ισλαμιστές. Ενός φαινομένου που είχε πολύ καιρό να εμφανιστεί, καθώς ανάλογες επιθέσεις που συγκλόνισαν την ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν να γίνουν εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Ας τις θυμηθούμε.

Λονδίνο, 7 Ιούλη 2005: Τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάζονται σε τρία διαφορετικά σημεία του Μετρό και σε μία στάση λεωφορείου. Οι βομβιστές ήταν βρετανοί μουσουλμάνοι, άγνωστοι μέχρι εκείνη τη στιγμή στην αστυνομία. Αποτέλεσμα των εκρήξεων ήταν ο θάνατος 56 πολιτών και ο τραυματισμός άλλων 700. Aρθρογράφος του βρετανικού Guardian, πέντε μέρες μετά, παραδέχεται: «Ενώ επανειλημμένα σχόλια στον Tύπο μιλούν για την απανθρωπιά της άλλης πλευράς αυτές τις μέρες, τα δυτικά τηλεοπτικά δίκτυα ούτε καν υπαινίχθηκαν κάτι για τις φωτογραφίες που διαθέτουν, για τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έγιναν στη Φαλούτζα, τη Νατζάφ, την Κάιμ, τα ορεινά βουνά του Αφγανιστάν, τη Τζενίν. Ναι οι τρομοκράτες είναι βάρβαροι, αλλά ποιος είναι περισσότερο;» (https://www.theguardian.com/politics/2005/jul/12/iraq.july7).

Μαδρίτη, 11 Μάρτη 2004: Τρεις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, δέκα εκρήξεις προκαλούν τον πανικό στον προαστιακό σιδηρόδρομο της Μαδρίτης. Οι εκρήξεις ξεσπούν σχεδόν ταυτόχρονα και προκαλούν το θάνατο 191 πολιτών και τον τραυματισμό 1.800. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αναλαμβάνει πυρήνας της Αλ Κάιντα σε αντίποινα για τη συμμετοχή της Ισπανίας στην κατοχή του Ιράκ. Ο δεξιός Αθνάρ, που έως εκείνη τη στιγμή ήταν το φαβορί των εκλογών, ηττάται και στη θέση του έρχεται ο «σοσιαλιστής» Θαπατέρο, ο οποίος ένα μήνα μετά δίνει εντολή για την απομάκρυνση των ισπανών στρατιωτών από το Ιράκ. Η αποχώρηση γίνεται ταχύτατα και στις 8 Μάη του 2004 αποχωρούν από το Ιράκ οι τελευταίοι από τους 1.300 ισπανούς στρατιώτες.

Τώρα, ήταν η σειρά του Παρισιού να γευτεί το τίμημα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του γαλλικού κράτους που μέχρι πρότινος φαινόταν να χαίρει μιας ιδιόμορφης ασυλίας. Η Γαλλία ήταν η ιμπεριαλιστική δύναμη που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο «συνασπισμό των προθύμων» του Μπους που ευθύνεται για τον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ και αυτός ήταν ο λόγος που έχαιρε αυτής της ασυλίας. Από τότε όμως τα πράγματα άλλαξαν. Η Γαλλία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στους βομβαρδισμούς στη Λιβύη και από τον περασμένο χρόνο αποφάσισε να συμμετάσχει στις επιθέσεις κατά του ISIS στο Ιράκ, τις οποίες επέκτεινε και στη Συρία από τα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, η γαλλική αεροπορία έπληξε σταθμό διανομής πετρελαίου των τζιχαντιστών στη Συρία, επιφέροντας έτσι πλήγμα στην πηγή των εσόδων τους (https://abcnews.go.com/US/wireStory/french-airstrike-campaign-syria-brings-islamic-state-fury-35205509).

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στο Παρίσι διεξήχθη ένα ακόμη πολεμικό επεισόδιο που ακολουθεί τη λογική του ασύμμετρου πολέμου, όπως συνέβη παλαιότερα στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη. Με τη διαφορά, όμως, ότι τότε υπήρχε η ιρακινή αντίσταση που μαχόταν για να διώξει τους κατακτητές από τη χώρα της, ενώ τώρα είναι το φασιστικό έκτρωμα του ISIS που ασκεί πλέον εξουσία στις περιοχές που έχουν περάσει υπό τον απόλυτο έλεγχό του. Μια εξουσία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα δικτατορικά αραβικά καθεστώτα, με πρώτο το σαουδαραβικό, που –εκτός των άλλων- αποτελεί διαχρονικά και το χρηματοδότη του σαλαφισμού και τον πυροδότη των φατριαστικών πολέμων, μέσω των οποίων επιχειρεί να πλήξει το σιιτικό καθεστώς του Ιράν. Ενα μόρφωμα που συμμετέχει σ’ έναν πόλεμο άδικο απ’ όλες τις πλευρές. Από τη μια το δικτατορικό μπααθικό καθεστώς του Ασαντ, με τη στήριξη της Ρωσίας, και από την άλλη μια αντιπολιτευτική πανσπερμία, που στηρίζεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης και την Τουρκία. Μέσα απ’ αυτή την πανσπερμία ξεπήδησε το ISIS, που γιγαντώθηκε ταχύτατα και θέλει να εγκαθιδρύσει τη δική του «μαύρη» εξουσία στην περιοχή, χωρίς να ελέγχεται από τους αμερικανούς, γάλλους και λοιπούς ιμπεριαλιστές που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο. Το ISIS είναι ένα έκτρωμα. Οχι όμως για τους ιμπεριαλιστές, αλλά για τους λαούς της περιοχής.

Ποιοι είναι όμως αυτοί που ευθύνονται για τη δημιουργία αυτού του εκτρώματος; Δεν ήταν οι Αμερικάνοι που πυροδότησαν την εμφύλια διαμάχη στο Ιράκ, προκειμένου να κάμψουν την ιρακινή αντίσταση; Δεν ήταν οι Γάλλοι που μπορεί να μην συμμετείχαν ενεργά στην αμερικανοκίνητη «σταυροφορία» (για τους δικούς τους λόγους), αλλά φυσικά δεν έκαναν τίποτα για να τη σταματήσουν; Οταν μάλιστα αυτή η «σταυροφορία» φάνηκε να πετυχαίνει μια σχετική σταθερότητα στην κατεχόμενη χώρα, δεν ήταν τα γαλλικά μονοπώλια που έσπευσαν να επωφεληθούν από τη λεία; Δεν ήταν οι γάλλοι ιμπεριαλιστές που χρηματοδοτούσαν αφειδώς και έστελναν καραβιές τα όπλα στη λεγόμενη συριακή αντιπολίτευση, εν γνώσει τους ότι μεγάλο μέρος αυτού του οπλισμού πήγαινε στο ISIS;

Το ISIS δε θα υπήρχε αν επί μία εικοσαπενταετία το Ιράκ δεν αποτελούσε τον αγαπημένο σάκο του μποξ της Δύσης. Από τον πρώτο πόλεμο στο Ιράκ (Αύγουστος 1990) και το οικονομικό εμπάργκο, που αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από το πρόγραμμα «πετρέλαιο αντί τροφίμων», ενάμισι εκατομμύριο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους. Σ’ αυτούς προστέθηκαν άλλοι τόσοι ως συνέπεια του δεύτερου πολέμου (Απρίλης 2003) και της κατοχής που ακολούθησε (βλ. https://www.justforeignpolicy.org/deathcount/explanation). Οι «τυχεροί» που έζησαν είτε έγιναν πρόσφυγες (στο εσωτερικό ή το εξωτερικό), που ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια (https://www.unhcr.org/pages/49e486426.html), είτε αναγκάστηκαν να επιβιώνουν κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Δεν τους έφτανε ο πόλεμος και οι εμφύλιες διενέξεις, είχαν να αντιμετωπίσουν την καταστροφή των υποδομών της χώρας, που τους ανάγκαζε να ζουν πολλές ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με κατεστραμμένα τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, χωρίς επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό για την πλειοψηφία των κατοίκων και με χίλιες δυο δυσκολίες στην καθημερινή επιβίωση.

Τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις εκατόμβες των Ιρακινών που έχασαν τη ζωή τους στο βωμό των συμφερόντων της «πολιτισμένης Δύσης». Οταν η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία στις χώρες της Μέσης Ανατολής, τότε δεν είναι δύσκολο να βρεθούν κάποιοι που θα θελήσουν να εκδικηθούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο, αδιαφορώντας αν τα θύματά τους είναι εργάτες, νεολαίοι ή άνεργοι.

Αν σ’ αυτά προσθέσουμε τη χρόνια εκμετάλλευση των μεταναστών (ακόμα και των γόνων των μεταναστών, που είναι γάλλοι πολίτες και δεν έχουν δει ποτέ τη χώρα καταγωγής της οικογένειάς τους), τη γκετοποίηση και την εξαθλίωση, που οδήγησαν στις εξεγέρσεις των προαστίων του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων την προηγούμενη δεκαετία, θα καταλάβουμε γιατί βρίσκονται νέοι άνθρωποι με γαλλική υπηκοότητα που δε διστάζουν ν’ ανοίξουν πυρ αδιακρίτως κατά παντός περαστικού.

Πολλές φορές έχουμε υποστηρίξει από τις στήλες της «Κόντρας», ότι στην εποχή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των πολέμων και της αδυσώπητης εκμετάλλευσης των λαών της Ανατολής, κανένας στη Δύση δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι «ανυποψίαστος». Η αθωώτητά του δε θα τον σώσει, όσο «νίπτει τας χείρας του» μπροστά στο συνεχιζόμενο έγκλημα κατά των λαών της Ανατολής, που τώρα συμπληρώνεται με το έγκλημα κατά των προσφύγων. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή τελειώσουν με το ISIS, η πολυπόθητη «ασφάλεια» δε θα επιστρέψει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Θα υπάρξουν πολλοί «τρελοί» που -όντας περιθωριοποιημένοι- θα θελήσουν να εκδικηθούν για τη μίζερη ζωή τους στα κάτεργα της «πολιτισμένης Δύσης». Oποιος θέλει να αισθανθεί «ασφαλής», θα πρέπει να απαλλαγεί από τον ιμπεριαλισμό.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚατάθεση στεφάνου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος!
Επόμενο άρθρο Οδικός χάρτης με ασάφειες και αγκάθια

Σχετικά Αρθρα

Οχτώ σιωναζιστές στρατιώτες εξουδετερώθηκαν με ένα χτύπημα της Λιβανέζικης Αντίστασης

Διεθνή 6 Μαρ 2026, 19:40

«Ποιος σου έδωσε την άδεια;» — Μήπως ο Κόλπος αρχίζει επιτέλους να αμφισβητεί τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν;

Δημόσια επίπληξη εμιρατινού δισεκατομμυριούχου προς τον Τραμπ

Διεθνή 6 Μαρ 2026, 14:45

Ισραηλινο-βρετανός ιστορικός: Το Ισραήλ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ιράν και όχι το αντίθετο

Διεθνή 6 Μαρ 2026, 14:01

Ιράν: Εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους σιωναζιστές

Διεθνή 6 Μαρ 2026, 10:54

Σοκ στο σιωνιστικό όχλο: Η Χεζμπολά πλήττει με αμείωτη ένταση στρατιωτικές βάσεις μέσα στη σιωνιστική οντότητα

Πέρα από την καθήλωση του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

Διεθνή 6 Μαρ 2026, 09:49

Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής

Διεθνή 5 Μαρ 2026, 17:18
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

7 Μαρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάρτη

7 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οχτώ σιωναζιστές στρατιώτες εξουδετερώθηκαν με ένα χτύπημα της Λιβανέζικης Αντίστασης

6 Μαρ 2026, 19:40
Διεθνή

«Ποιος σου έδωσε την άδεια;» — Μήπως ο Κόλπος αρχίζει επιτέλους να αμφισβητεί τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν;

Δημόσια επίπληξη εμιρατινού δισεκατομμυριούχου προς τον Τραμπ

6 Μαρ 2026, 14:45
Διεθνή

Ισραηλινο-βρετανός ιστορικός: Το Ισραήλ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ιράν και όχι το αντίθετο

6 Μαρ 2026, 14:01
Πολιτική

8 Μάρτη: Η γυναικεία χειραφέτηση φυσικό μέτρο της γενικής χειραφέτησης

Η απελευθέρωση της γυναίκας θα είναι κομμουνιστική ή δε θα υπάρξει

6 Μαρ 2026, 13:10
Παιδεία

Σε συνέχειες η απάτη της πανεπιστημιοποίησης των κολλεγίων

6 Μαρ 2026, 12:28
Διεθνή

Ιράν: Εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους σιωναζιστές

6 Μαρ 2026, 10:54
Διεθνή

Σοκ στο σιωνιστικό όχλο: Η Χεζμπολά πλήττει με αμείωτη ένταση στρατιωτικές βάσεις μέσα στη σιωνιστική οντότητα

Πέρα από την καθήλωση του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

6 Μαρ 2026, 09:49
Πολιτισμός

Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

6 Μαρ 2026, 05:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάρτη

6 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος

Τη Δευτέρα η πρόταση της εισαγγελέα επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι νεοναζιστές εγκληματίες

5 Μαρ 2026, 21:05
Κόντρες

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

5 Μαρ 2026, 19:22
Διεθνή

Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής

5 Μαρ 2026, 17:18
Διεθνή

Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!

5 Μαρ 2026, 13:04
Διεθνή

Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο και οι βομβαρδισμοί βαθιά μέσα στη σιωνιστική οντότητα

5 Μαρ 2026, 11:44
Υγεία

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε ντουβάρια χωρίς προσωπικό

5 Μαρ 2026, 09:29
Διεθνή

«Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

5 Μαρ 2026, 08:44
Ιστορία

5 Μάρτη 1943: Παλλαϊκός ξεσηκωμός, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση από τους ναζί

5 Μαρ 2026, 06:14
Ιστορία

Ιωσήφ Στάλιν: Επαναστάτης, κομμουνιστής, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, κλασικός του μαρξισμού

73 χρόνια από το θάνατό του

5 Μαρ 2026, 05:17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάρτη

Αλβανία: Ημέρα των δασκάλων.

1907: Δολοφονείται στον Πυργετό Λάρισας ο Μαρίνος Αντύπας.

1910: Συγκρούσεις αστυνομικών – χωρικών στο χωριό Τοπουσλάρ (Θεσσαλία) επειδή δεν δόθηκε λύση στο θέμα της διανομής των κτημάτων, έξι νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες, όλοι χωρικοί.

1931: Αγριες συγκρούσεις απεργών αρτεργατών με την αστυνομία (Αθήνα).

1936: Φοιτητές συγκρούονται με αστυνομικούς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολλοί τραυματίες από λιθοβολισμούς.

1948: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επίσημα στην Ελλάδα.

1951: Φανατικός εθνικιστής που διαφωνεί με τη φιλοδυτική πολιτική της χώρας του σκοτώνει τον πρωθυπουργό της Περσίας Αλί Ραζμάρα.

1964: Εισβολή ομάδας ακροδεξιών στη Βουλή.

1971: Βόμβα (ΑΑΑ) στα γραφεία της λιβυκής πρεσβείας.

1972: Βόμβες (ΑΑΑ) στην πλατεία Συντάγματος και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo