Αν η εκτέλεση κάποιων θεσμικών εκπροσώπων του συστήματος ή μεγαλοκαπιταλιστών αποτελεί «αιματοκύλισμα» και αυτοί που πάτησαν τη σκανδάλη χαρακτηρίζονται «κατά συρροή δολοφόνοι», όπως πολλές φορές έχουμε ακούσει από «έγκριτους δημοσιογράφους» και τα κυβερνητικά παπαγαλάκια (κυρίως για τον επί δύο μήνες απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα), τι μπορεί να πει κανείς γι’ αυτούς που φέρουν την ευθύνη για το θάνατο όχι ενός, ούτε δέκα, αλλά τετρακοσίων χιλιάδων παιδιών;
Το νούμερο φαντάζει απίστευτο και ο λόγος που έχει περάσει στα «ψιλά» των ΜΜΕ και των ειδησεογραφικών δελτίων (μεταξύ των οδυρμών για το χτύπημα του μπάτσου στη Νέα Σμύρνη και των σπαρταριστών λεπτομερειών του πριγκιπικού ζεύγους για το βρετανικό παλάτι) είναι ότι τα παιδιά αυτά είναι όχι δεύτερης, αλλά… τρίτης κατηγορίας.
Κι όμως το νούμερο αυτό δεν χωρά αμφισβήτηση, καθώς η καταγγελία δεν προέρχεται από κάποιον… αντιεξουσιαστή, αλλά από τον ίδιο τον ΟΗΕ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του οποίου, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, επισκέφτηκε την Υεμένη στις αρχές της βδομάδας.
«Αυτό είναι κόλαση. Είναι το χειρότερο μέρος στον κόσμο. Και είναι αποκλειστικά έργο ανθρώπου». Ετσι χαρακτήρισε την κατάσταση που είδε με τα ίδια του τα μάτια ο Μπίσλεϊ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ η οποία αναφέρει:
«Στην πρωτεύουσα Σαναά, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ήταν αυτόπτης μάρτυς του καταστροφικού μεγέθους του υποσιτισμού των παιδιών της Υεμένης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε νοσοκομείο, όπου 2.3 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών, προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσουν οξύ υποσιτισμό αυτό το χρόνο. Και οι 400 χιλιάδες νέοι που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό μάλλον θα πεθάνουν χωρίς επείγουσα περίθαλψη. Ο κύριος Μπίσλεϊ σημείωσε τη “νεκρική σιγή” στις παιδικές πτέρυγες του νοσοκομείου καθώς τα παιδιά ήταν “πολύ άρρωστα και πολύ αδύναμα για να κλάψουν ή να γελάσουν”. Ομως ήταν τα τυχερά που μπόρεσαν να πάνε στο νοσοκομείο” πρόσθεσε ο κ. Μπίσλεϊ. “Πολλές φτωχές οικογένειες δε μπορούν να αντέξουν το κόστος της μεταφοράς για να φέρουν τα παιδιά τους στα νοσοκομεία ή φτάνουν αλλά γυρίζουν πίσω, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια για τα άρρωστα παιδιά τους”».
Η ιστοσελίδα συμπληρώνει ότι πάνω από 16 εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης είναι «διατροφικά ανασφαλείς» με 50 χιλιάδες να λιμοκτονούν ήδη, ενώ πέντε εκατομμύρια βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πείνα.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ χρειάζεται τουλάχιστον 815 εκατομμύρια δολάρια για την βοήθεια στην Υεμένη μέσα στο επόμενο εξάμηνο (δηλαδή όσο και το κόστος επτά γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ), αλλά μέχρι στιγμής διαθέτει μόλις 300 εκατομμύρια (δηλαδή ελάχιστα πάνω από το ένα τρίτο). Δείγμα του πόσο νοιάζονται τα κράτη για την κόλαση που βιώνει ο λαός της Υεμένης. Σκεφτείτε ότι ο ίδιος ο ΟΗΕ, τον Ιούνη του 2016, αποφάσισε να αφαιρέσει τη Σαουδική Αραβία από τη μαύρη λίστα της ετήσιας έκθεσής του για τα δικαιώματα των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις και συμφώνησε να γίνει «κοινή επανεξέταση» (από ΟΗΕ και Σαουδική Αραβία) των υποθέσεων για τις οποίες κατηγορείται η τελευταία!
Δεν είναι πρώτη φορά που η κόλαση της Υεμένης βγαίνει για λίγο στο φως της δημοσιότητας. Η κόλαση έχει συμπληρώσει ήδη έξι ολόκληρα χρόνια, από τον Μάρτη του 2015 όταν η Σαουδική Αραβία, ως επικεφαλής μιας συμμαχίας εννιά σουνιτικών κρατών, με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον, θέλησε να επιβάλει τη… «νομιμότητα».
Διέλυσαν μία από τις φτωχώτερες χώρες στον κόσμο, για να επαναφέρουν στην εξουσία τον εκλεκτό τους, αντιστράτηγο Μανσούρ Αλ Χαντί, που εκδιώχτηκε από τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν. Και τώρα, ο αποκλεισμός έχει γίνει ακόμα πιο ασφυκτικός, όπως αναφέρει ακόμα και το CNN. Το λιμάνι της Χοντέιντα, από το οποίο εισάγονται τα καύσιμα, έχει μετατραπεί σε φάντασμα. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες φορτηγά με τρόφιμα έχουν κολλήσει σε ουρές χιλιομέτρων, ενώ μέσα στο μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιθανότατα θα σταματήσει να διανέμει καύσιμα σε 206 εγκαταστάσεις μέσα στη χώρα, το 60% των οποίων είναι νοσοκομεία. Αυτό θα επηρεάσει πάνω από εννέα εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με το CNN.
Αυτοί οι διεθνείς τρομοκράτες που έχουν καταδικάσει ένα ολόκληρο λαό στην πείνα και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε αργό θάνατο, προκειμένου να φέρουν στην εξουσία τον εκλεκτό τους, δεν κάθονται στο σκαμνί κανενός δικαστηρίου, δεν αποκαλούνται κατά συρροή δολοφόνοι.
Αντίθετα, όπως αναφέρθηκε στο χθεσινοβραδυνό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας. Εχθές έφτασε στα Χανιά αεροσκάφος air bus 330 από το Ριάντ, ενώ αναμένονται τα σαουδαραβικά μαχητικά F15 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Το γελοίο είναι ότι το ίδιο δελτίο, λίγα λεπτά αργότερα, αφιέρωσε ένα ολόκληρο… δίλεπτο (τόσο ακριβώς!) για να περιγράψει την τραγική κατάσταση που βιώνει ο λαός της Υεμένης μετά από έξι χρόνια «εμφυλίου πολέμου» (έτσι χαρακτηρίζουν τη σαουδαραβική εισβολή). Βλέπετε, ο πόνος των μικρών παιδιών «πουλάει», όχι όμως και η πλήρης ενημέρωση των τηλεθεατών που πρέπει να μείνουν μόνο με τη συναισθηματική φόρτιση για το «κακό» που φέρουν οι πόλεμοι και η πείνα!
ΥΓ1. Σύμφωνα με το προαναφερθέν δελτίο της ΕΡΤ, ο Μπάιντεν δήλωσε τον Φλεβάρη ότι θα αποσύρει την υποστήριξη της χώρας του από το στρατιωτικό συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, σε πρόσφατο δημοσίευμα του CNN αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν απλά να αλλάξουν στρατηγική επικεντρωνόμενες στην επίτευξη εκεχειρίας, ενώ στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση του Μπάιντεν με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, με ημερομηνία 25 Φλεβάρη, πέρα από τα ωραία λογάκια για τις διπλωματικές προσπάθειες τερματισμού του πολέμου μέσω του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ διατράνωσαν τη στενή τους σχέση με τη Σαουδική Αραβία υπερασπίζοντας το δικαίωμά της για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της από τις φιλοϊρανικές ομάδες. Κουβέντα για τα εγκλήματα πολέμου, ούτε λόγος φυσικά για την καταδίκη σε αργό θάνατο του λαού της Υεμένης.
ΥΓ2. Η γκανγκστερική δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Ιστανμπούλ, τον Οκτώβρη του 2018, όπου ο Κασόγκι μπήκε αλλά βγήκε… τεμαχισμένος, δεν αποτελεί φυσικά δολοφονία για την οποία ευθύνεται το σαουδαραβικό καθεστώς (ακόμα κι αν έκθεση του ΟΗΕ το 2019 ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πίσω από τη δολοφονία βρίσκεται ο ίδιος ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας και υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι)! Το καθεστώς, κατά την προσφιλή του τακτική, διέταξε μερικές εκτελέσεις μετά από δίκη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και καθάρισε…