Τρία χρόνια μετά από την τελευταία είσοδο στη Γάζα της Παλαιστινιακής Αρχής (2014), ο πρωθυπουργός της ΠΑ, Ράμι Αλ Χαμνταλά, με σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο εισήλθαν στον πολιορκημένο θύλακα και συνεδρίασαν τυπικά, στην πρώτη κίνηση συμφιλίωσης μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς. Σε μια ιδιαίτερα συμβιβαστική πρώτη δήλωσή του, ο Χαμνταλά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της ΠΑ, WAFA, είπε ότι η διοίκησή του θα αναλάβει πλήρως τη διακυβέρνηση της Γάζας σε αγαστή συνεργασία με όλες τις παλαιστινιακές πολιτικές οργανώσεις.
Βέβαια, τα πρώτα σημεία τριβής δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Παρά το γεγονός ότι πλέον τη διακυβέρνηση της Γάζας την έχει αναλάβει πλήρως η Παλαιστινιακή Αρχή, ο Αμπάς αρνείται να άρει τις κυρώσεις σε βάρος του παλαιστινιακού λαού της περιοχής μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών στις 10 Οκτώβρη, επιδιώκοντας έτσι να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Χαμάς προκειμένου να υποκύψει σε όσο το δυνατόν περισσότερες απαιτήσεις του.
Παράλληλα, ο Αμπάς δήλωσε στον αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό CBC, ότι στη Γάζα μπορεί να υπάρξει μόνο ένα κράτος, ένας νόμος και ένα όπλο, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ΠΑ ότι η ασφάλεια στο εσωτερικό της Γάζας και ο έλεγχος των συνόρων θα πρέπει να γίνεται μόνο από την ΠΑ. Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι δε θα επιτρέψει στη Γάζα την αναπαραγωγή μιας κατάστασης όπως με τη Χεζμπολά στον Λίβανο. Ερμηνεύοντας αυτή τη δήλωσή του, οι Times of Israel υποστηρίζουν ότι ο Αμπάς ζητάει τη διάλυση των Ταξιαρχιών Ιζεντίν Αλ Κασάμ, ένοπλου σκέλους της Χαμάς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αραβικής εφημερίδας Αλ Χαγιάτ, ο Αμπάς έβαλε τρεις όρους για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Τη διάλυση του ένοπλου σκέλους της Χαμάς (άρα και των υπόλοιπων οργανώσεων της Αντίστασης), να μην εμπλακεί καμία ξένη δύναμη στη διακυβέρνηση της Γάζας (εννοεί τον Νταχλάν) και τα λεφτά για την ανοικοδόμηση της περιοχής να διοχετευτούν αποκλειστικά μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής.
Σαν απάντηση στις προκλητικές απαιτήσεις του Αμπάς, που ζητά με αυτόν τον τρόπο γην και ύδωρ από την Αντίσταση, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε ότι το ένοπλο σκέλος της οργάνωσης δεν είναι αντικείμενο προς διαπραγμάτευση. Τα όπλα του είναι όπλα που έχουν ως μοναδικό σκοπό να προστατεύσουν τον παλαιστινιακό λαό, και όσο αυτός ο λαός ζει σε συνθήκες κατοχής, τα όπλα αυτά θα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
Τις ιταμές απαιτήσεις του Αμπάς έσπευσε να στηρίξει, λες και απευθύνεται σε εντολοδόχο του, ο Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι η παλαιστινιακή διοίκηση οφείλει να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να διαλύσει το ένοπλο τμήμα της Χαμάς και να διακόψει οποιαδήποτε επαφή με το Ιράν!