Θα κακοπεράσουν, λέει, οι επίτροποι του Γιούνκερ , που θα περάσουν από ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο μεταξύ 29 Σεπτέμβρη και 8 Οκτώβρη. Δίνουν, μάλιστα και ονόματα εκείνων που θα συγκεντρώσουν πάνω τους τα περισσότερα βέλη. Είναι ο βρετανός λόρδος Χιλ, επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, η σλοβένα Αλένκα Μπράτουσεκ, αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα την ενεργειακή ένωση της ΕΕ, ο ισπανός Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, επίτροπος Ενέργειας και ο ούγγρος Τιβόρ Ναβράκσκις, επίτροπος Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Ο καθένας απ’ αυτούς έχει ένα προσωπικό ιστορικό, χάριν του οποίου αναμένεται να δεχτεί επιθέσεις.
Ο Χιλ έκανε καριέρα ως λομπίστας, ανήκει στο Συντηρητικό Κόμμα και διατηρεί άριστες σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα του Σίτι. Πώς θα δώσουμε σε Βρετανό το χαρτοφυλάκιο των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, που περιλαμβάνει το αντικείμενο της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ, όταν η Βρετανία εμφανίζεται αντίθετη σ’ αυτή την προοπτική, λένε οι επικριτές του Χιλ. Το ότι η Βρετανία πρέπει να πάρει ένα από τα «βαριά» χαρτοφυλάκια, ειδικά αφότου παραχώρησε το πόστο του «υπουργού Εξωτερικών» της ΕΕ στην ιταλίδα Μογκερίνι, φαίνεται ν’ αφήνει αδιάφορους τους διαφωνούντες.
Η Μπράτουσεκ, πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, κατηγορείται ότι πρότεινε τον εαυτό της για επίτροπο βλέποντας ότι θα χάσει τις εκλογές. Ο Γιούνκερ, όμως, ξεκαθάρισε ότι έχει το πράσινο φως και από τη νέα κυβέρνηση της Σλοβενίας (αν ήθελε ας έκανε αλλιώς, όταν η Μπράτουσεκ αποτελεί επιλογή Γιούνκερ).
Ο Κανέτε είναι ένας μεγαλοκαπιταλιστής και κατηγορείται ότι έχει συμμετοχές σε πετρελαϊκές εταιρίες της χώρας του. Ο ίδιος απαντά ότι φρόντισε να πουλήσει τις συμμετοχές του σε πετρελαϊκές εταιρίες, προκειμένου να μην υπάρχει κανένα ηθικό ασυμβίβαστο με την ανάληψη του χαρτοφυλάκιου Ενέργειας στην Κομισιόν Γιούνκερ.
Τέλος, ο Ναβράκσκις έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του ακροδεξιού Ορμπάν (εξακολουθεί να διοικεί την Ουγγαρία) και κατηγορείται ότι επόπτευε το υπουργείο Δικαιοσύνης όταν το 2011 πέρασε νόμο για τον περιορισμό του αντιπολιτευόμενου Τύπου.
Επίτροπος δεν μπορεί να καταψηφιστεί από το ευρωκοινοβούλιο. Η Κομισιόν ή ψηφίζεται «πακέτο» ή καταψηφίζεται. Αν τα πράγματα χοντρύνουν, ο Γιούνκερ μπορεί ν’ αλλάξει χαρτοφυλάκια σε κάποιους. Η όλη ιστορία είναι από τη μια ένα καραγκιοζιλίκι, για να δικαιολογείται η ύπαρξη του Ευρωκοινοβούλιου και να καλλιεργείται η ψευδαίσθηση μιας δήθεν δημοκρατικής λειτουργίας. Πέρα από το καραγκιοζιλίκι, όμως, υπάρχουν και οι υπαρκτές κόντρες ανάμεσα σε χώρες και ανάμεσα σε ομάδες καπιταλιστικών συμφερόντων.
Οι Βρυξέλλες είναι ένα τεράστιο λόμπι. Είναι χιλιάδες οι υπάλληλοι εταιριών που κάνουν «λόμπινγκ» (σε μια τέτοια εταιρία έπιασε δουλειά και η Δαμανάκη, μόλις έμαθε ότι η θητεία της δε θα ανανεωθεί). Το χρήμα ρέει άφθονο στις τσέπες ευρωβουλευτών για να στηρίξουν τη μια ή να μη στηρίξουν την άλλη διάταξη. Ακόμη πιο άφθονο ρέει το χρήμα στις τσέπες των μελών της Κομισιόν, των συνεργατών τους και της υψηλόβαθμης γραφειοκρατίας που χειρίζεται τους διάφορους φακέλους. Οι τέσσερις επίτροποι, που για διάφορους λόγους αναμένεται να δεχτούν πρεσάρισμα από ευρωβουλευτές, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Κάποιοι πρέπει να γίνουν δακτυλοδειχτούμενοι, για να μπορέσουν όλοι οι υπόλοιποι να συνεχίσουν τη δουλειά τους, για να μπορέσει το σύστημα να έχει μια επίφαση δημοκρατικής νομιμοποίησης.