Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 11 Νοέμβρη
  • Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των αποκλεισμένων στη Ράφα παλαιστίνιων μαχητών
  • Χάιθαμ Αμπού Γασλάν: «Κανείς δεν μπορεί να αφοπλίσει τον παλαιστινιακό λαό – Δεν δεχόμαστε διεθνή επιτροπεία»
  • Οταν η Γκιλφόιλ χαρακτήριζε τους Ελληνες κακομαθημένα σκυλιά που κατουρούν στο χαλί
  • Κόμμα είν’ αυτό ή απορρυπαντικό;
  • Αιωρούμενοι πάνω από το φαράγγι του Βίκου με τη σημαία της Παλαιστίνης
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Η εξέγερση συνεχίζεται
Διεθνή

Αίγυπτος

Η εξέγερση συνεχίζεται

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Νοέ 2011, 00:00
Τα γεγονότα που διαδραματίζονται από τις 19 Νοέμβρη στην Αίγυπτο, το νέο κύμα των μαζικών διαδηλώσεων που σαρώνουν τη χώρα, οι σφοδρές πολυήμερες συγκρούσεις χιλιάδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής στην πλατεία Ταχρίρ, η αποφασιστικότητα, η μαχητικότητα και ο ηρωϊσμός των διαδηλωτών συνιστούν μια νέα φάση της εξέγερσης της 25ης Γενάρη.
 
Μια βασική αιτία που προκάλεσε τη νέα κοινωνική έκρηξη είναι η απομυθοποίηση του ρόλου του στρατού και της στρατιωτικής ηγεσίας. Το προσωπείο του «προστάτη της επανάστασης» και του «εγγυητή της ομαλής μετάβασης στη δημοκρατία», που φόρεσε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβού-λιο που αντικατέστησε τον Χόσνι Μουμπάρακ, έγινε μέσα σε εννιά μήνες κουρέλια. Οι στρατηγοί συνέχισαν την πολιτική Μουμπάρακ, διατηρώντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παραπέμποντας χιλιάδες πολίτες σε στρατιωτικά δικαστήρια, εκδίδοντας νόμους απαγόρευσης και καταστολής των διαδηλώσεων και των εργατικών κινητοποιήσεων, καταστέλλοντας και πνίγοντας στο αίμα λαϊκές κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα την προσπάθειά τους να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους την πολιτική εξουσία και να διασφαλίσουν άθικτα τα προνόμια και τα συμφέροντα της κάστας τους στο νέο σύνταγμα με το Χάρτη των Συνταγματικών Αρχών, που ορίζει το στρατό «φρουρό της συνταγματικής νομιμότητας», που σημαίνει ότι θα έχει τον τελικό λόγο σ’ όλα τα σημαντικά ζητήματα, ακόμη και μετά την εκλογή βουλής και νέου προέδρου. Προσπάθεια που συνάντησε την αντίδραση όλου σχεδόν του πολιτικού φάσματος και προκάλεσε τη διαδήλωση της 18ης Νοέμβρη στην πλατεία Ταχρίρ, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών και βασικό αίτημα την απόσυρση του Χάρτη και την επιτάχυνση της μεταβίβασης της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση.

Τα γεγονότα
Περίπου 500 διαδηλωτές που είχαν τραυματιστεί κατά την εξέγερση της 25ης Γενάρη παρέμειναν στην Ταχρίρ και έστησαν σκηνές, όταν τελείωσε η διαδήλωση της 18ης Νοέμβρη. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, 19 Νοέμβρη, δυνάμεις της Κεντρικής Ασφάλειας εισέβαλαν στην πλατεία, κατέστρεψαν τις σκηνές και επιχείρησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.
 
Η επίθεση αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής. Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται από το πρωί του Σαββάτου στην Ταχρίρ και να συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής στους δρόμους γύρω από την πλατεία, εκτοξεύοντας εναντίον τους πέτρες και μολότοφ. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν όλη την ημέρα και οι διαδηλωτές επέστρεψαν μαζικά στην πλατεία το απόγευμα, αφού αποχώρησαν οι δυνάμεις της Κεντρικής Ασφάλειας. Ολοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία έκλεισαν από διαδηλωτές που έκαναν έλεγχο στις ταυτότητες όσων επιχειρούσαν να περάσουν στην πλατεία. Ο απολογισμός των συγκρούσεων του Σαββάτου ήταν δύο νεκροί και 680 τραυματίες. Χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν όλη τη νύχτα του Σαββάτου στην πλατεία.
 
Το πρωί της Κυριακής, 20 Νοέμβρη, ξέσπασαν νέες συγκρού-σεις. Επίκεντρό τους ήταν η οδός Μοχάμεντ Μαχμούντ. Ο δρόμος αυτός, που οδηγεί από την πλατεία στο υπουργείο Εσωτερικών, ήταν ασφυκτικά γεμάτος από διαδηλωτές, που προσπαθούσαν να προχωρήσουν προς το υπουργείο, το οποίο φρουρείται από ισχυρές δυνάμεις της Κεντρικής Ασφάλειας. Σε ένα συνεχές μπρος- πίσω, οι διαδηλωτές προσπα-   θούν να προχωρήσουν, απωθούνται με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, οπισθοχω-     ρούν, ανασυντάσσονται και επιχειρούν ξανά. Στην πλατεία έχουν στηθεί αυτοσχέδιο νοσοκομείο και πολλές σκηνές, που γίνονται παρανάλωμα του πυρός σε μια ακόμη επιχείρηση της αστυνομίας το απόγευμα της Κυριακής να εκκενώσει την πλατεία. Λίγο αργότερα, οι διαδηλωτές κάνουν έφοδο, αναγκάζουν την αστυνομία να υποχωρήσει και ανακτούν τον έλεγχο της πλατείας.
 
Το απόγευμα της Κυριακής γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις στο Σουέζ, στο Ασουάν, στην Ισμαϊλία, στη Μίνια, στην Τάντα, στη Μανσούρα και στην Αλεξάνδρεια, όπου χιλιάδες διαδηλωτές κηδεύουν τον νεολαίο, μέλος του Συνασπισμού Επαναστατικής Νεολαίας, που έπεσε νεκρός από σφαίρα της αστυνομίας το Σάββατο, και στη συνέχεια περικυκλώνουν και επιχειρούν να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία του στρατού και της αστυνομίας.
 
Τη Δευτέρα, 21 Νοέμβρη, χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται από το πρωί στην Ταχρίρ και ο αριθμός τους αυξάνεται καθώς περνούν οι ώρες, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Αντρες της Κεντρικής Ασφάλειας, εκτός από τους δρόμους, έχουν αναπτυχθεί σε κοντινές ταράτσες και ρίχνουν βροχή τα χημικά στην πλατεία, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί σ’ όλη την περιοχή. Σύμφωνα με το Reuters, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 33 και οι τραυματίες τους 1.500. Μεγάλες διαδηλώσεις γίνονται επίσης σε πολλές μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αλεξάνδρεια με τη συμμετοχή 100.000 διαδηλωτών. Τουλάχιστον 20.000 διαδηλωτές παραμένουν όλη τη νύχτα της Δευτέρας στην Ταχρίρ.
 
Την ίδια μέρα, 38 πολιτικά κόμματα και κινήματα καλούν σε διαδήλωση ενός εκατομμυρίου για την Τρίτη, 22 Νοέμβρη, ενώ η κυβέρνηση του Εσάμ Σάραφ υποβάλλει την παραίτησή της. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η απουσία της οποίας ήταν εμφανής τις προηγούμενες μέρες, ανακοινώνει ότι δεν θα πάρει μέρος στη διαδήλωση για να μη συμβάλει σε γεγονότα που θα προκαλέσουν αναβολή των εκλογών της 28ης Νοέμβρη.
Διαδηλωτές και χούντα
 
Τα συνθήματα που κυριαρχούν στη νέα φάση της εξέγερσης είναι «Κάτω ο στρατάρχης Ταντάουι» και «Κάτω το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο», ενώ τα αιτήματα που προβάλλονται συνοψίζονται στα εξής:
 
1. Αμεση παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης Σάραφ.
2. Αμεση μεταβίβαση της εξουσίας σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που θα κυβερνά τη χώρα κατά τη μεταβατική περίοδο.
3. Διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών μέχρι τον Απρίλιο του 2012 (σ.σ οι στρατηγοί τις τοποθετούσαν για το τέλος του 2012 με αρχές του 2013).
4. Πλήρης μεταρρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, διάλυση της Κρατικής Ασφάλειας και τιμωρία όλων όσων συμμετείχαν σε δολοφονίες διαδηλωτών.
5. Απαγόρευση των δικών πολιτών από στρατιωτικά δικαστήρια.
Την Τρίτη, 22 Νοέμβρη, οι συγκρούσεις συνεχίζονται καθώς δεκάδες χιλιάδες λαού κατευθύνονται στην Ταχρίρ για την απογευματινή διαδήλωση. Δεν υπάρχουν καθόλου πανό και συνθήματα πολιτικών κομμάτων και κινημάτων, παρά μόνο αιγυπτιακές σημαίες και πανό με συνθήματα εναντίον της στρατιωτικής χούντας.
 
Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων στην Ταχρίρ, ο στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι, αφού έπλεξε εκτενώς το εγκώμιο του στρατού στη μεταβατική περίοδο ως προστάτη του λαού και της επανάστασης, ανακοίνωσε ότι έγινε αποδεκτή η παραίτηση της κυβέρνησης Εσάφ Σάραφ και ότι επίκειται ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης με την οποία θα συνεργαστεί το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, ότι θα γίνουν κανονικά οι εκλογές για συντακτική συνέλευση στις 28 Νοέμβρη και οι προεδρικές εκλογές μέχρι το τέλος Ιούνη και ότι, αν χρειαστεί, θα γίνει δημοψήφισμα για ν’ αποφανθεί ο λαός αν θέλει να περιοριστεί η εξουσία του στρατού.
 
Την ανακοίνωση του Ταντάουϊ υποδέχτηκαν οι διαδηλωτές με έντονες αποδοκιμασίες και συνθήματα όπως «Φύγε, φύγε τώρα», «Εμείς θα μείνουμε, εσύ να φύγεις και «Ο λαός θέλει ν’ ανατραπεί το καθεστώς». Γιατί στο βασικό αίτημα της άμεσης μεταβίβασης της εκτελεστικής εξουσίας σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας απ΄όλες τις πολιτικές δυνάμεις δεν έγινε βήμα πίσω από τη στρατιωτική χούντα, ούτε στο ζήτημα των στρατιωτικών δικαστηρίων, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της τιμωρίας των υπεύθυνων για τις δολοφονίες διαδηλωτών κατά την εξέγερση της 25ης Γενάρη, κατά τη διαδήλωση των Κοπτών χριστιανών στις 9 Οκτώβρη και στις τελευταίες διαδηλώσεις.
 
Και ενώ λίγα λεπτά πριν από την ομιλία του Ταντάουι ανακοινώθηκε από την ιστοσελίδα της κυβέρνησης ότι θα αποσυρθούν οι δυνάμεις της Κεντρικής Ασφάλειας από την Ταχρίρ, όχι μόνο παρέμειναν, αλλά συνέχισαν με την υποστήριξη του στρατού τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών όλη τη νύχτα.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αλ Αχράμ (23/11/11), τουλάχιστον 100.000 διαδηλωτές παρέμειναν για αρκετές ώρες στην Ταχρίρ μετά την ομιλία του Ταντάουϊ φωνάζοντας συνθήματα, ενώ οι σειρήνες των ασθενοφόρων και ο μεγάλος αριθμός τραυματισμένων διαδηλωτών έδινε την εικόνα πολεμικής ζώνης. Οι τοίχοι γύρω από την πλατεία ήταν καλυμμένοι με φωτογραφίες από στρατιωτικές φυλακές και μαρτύρων που δολοφονήθηκαν από το στρατό καθώς και πολλές φωτογραφίες σε τοίχους και σημαίες του κρατούμενου ακτιβιστή Αλάα Αμπντέλ Φατάχ, του μάρτυρα Μίνα Ντανιέλ και του Αχμέντ Χαράρα, που έχασε το ένα μάτι του από σφαίρα στις 28 Γενάρη στην εξέγερση κατά του Μουμπάρακ και το δεύτερο στις 19 Νοέμβρη. Ο απολογισμός των συγκρούσεων μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι τουλάχιστον 37 νεκροί και 2.000 περίπου τραυματίες από ασφυξία και τραύματα από πλαστικές σφαίρες και πραγματικά πυρά, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Το πρωί της Τετάρτης, 23 Νοέμβρη, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές παρέμεναν στην πλατεία Ταχρίρ, έχοντας στήσει πολλές σκηνές και δηλώνοντας αποφασμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματα της εξέγερσης.
 
Εκθεση-καταπέλτης
 
 Καταπέλτης για το ρόλο και την πολιτική της στρατιωτικής χούντας και σε πλήρη συμφωνία με τις καταγγελίες των εξεγερμένων είναι μια νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 21 Νοέμβρη. Η έκθεση αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου έχει αποτύχει πλήρως να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της προς τους Αιγύπτιους για βελτίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αντίθετα είναι υπεύθυνη για μια σειρά παραβιάσεων, που σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν το ρεκόρ του Χόσνι Μουμπάρακ. Χρησιμοποιώντας στρατιωτικά δικαστήρια για να δικάσει χιλιάδες πολίτες, καταστέλλοντας ειρηνικές διαμαρτυρίες και παρατείνοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο συνεχίζει την παράδοση του καταπιεστικού καθεστώτος, το οποίο οι διαδηλωτές της 25ης Γενάρη αγωνίστηκαν τόσο σκληρά για ν’ ανατρέψουν. Η βάρβαρη απάντηση στις διαμαρτυρίες των τελευταίων ημερών φέρει τη σφραγίδα της περιόδου Μουμπάρακ.
 

Οσοι έχουν προκαλέσει ή έχουν ασκήσει κριτική στο στρατιωτικό συμβούλιο, όπως διαδηλωτές, δημοσιογράφοι, μπλόγκερς, απεργοί εργάτες, έχουν κατασταλεί αδίσταχτα, σε μια προσπάθεια να τους κλείσουν το στόμα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει δεχτεί πολλές καταγγελίες ότι οι δυνάμεις Ασφάλειας χρησιμοποιούν ένοπλους κακοποιούς για επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών, γνωστή τακτική που χρησιμοποιούσε το καθεστώς Μουμπάρακ. Τα βασανιστήρια συνεχίζονται, ενώ από το Σεπτέμβρη ο νόμος έκτακτης ανάγκης επεκτάθηκε για να καλύψει παραπτώματα όπως η διατάραξη της κυκλοφορίας, το κλείσιμο δρόμων, η μετάδοση φημών, η κατοχή και η εμπορία όπλων και η «επίθεση στην ελευθερία της εργασίας».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Αίγυπτος

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 6η συνεδρίαση Δευτέρα, 21.11.2011
Επόμενο άρθρο

Αίγυπτος

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 7η συνεδρίαση Δευτέρα, 28.11.2011

Σχετικά Αρθρα

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των αποκλεισμένων στη Ράφα παλαιστίνιων μαχητών

Διεθνή 10 Νοέ 2025, 20:17

Χάιθαμ Αμπού Γασλάν: «Κανείς δεν μπορεί να αφοπλίσει τον παλαιστινιακό λαό – Δεν δεχόμαστε διεθνή επιτροπεία»

Συνέντευξη του ηγετικού στελέχους της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ

Διεθνή 10 Νοέ 2025, 19:21

Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση

Νέο ξεφτίλισμα των σιωναζιστών στη Ράφα

Διεθνή 9 Νοέ 2025, 20:14

Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»

Συνέντευξη του εκπρόσωπου της Χαμάς

Διεθνή 9 Νοέ 2025, 13:48

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

Διεθνή 7 Νοέ 2025, 14:06

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

Διεθνή 6 Νοέ 2025, 11:45
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Νοέμβρη

11 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των αποκλεισμένων στη Ράφα παλαιστίνιων μαχητών

10 Νοέ 2025, 20:17
Διεθνή

Χάιθαμ Αμπού Γασλάν: «Κανείς δεν μπορεί να αφοπλίσει τον παλαιστινιακό λαό – Δεν δεχόμαστε διεθνή επιτροπεία»

Συνέντευξη του ηγετικού στελέχους της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ

10 Νοέ 2025, 19:21
Πολιτική

Οταν η Γκιλφόιλ χαρακτήριζε τους Ελληνες κακομαθημένα σκυλιά που κατουρούν στο χαλί

10 Νοέ 2025, 14:23
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή απορρυπαντικό;

10 Νοέ 2025, 13:39
Αθλητισμός

Αιωρούμενοι πάνω από το φαράγγι του Βίκου με τη σημαία της Παλαιστίνης

10 Νοέ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

10 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση

Νέο ξεφτίλισμα των σιωναζιστών στη Ράφα

9 Νοέ 2025, 20:14
Διεθνή

Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»

Συνέντευξη του εκπρόσωπου της Χαμάς

9 Νοέ 2025, 13:48
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Νοέμβρη

Ημέρα ιδιωτικής ασφάλισης.

Ροδεσία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1965).

Αγκόλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1975).

Μαλδίβες: Ημέρα δημοκρατίας (1968).

ΗΠΑ: Ημέρα βετεράνων.

1887: Εκτελούνται δι’ απαγχονισμού οι «πρωταίτιοι των γεγονότων της πρωτομαγιάς στο Σικάγο» August Spies, Albert Parsons, Adolph Fischer και George Engel, παρά την παγκόσμια κατακραυγή.

1918: Συνθηκολόγηση Γερμανίας, τέλος α’ παγκοσμίου πολέμου.

1990: Πεθαίνει ο Γιάννης Ρίτσος.

2003: Η «Οργάνωση «Χρήστος Κασσίμης» αποπειράται να χτυπήσει υποκατάστημα της τράπεζας «Citibank» στην περιοχή του Ζωγράφου.

2004: Πεθαίνει ο Γιασέρ Αραφάτ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Αίγυπτος

    17Ν
    • Αίγυπτος

      Εφετείο 17Ν
  • Αίγυπτος

    ΕΛΑ
    • Αίγυπτος

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Αίγυπτος

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Αίγυπτος

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Αίγυπτος

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Αίγυπτος

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Αίγυπτος

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Αίγυπτος

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Αίγυπτος

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Αίγυπτος

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αίγυπτος

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αίγυπτος

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Αίγυπτος

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Αίγυπτος

      Αίγυπτος

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Αίγυπτος

      Αίγυπτος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Αίγυπτος

      Αίγυπτος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Αίγυπτος

      Αίγυπτος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Αίγυπτος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Αίγυπτος

    Αίγυπτος

    Ποιοι είμαστε
  • Αίγυπτος

    Αίγυπτος

    Επικοινωνία
  • Αίγυπτος

    Αίγυπτος

    Όροι χρήσης
  • Αίγυπτος

    Αίγυπτος

    Ποιοι είμαστε
  • Αίγυπτος

    Αίγυπτος

    Επικοινωνία
  • Αίγυπτος

    Αίγυπτος

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo