Συνεχίζεται μέχρι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές η «επιχείρηση σμήνος», η οποία ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου στην περιοχή βορειοανατολικά της Σαμάρα και χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη αεροπορική επιχείρηση από το 2003, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1500 αμερικάνικων και ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων και την υποστήριξη 50 επιθετικών και μεταγωγικών ελικοπτέρων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αμερικανοϊρακινές δυνάμεις ανακάλυψαν οπλοστάσια, έκαναν συλλήψεις, αλλά δεν συνάντησαν ούτε αντάρτες ούτε αντίσταση. Εκτοτε πέπλο σιωπής καλύπτει την εξέλιξη της επιχείρησης.
Ο γνωστός αμερικάνος δημοσιογράφος Dahr Jamail σε άρθρο του με τον προαναφερόμενο τίτλο παρουσιάζει σημαντικές πτυχές της επιχείρησης αυτής στο φόντο της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο Ιράκ. Την κατάσταση αυτή την γνωρίζει καλά από πρώτο χέρι, γιατί παρέμεινε ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος 8 μήνες στο κατεχόμενο Ιράκ, και συνεχίζει να την παρακολουθεί στενά. Με το υλικό που κατάφερε να συγκεντρώσει παρουσίασε αποδείξεις για τα εγκλήματα πολέμου της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ στη Διεθνή Επιτροπή Ερευνας για Εγκλήματα ενάντια στην Ανθρωπότητα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Γενάρη. Από το άρθρο του παραθέτουμε τα πιο ενδιαφέροντα αποσπάσματα.
«…Βασικός σκοπός της Επιχείρησης Σμήνος ψευδών ήταν προφανώς να στείλει το μήνυμα στους Αμερικάνους ότι ο αμερικάνικος στρατός αφήνει τους Ιρακινούς να αναλάβουν τον πόλεμο κατά του εχθρού.
Ομως αυτή η επιχείρηση μαζικού αντιπερισπασμού εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς.
Η Επιχείρηση Σμήνος Ψευδών εξυπηρέτησε την εκτροπή της προσοχής των ΜΜΕ από τις καλυμμένες αμερικανοβρετανικές επιχειρήσεις στο Ιράν την περασμένη Παρασκευή.
Ακόμη και η Καναδική Εταιρία Ραδιοφωνίας μετέδωσε ότι ο αρχηγός της Αστυνομίας του Ιράν, ο Ισμαήλ Αχμάντι Μογκχάνταμ κατήγγειλε ότι αμερικάνοι και βρετανοί πράκτορες έπαιξαν ρόλο στο θάνατο 21 ανθρώπων στο νοτιοανατολικό Ιράν. Ο Μογκχάνταμ κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας ότι υποκινούν επιθέσεις από ένοπλες ομάδες εναντίον πολιτών.
Η Επιχείρηση Σμήνος Ψευδών εξέτρεψε επίσης αποτελεσματικά την προσοχή των ΜΜΕ από τη σύλληψη ενός Αμερικάνου «εργολάβου ασφάλειας» στην πόλη Τιγκρίτ την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού του αμερικάνικου και του ιρακινού στρατού στην Τιγκρίτ, «ο άντρας περιγράφεται ως εργολάβος ασφάλειας που εργάζεται για ιδιωτική εταιρία και κατείχε εκρηκτικά που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του όταν συνελήφθη». Το συμβάν μεταδόθηκε επίσης από την τηλεόραση al – Sharqiyah στις 14 Μαρτίου….
Στο μεταξύ πίσω στην πατρίδα, ο «αντι» πρόεδρος Τσένι δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι το Ιράκ δεν είναι σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά ότι οι τρομοκράτες κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να εμποδίσουν το Ιράκ να προχωρήσει προς τη δημοκρατία. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια σοβαρή προσπάθεια απ’ αυτούς να υποδαυλίσουν ένα εμφύλιο πόλεμο, είπε ο Τσένι σε συνέντευξή του στο CBS, αλλά δεν νομίζω ότι είναι επιτυχής».
Εχει δίκιο. Ο ιρακινός λαός έχει καταφέρει μέχρι τώρα, ως εκ θαύματος, να τορπιλίσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των κατακτητών να «υποδαυλίσουν εμφύλιο πόλεμο».
Ομως το πρόσφατο περιστατικό στην Τιγκρίτ δεν είναι παρά ένα παράδειγμα από τα πολλά που δείχνουν ποιοι είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες στο Ιράκ. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη, δύο μεταμφιεσμένοι βρετανοί στρατιώτες της SAS συνελήφθηκαν από την ιρακινή αστυνομία στη Βασόρα. Ηταν ντυμένοι σαν Ιρακινοί, ταξίδευαν με πολιτικό αυτοκίνητο χωρίς αριθμό και οι ιρακινοί αξιωματούχοι που τους συνέλαβαν τους κατηγόρησαν ότι προσπαθούσαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά και ότι πυροβόλησαν τους ιρακινούς αστυνομικούς. Ο ιρακινός στρατός αμέσως κατεδάφισε τη φυλακή και τους απελευθέρωσε. Απαντώντας, ο κυβερνήτης της επαρχίας είπε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η βρετανική επίθεση ήταν «βάρβαρη, κτηνώδης και ανεύθυνη»
Βάρβαρη, κτηνώδης και ανεύθυνη είναι λέξεις που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν την πραγματική φύση της Επιχείρησης Σμήνος Ψευδών.
Μόλις την περασμένη Κυριακή, ο διευθυντής του Δικτύου Παρακολούθησης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Ιράκ (MHRI), Μουχάμαντ αλ – Ντεράι, κατέθεσε μια προσφυγή στην αποστολή του ΟΗΕ στη Βαγδάτη σχετικά με τις παραβιάσεις που διαπράττονται από την αμερικάνικη επιχείρηση κοντά στη Σαμάρα, στην οποία αναφέρεται:
«Εχουμε λάβει πληροφορίες από πολίτες και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαμάρα σύμφωνα με τις οποίες στην περιοχή όπου γίνεται η επιχείρηση του αμερικάνικου και του ιρακινού στρατού, διαπράττονται επικίνδυνες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τα ακόλουθα:
1. Οι αποστολές βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού δεν επιτρέπεται να μπουν στην περιοχή.
2. Ο (ανεξάρτητος) τύπος και τα μίντια απαγορεύεται επίσης να μπουν στην περιοχή
3. Οι γυναίκες και τα παιδιά δεν επιτρέπεται να φύγουν από την περιοχή των επιχειρήσεων.
4. Οι ειδήσεις που έρχονται αποκαλύπτουν βιαιοπραγίες και επιθέσεις εναντίον πολιτών, με σκοπό να τους τρομοκρατήσουν για να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, με τις συλλήψεις των αντρών και τον εξαναγκασμό των γυναικών και των τρομοκρατημένων παιδιών να διαφύγουν αργότερα και να αφήσουν την περιοχή για να χτιστεί εκεί μια στρατιωτική βάση».
Και ο Dahr Jamail καταλήγει επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων σε έκθεσή του στις 19 Μαρτίου αναφέρει ότι «εκατοντάδες οικογένειες εκτοπίστηκαν εξαιτίας της μεγάλης επίθεσης», ότι τουλάχιστον 35 πολίτες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, με τραύματα από αεροπορικές επιθέσεις, νοσηλεύτηκαν στο τοπικό νοσοκομείο, και ότι μεταφέρθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο 18 νεκροί, διαψεύδοντας έτσι τους ισχυρισμούς του αμερικάνικου στρατού ότι δεν έπεσαν πυροβολισμοί και βόμβες.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και έντεκα μέλη μιας οικογένειας, 5 παιδιά, 4 γυναίκες και δύο άντρες. Οι συγγενείς τους κατήγγειλαν ότι αμερικάνοι στρατιώτες προσγειώθηκαν με ελικόπτερο δίπλα στο σπίτι τους, στο οποίο υποτίθεται κρύβονταν «τρομοκράτες», στο χωριό Αμπού Σίφα, συγκέντρωσαν την οικογένεια μέσα σε ένα δωμάτιο, τους εκτέλεσαν όλους και στη συνέχεια βομβάρδισαν το σπίτι, έκαψαν τρία αυτοκίνητα και σκότωσαν τα ζώα τους. Την ίδια ακριβώς περιγραφή του εγκλήματος κάνει στην αναφορά του και ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας. Φυσικά, ως συνήθως, οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν πυρά καθώς πλησίαζαν στο σπίτι και τα ανταπέδωσαν. Ομως μετά το θόρυβο που έχει προκαλέσει η αποκάλυψη από το περιοδικό «TIME» της εν ψυχρώ δολοφονίας 15 ανθρώπων μέσα στα σπίτια τους στις 19 του περασμένου Νοέμβρη στη Χαντίθα, ο αμερικάνικος στρατός ανακοίνωσε ότι, λόγω της ασυμφωνίας στην περιγραφή των γεγονότων μεταξύ Αμερικάνων και ιρακινής αστυνομίας, θα ερευνήσει το περιστατικό, που αποτελεί ένα από τα αναρίθμητα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει οι αμερικάνοι κατακτητές και οι σύμμαχοί τους στο Ιράκ.