Ενώ ο πακιστανικός στρατός συνεχίζει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Κοιλάδα Σουάτ για ένατη βδομάδα, παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές ανακοινώσεις εδώ και τρεις βδομάδες ότι ολοκληρώνονται σε δυο-τρεις μέρες, ανακοινώθηκε στις 22 Ιουνίου ότι τώρα επικεντρώνεται στην «προπαρασκευαστική φάση» της επίθεσης στο Νότιο Βαζιριστάν. Αυτό σημαίνει ότι ο στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις για να αποκλείσει τους δρόμους διαφυγής των χιλιάδων πάνοπλων Ταλιμπάν, ενώ πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα έχουν αρχίσει να βομβαρδίζουν στόχους στην περιοχή που θεωρείται προπύργιο του πολέμαρχου Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του πακιστανικού στρατού στις 22 Ιουνίου, στόχος της επιχείρησης είναι να εξοντωθεί ο Μεχσούντ, να διαλυθεί το δίκτυό του και να καταστραφούν τα θρησκευτικά σχολεία που ελέγχει και τα στρατόπεδα εκπαίδευσης ανταρτών και βομβιστών αυτοκτονίας.
Ο Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ είναι ο ισχυρότερος πολέμαρχος στο Βαζιριστάν, θεωρείται εξαιρετικό οργανωτικό και στρατιωτικό μυαλό, του αποδίδονται οι περισσότερες μεγάλες επιθέσεις, μεταξύ των οποίων η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, και έχει επικηρυχθεί για 5 εκατομμύρια δολάρια από το Λευκό Οίκο. Από το 2007 είναι επικεφαλής της «Tehrik-I-Taliban Pakistan», μιας οργάνωσης-ομπρέλα των πακιστανών Ταλιμπάν, με χιλιάδες μαχητές.
Η επέκταση του πολέμου στο νότιο Βαζιριστάν θεωρείται η πιο δύσκολη και κρίσιμη φάση του αμερικάνικου πολέμου στο Πακιστάν. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στους οποίους στηρίζεται είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν χιλιάδες θύματα και εκατοντάδες χιλιάδες νέους πρόσφυγες, αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τον έλεγχο μιας περιοχής με εχθρικό πληθυσμό, όπου πάνοπλοι μαχητές θα περιμένουν σε κάθε γωνία τις χερσαίες δυνάμεις που θα επιχειρήσουν να την καταλάβουν. Στο Βόρειο και στο Νότιο Βαζιριστάν ζουν οι πιο πολεμικές φυλές των Παστούν, οι Βαζίρ και οι Μεχσούντ. Στην περιοχή αυτή συναντούσαν τη μεγαλύτερη αντίσταση τα βρετανικά στρατεύματα που στέλνονταν σχεδόν κάθε χρόνο για να υποτάξουν τις φυλές που ζούσαν στις παραμεθόριες περιοχές του βορειοδυτικού Πακιστάν, στην περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας, ανάμεσα στα 1849 – 1947. Ο βρετανικός στρατός κατάφερε να καταστείλει μια από τις μεγαλύτερες εξεγέρσεις εκεί, ανάμεσα στα 1919 – 1924, μόνο αφού χρησιμοποίησε την αεροπορία και ισοπέδωσε τα χωριά με συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ο κυβερνητικός μηχανισμός προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους αντιπάλους του Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ εναντίον του. Ανάμεσα σ’ αυτούς, ο ισχυρότερος ήταν ο Qari Zainuddin Mehsud, που δολοφονήθηκε την ώρα που κοιμόταν από ένα φρουρό του στο σπίτι του στην πόλη Dera Ismail Khan. Ο Zainuddin είχε προσφερθεί να συνεργαστεί με τον πακιστανικό στρατό και να παραχωρήσει τους μαχητές του να πολεμήσουν μαζί με το στρατό εναντίον του Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ. Η δολοφονία του θεωρείται σοβαρό πλήγμα για τα πολεμικά σχέδια του πακιστανικού στρατού στο Νότιο Βαζιριστάν και ταυτόχρονα δίνει το κατάλληλο μήνυμα στους υπόλοιπους αντιπάλους του Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, οι οποίοι, ωστόσο, εξαρχής τηρούν επιφυλακτική στάση και δείχνουν απροθυμία να συνεργαστούν με το στρατό.