Με δύο πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας το περασμένο Σάββατο στο βορειοδυτικό Πακιστάν έδωσαν ξανά δυναμικά το παρόν τους οι πακιστανοί Ταλιμπάν, ύστερα από μια προσωρινή διακοπή των επιχειρήσεών τους, που ακολούθησε τη δολοφονία του αρχηγού τους Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ με πύραυλο από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA τον περασμένο Αύγουστο.
Η μια επίθεση έγινε με αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά σε αστυνομικό σταθμό στην περιοχή Μπανού, η οποία ισοπέδωσε τον αστυνομικό σταθμό και τα γύρω κτίρια και άνοιξε ένα κρατήρα διαμέτρου 5 και βάθους 4,5 μέτρων. Τα θύματα της επίθεσης ήταν 11 νεκροί και τουλάχιστον 70 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους ήταν αστυνομικοί. Η δεύτερη επίθεση έγινε με τον ίδιο τρόπο σε μια εμπορική περιοχή της Πεσαβάρ, με 11 νεκρούς και 80 τραυματίες.
Απανωτές επιθέσεις από τους Ταλιμπάν στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Μπανού, η οποία συνορεύει με το Βόρειο Βαζιριστάν, προπύργιο των Ταλιμπάν, έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες και εναντίον τοπικών φυλάρχων που συνεργάζονται με την κυβέρνηση και το στρατό ή συγκροτούν πολιτοφυλακές για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν. Στην περιοχή αυτή, στις 24 Σεπτεμβρίου, σε ενέδρα που είχαν στήσει οι Ταλιμπάν σε μια αντι-Ταλιμπάν πολιτοφυλακή, σκοτώθηκαν 9 μέλη της. Την ίδια μέρα, εκτελέστηκαν από τους Ταλιμπάν τέσσερις φύλαρχοι, που είχαν αναμιχθεί στη δημιουργία μιας χρηματοδοτούμενης από την κυβέρνηση τοπικής πολιτοφυλακής εναντίον των Ταλιμπάν. Και στις 28 Σεπτεμβρίου, σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας ένας πασίγνωστος φιλοκυβερνητικός φύλαρχος και τοπικός κληρικός, ο Αμπντούλ Χακίμ, και τρεις ακόμη φύλαρχοι που τον συνόδευαν στο αυτοκίνητό του. Ο Χακίμ είχε εκδώσει απόφαση εναντίον των επιθέσεων αυτοκτονίας και είχε επιτρέψει στον πακιστανικό στρατό να περάσει από την περιοχή του και να αποκτήσει πρόσβαση στο Βόρειο Βαζιριστάν.
Η δυναμική επανεμφάνιση των Ταλιμπάν με τις τελευταίες επιθέσεις δείχνει ότι οι επιλεκτικές δολοφονίες ηγετικών στελεχών τους μπορεί να έχουν περιορισμένα και προσωρινά αποτελέσματα και εξανεμίζει τις ελπίδες των Αμερικάνων και της πακιστανικής κυβέρνησης ότι με το θάνατο του Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, του πρώτου στη λίστα των καταζητούμενων διοικητών των Ταλιμπάν, θα καταφέρουν καίριο πλήγμα στην ισλαμική εξέγερση. Ο αντικαταστάτης του και νεότερος στην ηλικία Χαμικουλάχ Μεχσούντ χαρακτηρίζεται από τον πακιστανικό Τύπο ακόμη πιο σκληρός.
Ιδού πώς σχολιάζει η ημερήσια πακιστανική εφημερίδα «Dawn» στο φύλλο της 27ης Σεπτεμβρίου την τελευταία επίδειξη δύναμης από τους Ταλιμπάν: «Παρά τις απώλειες που έχουν υποστεί στη Σουάτ, το θάνατο και τις συλλήψεις σημαντικών ηγετών τους, οι Ταλιμπάν έχουν επιδείξει αντοχή και έχουν αποδείξει ότι έχουν την ικανότητα να σπείρουν τον τρόμο όποτε και όπου αυτοί θέλουν. Η διοικητική τους δομή είναι ακόμη άθικτη και οι πηγές χρηματοδότησης και εξοπλισμού τους παραμένουν ουσιαστικά ανέπαφες».
Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες, κυκλοφορεί από πακιστανικές δημοσιογραφικές πηγές επίμονα η πληροφορία ότι το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε την περασμένη βδομάδα στον πακιστανό πρόεδρο Αζίφ Ζαρντάρι ένα τελεσίγραφο με το οποίο τον προειδοποιεί ότι, αν δεν κινηθεί εναντίον των Ταλιμπάν και της αποκαλούμενης «Σούρας της Κουέτα», δηλαδή της ηγεσίας των Ταλιμπάν, που οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν ότι έχει καταφύγει στην Κουέτα, θα το κάνουν οι ΗΠΑ. Και μάλιστα όχι μόνο με επιλεκτικές πυραυλικές επιθέσεις, αλλά και με χερσαίες δυνάμεις. Στην περίπτωση αυτή, ο αμερικάνικος πόλεμος στο έδαφος του Πακιστάν θα πάρει άλλες διαστάσεις, αφού θα επεκταθεί πέρα απο τις ημιαυτόνομες φυλετικές περιοχές των Παστούν στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Και μάλιστα στην Κουέτα, μια πόλη με 800.000 πληθυσμό και πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουχιστάν, της μεγαλύτερης σε έκταση επαρχίας του Πακιστάν, με μεγάλο ενεργειακό (φυσικό αέριο) και ορυκτό πλούτο, όπου επικρατεί πολιτική αστάθεια και έχουν εκδηλωθεί αποσχιστικές τάσεις, οι οποίες υποδαυλίζονται από την Ουάσιγκτον, όπως υποστηρίζεται από διάφορες πακιστανικές πλευρές, βάσει ενός σχεδίου για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου Μπαλουχιστάν με την απόσχιση των αντίστοιχων εδαφών από το Πακιστάν και το Ιράν.
Οι επίμονες φήμες για το αμερικάνικο τελεσίγραφο ανάγκασαν τον πακιστανό υπουργό Εξωτερικών να παρέμβει και να δηλώσει ότι η πακιστανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εμποδίσει οποιαδήποτε αμερικάνικη επίθεση στην Κουέτα, επέμεινε ότι, με βάση τις δικές του πληροφορίες, δεν υπάρχει «Σούρα της Κουέτα» και κάλεσε το Λευκό Οίκο να αποδείξει τους ισχυρισμούς του για το αντίθετο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.