Ο άνεμος της λαϊκής εξέγερσης στην Τυνησία έχει φτάσει μέχρι την Υεμένη και απειλεί το θρόνο του επί 32 χρόνια προέδρου της χώρας Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Στις 22 Ιανουαρίου, χιλιάδες φοιτητές, ακτιβιστές και αντιπολιτευόμενες πολιτικές ομάδες διαδήλωσαν στο χώρο του πανεπιστημίου της πρωτεύ-ουσας Σανάα, με κεντρικό σύνθημα την παραίτηση του Αλί Σάλεχ. Η αστυνομία διέλυσε τη διαδήλωση, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και συνέλαβε 30 διαδηλωτές, παρόλο που δεν πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά στο χώρο του πανεπιστημίου.
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα και στο λιμάνι του Αντεν στο νότο της χώρας, με βασικό σύνθημα την παραίτηση του Αλί Σάλεχ και τα γνωστά συνθήματα για απόσχιση της νότιας Υεμένης. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, τραυματίζοντας 3, και συνέλαβε 22 κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων. Μια μέρα νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν ανάλογες διαδηλώσεις σε τέσσερις πόλεις της νότιας επαρχίας Lahj, τις οποίες διέλυσε ο στρατός ανοίγοντας πυρ κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα το θάνατο μιας γυναίκας.
Νέες, πολύ μαζικότερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις 27 Ιανουαρίου στη Σανάα. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε τέσσερα σημεία της πόλης, ανάμεσα στα οποία και το πανεπιστήμιο, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Αλί Σάλεχ και μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας και της διαφθοράς.
Η Υεμένη είναι η πιο φτωχή αραβική χώρα, με 18 εκατομμύρια περίπου πληθυσμό, με μεγάλη ανεργία, κυρίως στη νεολαία, και το μισό πληθυσμό να ζει με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. Το καθεστώς του Αλί Σάλεχ, που είναι βουτηγμένο μέχρι το λαιμό στη διαφθορά, έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στον αποκαλούμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», λόγω της στρατηγικής θέσης της χώρας στο νότο της Αραβικής Χερσονήσου. Επίσης, στη χώρα υπάρχει ισχυρό ισλαμικό κίνημα και έντονο αντιαμερικάνικο αίσθημα, ενώ στο βορρά υπάρχει ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα των Huthi και στο νότο αντίστοιχο αποσχιστικό κίνημα. Συνεπώς, η υποβόσκουσα κοινωνική έκρηξη στη χώρα και η ενδεχόμενη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού απειλούν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στην πολιτική και στη στρατηγική του Λευκού Οίκου στη περιοχή.