Σε Βατερλό για τον Μπόρις Τζόνσον μετατράπηκε η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη Τρίτη. Εκεί που πίστευε ότι είχε καταφέρει να βάλει φρένο σε ενδεχόμενη απόφαση της Βουλής για αποκλεισμό μιας άτακτης φυγής από την ΕΕ, αποφασίζοντας να κλείσει το κοινοβούλιο μέχρι τις 14 Οκτώβρη, οι βουλευτές που ήταν αντίθετοι σ’ αυτό κέρδισαν την ψηφοφορία στη Βουλή (με 328 έναντι 301), γεγονός που τους έδωσε τη δυνατότητα να καταθέσουν νομοσχέδιο για καθυστέρηση του Brexit μέχρι τον Γενάρη του 2020, εκτός αν το κοινοβούλιο συμφωνήσει ότι θα αποκλειστεί το Brexit χωρίς συμφωνία ή θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτώβρη.
Είκοσι ένας βουλευτές των Τόρηδων, μεταξύ των οποίων πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Μέι, έκαναν «ανταρσία» κατά του Τζόνσον, υπερψηφίζοντας την πρόταση της αντιπολίτευσης, παρά τις απειλές ότι θα τεθούν εκτός κόμματος. Ο ίδιος ο Τζόνσον έχει θέσει ως προτεραιότητα την έξοδο από την ΕΕ πάση θυσία στις 31 Οκτώβρη και δε δέχεται κουβέντα για ενδεχόμενη νέα παράταση, προτιμώντας να πάει σε εκλογές μέσα στον Οκτώβρη, πράγμα που για να γίνει όμως χρειάζεται την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.
Στην ψηφοφορία της επόμενης μέρας, που εισήχθη το προαναφερθέν νομοσχέδιο, ο Τζόνσον έχασε πάλι. Το νομοσχέδιο πέρασε (σε πρώτη φάση) με 329 υπέρ έναντι 300 κατά, την Τετάρτη το απόγευμα. Η διαδικασία (με τις πάνω από 100 τροπολογίες) θα έχει ολοκληρωθεί όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές (μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα). Το πιθανότερο είναι ότι ο Τζόνσον θα έχει υποστεί την πρώτη μεγάλη του ήττα και θα προσπαθεί να πάει σε εκλογές τον Οκτώβρη, πράγμα που οι Εργατικοί δε θέλουν για να μην πέσει το βάρος του Brexit σ’ αυτούς.
Η βρετανική κοινοβουλευτική τελετουργία, που είχε χρόνια να παρουσιαστεί ως θέαμα στο ευρύ ευρωπαϊκό κοινό, επέτρεψε στα αστικά ΜΜΕ να εστιάσουν στις παραπολιτικές πλευρές, παρουσιάζοντας ένα εύπεπτο ανάγνωσμα-ακρόαμα-θέαμα, που παραπέμπει σε μια κωμική εκδοχή της γνωστής τηλεοπτικής σειράς House of Cards. Ο Τζόνσον που αποκάλεσε τον Κόρμπιν «χλωριωμένο κοτόπουλο» (κάτι σαν το δικό μας «κότα λειράτη») και «μια μεγάλη μπλούζα κοριτσιού» («γκομενίτσα» θα το λέγαμε στα ελληνικά), η Μέι που επανεμφανίστηκε στη Βουλή και κόντευε να σκάσει στα γέλια κάθε φορά που ο Τζόνσον δεχόταν μια επιτυχημένη ατάκα από βουλευτή της αντιπολίτευσης ή αντιπολιτευόμενο συντηρητικό βουλευτή, ο εγγονός του Τσόρτσιλ που είναι ανάμεσα στους «αντάρτες» των Τόρηδων (το γεγονός ότι έφτασε στα 71 του και δεν κατάφερε να γίνει τίποτα περισσότερο από ένας δευτεροκλασάτος βουλευτής, που μόνο μια φορά χρημάτισε υφυπουργός, προφανώς δε λέει τίποτα μπροστά στο ότι είναι γιος της μικρότερης από τα πέντε παιδιά του Τσόρτσιλ), ο βουλευτής των Τόρηδων που σηκώθηκε και άλλαξε θέση –για να υποδηλώσει ότι αλλάζει κόμμα- την ώρα που μιλούσε ο Τζόνσον, ο οποίος όμως δεν έχασε την ψυχραιμία του και τον αποχαιρέτισε με φαρμακερή ειρωνεία κτλ. κτλ.
Ομως το Brexit δεν είναι όλα αυτά τα παραπολιτικά επεισόδια που είναι απολύτως συμβατά με τη βρετανική κοινοβουλευτική παράδοση, την αρχαιότερη στον κόσμο. Το Brexit εξελίσεται σε παιχνίδι για δυνατούς λύτες, με τη Βρετανία να είναι στριμωγμένη στη γωνία, βυθμισμένη σε πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου.
ΥΓ. H Koμισιόν απηύθυνε την Τετάρτη «τελική έκκληση προς όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ να προετοιμαστούν για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στις 31 Οκτωβρίου 2019» (έκτη στη σειρά σχετική ανακοίνωση), συνοδευόμενη από πρόταση «να είναι διαθέσιμα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των κρατών μελών που πλήττονται περισσότερο σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία». Διαπραγματευτική πίεση, φόβος ή και τα δύο ταυτόχρονα;