Με δύο διαφορετικές επιθέσεις την ίδια μέρα, ένοπλοι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (σ.σ. ο στρατός που έχει στήσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, ο οποίος φιλοδοξεί να εγκολπώσει ή να εκμηδενίσει τις υπόλοιπες ένοπλες ομάδες της χώρας), Χαλίφα Χαφτέρ, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου. Aξιωματούχος του Ε.Λ.Σ. δήλωσε στο Associated Press, ότι οι ένοπλοι που συμμετείχαν στις επιθέσεις ανήκουν στις μιλίτσιες αντικανταφικών από την πόλη Ζιντάν στα δυτικά της χώρας. Ο προκάτοχος του Χαφτέρ, Αμπντέλ Φατάχ Γιούνις, είχε σκοτωθεί σε επίθεση ενόπλων στα τέλη Ιουλίου, λίγο πριν την επίθεση των αντικανταφικών στην Τρίπολη. Αρχικά η δολοφονία είχε αποδοθεί στους υποστηρικτές του Καντάφι, εκ των υστέρων όμως πολλοί αντικανταφικοί απέδωσαν τη δολοφονία του σε ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς.
Στο μεταξύ, οι άγριες συγκρούσεις μεταξύ των αντικανταφικών συνεχίζονται. Στις πιο πρόσφατες, ομάδες του Εθνικού Λιβυκού Στρατού συγκρούστηκαν με μιλίτσια από τη Ζιντάν για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης. Οι αντικανταφικοί από τη Ζιντάν είχαν αναλάβει την φύλαξη του αεροδρομίου μετά την πτώση της Τρίπολης. Οταν τους ζητήθηκε να παραδόσουν τον έλεγχό του στο ΕΜΣ, αρνήθηκαν, φοβούμενοι ότι θα χάσουν τα ερείσματα που έχουν προκειμένου να διεκδικήσουν μερίδιο στην εξουσία. Τελικά, κατάφεραν να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο, μετά από σκληρές ολονύκτιες συγκρούσεις. Το δημοτικό συμβούλιο της Τρίπολης έχει δώσει διορία μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου στους αντικανταφικούς που δεν ανήκουν στα στρατιωτικά συμβούλια της Τρίπολης ν’ αποχωρήσουν από την πόλη, ενώ γίνονται καθημερινά συγκεντρώσεις από κατοίκους της πόλης με το συγκεκριμένο αίτημα. Παρολαυτά, μια τέτοια εξέλιξη δεν φαντάζει πιθανή, αφού όπως υποστηρίζουν πολλοί αντικανταφικοί εκτός Τρίπολης, η αποχώρησή τους από την πρωτεύουσα θα άφηνε μοναδικούς διεκδικητές της εξουσίας τους ισλαμιστές του Μπελχάτζ, που έχουν έδρα την πόλη, και το ΕΜΣ.
Εκτός από το αλληλοφάγωμα τον διάφορων ένοπλων ομάδων, σε μεγάλο πονοκέφαλο για το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει εξελιχθεί και η συγκέντρωση τεράστιων ποσοτήτων οπλισμού από το στρατιωτικό συμβούλιο της Μισράτα. Η δημιουργία ενός μεγάλου οπλοστασίου στην πόλη, με τη συγκέντρωση οπλισμού κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης του πολέμου, ήταν ένας από τους στόχους του τοπικού συμβουλίου, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει σαν μέσο πίεσης για να διεκδικήσει μερίδιο στην εξουσία. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters, ότι θα το παραδώσουν στον εθνικό στρατό μόλις δημιουργηθεί. Αυτή η δήλωση αποτελεί μια ξεκάθαρη αμφισβήτηση του ΕΜΣ και του Εθνικού Λιβυκού Στρατού που αυτό έχει στήσει.
Αμφισβήτηση του ΕΜΣ και του επικεφαλής του Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ δεν υπάρχει μόνο από τις αντίπαλες φατρίες, αλλά και από το εσωτερικό του. Σύμφωνα με το Reuters, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σάχαρα της Βεγγάζης, έδρας του ΕΜΣ, ζητώντας την απομάκρυνση του Αμπντελτζαλίλ από την ηγεσία του ΕΜΣ, αλλά και διαφάνεια στις εργασίες της νέας κυβέρνησης. Αποτέλεσμα των διαδηλώσεων ήταν η δέσμευση από τη μεριά του Αμπντελτζαλίλ ότι η Βεγγάζη θα γίνει στο μέλλον η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
Παράλληλα, ο αμερικανοκίνητος πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία επεκτείνεται και στο έδαφος της Λιβύης. Σύμφωνα με το σάιτ Algeria ISP, η Αμερική σε συνεργασία με τη Γαλλία έχει εγκαταστήσει βάση με μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροπλάνα, γνωστά και ως drones, στη χώρα, για αναγνωριστικές αποστολές σε γειτονικές χώρες, όπως ο Νίγηρας, το Μάλι και η Μαυριτανία. Στόχος των συγκεκριμένων αποστολών είναι να εντοπίσουν δίκτυα διακίνησης όπλων της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ.