Ενας απ’ αυτούς είναι ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ αλ Κικ, ο οποίος ξεκίνησε απεργία πείνας στις 25 Νοέμβρη ενάντια στην εξάμηνη διοικητική κράτηση που του έχουν επιβάλει οι σιωνιστές. Μπροστά στον κίνδυνο να πεθάνει, καθώς είχε ήδη διανύσει 49 μέρες απεργίας πείνας, την Τρίτη 12 Γενάρη οι σιωνιστές προσπάθησαν να σπάσουν την απεργία πείνας του Κικ αλυσοδένοντάς τον στο κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται και χορηγώντας του βιταμίνες, παρά την έντονη αντίδραση του κρατούμενου.
Αυτή η κίνηση από τη μεριά των σιωνιστών ισοδυναμεί με υποχρεωτική σίτιση, κάτι το οποίο απαγορεύεται από διεθνείς συνθήκες. Συνθήκες οι οποίες δεν απέτρεψαν τους σιωνιστές από την ψήφιση νόμου που δίνει τη δυνατότητα στο ιατρικό προσωπικό να υποβάλλει κρατούμενους απεργούς πείνας σε υποχρεωτική σίτιση.
Υστερα από την έντονη αντίδραση του κρατούμενου και των συγγενών του, την Παρασκευή 15 Γενάρη οι για-τροί του νοσοκομείου αφαίρεσαν τους ορούς που του είχαν βάλει και προσπάθησαν να τον πείσουν να δεχτεί τροφή σε υγρή μορφή, την οποία αρνήθηκε.
Παράλληλα, δέκα παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές Μεγκίντο ανακοίνωσαν την Πέμπτη 14 Γενάρη ότι ξεκινούν απεργία πείνας επ' αόριστο, μέχρι η διοίκηση της φυλακής να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για βελτίωση των συνθηκών κράτησης, χορήγηση περισσότερου φαγητού, κουβερτών και ρούχων για το χειμώνα. Αιτία για την έναρξη της απεργίας ήταν η επίθεση και ο ξυλοδαρμός των κρατούμενων από τους δεσμοφύλακες, όταν αυτοί αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης να τους μεταφέρει στην πτέρυγα μεταγωγών της φυλακής λόγω της υπερσυσσώρευσης φυλακισμένων από τη νέα Ιντιφάντα.
Μετά την έναρξη της απεργίας πείνας, η διοίκηση αποφάσισε να κόψει το ρεύμα σε όλη τη φυλακή και να απαγορεύσει τον προαυλισμό των κρατούμενων, ενώ δεκάδες δεσμοφύλακες εισέβαλαν στα κελιά και τα έκαναν φύλλο και φτερό.
Στη φυλακή Μεγκίντο βρίσκονται φυλακισμένα και 97 παιδιά κάτω των 16 χρόνων από τη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τα οποία κακοποιούνται και ταπεινώνονται καθημερινά από τους δεσμοφύλακες.