Περισσότεροι από 100 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν σε επίθεση μαοϊκών ανταρτών σε φυλακή της πόλης Ιλάμ Μπαζάρ στο ανατολικό Νεπάλ.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι αντάρτες έφτασαν με λεωφορεία και με τα πόδια στην πόλη και επιτέθηκαν ταυτόχρονα με τη φυλακή και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα, μεταξύ των οποίων 7 αντάρτες, ενώ αγνοούνται 20 αστυνομικοί, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, φαίνεται να υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή του βασιλιά Γκιανέντρα ανάμεσα στους αντάρτες και τα εφτά κόμματα της αντιπολίτευσης, με τα οποία είχαν συγκροτήσει μια χαλαρή συμμαχία τον περασμένο Νοέμβρη. Αφού κατάφεραν να μποϊκοτάρουν και να ακυρώσουν ουσιαστικά τις δημοτικές εκλογές της 8ης Μάρτη, τα εφτά κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν ένα πρόγραμμα ειρηνικών κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσει από την πρωτεύουσα Κατμαντού στις 8 Μαρτίου. Οι αντάρτες δεν αρκούνται σ’ αυτό και έχουν ανακοινώσει σε πρώτη φάση τον αποκλεισμό της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων από τις 14 Μαρτίου για μια βδομάδα και σε δεύτερη φάση τον επ’ αόριστο αποκλεισμό από τις 3 Απριλίου, ενώ παράλληλα κλιμακώνουν τις επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν με την τακτική των ανταρτών, τους κατηγορούν ότι δεν εφαρμόζουν πλήρως τους όρους της κοινής συμφωνίας και τους καλούν να ανακαλέσουν την απόφαση για αποκλεισμό και να αποφύγουν τη βία.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι στην ιστορία αυτή ανακατεύονται και οι Αμερικάνοι, οι οποίοι θεωρούν σοβαρή απειλή και παράγοντα αποσταθεροποίησης για το Νεπάλ και τη γύρω περιοχή το αντάρτικο και πιέζουν το βασιλιά Γκιανέντρα να υποχωρήσει και να τα βρει με την αστική αντιπολίτευση για να περιθωριοποιηθεί και να απομονωθεί το αντάρτικο. Από την άλλη, η αστική αντιπολίτευση δεν μπορεί να αγνοήσει τη δύναμη και την επιρροή που έχει το αντάρτικο και προσπαθεί, στο βαθμό που μπορεί, να το χρησιμοποιήσει, στα πλαίσια βέβαια της τακτικής που ακολουθεί, για να μεγιστοποιήσει την πίεση στο βασιλιά. Πρόσφατα ο βασιλιάς κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διάλογο για την ανεύρεση λύσης, όμως επίσημα τουλάχιστον, η πρόσκλησή του απορρίφτηκε. Ωστόσο, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο βασιλιάς συναντήθηκε με πολιτικούς της αντιπολίτευσης στην τουριστική πόλη Ποκχάρα. Οπως φαίνεται, κάτι μαγειρεύεται παρασκηνιακά και φοβούνται να μην το τινάξουν στον αέρα οι αντάρτες.