Η επίθεση της 18ης Αυγούστου ενάντια σε ισραηλινό λεωφορείο και ένα ακόμα ΙΧ σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο, 16 χιλιόμετρα από το ισραηλινό θέρετρο Εϊλάτ κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, με αποτέλεσμα οχτώ ισραηλινούς νεκρούς (έξι πολίτες και δύο στρατιώτες) που το Ισραήλ απέδωσε στην παλαιστινιακή αντιστασιακή οργάνωση Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης από τη Λωρίδα της Γάζας, τα σιωνιστικά αντίποινα με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων (22 σκοτώθηκαν μόνο μέσα σε μία εβδομάδα), καθώς και του ηγέτη της οργάνωσης των Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης Καμάλ αλ-Ναϊράμπ, η παλαιστινιακή απάντηση με καταιγισμό 150 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα νεκρό και 20 τραυματίες, συνθέτουν το σκηνικό των συγκρούσεων του τελευταίου μήνα στην Παλαιστίνη.
Δυο φορές οι παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν σε ανακωχή. Η πρώτη ήταν την Κυριακή 21 Αυγούστου (από τη Τζιχάντ και την Εζεντίν Αλ Κασάμ, τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς), η οποία όμως τερματίστηκε, όταν σε μία ισραηλινή επιδρομή σκοτώθηκε στρατιωτικός διοικητής της Τζιχάντ, και η δεύτερη την Παρασκευή 26 Αυγούστου από τη Τζιχάντ. Οι Ταξιαρχίες Αμπου Αλί Μουσταφά (ένοπλη πτέρυγα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) συνέχισαν τις επιθέσεις με δύο ρουκέτες στην πόλη Ασκελόν, αρνούμενες την ανακωχή.
Οι Σιωνιστές έχουν ν’ αντιμετωπίσουν όχι μόνο την όξυνση των επιθέσεων της παλαιστινιακής αντίστασης από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και μια νέα απειλή, από τα αιγυπτιακά εδάφη αυτή τη φορά, αφού η επίθεση της 18ης Αυγούστου έγινε με διείσδυση μαχητών μέσα από τα αιγυπτιακά σύνορα, γι’ αυτό και στις συμπλοκές που ακολούθησαν με τους ενόπλους οι Σιωνιστές σκότωσαν πέντε αιγύπτιους αστυνομικούς. Σημειωτέον ότι κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, ενώ οι Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης αρνούνται κάθε ανάμιξη (αν και χαιρετίζουν την επίθεση).
Σύμφωνα με τους Τάιμς της Ουάσιγκτον, οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι πίσω από την επίθεση στο Ελιάτ πιθανώς να κρύβεται η Αλ Κάιντα κι αυτό είναι που ανησυχεί τους Σιωνιστές που βλέπουν ότι η πτώση του Μουμπάρακ αδυνάτισε τα δυτικά τους σύνορα με την Αίγυπτο. Γι’ αυτό και το Ισραήλ ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην περιοχή, στέλνοντας μάλιστα δύο επιπλέον πολεμικά πλοία για επιτήρηση στα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο στην Ερυθρά Θάλασσα. Την ίδια στιγμή, οι Σιωνιστές δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν τη στρατιωτική εκπαίδευση των εποίκων, εκπαιδεύοντας πάνω από 100 ομάδες «ασφαλείας», που θα επιτηρούν τα σύνορα των εποικισμών που σχεδιάζει να δημιουργήσει ο ισραηλινός στρατός για την αποφυγή διείσδυσης παλαιστίνιων διαδηλωτών, ενόψει των αναμενόμενων το Σεπτέμβρη διαδηλώσεων, όταν θα συζητιέται η προσφυγή της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ (20 Σεπτέμβρη) για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
Απέναντι στην προσφυγή αυτή οι Σιωνιστές απειλούν με προσαρτήσεις εδαφών (στην κοιλάδα του Ιορδάνη και στους μεγαλύτερους εποικισμούς στη Δυτική Οχθη), σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υποδομών του Ισραήλ, Ούζι Λαντάου. Αυτή η πολιτική ενισχύεται και από κονδυλοφόρους του ισραηλινού Τύπου. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 26/8 στην Χααρέτζ, με τίτλο «Ο ζωτικός χώρος ως αιτιολόγηση των ισραηλινών εποικισμών», ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί για πρώτη φορά την έκφραση “lebensraum” (ζωτικός χώρος), την ίδια δικαιολογία δηλαδή που χρησιμοποίησαν οι Ναζί για να εξαπολύσουν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: «Ξαφνικά έχουμε έλλειψη χώρου εδώ στο Ισραήλ, το οποίο έχει γεμίσει και χρειάζεται ζωτικό χώρο. Κάθε καλλιεργημένο άτομο γνωρίζει ότι αυτό είναι ένα κατάπτυστο γερμανικό σχέδιο, απαγορευμένο για χρήση, εξαιτίας των συνειρμών που αποφέρει. Ωστόσο, οι άνθρωποι αρχίζουν να το χρησιμοποι-ούν, αν όχι ευθέως, πάντως με καθαρό υπαινιγμό. Μας λείπει η γη, μας λείπει ο αέρας, αφήστε μας να αναπνεύσουμε σε αυτή τη χώρα»! Για να δικαιολογήσει το παραπάνω σκεπτικό, ο αρθρογράφος επικαλείται τους ισραηλινούς «αγανακτισμένους» που το τελευταίο διάστημα κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος στέγασης. Γι’ αυτό και το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε μέσα στο καλοκαίρι 1.600 πρόσθετες κατοικίες στον εποικισμό των φανατικών εβραίων Ραμάτ Σλόμο, 624 στον Πισγκάτ Ζέεβ και άλλες 930 στον Χαρ Χόμα Γκιμέλ. Ολοι αυτοί οι εποικισμοί βρίσκονται πέρα από την πράσινη ζώνη (τα σύνορα δηλαδή Ισραήλ και Δυτικής Οχθης). Δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πόσο μοιάζουν οι Σιωνιστές με τους Ναζί, όχι μόνο στο επίπεδο της πράξης (με τις βιαιότητες εναντίον των Παλαιστίνιων), αλλά και στη ρητορική. Η Παλαιστινιακή Αντίσταση, όμως, δεν υποχωρεί, παρά τις αντιξοότητες, γι’ αυτό και έχει τόση σημασία η διεθνής αλληλεγγύη με κάθε τρόπο και μέσο.