Την ανησυχία του εξέφρασε ο στρατηγός Ρέτζιναλντ Αλεν που διοικεί το τρίτο σύνταγμα του αμερικάνικου στρατού που επιχειρεί σε πέντε σιϊτικές περιοχές του Ιράκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ασοσιέιτεντ Πρες της περασμένης Τρίτης. Κι αυτό γιατί οι επιθέσεις τον Απρίλη αυξήθηκαν ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε αμερικάνοι στρατιώτες, αριθμός που σίγουρα δεν είναι μεγάλος, είναι όμως ο μεγαλύτερος από τότε που οι αμερικάνοι στρατιώτες αποσύρθηκαν από τις πόλεις (τον Ιούνη του 2009).
Σήμερα στο Ιράκ παραμένουν γύρω στις 46 χιλιάδες αμερικάνοι στρατιώτες που εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις. Ο αριθμός είναι βέβαια σημαντικά μικρότερος από τους 170 χιλιάδες που ήταν στο αποκορύφωμά τους (το 2007) και οι επιχειρήσεις του αμερικάνικου στρατού πιο περιορισμένες, όμως οι αμερικάνοι στρατιώτες εξακολουθούν να ζουν με τον κίνδυνο επιθέσεων από ρουκέτες και όλμους στις βάσεις τους, από αυτοσχέδιες βόμβες δίπλα στους δρόμους και πυροβολισμούς όταν μετακινούνται στη χώρα.
Αυτά επισημαίνει το ρεπορτάζ του Ασοσιέιτεντ Πρες με τίτλο «Τα αμερικάνικα στρατεύματα αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους στο Βόρειο Ιράκ», που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη. Το πρακτορείο επικαλείται έναν «ειδικό» από το Ινστιτούτο Μεσανατολικής Πολιτικής, ο οποίος ασχολείται συχνά με τα ζητήματα «ασφαλείας» στο Ιράκ. Ο «ειδικός» αυτός δήλωσε ότι επιθέσεις (ιδιαίτερα με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς) αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Απρίλη, πράγμα που δείχνει αυξημένη εμπιστοσύνη των σιιτικών πολιτοφυλακών στη δυνατότητά τους να διώξουν τις αμερικάνικες δυνάμεις.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2008, τα αμερικάνικα στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Ιράκ μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι Αμερικάνοι δηλώνουν ανοιχτοί να κρατήσουν κι άλλο στρατό πέρα από το χρόνο αυτό, αν το ζητήσει το Ιράκ. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός Μαλίκι εμφανίζεται προβληματισμένος και κάλεσε όλα τα κόμματα σε συζήτηση επί του θέματος. Σχεδόν ένα μήνα μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις στη Μοσούλη ενάντια στο ενδεχόμενο παράτασης της παραμονής των αμερικάνικων στρατευμάτων, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός και τον τραυματισμό 21 διαδηλωτών, οι Αμερικάνοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων από ιρακινούς μαχητές, ενώ από τις αρχές του πολέμου (2003), οι αμερικάνοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ φτάνουν τους 4.452, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες. Οχτώ χρόνια οι Αμερικάνοι στην ουσία δεν έχουν καταφέρει τίποτα το ιδιαί-τερο, παρά να μετατρέψουν μια χώρα σε ερείπια… Και τώρα γεύονται τους «καρπούς» της βαρβαρότητάς τους.