Μετά από πάνω από ένα μήνα διαπραγματεύσεων, η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα και του Ισραήλ (για την οποία μόλις το 10% πιστεύει ότι θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του περασμένου μήνα), η εξάμηνη εκεχειρία συμφωνήθηκε και άρχισε να εφαρμόζεται τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, αν η εκεχειρία κρατήσει τρεις μέρες, οι Σιωνιστές θα χαλαρώσουν τον αποκλεισμό της Γάζας, επιτρέποντας τη διακίνηση βασικών προμηθειών στην περιοχή, ενώ αν η εκεχειρία διαρκέσει περισσότερο, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα (μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου). Στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε ανταλλαγή κρατουμένων, ούτε απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε πριν από δύο χρόνια.
Φυσικά, οι Σιωνιστές εκμεταλλεύτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα –ακόμα και μερικές μέρες πριν την έναρξη της εκεχειρίας– για να εξαπολύσουν επιθέσεις τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, Στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης απήγαγαν μια ολόκληρη οικογένεια, στη διάρκεια της εισβολής που έκαναν την περασμένη Τρίτη, ενώ στη Λωρίδα της Γάζας σκότωσαν πέντε Παλαιστίνιους, σε δύο ξεχωριστές «στοχευμένες» επιθέσεις. Μια μέρα πριν, ισραηλινά ελικόπτερα σφυροκοπούσαν τη Χαν Γιουνίς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και σε άλλη επιχείρηση σκότωναν ένα μέλος της Τζιχάντ στη Τζαμπαλίγια (που βρίσκεται επίσης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας). Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωνε ότι η εκεχειρία μπορεί να μη κρατήσει για πολύ και έδινε εντολή στο στρατό να ετοιμάσει σχέδια δράσης σε περίπτωση που αποτύχει.
Ανεξάρτητα από το εύθραυστο του χαρακτήρα της, η εκεχειρία αποτελεί νίκη της Παλαιστινιακής Αντίστασης και της κυβέρνησης της Χαμάς. Οι Σιωνιστές και οι Αμερικάνοι δεν πέτυχαν τα σχέδιά τους και αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν ουσιαστικά την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, όπου κυριαρχεί η Αντίσταση. Αν μπορούσαν να τσακίσουν την Αντίσταση, να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Χαμάς και να καταλάβουν τη Γάζα, θα το είχαν κάνει.
Ταυτόχρονα με την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρίας λαμβάνουν χώρα και συνομιλίες μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, με την επίσκεψη αντιπροσωπείας της πρώτης στη Λωρίδα της Γάζας. Πράγμα που δείχνει και την αδυναμία του Αμπάς να ανατρέψει τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όσα χρήματα και αν του έχουν δώσει οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι, όσο πόνο και δυστυχία κι αν συνεχίζει να συσσωρεύει η αποκλεισμένη Γάζα, ένα χρόνο μετά τη ντε φάκτο διχοτόμηση της Παλαιστίνης και το πραξικόπημα του Αμπάς στη Δυτική Οχθη.