Τι να μας πουν τώρα οι Κινέζοι… Υπ’ αυτόν τον τίτλο γράφαμε στις 5 Γενάρη για την πολιτική zero covid που εφαρμόζει η κινέζικη κυβέρνηση. Μόλις εμφανιστούν έστω και ελάχιστα κρούσματα covid, απομονώνουν τεράστιες πόλεις (μια Ελλάδα και παραπάνω η καθεμιά), εφαρμόζουν λοκντάουν σε ολόκληρες περιοχές αυτών των πόλεων, τεστάρουν το σύνολο του πληθυσμού, διώχνουν αξιωματούχους που δεν επέδειξαν τη δέουσα επαγρύπνηση και χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα μόνο όταν διαπιστωθεί ότι η διασπορά σταμάτησε και τα κρούσματα βαίνουν προς μηδενισμό.
Διάφοροι εξυπνάκηδες έσπευσαν τότε να πουν ότι οι Κινέζοι εφάρμοζαν αυτά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να μην έχουν προβλήματα στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του Φλεβάρη. Οι ολυμπιακοί αγώνες ολοκληρώθηκαν, η κινέζικη κυβέρνηση όμως εφαρμόζει και πάλι τα ίδια μέτρα σε περιοχές όπου εμφανίστηκε «έξαρση» στη διασπορά του κοροναϊού.
Βάζουμε τη λέξη «έξαρση» σε εισαγωγικά, γιατί αν δούμε τα νούμερα θα μείνουμε με το στόμα ανοιχτό συγκρίνοντας μ’ αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας και στις άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Mιλάμε για γύρω στα 3.500 θετικά δείγματα σε έναν πληθυσμό του 1,5 δισεκατομμυρίου!
Στις 11 Μάρτη η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ανιχνεύτηκαν 2.125 κρούσματα σε 58 πόλεις, στις 19 από τις 31 επαρχίες της χώρας. Στις 12 Μάρτη ανακοίνωσαν 3.122 κρούσματα. Τα μισά περίπου απ’ αυτά τα κρούσματα ανιχνεύτηκαν στη βορειοδυτική επαρχία Τζιλίν (στα σύνορα με την Κορέα). Επομένως, τα κρούσματα στις υπόλοιπες και πολυανθρωπότερες επαρχίες ήταν σαφώς λιγότερα σε σχέση με τον πληθυσμό τους.
Για το κινέζικο κράτος η αναλογία κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό δεν έχει καμιά σημασία. Εφόσον η τακτική είναι το zero covid, η παρέμβαση είναι ακαριαία, ώστε να πνίξουν τον ιό «άμα τη εμφανίσει του». Δυο μεγάλες πόλεις, η Τσανγκτσάν στα βορειοανατολικά και η Σεντζέν στα νότια, βιομηχανικά κέντρα και οι δύο, με πληθυσμό γύρω στα 7 εκατομμύρια η πρώτη και 19 εκατομμύρια η δεύτερη, μπήκαν σε λοκντάουν. Οι επιχειρήσεις έκλεισαν (εκτός από αυτές που αφορούν είδη πρώτης ανάγκης) και οι κάτοικοι πήραν εντολή να μείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για να πάνε σε σούπερ μάρκετ ή φαρμακείο.
Οπως ανακοινώθηκε, όλος ο πληθυσμός θα υποβληθεί σε τρεις γύρους PCR τεστ (μοριακά) κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, ενώ όποιος θέλει να μετακινηθεί εκτός πόλης θα πρέπει να επιδείξει αρνητικό PCR τεστ του τελευταίου 24ωρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Foxconn, ο μεγαλύτερος προμηθευτής της αμερικάνικης Apple ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις λειτουργίες της στη Σεντζέν, χωρίς να είναι γνωστή η ημερομηνία επανέναρξης. «Χάρη στα διάφορα εργοστάσιά μας στην Κίνα, έχουμε ρυθμίσει τη γραμμή παραγωγής ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις» ανακοίνωσε η εταιρία.
Στη Σανγκάη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων ανιχνεύτηκαν 169 κρούσματα στις 13 Μάρτη. Συνολικά 778 από την 1η Μάρτη (παρακαλούμε, κάντε μια γρήγορη σύγκριση με την Ελλάδα). Οι αρχές της πόλης δεν προχώρησαν σε λοκντάουν αλλά ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθηθεί η τακτική «2+12». Οι άνθρωποι που διαμένουν στην ίδια γειτονιά ή εργάζονται στον ίδιο χώρο εργασίας ή πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο με επιβεβαιωμένα κρούσματα ή με κοντινές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, θα ακολουθήσουν δύο μέρες καραντίνας στο σπίτι και 12 μέρες συστηματικής παρακολούθησης (με τέστινγκ). Οι αρχές, επίσης, συμβούλεψαν τους κατοίκους (για δυόμισι Ελλάδες μιλάμε) να μην απομακρυνθούν από την πόλη, εκτός αν υπάρχει ανάγκη.
Στις πόλεις που εμφανίστηκαν «εξάρσεις», από τις αρχές του Μάρτη απολύθηκαν 26 αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανόμενων ενός δημάρχου και ενός διοικητή Δημοτικής Επιτροπής Υγείας στη Τζιλίν, καθώς και ενός αντιδημάρχου και ενός υποδιοικητή της αστυνομίας στην Γκουαγκντόγκ. «Ο μηχανισμός απόκρισης έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές δεν είναι αρκετά ισχυρός. Δεν υπάρχει επαρκής κατανόηση των χαρακτηριστικών της παραλλαγής Ομικρον και η εκτίμηση ήταν ανακριβής», ανακοινώθηκε σχετικά με τους αξιωματούχους της Τζιλίν.
Αν και ακούστηκαν και στην Κίνα απόψεις για συνύπαρξη με τον ιό, όπως γίνεται σε άλλες χώρες όπου έχει εξαπλωθεί πλατιά η Ομικρον, η κυβέρνηση επιμένει στην τακτική zero covid. Ο αντιπρόεδρος Σαν Τσουνλάν κάλεσε τις διοικήσεις των επαρχιών να επιτεθούν γρήγορα και να εξαλείψουν τα κρούσματα, χρησιμοποιώντας τα λοκντάουν εφόσον απαιτηθεί.
Δεν είναι καπιταλιστική χώρα η Κίνα; Την πιο σκληρή καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση υφίσταται η εργατική τάξη της (εξ ου και ο όρος «κινεζοποίηση»). Ομως, έχοντας την εμπειρία του SARS-CoV-1, το κινέζικο ιμπεριαλιστικό κράτος ακολούθησε μια άλλη τακτική διαχείρισης της πανδημίας, η οποία αποδεικνύεται επιτυχημένη. Το κινέζικο ιμπεριαλιστικό κράτος διέπραξε το έγκλημα των πρώτων μηνών, όταν σε συνεργασία με τον ΠΟΥ προσπαθούσε να κρύψει την εμφάνιση του SARS-CoV-2, στη συνέχεια όμως κατάφερε να ελέγξει την πανδημία, αποκτώντας έτσι πλεονέκτημα έναντι των δυτικών ιμπεριαλιστών.
Το ζήτημα δεν είναι ζήτημα διαφοράς… δημοκρατικότητας ή… κοινωνικής ευαισθησίας ανάμεσα στο κινέζικο καθεστώς και στα καθεστώτα της Δύσης. Είναι ζήτημα διαφορετικής τακτικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Στη Δύση, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, ακολουθείται η στρατηγική της ανάπτυξης ανοσίας της αγέλης με φυσική νόσηση. Τακτική που προκαλεί τεράστιο κόστος σε βαριές νοσήσεις και θανάτους.