Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Σουηδία: Η απόλυτη χρεοκοπία της στρατηγικής της ανοσίας της αγέλης

0

Την Κυριακή στις 22 Νοέμβρη ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν προέβη σε έκτακτες δηλώσεις για τη διαχείριση της πανδημίας της covid-19. Παραθέτουμε εκτεταμένο απόσπασμα των δηλώσεών του (σ.σ.: οι επισημάνσεις δικές μας) [1]:

«Σήμερα θέλω να μοιραστώ μερικές λέξεις μαζί σας καθώς μπαίνουμε στο χειμερινό σκοτάδι. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, ο κόσμος έχει αλλάξει μπροστά στα μάτια μας. Στις αρχές αυτής της άνοιξης αντιμετωπίσαμε μια γιγάντια πρόκληση υπό τη μορφή της πανδημίας. Ο νέος κοροναϊός μας ανάγκασε όλους να κάνουμε μεγάλες θυσίες. […] Επρεπε να ακυρώσουμε και να αποφύγουμε τόσα πολλά από την καθημερινότητα. Και σήμερα, στα τέλη Νοέμβρη του 2020, είναι σαφές ότι θα χρειαστεί χρόνος πριν να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Επομένως, θα σας ζητήσω για άλλη μια φορά κάτι πολύ δύσκολο αλλά απολύτως απαραίτητο.

Η μικρή ανάπαυλα που έχουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου έχει τελειώσει. Οι γείτονες και οι φίλοι μπορούσαν να βγουν έξω και να απολαμβάνουν τον καφέ τους. Μπορούσαμε να συναντήσουμε τους ευάλωτους συγγενείς μας στον καθαρό αέρα. Η ζωή δεν κυλούσε ως συνήθως, αλλά υπήρχαν στιγμές κατά τη διάρκεια των όμορφων καλοκαιρινών ημερών που σχεδόν όλα έμοιαζαν έτσι [..].

Τώρα είναι Νοέμβρης. Η ανθρώπινη υγεία και οι ανθρώπινες ζωές βρίσκονται ακόμη σε κίνδυνο. Και ο κίνδυνος μεγαλώνει. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται. Ολο και περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα ασθενών με σοβαρή νόσο. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν.

Ας θυμηθούμε ότι πάνω από 6.000 άτομα στη Σουηδία έχουν ήδη πεθάνει από covid-19. Ας θυμηθούμε ότι για κάθε νεκρό υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει έναν αγαπημένο γονέα, ένα αγαπημένο παιδί ή έναν αγαπημένο φίλο. Ας θυμηθούμε πόσο προετοιμασμένο ήταν το προσωπικό νοσηλείας και φροντίδας (σ.σ. εννοεί στα γηροκομεία). Και ας θυμηθούμε ότι εξακολουθούν να αγωνίζονται, μέρα και νύχτα, για να σώσουν ζωές. [..]

Γνωρίζουμε πως να επιπεδοποιήσουμε την καμπύλη εξάπλωσης της λοίμωξης. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν. Το κάναμε αυτή την άνοιξη. Στη συνέχεια, όταν ο κοροναϊός ήρθε στη χώρα μας, συμφωνήσαμε να αναλάβουμε την ευθύνη. […] Το κάναμε μαζί. Αυτή είναι η δύναμή μας, η δύναμη της Σουηδίας. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, πάρα πολλοί έχουν παραμελήσει να ακολουθήσουν τις συμβουλές και τις συστάσεις. Αλλά τώρα βλέπουμε πως οι άνθρωποι αρχίζουν να αναλαμβάνουν ξανά την ευθύνη. Πως μειώνονται οι μετακινήσεις και αυξάνεται η εργασία στο σπίτι. Συνεχίστε και επιμείνετε. Ολοι πρέπει να κάνουμε περισσότερο. Εξαρτάται από τον καθένα από σας. […]».

Πρωθυπουργικό διάγγελμα Στέφαν Λέβεν

Για την απρόσκοπτη κερδοφορία του σουηδικού κεφαλαίου η σουηδική κυβέρνηση προτίμησε να θυσιάσει 6.000 νεκρούς, παρά να λάβει οριζόντια περιοριστικά μέτρα, όπως έπραξαν όλες οι χώρες της Eυρώπης. Αυτή η αγριανθρωπική πολιτική ταξικής διαχείρισης, που μάλλον φασισμό θυμίζει και όχι «κοινωνικό κράτος» και «σοσιαλδημοκρατία», έγινε στο όνομα του μεγαλείου, της δύναμης της Σουηδίας. Και πράγματι, η μεγάλη πλειοψηφία των Σουηδών, ανάμεσά τους απλοί εργαζόμενοι, καμαρώνουν μέχρι τώρα, επειδή σε αντίθεση με όλη την ηπειρωτική Ευρώπη αυτοί είχαν τη δυνατότητα να πίνουν ανάλαφροι τον καφέ τους και το ποτό τους στα μπαράκια και να τρώνε στα εστιατόρια, την ίδια στιγμή που οι γονείς τους πάλευαν με το χάρο στα γηροκομεία. Γιατί η ζωή, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζεται. Γιατί ο σουηδικός ιμπεριαλισμός έχει καταφέρει σε αυτή τη χώρα να συντρίψει κάθε ιστό ταξικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, διαφθείροντας τους νέους εργαζόμενους με στεγαστικά επιδόματα και ψίχουλα από τα υπερκέρδη που εξασφαλίζει από την εξαγωγή κεφαλαίου σε όλο τον πλανήτη.

Ανοσία 7% με αντάλλαγμα… 6.000 νεκρούς

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού αντανακλούν ξεκάθαρα το αναμφισβήτητο γεγονός ότι το μακάβριο πείραμα της Σουηδίας έχει χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά. Η επιπεδοποίηση της καμπύλης για την οποία καμαρώνει ο Στέφαν Λέβεν, δεν είναι τίποτε άλλο από την χρονική εξάπλωση των νεκρών στο ανοιξιάτικο κύμα της πανδημίας, έτσι ώστε το εθνικό σύστημα υγείας να μη φτάσει στη πλήρη κατάρρευση. Το ανοιξιάτικο κύμα της πανδημίας ολοκλήρωσε ανεμπόδιστα τον πλήρη κύκλο του στη Σουηδία και οδήγησε σε λουτρό αίματος στα γηροκομεία και στις εντατικές. Η περιβόητη ανοσία που δήθεν θα αποκτούσε ο πληθυσμός από αυτό το μακάβριο πείραμα δεν φτάνει ούτε το… 10%. Οταν η ανοσία της αγέλης χρειάζεται τουλάχιστον 60%.

To αποτέλεσμα ήταν η Σουηδία να έχει 6.000 νεκρούς στο ανοιξιάτικό κύμα και να αποκτήσει ασήμαντη ανοσία. Οι αδίστακτοι κυβερνώντες της Σουηδίας έπαιξαν στα ζάρια τις ζωές των συνταξιούχων για να είναι σίγουροι ότι θα έχουν τις λιγότερες απώλειες στα κέρδη του κεφαλαίου και τώρα κινδυνεύουν με την εκτίναξη ενός νέου θανατηφόρου πανδημικού κύματος που θα σαρώσει τη Σουηδία και θα προκαλέσει αναπόφευκτα και σημαντικά οικονομικά προβλήματα στη χώρα.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη δημοσίευση στις 27 Νοεμβρίου στο αμερικάνικο ιατρικό περιοδικό the BMJ με τίτλο: «Covid-19, τι μας δίδαξε η Σουηδία για το δεύτερο κύμα», διαβάζουμε[2]:

«Τον Απρίλιο, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας προέβλεψε ότι το 40% του πληθυσμού της Στοκχόλμης θα είχε την ασθένεια και θα αποκτήσει προστατευτικά αντισώματα έως τον Μάιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μελέτες αντισωμάτων που δημοσιεύtηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου για δείγματα που συλλέχθηκαν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, το πραγματικό ποσοστό για τυχαίες δοκιμές αντισωμάτων ήταν μόνο 11,4% για τη Στοκχόλμη, 6,3% για το Γκέτεμποργκ και 7,1% για ολόκληρη τη Σουηδία».

Μέχρι τα τέλη Ιούνη, η Σουηδία είχε 7,1% επιπολασμό (ποσοστό αντισωμάτων στο συνολικό της πληθυσμό). Τα νούμερα αυτά επαληθεύονται και από άλλες πηγές με απλή σύγκριση με την κατάσταση στο Βέλγιο. Το Βέλγιο, με πληθυσμό περίπου ίσο με αυτόν της Σουηδίας, είχε στις αρχές Ιούνη 8% επιπολασμό [3] και περίπου τους διπλάσιους νεκρούς (Σουηδία 4.628 νεκροί, Βέλγιο 9.358 νεκροί).

Τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν σε μια θνητότητα κοντά στο 0.8%. Από τον Σεπτέμβρη, αξιόπιστες μελέτες επιπολασμού δείχνουν ότι η θνητότητα (ως ποσοστό του συνόλου που μολύνεται από τον ιό) στις ΗΠΑ και στις ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται από 0.8% μέχρι 1%, με την μεταβολή της από χώρα σε χώρα να είναι της τάξης του 0.1% και να εξαρτάται αποκλειστικά από την ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού [4]. Επομένως, το σύνολο των νεκρών σε κάθε χώρα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ποσοστό των κατοίκων που μολύνονται από τον ιό.

Η Σουηδία τα πήγε καλύτερα από το Βέλγιο στο ανοιξιάτικο κύμα γιατί η εξάπλωση του ιού ήταν πολύ μικρότερη εντός του εδάφους της. Η Σουηδία είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρότι έχει τεράστιο αστικό ιστό. Το γεγονός αυτό απλώς δυσχεραίνει την εξάπλωση του ιού, ειδικά στο ανοιξιάτικο και θερινό κύμα. Αλλά η Σουηδία δεν είναι η μόνη αραιοκατοικημένη χώρα. Ολες οι σκανδιναβικές χώρες είναι. Σε αντίθεση, όμως, με τη Σουηδία, η Δανία είχε μέχρι και τον Ιούνη 600 νεκρούς και η Φιλλανδία 320 τον Ιούνη. Σε αντίθεση με τη Σουηδία, οι δυο αυτές χώρες εφάρμοσαν λοκντάουν και μείωσαν σημαντικά την εξάπλωση του ιού.

Από την έναρξη του φθινοπώρου, τα κρούσματα, οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι εκτινάσσονται σταθερά στη Σουηδία. Την 1η Δεκέμβρη οι ασθενείς με covid-19 στις Eντατικές εμφανίζονταν να είναι 237 [5]. Oμως, πλην της σουηδικής κυβέρνησης κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει με τους νεκρούς στην Σουηδία καθημερινά. Οπως έχουν αναδείξει και «διεθνείς παρατηρητές», η Σουηδία καθυστερεί πάνω από ένα μήνα να επικαιροποιήσει τα διαγράμματα των καθημερινών νεκρών [6].

Διάγραμμα καθημερινών νεκρών όπως παρουσιαζόταν στις 30 Οκτώβρη και στις 12 Νοέμβρη μετά την επικαιροποίηση

Ετσι, κάθε φορά που κάποιος κοιτάει τα διαγράμματα των νεκρών καθημερινά, τις τελευταίες 10 μέρες, είναι σαν να βλέπει μείωσή τους, ενώ στην πραγματικότητα επικαιροποιούνται ακόμη οι τιμές του τελευταίου μήνα και βαθμιαία αλλάζει η εικόνα. Αυτό, όμως, δεν είναι φυσιολογικό να συμβαίνει. Ολες οι χώρες στην Ευρώπη ενημερώνουν τους πολίτες τους για τους νεκρούς καθημερινά. Αυτό το πράγμα δε συμβαίνει στη Σουηδία και δε συμβαίνει για ευνόητους λόγους: η κυβέρνηση αποφεύγει να παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας. Πολύ πιθανόν να επικαιροποιήσει σημαντικά τους θανάτους, όταν θα ετοιμάζεται για σκληρότερα περιοριστικά μέτρα. Hδη στις 24 Νοέμβρη οι νεκροί εμφανίζονται 60.

Το χειμερινό κύμα έχει χτυπήσει ήδη βαριά τη Σουηδία, με χρονική καθυστέρηση 20 ημερών από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Τώρα τα σκληρότερα οριζόντια περιοριστικά μέτρα ίσως να είναι μονόδρομος προκειμένου να μην καταρρεύσει πλήρως το σύστημα υγείας της Σουηδίας στο χειμερινό κύμα, όπου η μεταδοτικότητα του ιού αυξάνεται ριζικά λόγω αλλαγής της θερμοκρασίας. Ηδη πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν τα Λύκεια από τη Δευτέρα [7].

Ο πρωθυπουργός, με την έκτακτη τηλεοπτική του εμφάνιση, απλώς προλειαίνει το έδαφος, όπως συνέβη σε όλες χώρες της Ευρώπης προτού πάρουν την απόφαση για λοκντάουν. Οπως είδαμε, στο διάγγελμά του αποδίδει την ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας σε όλους τους Σουηδούς που πρέπει να είναι «περήφανοι» που η χώρα επιπεδοποίησε την καμπύλη! Επίσης, αποδίδει δημόσια την ύπαρξη του χειμερινού κύματος στη χαλάρωση του πληθυσμού στα περιοριστικά μέτρα, τα οποία βέβαια δεν είναι τίποτε άλλο από απλή διατήρηση αποστάσεων.

Το εξιλαστήριο θύμα: Αντρες Τέγκνελ, ο «Τσιόδρας» της Σουηδίας

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού άρχισε να διαχέεται από τα παπαγαλάκια των σουηδικών ΜΜΕ ότι υπάρχει δυσφορία του πρωθυπουργού για την πολιτική διαχείρισης, που χρεώνεται από τα παπαγαλάκια αποκλειστικά στον επικεφαλής επιδημιολόγο της «εθνικής επιτροπής» της Σουηδίας, Αντρες Τέγκνελ. Το εξιλαστήριο θύμα έχει βρεθεί και ήδη έχει μπει στο στόχαστρο. Η εκτίναξη ενός χειμερινού κύματος με υπερδιπλάσιους νεκρούς από το ανοιξιάτικο θα είναι τραγωδία για τη Σουηδία. Αν η Σουηδία πάρει μέτρα λοκντάουν για να αποσοβήσει αυτό το ενδεχόμενο, τότε οι 6.000 νεκροί του πρώτου ανοιξιάτικου κύματος δε θα δικαιολογούνται παρά μόνο ως προμελετημένο κρατικό έγκλημα. Και κάποιος πρέπει να χρεωθεί την ευθύνη.

Αντρες Τέγκνελ αρισερά, Στέφαν Λέβεν δεξιά

Με την γνώριμη στα μέρη μας λακέδικη γλώσσα τους, τα παπαγαλάκια της εξουσίας, που ταΐζονται μόνιμα με μπόλικο χρήμα από κρατικές διαφημίσεις, προσπαθούν να απομακρύνουναπό το κάδρο της ευθύνης τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την τρίτη μεγαλύτερη σουηδική καθημερινή εφημερίδαSvenska Dagbladet [8], «το “σουηδικό μοντέλο” στη διαχείριση του κοροναϊού έχει προκαλέσει θαυμασμό σε όλο τον κόσμο. Ομως, καθώς ένα δεύτερο κύμα σαρώνει τώρα τη χώρα, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον κρατικό επιδημιολόγο»,

Ο Αντρες Τέγκνελ είναι διεθνώς γνωστός ως ο ιθύνων νους της στρατηγικής διαχείρισης που επέλεξε η Σουηδία εξαρχής. Η πολιτική αυτή, βέβαια, δεν αφορά μόνο τον ίδιο και την προσωπική του εκτίμηση. Αφορά ολόκληρο το σύστημα υγειονομικών θεσμών και διαχείρισης κρίσεων της Σουηδίας και την ίδια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Οι δημόσιες διαφοροποιήσεις επιστημόνων στη Σουηδία ήταν ελάχιστες και σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ τάχθηκαν υπέρ της.

Το τρίπτυχο του Τέγκνελ ήταν: ατομική ευθύνη, αποστάσεις, συστάσεις. Παρουσιαζόταν από τα διεθνή και ντόπια παπαγαλάκια της ακραίας πτέρυγας του κεφαλαίου ως απαύγασμα του φιλελευθερισμού, που συνδυάζει τις ατομικές ελευθερίες με τη συμμόρφωση των υπεύθυνων πολιτών σε ένα «σοβαρό» κράτος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της υγειονομικής κρίσης, προμελετημένα, ο Τέγκνελ υποβίβαζε τον κίνδυνο και τη θνητότητα του ιού, με το μόνιμο επιχείρημα: «δεν υπάρχουν στοιχεία, δεδομένα»! Οταν γινόταν ο χαμός τον Απρίλη, με εκατό νεκρούς τη μέρα, ο Τέγκνελ και οι οπαδοί του έδειχαν με το δάκτυλο το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία. Οταν τους υποδείκνυαν ότι δεν φαίνεται πουθενά η ανοσία, ο Τέγκνελ απαντούσε: «θα δούμε στο τέλος», «η στρατηγική μας είναι η μόνη που εγγυάται σταθερότητα μακροπρόθεσμα», υπονοώντας ότι η Σουηδία θα αποκτήσει ταχύτερα από τις άλλες χώρες ανοσία αγέλης. Οταν σε όλη την Ευρώπη πήραν επιτέλους την απόφαση να κάνουν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, ο Τέγκνελ επέμενε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να εφαρμοστεί στη Σουηδία, με αστείες αιτιάσεις.

Οποιος αντιδρούσε στη στρατηγική της χρονικής εξάπλωσης των νεκρών, όποιος φορούσε μάσκα, ήταν σχεδόν σαν «αιρετικός» και «προδότης» στη Σουηδία. Οι μαρτυρίες είναι άφθονες στα διεθνή Μέσα. Παρότι η στρατηγική που ακολούθησε ο Τέγκνελ είναι ξεκάθαρα η στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης», όπως πρωτοδιατυπώθηκε με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια από το επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον στη Μεγάλη Βρετανία, ο Τέγκνελ δεν υιοθέτησε ποτέ τον όρο, σκόπιμα, προκειμένου να εμφανίζει το μοντέλο διαχείρισης στην κοινή γνώμη της Σουηδίας ως κάτι ξεχωριστό, πρωτότυπο και μοναδικό για τη χώρα του. Τα σουηδικά ΜΜΕ του παρείχαν απόλυτη κάλυψη στο έγκλημα. Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Σε απανωτές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Τέγκνελ αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε ρήξη με τον πρωθυπουργό. Ομως, ο σχετικός θόρυβος έχει γίνει και σε ανύποπτο χρόνο ο κύριος Τέγκνελ θα πρέπει να εξηγήσει τι πήγε στραβά. Η Σουηδία χρειάζεται την πολιτική σταθερότητα στο κοινοβουλευτικό της σύστημα για να διατηρεί σφιχτά τα ιδεολογικά και πολιτικά γκέμια στο «πόπολο» και ένας επιδημιολόγος, μέχρι πρότινος προβεβλημένος από τα σουηδικά ΜΜΕ ως στρατηγός, η αυθεντία του «θαύματος» της Σουηδίας, είναι ο καλύτερος αποδιοπομπαίος τράγος για να διασωθεί το κύρος του πρωθυπουργού.

ΠΟΥ: ο θλιβερός υπερασπιστής του σουηδικού πειράματος

Κι, όμως, υπήρξαν φωνές που υποστήριξαν το σουηδικό πείραμα αμέσως μετά το πέρας του ανοιξιάτικού κύματος και αυτές τις φωνές δεν πρέπει να τις ξεχνάμε. Πρώτος και καλύτερος ο Μάϊκ Ραϊαν, εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ. Εχουμε προβεί ήδη στις απαραίτητες συστάσεις στους αναγνώστες της Κόντρας για τον κύριο Ράϊαν στο άρθρο της Κόντρας με τίτλο Εκτελεστικός Διευθυντής ΠΟΥ: «Εάν ο COVID-19 ήταν τυπική γρίπη, ο ΠΟΥ θα είχε κηρύξει πανδημία “αιώνες πριν”»!

Από τον τίτλο καταλαβαίνει κανείς αμέσως τι καλόπαιδο είναι ο Μάϊκ. Ο τύπος, λοιπόν, επανήλθε δριμύτερος στα τέλη Αυγούστου για να πει τα εξής (σ.σ.: οι επισημάνσεις δικές μας):

«Μπορώ να ξεκινήσω, σίγουρα, από τη σουηδική προοπτική. Νομίζω ότι ακόμη και στη Σουηδία, ο Αντρες Τέγκνελ και η ομάδα εκεί έχουν κάνει καλή δουλειά. Αυτοί, από μόνοι τους, δήλωσαν ότι παρά τα μέτρα που έλαβαν, το πρόβλημά τους δεν ήταν η επαρκής προστασία για τα γηροκομεία και είδαν πολύ υψηλά ποσοστά θανάτου λόγω των πολύ υψηλών ποσοστών θανάτου μεταξύ των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Είχαν επίσης προβλήματα με τη μετάδοση μεταξύ των εθνοτικών μειονοτήτων. Κανείς δεν έχει περάσει από αυτήν την πανδημία με μια τέλεια στρατηγική. Ολοι μαθαίνουν για τον ιό.

Η προσέγγιση στη Σουηδία και, πάλι, υπάρχει μια παρανόηση ότι η Σουηδία δεν έχει εφαρμόσει μέτρα ελέγχου. Η Σουηδία έχει εφαρμόσει αρκετά ισχυρά μέτρα ελέγχου για την covid, αλλά αυτό που έχει κάνει κυρίως, είναι να βασιστεί σε άτομα και κοινότητες για να συμμορφωθούν με τις συστάσεις της κυβέρνησης και προσπάθησε να αποφύγει την επιβολή υποχρεωτικών λοκντάουν […]

Αυτό βασίζεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης, ιστορικά, μεταξύ της κυβέρνησης στη Σουηδία και του ίδιου του πληθυσμού της, και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν ο σουηδικός λαός και η σουηδική κυβέρνηση. Αυτή είναι η κοινωνική σύμβαση στη Σουηδία. Αλλά, είναι λάθος να υποδηλώνουμε ότι η Σουηδία είχε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, είχε μια προσέγγιση της ελαφριάς ρύθμισης της διαδικασίας. Σε αυτή τη διαδικασία, υπέφεραν από υψηλά ποσοστά θανάτου σεγηροκομεία και, σύμφωνα με δική τους παραδοχή, είπαν ότι αυτό από μόνο του ήταν λάθος να μην παρέχεται επαρκής υποστηρικτική φροντίδα ή προστασία σε αυτές τις καταστάσεις. Νομίζω ότι στην περίπτωση αυτήν πολλές πολλές χώρες εξεπλάγησαν από τα υψηλά ποσοστά θανάτου και τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης στα γηροκομεία μεταξύ των ηλικιωμένων και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Ετσι, από αυτή την άποψη, όλοι πρέπει να μάθουμε πώς να ζήσουμε με αυτόν τον ιό. Εχω πει σε προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου ότι υπάρχει ένα σημείο στο οποίο εμείς μαθαίνοντας να ζούμε με τον ιό, προσπαθούμε και βρίσκουμε έναν τρόπο να κρατήσουμε τις κοινωνίες μας όσο το δυνατόν πιο ανοιχτές ενώ ταυτόχρονα σπάζουμε τις αλυσίδες μετάδοσης και τον έλεγχο της λοίμωξης».

Για άλλη μια φορά ο Ράϊαν ανέλαβε χρέη συνηγόρου του διαβόλου. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος του στον ΠΟΥ: είτε να καθησυχάζει εγκληματικά τη διεθνή κοινή γνώμη ότι δε χρειάζεται κήρυξη πανδημίας, υποτιμώντας την επικινδυνότητα του νέου ιού, είτε να εξωραΐζει τα εγκλήματα των κυβερνήσεων σε βάρος των συνταξιούχων στα γηροκομεία. Γιατί, όπως έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει στην Κόντρα, σε έξαρση της πανδημίας δεν υπάρχει αδιαπέραστο τείχος ανάμεσα στους νέους και στους ηλικιωμένους.

Τα γηροκομεία είναι εντελώς απροστάτευτα. Οι εργαζόμενοι σε αυτά σπάνια κάνουν τεστ. Κανείς δεν τους υποχρεώνει να κάνουν, γιατί τα τεστ για μια μέτρια επιχείρηση μπορεί να απαιτούν 20.000 ευρώ για… δυο φορές το μήνα. Για να μπορούν να έχουν αποτελεσματικότητα τα τεστ θα έπρεπε να γίνονται κάθε 2-3 μέρες σε όλους τους εργαζόμενους και να έχουν αποτέλεσμα εντός της μέρας που διενεργήθηκαν. Επομένως, οι τρόφιμοι των γηροκομείων είναι πλήρως εκτεθειμένοι στον κίνδυνο και πολύ χειρότερα απ’ ό,τι αν έμεναν σε δικές τους οικίες, αφού τα γηροκομεία είναι χώροι συνωστισμού και πυριτιδαποθήκη για τον ιό. Ηδη στη Σουηδία, όπως και στη Γαλλία, όπως σε όλη την Ευρώπη, ο ιός «θερίζει» στα γηροκομεία. Πάνω από τους μισούς νεκρούς στη Γαλλία, στην τελευταία καταγραφή στις 4 Δεκέμβρη, προέρχονται από γηροκομεία και από τους σταθμούς πρώτων βοηθειών στα επείγοντα των νοσοκομείων, που στη Γαλλία είναι αρκετά ενισχυμένα ως ξεχωριστά συστήματα περίθαλψης πριν από τα νοσοκομεία [10].

Αναφορές

[1] https://www.regeringen.se/tal/2020/11/statsminister-stefan-lofvens-tal-till-nationen-den-22-november-2020/?fbclid=IwAR0-S6tUiMjmvYuWSRxTKB8hzABaIyO-EG7q_bE3jm77oi9CkTTrd423BKo

[2] https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4456

[3] (48) Coronavirus-Update: There is glory in prevention | NDR.de – Nachrichten – NDR Info

Από επίσημη ενημέρωση από τον επικεφαλής ιολόγο του γερμανικού κράτους τον Κριστιάν Ντρόστεν, 11 Ιούνη. Παραθέτουμε απόσπασμα: «Βλέπουμε μεγάλες διαφορές στις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες (σ.σ.: όσον φορά την ποσοστιαία μόλυνση του πληθυσμού). Αυστρία 0,7% του πληθυσμού, Νορβηγία 0,4%, Δανία 1%, Βέλγιο 8%».

[4] www.swp.de/panorama/corona-grippe-tote-vergleich-welt-deutschland-usa-infektionsterblichkeit-sterblichkeit-drosten-studie-ndr-podcast-coronavirus-update-51938780.html

Επίσημα στοιχεία που δίνονται σε επίσημη ενημέρωση από τον επικεφαλής ιολόγο του γερμανικού κράτους τον Κριστιάν Ντρόστεν. Στις ΗΠΑ η θνητότητα έφτασε το 0,8%. Η θνητότητα της γρίπης ήταν 0,05%. Η θνητότητα εκτιμάται από τον Ντρόστεν στο 1% γιατί έχει περισσότερους ηλικιωμένους σε μεγαλύτερη ηλικία από τις ΗΠΑ.

[5] https://www.thelocal.se/20201201/for-first-time-since-spring-more-than-half-of-swedens-icu-patients-have-covid-19

[6] https://ourworldindata.org/covid-sweden-death-reporting

[7] https://www.independent.co.uk/news/world/europe/sweden-covid-schools-closed-lockdown-b1766304.html

[8] https://www.svd.se/sprickan-vaxer–sa-blev-tegnell-av-med-sitt-veto

[9] https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/transcripts/covid-19-virtual-press-conference—31-august.pdf?sfvrsn=391fc93a_0

[10] https://www.worldometers.info/coronavirus/country/france/

Κοινοποίηση: