Το κλίμα της θερινής ραστώνης που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει καταφέρει να το διαταράξει ούτε η έρευνα για τους στημένους αγώνες. Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές Ιούλη, όταν έγινε γνωστό ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έρευνα της Interpol για στημένους αγώνες και τρεις πρόεδροι ΠΑΕ της Super League 2 είχαν προσαχθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ). Το θέμα, παρά τη σοβαρότητά του, έμεινε στην επικαιρότητα μια δυο μέρες κυρίως από περιφερειακά ΜΜΕ και ιστοσελίδες και στη συνέχεια «θάφτηκε» στα ψιλά της επικαιρότητας.
Από δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος» μάθαμε ότι υπάρχει εμπλοκή εξωδιοικητικών παραγόντων της Παναχαϊκής (η μοναδική ομάδα που αναφέρθηκε) και από δημοσιεύματα σε αθλητικές ιστοσελίδες, ότι είχαν ερευνηθεί 47 άτομα, ποδοσφαιριστές και παράγοντες ομάδων της Super League 2, αλλά και ερασιτεχνικών σωματείων, που είχαν εμπλοκή με το σύστημα του παράνομου στοιχηματισμού.
Το θέμα ξαναήρθε στην επικαιρότητα μετά από μερικές ημέρες, όταν η αθλητική ιστοσελίδα dikisports.blogspot.com ανέφερε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, στάλθηκε επώνυμη επιστολή στον Αρειο Πάγο, στην οποία αναφέρεται πως πέντε πρόεδροι ομάδων της Σούπερ Λίγκας στοιχημάτιζαν σε στημένα ματς των ομάδων τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συντάκτης της επιστολής είναι ποδοσφαιρικός παράγοντας και αναφέρεται στην προηγούμενη σεζόν και στο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας. Σύμφωνα με τον επιστολογράφο, δύο από τους προέδρους στοιχημάτισαν από κοινού στον μεταξύ τους αγώνα. Μάλιστα, περιορίστηκαν στο αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου, που είχε ευρύ σκορ. Ενας τρίτος πρόεδρος και ιδιοκτήτης ΠΑΕ πόνταρε δύο φορές (επιτυχώς!) στην ήττα της ομάδας του και άλλοι δύο στοιχημάτισαν μέσω των κωδικών του κυκλώματος σε αποτελέσματα των ομάδων τους, που διαμορφώθηκαν στα τελευταία λεπτά των αγώνων.
Παρά τη σοβαρότητα της καταγγελίας το θέμα αρχικά παρέμεινε στα ψιλά της δημοσιότητας και χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και της Super League, Βαγγέλη Μαρινάκη, για να μπει στην κεντρική αθλητική επικαιρότητα. Ο Μαρινάκης, με την ιδιότητα του προέδρου της Super League, έστειλε επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Οικονόμου, μέσω της οποίας ζήτησε άμεση διαλεύκανση των υποθέσεων διαφθοράς και παράνομου στοιχηματισμού, τη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τη διαβίβαση του υλικού που προκύπτει από τις έρευνες στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, προκειμένου αυτά να επιληφθούν παράλληλα με την ποινική διαδικασία.
Η παρέμβαση Μαρινάκη θα μπορούσε να θεωρηθεί μια τυπική διαδικασία, λόγω της θεσμικής του θέσης, όμως -όπως θα δούμε στη συνέχεια- όλα δείχνουν ότι είναι η αρχή ενός νέου επεισοδίου στη διαμάχη Μελισσανίδη–Μαρινάκη για τον έλεγχο της ΕΠΟ.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Οικονόμου, στην απάντησή του στην επιστολή Μαρινάκη, δεσμεύτηκε για την προστασία του αγωνιστικού και επαγγελματικού αθλητισμού από κάθε μορφής χειραγώγηση και απειλή της ακεραιότητάς του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ταχύτερη δυνατή έκδοση του πορίσματος από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση των στημένων αγώνων και τόνισε ότι «εφόσον οι δικαστικές αρχές καταλήξουν σε πόρισμα και η Δικαιοσύνη αποφανθεί ότι υφίστανται ευθύνες, τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου οφείλουν να επιληφθούν αρμοδίως και άμεσα επί των στοιχειών που θα τους διαβιβάσει η Δικαιοσύνη».
Οι μη μυημένοι με τα τεκταινόμενα στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, διαβάζοντας τις επιστολές Μαρινάκη και Οικονόμου, δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν τη σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών. Ο υφυπουργός Αθλητισμού συνδέει τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει η ΕΠΟ με την πορεία που θα έχει η δικαστική έρευνα και επί της ουσίας προσδιορίζει την εμπλοκή της ΕΠΟ μετά το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας. Από την πλευρά του ο Μαρινάκης ζητάει την άμεση εμπλοκή της ΕΠΟ και ενέργειες παράλληλα με την εισαγγελική έρευνα, όπως ορίζουν οι οδηγίες από ΟΥΕΦΑ-ΦΙΦΑ.
Είναι σίγουρο ότι ο Μαρινάκης έχει πληροφόρηση για τις πέντε ομάδες της Super League που εμπλέκονται στην υπόθεση και από την απαίτησή του να εμπλακεί άμεσα η ΕΠΟ μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι οι ομάδες αυτές ανήκουν στο μπλοκ Μελισσανίδη. Πιέζει συνεπώς για ενέργειες εναντίον τους, προκειμένου να δημιουργήσει μια «εμφύλια» διαμάχη στην πλειοψηφία της ΕΠΟ ή, στην περίπτωση που η ΕΠΟ δεν λάβει μέτρα εναντίον τους, να παρουσιάσει τον Μελισσανίδη σαν προστάτη προέδρων που στήνουν παιχνίδια και συμμετέχουν στον παράνομο τζόγο.
Από τα νεότερα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κυρίως σε «ερυθρόλευκα» ΜΜΕ, προκύπτουν στοιχεία για πέντε ομάδες της Super League και 10 ομάδες της Super League 2, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, πρόεδρο Εφετών Χαράλαμπο Κωτουλόπουλο, να ανασύρει 109 φακέλους της Sportradar που ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει, αφού συνδέονται με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της Interpol, της Eurojust, της Εισαγγελίας Αθηνών, της Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να καταλήξει σε σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που πιθανόν να της δημιουργήσει η συγκεκριμένη υπόθεση. Συνήθως οι έρευνες για τους στημένους αγώνες και τον παράνομο τζόγο δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν στοιχεία που να μπορούν να οδηγήσουν τους εμπλεκόμενους στο εδώλιο του κατηγορουμένου και γι’ αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων μπαίνει στο αρχείο. Σε αυτό ευελπιστεί το Μαξίμου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ο Οικονόμου θα κληθεί να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη υπόθεση και η κυβέρνηση να πάρει θέση στο νέο επεισόδιο της διαμάχης Μελισσανίδη–Μαρινάκη.
Αν η υπόθεση καταλήξει στις δικαστικές αίθουσες, το ζόρι για τον Κούλη και την παρέα του θα είναι μεγάλο, αφού οι προβλεπόμενες ποινές για τους εμπλεκόμενους μπορούν να φτάσουν μέχρι τον ισόβιο αποκλεισμό των προέδρων και τον υποβιβασμό των ομάδων τους.
Αν η υπόθεση αφορούσε έρευνα που διενεργούσαν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υπόθεση, όπως και μια σειρά από προηγούμενες, θα έμπαινε στο αρχείο. Το γεγονός, όμως, ότι η συγκεκριμένη έρευνα διεξάγεται από την Interpol και γίνεται ταυτόχρονα σε Αυστρία, Σουηδία, Σλοβενία, Σλοβακία και Τσεχία, μας υποχρεώνει να περιμένουμε την εξέλιξή της. Οχι γιατί η ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη είναι αδέκαστη και δεν υποκύπτει σε κυβερνητικές ή άλλες πιέσεις, αλλα γιατί είναι πιθανό η συγκεκριμένη έρευνα να λειτουργήσει ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για το ευρωπαϊκό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Σε κάποια ή κάποιες από τις χώρες που διεξάγεται η έρευνα θα φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια, πρόεδροι και ομάδες θα τιμωρηθούν και μετά τα ΜΜΕ θα αναλάβουν να πείσουν ότι «το απόστημα καθαρίστηκε» και το ποδοσφαιρικό στοίχημα είναι καθαρό. Αλλωστε, σε αυτό δεν θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι παίζουν στοίχημα είναι εξοικειωμένοι με τους στημένους αγώνες. Ξέρουν ότι κάποια παιχνίδια είναι κανονισμένα και η έγνοια τους δεν είναι να βρεθεί τρόπος να μην στήνονται, αλλά να βρουν οι ίδιοι τις κατάλληλες «διασυνδέσεις», προκειμένου να μαθαίνουν για το «στήσιμο» και να ποντάρουν για να πιάσουν την καλή.
Το ποδοσφαιρικό στοίχημα είναι μια τεράστια καπιταλιστική μπίζνα, γύρω από την οποία τζογάρονται τεράστια ποσά. Με δεδομένο ένα από τα βασικά αξιώματα του καπιταλισμού, σύμφωνα με το οποίο «για την επίτευξη του μέγιστου κέρδους όλα τα μέσα είναι θεμιτά», είναι σίγουρο ότι στο ποδοσφαιρικό στοίχημα γίνονται παρανομίες και ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Αυτό το γνωρίζουν τόσο οι διεθνείς Ομοσπονδίες (ΟΥΕΦΑ – ΦΙΦΑ) όσο και οι κυβερνήσεις και το μόνο που κάνουν είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να διεξάγουν μια έρευνα και, προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια των φιλάθλων και των τζογαδόρων του αθλητικού στοιχήματος, να στέλνουν κάποιους προέδρους στη φυλακή και να υποβιβάζουν κάποιες ομάδες, Το κόλπο αυτό το εφαρμόζει με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια η σικελική Μαφία στη μπίζνα της διακίνησης των λαθραίων τσιγάρων. Σε συμφωνία με το ιταλικό Λιμενικό, οι μαφιόζοι «δίνουν» ένα από τα «τσιγαράδικα» που κάνουν το λαθρεμπόριο, για να πάρουν οι «νερόμπατσοι» γαλόνια, και την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα καράβια της Μαφίας κάνουν ανενόχλητα το «κοντραμπάντο».
Κος Πάπιας
ΥΓ. Η υπόθεση με τα στημένα δείχνει να χοντραίνει και κάποιοι έχουν αρχίσει να ζορίζονται. Παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εμπλακεί η ΕΠΟ μέχρι να αποφανθεί για το θέμα η Δικαιοσύνη, ο Μπαλτάκος έκανε δήλωση σχετικά με την υπόθεση και πρότεινε την εφαρμογή σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου. Ο Μπαλτάκος τόνισε ότι η Ομοσπονδία δεν γνωρίζει οτιδήποτε για τη διεξαγόμενη ποινική έρευνα και πρότεινε κάποια μέτρα που υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν το έργο των τακτικών δικαστών και θα επισπεύσουν τη διαλεύκανση τέτοιου είδους υποθέσεων.
Σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου της ΕΠΟ, μόλις η Ομοσπονδία λάβει φάκελο από τη Sporradar (εταιρία-σύμβουλος ΟΥΕΦΑ-ΦΙΦΑ για το παράνομο στοίχημα, η οποία αν διαπιστώσει ότι σε κάποιον αγώνα παίζονται υπερβολικά ποσά στο στοίχημα, ειδοποιεί τις διεθνείς Ομοσπονδίες, οι οποίες με τη σειρά τους ειδοποιούν την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας που αγωνίζονται οι εμπλεκόμενες ομάδες), θα τον παραπέμπεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα επιβάλλει συγκεκριμένες ποινές άμεσα, εντός πέντε ημερών: α) για τον πρώτο φάκελο χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ, μετά από προηγούμενη ακρόαση, αλλά με αντιστροφή του βάρους απόδειξης. Η ομάδα πρέπει να αποδείξει την αθωότητά της, όχι η Επιτροπή την ενοχή της ομάδας, β) για το δεύτερο φάκελο αφαίρεση 5 βαθμών και χρηματικό πρόστιμο 150.000 ευρώ, γ) για τον τρίτο φάκελο αποβολή από το πρωτάθλημα.
Ο Μπαλτάκος είναι νομικός και γνωρίζει ότι οι δικαστές δεν μπορούν να επιβάλουν ποινές μόνο με ενδείξεις και γι’ αυτό προτείνει να γίνει άμεσα νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση. Η πρότασή του είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εφαρμοστεί και αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι «απαντάει» έμμεσα στον Μαρινάκη και θέλει να δείξει ότι η ΕΠΟ έχεις προτάσεις για την αντιμετώπιση του παρανόμου στοιχηματισμού.