♦ Με δελτίο Τύπου την περασμένη Δεύτερα 4/2, που ακολούθησε την ανακοίνωση της προηγούμενης μέρας (ναι, ρε προκατειλημμένοι αριστεριστές, το οικονομικό επιτελείο δουλεύει και τις Κυριακές για να μας σώσει), η κυβέρνηση γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αλλάξει το καθεστώς φορολόγησης των κερδών από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Η αλλαγή θα γίνει με τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή (πάνω που είπαμε καλό λόγο, η κυβέρνηση άρχισε τις κωλυσιεργίες με εμμονές σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όταν θα μπορούσε απλά να προχωρήσει σε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου), η οποία θα προβλέπει μηδενικό φόρο για κέρδη κάτω των 100 ευρώ, 15% για τα κέρδη από 100 μέχρι και 500 ευρώ και φόρο 20% για τα κέρδη πάνω από 500 ευρώ.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω, αφού στο οικονομικό επιτελείο κατάλαβαν, ότι η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ είναι στην πράξη φορολόγηση της χασούρας, με άμεση συνέπεια να πέσει ο τζίρος. Η στήλη πιστεύει ότι η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των κερδών από το τζόγο δεν γίνεται γιατί τους έπιασε πρεμούρα για τους μικροπαίχτες και έσπευσαν να διορθώσουν το λάθος που έκαναν. Είδαν δυο πράγματα. Πρώτο, την πτώση του τζίρου, που αναφέρεται σε όλα τα ρεπορτάζ. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αφού δεν έχει δώσει η ΟΠΑΠ ΑΕ επίσημα στοιχεία, το γεγονός ότι όλοι οι πράκτορες μιλούν για πτώση του τζίρου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει. Το προηγούμενο διάστημα η μετοχή της ΟΠΑΠ ΑΕ έπεφτε, άρα έπεφτε και το τίμημα για την εξαγορά του ποσοστού που έχει το Δημόσιο. Οπως γράψαμε πριν λίγο χρονικό διάστημα, είχαμε μια μεγάλη αβάντα για τον καπιταλιστή που θα πάρει τη δουλειά, στην οποία η κυβέρνηση κάνει πίσω, βλέποντας ότι στα ταμεία της μπαίνουν λιγότερα φράγκα.
Δεύτερη και πιο σημαντική παράμετρος, που έχει σχέση και με την οικονομική κρίση, είναι η μείωση των παιχτών ως φυσικά πρόσωπα. Από τους πράκτορες ακούγεται όλο και πιο συχνά ότι από τη στιγμή που άρχισε η κρίση και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που οι συνέπειές της έχουν «αγκαλιάσει» όλο το λαό, εκτός από το τζίρο έχει μειωθεί αισθητά και ο αριθμός των παιχτών που θα μπουν στο πρακτορείο για να ρίξουν ένα κουπόνι. Αυτό, εκτός από την κυβέρνηση, έχει σίγουρα θορυβήσει τους καπιταλιστές που ετοιμάζονται να «επενδύσουν» στην ελληνική στοιχηματική αγορά. Ξέρουν πολύ καλύτερα από τους μαθητευόμενους μάγους του υπουργείου Οικονομικών, ότι η μείωση του αριθμού των παιχτών είναι πιο σημαντική από την πτώση του τζίρου, αφού είναι κοινά αποδεκτό ότι οι παίχτες που αποφασίζουν να κόψουν δύσκολα ξαναγυρίζουν (δεν κόβουν το τζόγο, απλά πηγαίνουν σε άλλο είδος, π.χ. στοίχημα μέσω Internet).
Είναι φανερό ότι στην κυβέρνηση παραμένουν πιστοί στην κατεύθυνση να αβαντάρουν τους καπιταλιστές που θα πάρουν τη δουλειά και γι’ αυτό φροντίζουν να παίρνουν ή να αλλάζουν αποφάσεις για να διασφαλίζουν τα κέρδη τους.
Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να κλείσουμε με θετικό σχόλιο για την κυβέρνηση. Στο δελτίο Τύπου, μέσω του οποίου ενημερωθήκαμε για τα τεκταινόμενα, υπάρχει και μια είδηση που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην κυβέρνηση δουλεύουν με μακροπρόθεσμους στόχους. Από την 1-1-2014 το καθεστώς φορολόγησης των κερδών από το αμοιβαίο στοίχημα της ΟΔΙΕ ΑΕ θα είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει στα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ. Αν δεν το έχετε καταλάβει, στη κυβέρνηση πιστεύουν ότι για έναν ακόμη χρόνο ο ελληνικός ιππόδρομος θα ανήκει στο Δημόσιο. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
♦ Την περασμένη Δευτέρα, η ΟΥΕΦΑ έδωσε στη δημοσιότητα την αναλυτική οικονομική αναφορά για τα οικονομικά πεπραγμένα των ευρωπαϊκών ομάδων για το έτος 2011, από την οποία αποδεικνύεται ότι ένας μεγάλος αριθμός ομάδων θα είχε πρόβλημα αδειοδότησης ή ακόμη και οικονομικής επιβίωσης. Σύμφωνα με την έκθεση, τα έσοδα των συλλόγων αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με το 2010 και συνολικά την τετραετία 2007-2011 αυξήθηκαν κατά 24%, κάτι που οι αισιόδοξοι θα το αξιολογούσαν ως επιτυχία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Ομως, το γεγονός ότι τα έξοδα των περίπου 700 συλλόγων των μεγάλων κατηγοριών της ΟΥΕΦΑ για μισθούς και λοιπές λειτουργικές ανάγκες αυξήθηκαν κοντά στο 38% για την αντίστοιχη τετραετία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Μάλιστα, με δεδομένο ότι τα έσοδα για μισθούς και λειτουργικές δαπάνες θεωρούνται ανελαστικά, οι οικονομικοί αναλυτές της ΟΥΕΦΑ, θεωρούν τις απώλειες των συλλόγων απλά αναπόφευκτες.
Ενα ακόμη αρνητικό στοιχείο που υπάρχει στην έκθεση είναι ότι οι μικρότερης οικονομικής δύναμης ομάδες, που δεν συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (άρα δεν έχουν και την αντίστοιχη πηγή εσόδων), έχουν και τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες και βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Η εισροή εσόδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που θεωρείται από οικονομικής άποψης μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων για τους συλλόγους, αποτελεί για τους ειδικούς και τον πλέον αστάθμητο παράγοντα. Από τις εξήντα πέντε ομάδες που την τελευταία τριετία συμμετείχαν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (την αμέσως προηγούμενη τριετία συμμετείχαν πενήντα πέντε), μόλις οι δέκα κατάφεραν να προκριθούν από τον όμιλο στην επόμενη φάση και να έχουν μια σταθερή πηγή εσόδων, γεγονός που προβληματίζει τα ηγετικά στελέχη της ΟΥΕΦΑ, αφενός γιατί το οικονομικό πεδίο και η εφαρμογή του Financial Fair Play παραμένει ρευστό και ασταθές σε εποχή οικονομικής κρίσης και αφετέρου γιατί η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις ομάδες αυξάνεται συνεχώς.
Αν και τα πρώτα στοιχεία για το 2012 δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι αναγκάστηκαν από την εφαρμογή του Financial Fair Play να βάλουν μυαλό και να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, περιορίζοντας τα έξοδα και χρησιμοποιώντας περισσότερους γηγενείς παίχτες, ο προβληματισμός είναι έντονος, γιατί δεν υπάρχουν πλέον οι οικονομικές συνθήκες που θα επέτρεπαν μια σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης και ο κίνδυνος κατάρρευσης για κάποιες ομάδες είναι σοβαρός. Το αισιόδοξο στοιχείο για τους αξιωματούχους της ΟΥΕΦΑ είναι ότι οι ομάδες έχουν καταλάβει τη αναγκαιότητα να επενδύσουν στις ακαδημίες του και να χρησιμοποιήσουν ταλαντούχους νεαρούς παίχτες, γεγονός που αποδεικνύεται από τη μείωση κατά 14% των χρημάτων που ξόδεψαν οι ομάδες για μεταγραφές το 2010, αλλά και από τη συμμετοχή πολλών νεαρών ποδοσφαιριστών στις βασικές ενδεκάδες των ευρωπαϊκών συλλόγων.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Νέα αναβολή κατάφερε και πήρε ο Μάκης Ψωμιάδης στην υπόθεση για την υπεξαίρεση ποσού 22.000.000 ευρώ από το ταμείο της ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο λόγος της αναβολής αφορά τον τρόπο έκδοσής του από τη Μακεδονία, που εμποδίζει τη διεξαγωγή της δίκης. Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκόμισε η υπεράσπιση του Ψωμιάδη, η έκδοσή του στην Ελλάδα έγινε μετά από σήμα της Ιντερπόλ, που αφορούσε την υπόθεση των στημένων αγώνων. Με αυτό το δεδομένο, ο Ψωμιάδης δεν μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο για τους στημένους αγώνες, εκτός αν από τη γειτονική χώρα έρθει ένα επίσημο έγγραφο που θα τον αποδεσμεύει. Η πλευρά Ψωμιάδη εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις άσχημες διακρατικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Μακεδονία και καταφέρνει να καθυστερεί η αποστολή των επίσημων εγγράφων. Ταυτόχρονα, κατάφερε η νέα αναβολή να είναι επ’ αόριστο. Η δικάσιμος θα προσδιοριστεί μόλις έρθουν τα σχετικά έγγραφα, αφού σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων η δικάσιμος θα οριστεί εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που θα φτάσουν επίσημα στην Ελλάδα. Από την πλευρά της ΠΑΕ ΑΕΚ είναι λογικό να υπάρχει έντονη απογοήτευση, αφού οι συνεχείς αναβολές στερούν από την ομάδα τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ένα σεβαστό ποσό που θα τη βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.