Τα κεφάλια μέσα. Μετά την «άνοιξη» του ελληνικού ποδοσφαίρου, που ζήσαμε το περσινό καλοκαίρι με την κατάκτηση του Euro 2004 και την πρόσκαιρη, όπως αποδείχτηκε, άνοδο του επίπεδου του πρωταθλήματος, τα πρώτα μηνύματα της νέας χρονιάς έρχονται να διαψεύσουν ελπίδες και προσδοκίες και να τοποθετήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο εκεί που πραγματικά ανήκει: στη μετριότητα και την απαξίωση.
Εχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής των ομάδων και τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διέψευσαν τις προσδοκίες ότι με τις μεταγραφές που έκαναν θα παρουσιάσουν ένα ελκυστικό πρόσωπο, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έδειξαν ότι δύσκολα θα ξεφύγουν από τη μιζέρια των προηγουμένων χρόνων και οι υπόλοιπες ομάδες σαφώς χειρότερες σε σχέση με την περσινή χρονιά (με εξαίρεση την Ξάνθη που δείχνει σαφώς καλύτερη από πέρσι, όμως με το «ειδικό βάρος» που έχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κάνει την υπέρβαση και να τερματίσει στην τρίτη θέση, και τη Λάρισα που κουβαλάει την αύρα της καλής ομάδας του παρελθόντος, όμως δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα περισσότερο από τη φρεσκάδα μιας επαρχιακής ομάδας). Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την απαράδεκτη ενέργεια του Μόρις στο ντέρμπι και τα επεισόδια στον αγώνα Ατρόμητος – ΑΕΚ, είμαι σίγουρος ότι η ποδοσφαιρική επικαιρότητα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος θα προσφέρει αρκετά θέματα για να γεμίζω εύκολα τη στήλη. Θα σας μαυρίζω την ψυχή, γιατί δύσκολα θα υπάρχουν ευχάριστες ειδήσεις, αλλά δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς.
Στο σημερινό σημείωμα θα ξεκινήσουμε με την κριτική για το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς. Παναθηναϊκός εναντίον Ολυμπιακού και η πρώτη πίκρα της χρονιάς είναι γεγονός. Η ποιότητα του αγώνα ήταν κάτω από το μέτριο με τον Παναθηναϊκό ανύπαρκτο και τον Ολυμπιακό απλά να υπάρχει στο γήπεδο. Η πρώτη εντύπωση από το παιχνίδι (κυρίως στο πρώτο ημίχρονο) ήταν ότι υπήρχε κάποιος ρυθμός και ότι οι δυο ομάδες προσπαθούσαν να κάνουν κάτι καλό. Λέμε εντύπωση, γιατί επί της ουσίας η μπάλα ανεβοκατέβαινε στο χώρο ανάμεσα στις περιοχές των ομάδων, χωρίς σκοπό και στόχο. Σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο η μοναδική καλή στιγμή του ντέρμπι ήταν η σέντρα του Τζόρτζεβιτς από την οποία προήλθε το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού. Στο δεύτερο ημίχρονο η κακοποίηση του αθλήματος έγινε ακόμη πιο βάναυση και το γλυκό έδεσε με τις δυο αποβολές. Οι περισσότεροι συνάδελφοι προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες για την απαράδεκτη εικόνα των ομάδων στο γεγονός ότι ήταν το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς και είναι ακόμη σφιγμένοι οι ποδοσφαιριστές από την προετοιμασία. Παραβλέπουν το γεγονός ότι το «πιάσιμο» της προετοιμασίας έχει σαν αποτέλεσμα να μην επιτρέπει τις ομάδες να είναι 100% έτοιμες, όμως η απόδοση των δυο ομάδων στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ξεπέρασε το μηδέν για τον Παναθηναϊκό και το 10% για τον Ολυμπιακό.
Ο Ολυμπιακός πέτυχε, λοιπόν, μια πολύ μεγάλη βαθμολογικά και ψυχολογικά νίκη, με τη χειρότερη δυνατή εμφάνιση και αποτελεί το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την πρώτη κιόλας αγωνιστική. Οι ερυθρόλευκοι, χωρίς να διαφέρουν σαν ομάδα από τους πράσινους, είχαν στις τάξεις τους δυο παίχτες που έκαναν τη διαφορά και τους οδήγησαν στη νίκη. Τον Τζόρτζεβιτς, που για μια ακόμη χρονιά δείχνει ότι θα είναι ο μπροστάρης της ομάδας στην προσπάθειά της να κατακτήσει τον τίτλο, και τον Ριβάλντο, που αν και εμφανώς «πιασμένος» από την προετοιμασία έδειξε ότι ξέρει να γεμίζει το γήπεδο και να προσφέρει στην ομάδα του ακόμη και περπατώντας.
Στην αντίπερα όχθη οι πράσινοι είχαν μείνει στην υπερπροσπάθεια να προκριθούν στους ομίλους του Champions League κόντρα στους προσκόπους της Βίσλα. Ανύπαρκτοι σε όλες τις γραμμές προκάλεσαν τους οπαδούς τους με την εμφάνισή τους και έδειξαν ότι το πενταετές πλάνο της πράσινης ΠΑΕ πρέπει από τώρα να επαναπροσδιοριστεί για μια ακόμη πενταετία τουλάχιστον. Από τη στήλη δεν θα κάνουμε καμιά κριτική στον Παναθηναϊκό, για τον απλό λόγο ότι δεν μπορείς να κρίνεις κάτι που δεν υπάρχει.
Τελειώνουμε με το ντέρμπι με ένα σχόλιο για τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού. Διαβάσαμε την επαύριο του ντέρμπι τους διθυράμβους για τον μαέστρο Σόλιντ. Ο άνθρωπος επιβεβαίωσε, κατά την ταπεινή μου άποψη, ότι είναι πολύ λίγος και ότι σωστά έχει χαρακτηριστεί ως ο Μπάγιεβιτς του Βελγίου. Η εικόνα που παρουσίασε ο Ολυμπιακός, όπως είπαμε και παραπάνω, ήταν σαφώς κατώτερη από την περσινή και επιπλέον οι επιλογές του ήταν ακριβώς ίδιες με αυτές του Μπάγιεβιτς. Η μοναδική επιλογή που ξάφνιασε ήταν η ύπαρξη στο αρχικό σχήμα του Μπαμπαγκίντα, προφανώς για να ικανοποιηθεί η απαίτηση των οπαδών της ομάδας. Ο ποδοσφαιριστής φρόντισε να τον εκθέσει, αφού έδειξε πολύ λίγος για να φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού.
Το έτερο θέμα που θα απασχολήσει το σημερινό σημείωμα (είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ασχοληθούμε αρκετές φορές με το συγκεκριμένο θέμα) είναι η επίσημη έναρξη ενός ακόμη εμφύλιου πολέμου στην ΑΕΚ. Εδώ και αρκετό καιρό οι σχέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της ομάδας και τους οργανωμένους οπαδούς βρίσκονταν σε μια ισορροπία τρόμου, η οποία έχει δώσει τη θέση της σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση, μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί της ΑΕΚ στον αγώνα με τον Ατρόμητο. Ο Νικολαΐδης, με μια πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά ενέργεια, έκανε μήνυση για διαφυγόντα κέρδη εναντίον των οπαδών της ομάδας του, δίνοντας στην αστυνομία το βίντεο με τα επεισόδια και κατονομάζοντας ένα από τα ηγετικά στελέχη της Original σαν τον υπεύθυνο των επεισοδίων. Αν και τα πρόσωπα που συμμετείχαν στα επεισόδια ειδοποιήθηκαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έγκαιρα από κύκλους τις ΠΑΕ και κατάφεραν να διαφύγουν προς το παρόν τη σύλληψη και παρά την προσπάθεια παραγόντων της ΠΑΕ να δικαιολογήσουν την ενέργεια του Νικολαΐδη σαν μια προσπάθεια να ενισχυθεί η υπερασπιστική γραμμή της ομάδας, προκειμένου να γλιτώσει την ποινή των δυο αγωνιστικών χωρίς θεατές (η οικονομική ζημιά υπολογίζετε σε 400.000 – 450.000 ευρώ), οι σχέσεις ΠΑΕ και οπαδών οδηγούνται στα άκρα.
Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Original είναι η σκέψη για διάλυση των ομάδων περιφρούρησης από τους οργανωμένους οπαδούς, που είχαν δημιουργηθεί πέρσι, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, και η απειλή στο site της οργάνωσης ότι «όσο ο Ντέμης θα μας ζητάει … pin, τόσο εμείς στα εκτός έδρας παιχνίδια θα πηγαίνουμε και θα παίρνουμε εισιτήρια από τα εκδοτήρια της αντίπαλης ομάδας». Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τα χλευαστικά συνθήματα που ακούστηκαν από μερίδα των οργανωμένων οπαδών κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ατρόμητο, καταλαβαίνουμε ότι ο ενθουσιασμός και η συσπείρωση της κιτρινόμαυρης οικογενείας την περσινή χρονιά, που αποτέλεσε ίσως τον πιο σημαντικό παράγοντα στην εκπληκτική πορεία της ομάδας, αποτελεί παρελθόν και το μέλλον μοιάζει αβέβαιο.
Το ζήτημα της λειτουργίας και του ρόλου των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών είναι αρκετά σοβαρό και θα μας απασχολήσει σε επόμενα σημειώματα της στήλης, αφού είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ουσία της λειτουργίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και απαιτούνται αρκετές σελίδες για να διερευνηθεί σε βάθος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με ενέργειες σαν και αυτή του κ. Νικολαΐδη το πρόβλημα της βίας στο ποδόσφαιρο όχι μόνο δεν λύνεται αλλά μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονο. Αλλωστε, για να θυμηθούμε και τον μακαρίτη τον Κουτσόγιωργα, ο κ. Νικολαΐδης «δεν δικαιούται για να ομιλεί», γιατί στο πρόσφατο παρελθόν χρησιμοποίησε τους οπαδούς που σήμερα μηνύει για να γίνει το αφεντικό στην ΑΕΚ.
Κος Πάπιας
ΥΓ: Το μνημόνιο ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και τον Παναθηναϊκό για την ανέγερση του νέου γηπέδου στο Βοτανικό υπογράφτηκε την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με το business plan η ανέγερση του γηπέδου θα αρχίσει την 1η Οκτώβρη του 2006 και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2008. Οπως καταλαβαίνετε, η έναρξη της πεντάχρονης οικοδόμησης της μεγάλης ομάδας του Παναθηναϊκού έχει αρχίσει…