Ο πρόεδρος της ΑΕΚ κ. Θεμιστοκλής Νικολαΐδης θα απασχολήσει τη στήλη αυτή την βδομάδα και θα σχολιάσουμε τα όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΤ1. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ θεωρείται ή τουλάχιστον αυτή την εικόνα προσπαθούν να προβάλουν οι συνεργάτες του, μετρ της επικοινωνιακής πολιτικής και άνθρωπος που γνωρίζει καλά τους κανόνες του παιχνιδιού και μπορεί να κάνει τις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται για να πάρει με το μέρος του την κοινή γνώμη. Μάλιστα, από σημαντική μερίδα του Τύπου, με αφορμή τη συνέντευξή του, επιχειρήθηκε για μια ακόμη φορά να παρουσιαστεί σαν παντοδύναμος και πρόσωπο που ελέγχει πλήρως τις εξελίξεις στην ομάδα.
Η άποψη της στήλης για τον πρόεδρο της ΑΕΚ είναι γνωστή και μάλιστα την εποχή της παντοδυναμίας του δεν είχαμε διστάσει να τον κατηγορήσουμε για τις επιλογές και να αμφισβητήσουμε την άποψη ότι στο πρόσωπό του η ΑΕΚ βρήκε τον πρόεδρο που θα τη βγάλει από την αφάνεια και την ανυποληψία των τελευταίων χρόνων. Είναι παραδεκτό από όλους –και από τη στήλη- ότι ο πρόεδρος της ΑΕΚ είναι ιδιαίτερα έξυπνο άτομο και ότι έχει την ικανότητα να ελίσσεται και να ρισκάρει. Αυτά είναι αναμφισβήτητα προσόντα που τον βοηθούν στην προσπάθειά του να διοικήσει την ομάδα του, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για να κερδίσει το στοίχημα και να καταφέρει να δημιουργήσει τη μεγάλη ΑΕΚ που υποσχέθηκε στους φίλους της. Τα προσόντα που αναφέραμε πριν τον βοήθησαν αφάνταστα στο να πάρει εν λευκώ τις τύχες της ομάδας και να καταφέρει, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, να μην υπάρχει αντίπαλο διοικητικό δέος (ιδιαίτερα μετά την αποτυχία του Μελισσανίδη στις εκλογές της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ), τον βοήθησαν να χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας για να πετύχει τους στόχους του, άσχετα αν τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις των δυο πλευρών περνάνε κρίση, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να του εξασφαλίσουν τις αγωνιστικές επιτυχίες που έχει ανάγκη, για να μπορέσει να συνεχίσει χωρίς μουρμούρες την προσπάθειά του.
Εχοντας αυτά τα δεδομένα, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι με τη συγκεκριμένη συνέντευξη ο κ. Νικολαΐδης, ρισκάρει πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε αυτή την περίοδο και κατά κάποιο τρόπο δρομολογεί τις όποιες εξελίξεις πολύ πιο σύντομα από όσο θα περίμενε κανείς. Επιπλέον, αν και από κάποιους η συνέντευξη θεωρείται επιτυχημένη επικοινωνιακή κίνηση, πιστεύω ότι από αυτά που είπε έχασε πόντους και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που υπολόγιζε.
Καταρχάς, συγκρίνοντας τη συνέντευξη στην ΕΤ1 με αυτή που είχε δώσει τον περασμένο Φλεβάρη, θα δούμε ότι η «μετάλλαξή» του είναι εντυπωσιακή. Ας δούμε την άποψή του τότε και τώρα για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ΑΕΚ. Γήπεδο. Το Φλεβάρη υποστήριζε: «Το ένα θέμα είναι αν γίνεται γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν τα εμπορικά. Η αίσθησή μας είναι πως είναι δύσκολο να γίνει…. Το γήπεδο θα χτιστεί εκεί που θέλει ο κόσμος της ΑΕΚ. Αν ο κόσμος θέλει κάτι άλλο και εγώ κάτι άλλο, έχει δίκιο ο κόσμος». Σήμερα υποστηρίζει: «Το που θα γίνει το γήπεδο δεν είναι δουλειά των οπαδών. Οσοι επιμένουν για τη Νέα Φιλαδέλφεια, το κάνουν μόνο για αντίδραση». Για τη συμμετοχή του κόσμου και τη συμπαράστασή του στην ομάδα. Το Φλεβάρη έλεγε: «Εγώ θα είμαι σε αυτό το πόστο όσο συμβαδίζει το δικό μου όνειρο με το όνειρο των ΑΕΚτζήδων. Αν μετά από δυο χρόνια έχουμε μέσο όρο 10.000 – 12.000 εισιτηρίων, αποκλείεται να είμαι εδώ. Στόχος είναι να έχουμε 30.000 διαρκείας την επόμενη χρονιά. Διαφορετικά θα έχω κάνει λάθος». Σήμερα λέει: «Αν ο κόσμος γυρίσει την πλάτη, τότε δεν μπορούμε να πετύχουμε. Αν περάσει αυτή η χρονιά και του χρόνου από 16 -17.000 διαρκείας γυρίσουμε στα 5.000 εισιτήρια, τότε θα είμαι λάθος εγώ. Τότε η ΑΕΚ δεν θα με αφορά γιατί δεν θα είναι μεγάλη ομάδα». Τί θέλει να πει ο ποιητής; Ο κόσμος της ΑΕΚ θα πρέπει να πηγαίνει στο γήπεδο και να αγοράζει διαρκείας, ανεξάρτητα από την αγωνιστική ποιότητα της ομάδας (άλλωστε ο τίτλος του πρωταθλητή είναι εφήμερη χαρά για τον πρόεδρο της ΑΕΚ) και δεν θα πρέπει να έχει διαφορετική γνώμη για τον τόπο που θα γίνει το νέο γήπεδο της ομάδας, γιατί αλλιώς ο κ. Νικολαΐδης θα σηκωθεί και θα φύγει, αφού η ΑΕΚ δεν θα είναι μεγάλη ομάδα. Με απλά λόγια, οι οπαδοί της ΑΕΚ θα πρέπει να αγοράζουν διαρκείας και να πηγαίνουν μαζικά στο γήπεδο, να μην έχουν λόγο για τα θέματα της ομάδας, να αποδέχονται το αλάθητο του προέδρου και να μην έχουν απαιτήσεις για πρωτάθλημα και τίτλους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο πρόεδρος θα στεναχωρηθεί και θα φύγει. Δεν γνωρίζω αν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ο κ. Νικολαϊδης απαιτεί από τους φίλους της ΑΕΚ να στήσουν κώλο, το γεγονός όμως ότι δεν το έθεσε σαν προαπαιτούμενο για την παρουσία του στην ΑΕΚ, θα πρέπει να θεωρηθεί σαν ένδειξη καλής θέλησης του προέδρου.
Ο Νικολαΐδης, γνωρίζοντας ότι παίζει χωρίς αντίπαλο, ρισκάρει και απαιτεί από τον κόσμο της ΑΕΚ να του δώσει για μια ακόμη φορά «λευκή επιταγή». Δεν μπορώ να γνωρίζω την αντίδραση του κόσμου της ΑΕΚ στο διάγγελμα του προέδρου, αν και οι πρώτες αυθόρμητες αντιδράσεις είναι εναντίον του. Το πλέον πιθανό είναι η κατάσταση «εκεχειρίας» που υπάρχει ανάμεσα στον πρόεδρο και τους οργανωμένους οπαδούς να συνεχιστεί και οι εξελίξεις να εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα που θα φέρει η ομάδα. Αν η αγωνιστική παρουσία της και η βαθμολογική της συγκομιδή είναι ικανοποιητικές, ο Νικολαΐδης θα κερδίζει χρόνο στην προεδρία, σε διαφορετική περίπτωση όμως τα όργανα θα αρχίσουν πολύ πιο νωρίς και οι εξελίξεις θα είναι και γρηγορότερες και εκρηκτικότερες.
Εν κατακλείδι, αξιολογώντας τη συνέντευξη στην ΕΤ1, το συμπέρασμα είναι ότι ο Νικολαΐδης, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ομάδας, αφήνει ξεκάθαρα να φανεί ότι σκέπτεται το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη διοίκηση της ΑΕΚ. Εκβιάζει τον κόσμο της ΑΕΚ και αυτό δείχνει ένα και μόνο πράγμα: ότι βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Οταν ένας έξυπνος άνθρωπος σαν τον Νικολαΐδη αναγκάζεται να συμπεριφερθεί στον κόσμο της ομάδας του, που πέρσι με την μαζική παρουσία του στο γήπεδο ήταν ο βασικός οικονομικός χορηγός της, με τη λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε», καταλαβαίνουμε ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Και αν τα πράγματα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο, αν δηλαδή τα αποτελέσματα που θα φέρει η ομάδα μέσα στο γήπεδο δεν είναι τα επιθυμητά, τί θα γίνει; Πολύ απλά, θα σκληρύνει η στάση του προέδρου, ο οποίος θα απαγορέψει και την κριτική για τους παίχτες και τον προπονητή της ομάδας.
Κος Πάπιας
ΥΓ1: Πώς γίνεται κάποιος να οραματίζεται τη δημιουργία μιας ομάδας που να βασίζεται στην λαϊκή συμμετοχή και την ίδια στιγμή να απαγορεύει κάθε άποψη που έρχεται σε αντίθεση με τη δική του; Μέχρι τώρα, οι επίδοξοι σωτήρες των ομάδων, όταν βρίσκονταν σε οικονομικό αδιέξοδο, προέβαλαν ένα φιλοοπαδικό πρόσωπο και προωθούσαν τη λογική του «λαϊκού» καπιταλισμού. Ο κ. Νικολαΐδης πρωτοτυπεί και λανσάρει τη θεωρία της «λαϊκής» δικτατορίας του ενός πεφωτισμένου ηγέτη.
ΥΓ2: Αγωνιώδης είναι η προσπάθεια της διοίκησης της ΕΠΟ και σύσσωμου του ποδοσφαιρικού κόσμου να πείσουν τον Ρεχάγκελ να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής. Είναι αναμφισβήτητη η συμβολή του στην κατάκτηση του τίτλου της πρωταθλήτριας Ευρώπης, όμως ταυτόχρονα έχει και πολύ μεγάλες ευθύνες για την πολύ κακή αγωνιστική εικόνα που παρουσίασε η ομάδα στους αγώνες για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Γερμανίας. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε στα παραπάνω και το ότι ο Ρεχάγκελ στην μέχρι τώρα καριέρα του στους πάγκους ειδικεύεται στην αποτελεσματική διαχείριση του υλικού που έχει στην διάθεσή του και όχι στο «χτίσιμο» μιας ομάδας, η πλάστιγγα θα έπρεπε να γέρνει υπέρ της απομάκρυνσής του. Το γεγονός, όμως, ότι οι παράγοντες της ΕΠΟ θα δυσκολευτούν να βρουν πρόσωπο κοινής αποδοχής για να τον διαδεχτεί τους υποχρεώνει να «συμβιβαστούν» στο πρόσωπό του. Λύση ανάγκης είναι, συνεπώς, η ανανέωση του συμβολαίου του Ρεχάγκελ και όχι αναγκαία επιλογή.