O Λανς Αρμστρονγκ, είχε αναγορευτεί από το αθλητικό σταρ-σίστεμ ως ένας από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών. Ο Τεξανός είναι ο μοναδικός ποδηλάτης που έχει καταφέρει να κερδίσει επτά σερί φορές το γύρο της Γαλλίας (1999-2005). Το όνομά του και η φήμη του έφτασαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, όταν τον Οκτώβρη του 1996 διαγνώστηκε ότι είχε προσβληθεί από καρκίνο στους όρχεις, ο οποίος είχε κάνει μεταστάσεις στον εγκέφαλο και τους πνεύμονές του. Υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπείες και κατάφερε ένα χρόνο αργότερα να επιστρέψει στους αγώνες, σημειώνοντας μάλιστα και σημαντικές νίκες. Η επιστροφή του στην ενεργό δράση συνοδεύτηκε από διθυράμβους και βαθυστόχαστες «αναλύσεις» για το αθλητικό ιδεώδες και την ανθρώπινη θέληση.
Η ειδυλλιακή εικόνα του αθλητή άρχισε να κλονίζεται το 2011, μετά την ανακοίνωση ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. Κατηγορήθηκε ότι μετά την περιπέτεια που είχε με την υγεία του χρησιμοποίησε απαγορευμένες ουσίες για να μπορέσει να επανέλθει στους αγώνες και να πρωταγωνιστήσει. Πριν από μερικές μέρες, η αμερικανική υπηρεσία αντιντόπινγκ (USADA), έδωσε στη δημοσιότητα ένα ογκώδες πόρισμα 202 σελίδων, στο οποίο περιλαμβάνονται οι μαρτυρίες 11 πρώην συναθλητών του, από το οποίο προκύπτει, ότι ο αθλητής είχε χρησιμοποιήσει μεθόδους ντόπινγκ. Αποφάσισε, δε, να του αφαιρέσει όλα τα μετάλλια που είχε κερδίσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της USADA, Τράβις Τίγκαρτ, υπάρχουν «καταληκτικές και αδιάψευστες αποδείξεις» για οργανωμένη επιχείρηση ντόπινγκ μέσα από την ομάδα του Αρμστρονγκ, την US Postal Service Pro Cycling Team (νυν Discovery Channel Pro Cycling Team), αποκαλώντας το ως «το πιο εξελιγμένο πρόγραμμα ντόπινγκ που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος του αθλητισμού».
Αν και η υπόθεση φαίνεται «καθαρή», δεν μπορούμε να μην έχουμε αμφιβολίες για την ευκολία με την οποία αποκαθηλώθηκε ο Αρμστρονγκ. Καταρχήν, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του δε βρέθηκε ντοπαρισμένος, αν και είχε ελεγχθεί αρκετές φορές. Ενα ακόμη σημείο που πρέπει να σχολιαστεί είναι το γεγονός ότι το πόρισμα της USADA και η τιμωρία του αθλητή ανακοινώθηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την απόφασή του να σταματήσει τις δικαστικές μάχες για να αποδείξει ότι δεν είχε κάνει ποτέ χρήση αναβολικών και απαγορευμένων ουσιών. Μετά την ανακοίνωση του πορίσματος της USADA, όσοι ασχολούνται με την ποδηλασία έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα. Οσοι συμφωνούν με το πόρισμα προβάλλουν το επιχείρημα ότι είναι αδύνατον ένας ποδηλάτης με τα σοβαρά προβλήματα υγείας του Αρμστρονγκ,να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού και συνδέουν τις επιδόσεις του με το ντόπινγκ. Στο ερώτημα «γιατί δεν πιάστηκε ντοπέ στους ελέγχους;», απαντούν ότι η χρήση μιας μεγάλης γκάμας φαρμάκων για να μπορέσει να νικήσει τον καρκίνο τού έδωσε τη δυνατότητα να κοροϊδεύει τη WADA (ελεγκτές ντόπινγκ) και να εξελίξει μια πρότυπη μέθοδο ντοπαρίσματος.
Ενα άλλο επιχείρημα των «εχθρών» του είναι η διάρκεια που είχε ως αθλητής, η οποία δεν εξηγείται με τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει ένας πρωταθλητής ποδηλασίας. Ο γύρος της Γαλλίας θεωρείται ο πιο σημαντικός αγώνας και ξεπερνάει σε «βαρύτητα» το παγκόσμιο πρωτάθλημα και για πολλούς και την Ολυμπιάδα. Τα περάσματα από τα μεγάλα υψόμετρα στις Αλπεις δυσκολεύουν ακόμη και την αναπνοή, όμως ο Αρμστρονγκ είχε καταφέρει να τα περνάει με μεγάλη ευκολία και να αυξάνει την απόσταση που τον χώριζε από τους αντιπάλους του. Στην απέναντι όχθη, οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι η τιμωρία του και η αποκαθήλωσή του έχουν να κάνουν με παιχνίδια των ανταγωνιστών του και προβάλλουν τις μάχες που έδωσε κατά του καρκίνου. Ο τεξανός ποδηλάτης, είχε λανσάρει, με τη βοήθεια καρκινοπαθών και οπαδών της «εσωτερικής δύναμης του ανθρώπου», το περίφημο κίτρινο πλαστικό βραχιόλι «Ζήσε με δύναμη» (τα έσοδα από τις πωλήσεις έφτασαν τα 500.000.000 ευρώ και δόθηκαν –έτσι ειπώθηκε τουλάχιστον– στη μάχη κατά του καρκίνου).
Αν ψάξουμε λίγο περισσότερο τα δεδομένα, θα δούμε ότι το πλέον πιθανό είναι να έχει γίνει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ο Αρμστρονγκ δεν βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών στους ελέγχους που του έγιναν και μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι καθαρός. Η USADA, εκτός από τις καταθέσεις των πρώην συναθλητών του, φέρεται να έχει στην κατοχή της και δείγματα αίματος του αθλητή στο οποία έχουν εντοπιστεί ουσίες ντόπινγκ, με τα οποία θα μπορούσε να ισχυροποιήσει την απόφασή της. Αντί λοιπόν για μια πλήρη αποκαθήλωση ενός πρωταθλητή, αποφασίστηκε η τιμωρία του, αλλά με τέτοιο τρόπο που να δημιουργείται ένας μύθος γύρω από το όνομά του και για μια σημαντική μερίδα της φίλαθλης κοινής γνώμης να είναι ένα ακόμη θύμα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που είναι σύμφυτα με τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την ιστορία είναι οι δυνατότητες που έχει το σύστημα της αθλητικής προπαγάνδας, το οποίο μπορεί τη μια στιγμή να δημιουργεί είδωλα και την επόμενη να τα αποκαθηλώνει και να τα ρίχνει βορά στην αρένα. Οσο για τους επαγγελματίες πρωταθλητές και τα ρεκόρ, ανεξάρτητα από πρόσωπα, η άποψη της στήλης, είναι ότι χωρίς ιατρική «υποστήριξη» και «βοηθήματα» κανένας αθλητής δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ καιρό στην κορυφή.
Κος Πάπιας
papias@yahoo.gr
ΥΓ1: Αρχικά η είδηση των διαπραγματεύσεων της διοίκησης της Νιούκαστλ με μια ψηφιακή εταιρία χρηματοδότησης είχε αντιμετωπιστεί ως μια εμπορική πράξη, μέσω της οποίας η ομάδα θα έβαζε στα ταμεία της ένα σεβαστό ποσό. Οταν όμως η εταιρία έγινε συγκεκριμένη, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας. Η εταιρία με την οποία διαπραγματεύεται η διοίκηση της Νιούκαστλ είναι στην ουσία μια ομάδα κερδοσκόπων και τοκογλύφων, που χορηγεί δάνεια με πολύ μεγάλα επιτόκια και εκμεταλλεύεται ανθρώπους που υποφέρουν από την οικονομική κρίση, ανέργους και χαμηλόμισθους. Ανακοίνωση διαμαρτυρίας και κάλεσμα συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις για ενεργητικό σαμποτάρισμα των μέτρων που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση εξέδωσε εκτός των άλλων και το Βρετανικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο, που κάλεσε τους Μουσουλμάνους παίκτες της Νιούκαστλ (Μπεν Αρφά, Σισέ) να μη φορέσουν ξανά τη φανέλα της ομάδας εφόσον προχωρήσει η συμφωνία. Από την πλευρά της η διοίκηση προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και σε μια λακωνική ανακοίνωση κάνει λόγο για μία επικερδή συμφωνία που συμφέρει και τις δύο πλευρές.
ΥΓ2: Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία πήραν οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ από το Περιστέρι. Με ανακοίνωσή τους κάλεσαν την περασμένη Τετάρτη όλους τους αντιφασίστες οπαδούς να συγκεντρωθούν στα γραφεία του συνδέσμου και να κάνουν ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι οι φασίστες και οι νεοναζί δεν είναι αρεστοί στις εξέδρες των γηπέδων. Οσοι ασχολούνται πιο συστηματικά με την αθλητική επικαιρότητα ξέρουν πολύ καλά, ότι οι νεοναζί έχουν αυξήσει σημαντικά την παρουσία τους και προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος μέσα στις θύρες των οργανωμένων οπαδών και να στρατολογήσουν νεολαίους στις γραμμές τους. Μπορεί από μια σημαντική μερίδα των «εκτός των τειχών» συλλογικοτήτων η δραστηριότητα των οργανωμένων οπαδών να αντιμετωπίζεται με ελιτισμό και απαξίωση, όμως το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά της εργατικής τάξης αρκεί για να κατανοήσουμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε αμαχητί τους νεολαίους των γηπέδων στα χέρια των νεοναζί.